DÖNEK GÜVERCİNİNDEKİ HATALAR

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DÖNEKCI35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 35
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

DÖNEKCI35

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
UĞUR GENÇ
Meslek
ŞUBE SORUMLUSU
İlgi Alanı
Köpekler
Saygıdeğer üstatlarım dönek güvercinlerinde neler hata olarak kabul edilir. Neler edilmez.Hatalı kuşlar nasıl bir yol izlenerek düzeltilir veya düzeltilmez.

hat olarak sorduğunuz kostüm hatası mı yoksa dönme hatası mı? ya da dönme me sorunu mu?

Hocam benim sorduğuım dönme hataları
mesala örnek verecek olursak saya gibi kol alan bi kuş hatalımıdır.(Hem dönüp hem sayanlardan bahsediyorum)

Bir diğeri sizin sorduğunuz gibi dönek kuşunda kostüm aranır mı? Önemlimidir.

her dönek mükemmel dönüşler sergilemez bunun sebepleri soydan gelen hata olabileceği gibi uçurma yani yetiştirme hatasından da kaynaklanabilir.iyi dönen bazı dönekler de ev (sahip)değiştirdiğinde dönmez.aslında aranmaması gerekir bu ırkın özelliği dönmesidir fakat bazı yerlerde aranıyor.bazı yerlerde de kostüm ve dönüş özelliği aynı anda aranıyor.(sıfır kesme, siyah tırnak siyah gagalık,tek gözü çakırlık,akkanatlık orantısı,kuyruğuna kadar karalık vs)

dönek hataları yazıyla anlatılamaz çünkü çok değişik sitilleri vardır en iyisi dönekçi arkadaşlan yanına gidip havadan görüp bilgi almalısın

emintiver' Alıntı:
dönek hataları yazıyla anlatılamaz çünkü çok değişik sitilleri vardır en iyisi dönekçi arkadaşlan yanına gidip havadan görüp bilgi almalısın

Evet Emin abi elimden geldiği kadar gezip bilgi alışverişi yapamaya çalışıyorum.

Benim bu konuyu açma nedenim Dönek güvercini beslemek isteyen arkadaşlara tavsiye hemde Dönüşlerde genel olarak hangi hareketlerin hata olarak kabul edildiği hangilerinin kabul edilmediği

Dönüşlerle ilgi bir başlığın altında bilgi vermiştim Dönekte genel olarak 3 tane dönüş görülmekte yörelere görede tercihler değişmekte.Genel olarak döneğin dönüşe girişi ve çıkışı hemen hemen aynı olmalı uzun dönüşlerde görüntüyü ne kadar girişteki gibi gösterirse o kadar iyi sona doğru harekette bozulmaların az olması lazım ya da hiç olmaması.Kandil ya da Kayıkda gezme hareketi her zaman değer kazandırır dönek bir çok zaman hızlı bir şekilde dalış sergiliyorsa bu döneğin kötü olduğu değil dönüşe daha hazır olmayıp iyi dönüş sergiliyeceğine dahil bilgi verir tabi hepsi için geçerli değildir.Döneğin bir çeşidi nerdeyse her pırıltıya duyarlı tabak şeklinde dönenler diğer dönüş sergileyenler sadakat konusunda çok iyidir.Bugüne kadar beslediğim dönekler beni utandırmadı ve arkadaşlarımın kanadı kırık olan atmacanın yaraladığı kuşlar bile yürüyerek kümesine geri döndü.Satıldığından 6 sene sonra geri gelen kuşları biliyorum.

Taner abi verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim gibi bu işi öğrenmeye hevesli arkadaşların bu tür bilgilere ihtiyaçı var.Benim merak ettiğim bir konuda takla atan kuş hatalımıdır sence kimisi hatalı değil kan fazladır diyor kimi hatadır diyor.

Takla atmak dönücü ırklarda kan fazlalığından görülür ve kusurdan sayılır şöyle bir durumda var takla atan bir dönek izlemiştim belirli yüksekliğe çıkınca uzun ve seri dönüş sergiledi her döneğin yapacağı birşey değildi.

kanazon' Alıntı:
Takla atmak dönücü ırklarda kan fazlalığından görülür ve kusurdan sayılır şöyle bir durumda var takla atan bir dönek izlemiştim belirli yüksekliğe çıkınca uzun ve seri dönüş sergiledi her döneğin yapacağı birşey değildi.

Evet abi bende tam bu konuyu açmak istiyordum.Kuş takla atıyor kusurlu sayılıyor ama kusursuz sayılan kuşlardan daha uzun daire yapıyor buda yetiştiricileri ikilemde bırakıyor.Bu kuşları damızlığa ayırmak doğru mudur ? Kan fazla olduğundan kanı açarak damızlık yapılabilir mi yoksa sadece uçum kuşumu yapmalıyız.

Takla atan kuştan eğitmen olmaz yavru kuşların oyununu bozabilir lakin iyi bir kuşla eşlenirse dönüş deviri az ve dönüşü hafif mesale kan fazlalığı azaltılıp takla atma olayını yok etmeye çalışabiliriz iyi yavrularda alınır.Eger yavrularıda takla atmaya megilliyse damızlıktan cıkarılır.

Uğur kardeşim, Dönek kuşlarında hatalar elbette oluyor. Gözlemlediğim kadarı ile kuvvetli kuşlar veya söyle tarif edeyim. Uzun dönüş sergileyen kuşlar hataya daha çok meyilliler. Nedeni ise, Uzun dönen kuşun Açısını yakalayıp tependen (bindirme) pırıltı vermek zorunda kalıyorsun kuş açıyı yakalayıp devire giriyor fakat çıkarken çıkamıyor.Tabi hepsi böyle değil. Döneklerin performanslarında bizim anlayışımıza göre dönüşe giriş ve çıkış en mühim noktadır. Kimi kuşlar inatçı oluyorlar, pırıltıya bakmayanlar oluyor, veya pırıltı verildiğinde sıkıp inenler oluyor. Ama bazı kuşlarda var her pırıltıya performansla cevap veriyor. Bence inatçı ama güzel performans sergileyen kuşları, daha sakin olan herpırıltıya dönen kuşlarla eşlemek daha makbul. Verecekleri yavrular, istediğimizi alabileceğimiz kuşlar olacaktır kanaatindeyim kardeşim.

Döneğin Takla atması konusunda biraz açıklama yapmak istiyorum..Sevgili arkadaşlar, Dönek güvercin kuşların bahçede salım halinde, kendi kendilerine dişili erkekli kalktığı anda takla atabilir bunda bir problem yoktur.Bunuda en usta ağızlardan kendim duydum.
Eğer dönek uçurulup pırıltıya takla veya g.tleme yapıyorsa o zaten hatadanda çıkıyor direk ıskarta oluyor.Ama kuşun eveliyatında iyi bir dönekse yavru alınmayacak anlamına gelmez.Yavru alınabilir.

Muhakkak İshak Abi.

Dönek güvercini ya zevkten takla atar, yada kan fazlalığından. Ama bunun geneli zevkten takla atan kuşlardır. Havada pırıltıya gelecek diye beklerken g.t oturan kuş direk ıskartadır. Muhakkak iyi bir kana sahip kuş ise takla atıyor die yavru alma anlamına gelmez.

Yazdıklarınıza tamamı ile katılıyorum.

Evet başka dönüş hataları nelerdir.Aklımıza geldikçe burada paylaşalım ki aklımızda soru kalmasın.

Aklıma geldi uğurum.

Soluna veya sağına güzel devirle dönen kuşu kanadının tersine getirerek pırıltı atarsan buda kuşun dönüşünü bozar.

Kuşa pırıltı vermeninde önemi çok büyüktür. Oda ustalık isteyen bir meziyettir. Devirli dönen kuşun dönüşünü bozma etkisi vardır. Rüzgarın etkiside ona keza.

Çok uzaktan pırıltı vermekte kuşu batırır ve dönüşünü bozar.

Kuşun batması seyis hatasımıdır kuşun hatasımıdır.

Kuşun batması pırıltı verenin hatasıdır kardeşim. Çok uzaktan verilen pırıltı kuşu batırır ve dönüşünü bozar. Böylece kuşa hata yaptırır. Kısacası Güzel dönen kuşu bozar.

ishak Şengül' Alıntı:
Döneğin Takla atması konusunda biraz açıklama yapmak istiyorum..Sevgili arkadaşlar, Dönek güvercin kuşların bahçede salım halinde, kendi kendilerine dişili erkekli kalktığı anda takla atabilir bunda bir problem yoktur.Bunuda en usta ağızlardan kendim duydum.
Eğer dönek uçurulup pırıltıya takla veya g.tleme yapıyorsa o zaten hatadanda çıkıyor direk ıskarta oluyor.Ama kuşun eveliyatında iyi bir dönekse yavru alınmayacak anlamına gelmez.Yavru alınabilir.
Dönek güvercinler özellikle ense olduğu zamanlarda (istisnai bir durum hepsi için değil) oturma eylemi yapabiliyor,bende çıkan baska yavrularda bunları daha çok gözlemledim ancak kuyruğunun üstüne dönüyorsa buna kuyruğa basmada deniliyor onu direk uzaklaştırıyorum ancak ilk kalkıdığında g.tleyip sonra uçup pırıltıya düzgün bir şekilde geliyorsa aradığım diğer vasıflarda varsa kümeste yer alıyor.Ancak hiç bir zaman misafir kuşu olamıyor

Selamlar.
Şimdi bende tam da tariflerinize uygun bir adet erkek döneğim var.
Kuşa pırlıtı verip döndürdüğümde dönüşe girişi güzel gayet güzel ve büyük dairesini yapıyor ama çıkışta bozarak hafif bir takla atma hareketine benzer bir hareket yapıyor.
Yanlız bu dediğim olayı sıklıkla yapmıyor.
Çok seyrek yapıyor arada kafasına eserse.
Mesela diyorsunuz ya bu kuşu direk ıskartaya atalım.
Bende diyorum ki sakın yapmayın.:)
Çünkü ben bu kuşu bu tarz hareketler sergilemeyen bir dişi ile eşledim ve aldığım yavrular bu hatayı yapmıyorlar.
Ve gayet güzel dönüşler sergiliyorlar.

azusa111' Alıntı:
Selamlar.
Kuşa pırlıtı verip döndürdüğümde dönüşe girişi güzel gayet güzel ve büyük dairesini yapıyor ama çıkışta bozarak hafif bir takla atma hareketine benzer bir hareket yapıyor.
Çünkü ben bu kuşu bu tarz hareketler sergilemeyen bir dişi ile eşledim ve aldığım yavrular bu hatayı yapmıyorlar.

Gürkan abi merhaba.

Senin erkek bende olsa ve o hatayı her daim yapsa ben yem vermem abi. Ne kadar güzel dönerse dönsün. Yanlış anlama beni. Ama her daim olmuyor diyorsun ve güzel bir sistemle iyi yavrular üretiyorsun. Buda ayrı bir ustalıktır. Tebrik ederim. Her kuş g.t oturuyor diye ıskarta olmaz. Veya anne baba g.t oturuyor diye yavruda g.t. oturacak diye bir kaide yok.

Dönüşte de en önemli nokta devire giriş ve çıkıştır. Dönek güvercinbim 1 metre dönsün, ama tam kapalı dönsün. Girişinde çıkışında hata, pürüz olmasın. Bozmasın. Bana yeter... Kısa ama öz olsun.

Şunu da belirtmek isterim, Uzun dönen kuş her daim hataya daha yatkındır. Dönüşten Çıkışı tehlikelidir.

Dönüş'te bir çok hata vardır.
1- daireyi batırma ( burada genelde kuş karşınızdan pırıltıyı alır olduğu yerde aşağıya doğru dönüş yapan kuşlarda olur yani genelde yumuşak daire' yapan yani gevşek daire yapan kuşlardır. bunlara devirsizde diyebiliriz
2-dönüşte daireyi açma (bu olay bol dönek kuşlarda dönüşü belli bir mesafe sonrası taşıyamayan ve gittikçe daireyi gevşeten kuşlardır)
3-paramparça diye tabir edilen dönmeye çalışırken yönünü şaşıran sağa sola kayan benim gözümde dönek bile denmiyecek kuşlar vardır
Bunların dışında kanat üstüne çıkma , daire göbeğini bombeli tutan , pırıltıyı tersten alamayan kuşlar vardır bunlar da ufak tefek hatalardır ama bu hataların kuşların stili ilede ilgisi vardır.
Kuşların karakteristik özellikleri stili ile doğru orantılıdır o yüzden her zaman kuşları karakterisözelliklerine göre yorumlamakta her zaman yarar var. bir kuşu havada izleyip pal kanat mı kara kanat mı vs. bunları bilmek gerekiyor. Pal kanat kara kanat atom vs gibi özellikleri burada açıklarsam çok uzun sürer ama şunu ayırt edelim bi kuş çakal olupda pal kanat olabilir.
bir kuşu yerde görüpde karakteristik özelliğini güvercinin bazı işaretlerinden anlıyabilirsiniz ama bu ustalık istiyen bir iştir ve işin sırrıdır . ve buna göre kuşun bozup bozmayacağını anlamak olası.
Son olarak size bir önerim var her zaman sert devirli göbek dairesi ni düzgün oturtturan kuşlar besleyin yumuşakları ıskarta yapın.

century89' Alıntı:
Kuşların karakteristik özellikleri stili ile doğru orantılıdır o yüzden her zaman kuşları karakterisözelliklerine göre yorumlamakta her zaman yarar var. bir kuşu havada izleyip pal kanat mı kara kanat mı vs. bunları bilmek gerekiyor. Pal kanat kara kanat atom vs gibi özellikleri burada açıklarsam çok uzun sürer ama şunu ayırt edelim bi kuş çakal olupda pal kanat olabilir.
bir kuşu yerde görüpde karakteristik özelliğini güvercinin bazı işaretlerinden anlıyabilirsiniz ama bu ustalık istiyen bir iştir ve işin sırrıdır . ve buna göre kuşun bozup bozmayacağını anlamak olası.
Son olarak size bir önerim var her zaman sert devirli göbek dairesi ni düzgün oturtturan kuşlar besleyin yumuşakları ıskarta yapın.

Abi verdiğin bilgiler için teşekkür ederim ama sormak istediğim bir soru var yumuşak kuşları ıskarta yapın demişsin ancak sert kuşları sürekli eşlersek kuşlar iyice nekesleşmezmi bu yüzden yumuşak kuşlarda her zaman ihtiyaçtır diye düşünüyorum.

Dönek ırklarını bende burada az çok dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım ancak istersen sende bildiklerini paylaşırsan çok sevinirim abi en azından yeni başlıyacak veya meraklı arkadaşlar biraz daha aydınlanmış olurlar konu açmaya sakın çekinme abi

SNRAVCI' Alıntı:
azusa111' Alıntı:
Selamlar.

Gürkan abi merhaba.

Senin erkek bende olsa ve o hatayı her daim yapsa ben yem vermem abi. Ne kadar güzel dönerse dönsün. Yanlış anlama beni. Ama her daim olmuyor diyorsun ve güzel bir sistemle iyi yavrular üretiyorsun. Buda ayrı bir ustalıktır. Tebrik ederim. Her kuş g.t oturuyor diye ıskarta olmaz. Veya anne baba g.t oturuyor diye yavruda g.t. oturacak diye bir kaide yok.

Dönüşte de en önemli nokta devire giriş ve çıkıştır. Dönek güvercinbim 1 metre dönsün, ama tam kapalı dönsün. Girişinde çıkışında hata, pürüz olmasın. Bozmasın. Bana yeter... Kısa ama öz olsun.

Şunu da belirtmek isterim, Uzun dönen kuş her daim hataya daha yatkındır. Dönüşten Çıkışı tehlikelidir.

Tekrar merhabalar herkese,
Soner dediğinde haklısın aslen bende o kuşu çıkarmayı düşünüyordum,fakat bi yavrularını görelim bakalım diye düşündüm belki dişi onun hatalarını kapatır diye düşünmüştüm.Çünkü dişi bildiğim izleyerek aldığım bir kuş.
Ve nitekim beklediğim gerçekleşti ve yavruları çok daha güzel ve devirli dönüşler yapıyor ve babalarından kalma hataları sergilemiyorlar.
Dönüş mesafesi konusunda sana katılıyorum.
Kısa ama geniş daire benim içinde her zaman tercih sebebidir.

Gürkan abi kanın tutmasına sevindim inşallah bu şekilde hatasız güvercinler çoğaltırsın
ben her kuşa 2 ağız yavru almak kaydıyla şans veriyorum direk ıskartaya çıkarmayı çok doğru bulmuyorum çünkü ileride o kuşları arar duruma düşüyoruz bendede oturan kuşlar vardı canımı çok sıkıyordu bi ağız yavru baktırdım devam etti tam çıkarcam artık derken 2. yumurtladılar ellemedim şimdi kuş kendini çok düzeltti onun için her daim yapmıyorsa biraz sabretmek gerekiyor ki sen bunu güzel bir eşlemeyle çözmüşsün çok iyi bir sezon geçirmen dileğiyle abi

azusa111' Alıntı:
Tekrar merhabalar herkese,
Soner dediğinde haklısın aslen bende o kuşu çıkarmayı düşünüyordum,fakat bi yavrularını görelim bakalım diye düşündüm belki dişi onun hatalarını kapatır diye düşünmüştüm.Çünkü dişi bildiğim izleyerek aldığım bir kuş.
Ve nitekim beklediğim gerçekleşti ve yavruları çok daha güzel ve devirli dönüşler yapıyor ve babalarından kalma hataları sergilemiyorlar.
Dönüş mesafesi konusunda sana katılıyorum.
Kısa ama geniş daire benim içinde her zaman tercih sebebidir.

Gürkan abim her daim kısa dönüşler ilgimi çekti.
Hep hayran kaldım o kuşlara.
Uzun dönen kuşlarda gördüm, kendi kuşlarımla çaprazlayıp uçurdumda.
Devire girişleri mükemmel olup, çıkarken gevşediler her daim.
Uzun dönüşler makbul olmuyor bizim beslediğimiz ırkta. Kuştan Uzun dönüş isteyenlerde var.
Ben babamdan dönek sevdalısıyım. Uzun dönen kuşlara babamda onay vermez.
Çünkü bir güvercin dönüşü ne kadar uzatırsa o kadar çok bozmaya yatkındır der.
Kısa veya uzun, Devir zordur her güvercin devre giremez. Girse de çıkamaz turşu olabilir.
KANIN SAĞLAM OLMASI LAZIM.

Yavrularında hayrını göresin abim.
İnşallah bir ara tanışıp misafirin oluruz.
İzleme imkanı buluruz.

SNRAVCI' Alıntı:
Yavrularında hayrını göresin abim.
İnşallah bir ara tanışıp misafirin oluruz.
İzleme imkanı buluruz.

İnşallah ne demek.
Ama biraz daha zaman isterim senden. (:
Çünkü asıl bomba yavrularım yeni yetişiyor.
Dikiliden havada aldığım çok güzel kuşlar var.
Onların yavruları şu an benim için en değerli kuşlar.
İnşallah onları uçurup keyifle izleyeceğim ve izleteceğim.
Rabbim hepimizin gönüle göre versin.

DÖNEKCI35' Alıntı:
Gürkan abi kanın tutmasına sevindim inşallah bu şekilde hatasız güvercinler çoğaltırsın
ben her kuşa 2 ağız yavru almak kaydıyla şans veriyorum direk ıskartaya çıkarmayı çok doğru bulmuyorum çünkü ileride o kuşları arar duruma düşüyoruz bendede oturan kuşlar vardı canımı çok sıkıyordu bi ağız yavru baktırdım devam etti tam çıkarcam artık derken 2. yumurtladılar ellemedim şimdi kuş kendini çok düzeltti onun için her daim yapmıyorsa biraz sabretmek gerekiyor ki sen bunu güzel bir eşlemeyle çözmüşsün çok iyi bir sezon geçirmen dileğiyle abi

Evet aynen sana katılıyorum.
İnandığın kuşa biraz zaman vermelisin.
Ama verdiğin zamana rağmen birşey yoksa hemen elden çıkarmalısın.
Bazen kuşları arar duruma düşüyoruz demişsin çok doğru.
Bu konuda benim yaşadığım olay aklıma geldi.
Benim çok güzel dönüşlü bir çakal çilli dişim vardı.Palyaço diye tabir edilen dönekler vardı eskiden.
Böyle kafasındaki kesmesi düzgün olan ama kesmedeki beyaz kısımda bir sürü leke olan döneklerdendi.
Benim de eski bi kuşum o.
Senelerdir bende idi.
Ben bu dişinin dönüşünü çok beğendiğim için bundan bir çok yavru almıştım(genelde de hep dişi atardı).
Neyse damızlık kümesimdeki kuşlarımın dişilerini bu dişinin yavruları ile değiştirmeye karar verdim.
Ama damızlık kümesimdeki dişilerde tek bir dişiden gelme dişiler.
Hepsinin anası Dikili Kabakumdan gelen bir dişi.Kuş bana bir arkadaşım vasıtasıyla geldi.
Sözüne itimat ettiğim biri.Kuşun yavruları da gayet güzel dönüşler sergiliyorlardı.
Neyse ben dedim ki bu kabakumdan gelen dişinin bütün yavrularını (yani bütün dişileri)
çakalın yavruları ile değiştireceğim.Sen misin değiştiren (:
Tabii kan tutmadı,belli bir süre damızlık kümesimden yavru dahi alamadım.
Ondan sonra da ayırdığım ve bir çoğunu sattığım kabakumlu dişinin yavrularunu mumla arar oldum.
Hem güzel yavru bakıyorlardı hemde güzel dönüyorlardı.
Ama sorsan şimdi maalesef bir tane bile kalmadı o soydan elimde.
Demem o ki bazen sabırlı olmak lazım,aklıllı hareket etmek lazım.
Uyumlu kuşlarla da fazla oynanamak lazım.
Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın artık (:

Geri