DÖNEK HANGİ KUŞLA UÇURULMALI ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan khemall
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 45
  • Görüntüleme Görüntüleme 17K
RECEPYILDIRIM' Alıntı:
slm ben balıkesir.burhaniyeden recep.bizburalardakuş ucuramıyouz,her ucuruşta birtanekayıpveriyoruz atmacalardan ,bıktık neyapmamızgerekiyor saygılar selamlar.

S.A RECEP KARDEŞİM,

HER KUŞÇUNUN ORTAK DERDİ ŞAHİN VE ATMACA SALDIRILARI. BU KONUDA SANA TAVSİYEM EĞER DÖNEK UÇURUYORSAN KESİNLİKLE TEK OLARAK UÇURMANDIR. HEM SALDIRILARI VE KAYIPLARINI MİNİMUM'A İNDİRİRSİN, HEMDE KUŞLARININ BU TÜR SALDIRILARDAN SONRAKİ UÇMAMA GİBİ PSİKOLAJİK DURUMLARDAN KURTARIRSIN. BİR NEVİ ŞOKLARINI ATLATIRSIN.

hongkong' Alıntı:
yüksek uçucu ve yorulmayan bir kuşla dönek uçurursan dönek eve gelmeyebilir o yüzden bango,azman yada bu tipte bir kuşla uçurulmalı aşağıdan pırıltı verildiğinde diğer kuşun arkasından sıkıp gelmeli

BU KONUDA DA BİRŞEYLER SÖYLEMEK İSTİYORUM. DÖNEK KUŞLARI ÖZELLİKLE İLK UÇUŞLARINDA YANİ YAVRULUKTAKİ İLK HAVALARINDA İYİ UÇUCU EBEBEYNLERİNLE 4'LÜ YADA 5'Lİ GRUPLAR HALİNDE EN FAZLA 3 GÜN SÜREYLE UÇURURUM. AMAÇ NEFES AÇMALARI VE DÖNÜŞ BULAN EBEBEYNLERİNİN DÖNÜŞ HAREKETLERİNİ TAKLİT ETMEMELERİ VE KENDİ KAREKTERLERİ İLE ZAMANLA DÖNÜŞ BULMALARIDIR. BU GRUPTAN YAKLAŞIK 1 İLA 1.5 HAFTA İÇERİSİNDE BASKIN KAREKTERLER KIRILMAYA VE ZAMANLA SIKARAK İNMEYE BAŞLARLAR BU EVREDE KESİNLİKLE PIRILTI VERİLMEZ. KÜMES AÇARAK YERE İNMELERİ SAĞLANIR, YERE İNMELERİ ÇOK ÖNEMLİDİR, YERE İNMEDEN KUŞLAR ÜRKÜTÜLMEZ, KOVALANMAZ.

BU HAREKETLERİ GÖSTEREN KUŞLAR EŞE GELİNCEYE KADAR TEK UÇURULMAYA BAŞLANIR. AMAÇ HEM PIRILTIYA OLAN DUYARLILIKLARINI ARTIRMAK HEMDE KUŞLARI DAHA İYİ DEĞERLENDİRMEKTİR. EŞE GELEN KUŞLAR İLK AĞIZ YAVRULARA MAYA BİTİMİNE KADAR BAKTIRIRIM. İLK EŞLERİ GENELDE AZMAN YADA BAKICIDIR. BU ZAMANA KADAR SÜREKLİ UÇURULUR. HİÇ BİR ZAMAN YUMURTASI VAR, YAVRUSU VAR, ŞAHİN ALIR GİBİ ETKENLER SORUN OLARAK ÖDÜN VERMEYE GELMEMELİDİR. UÇUŞ ANTRAMANLARI AKSATILMADAN SÜREKLİ YAPTIRILMALIDIR. ENSEDE VE YAVRUYA MAYA KUSTUĞU ESNADAKİ HAREKETLERİ İLE İYİ YADA KÖTÜ KUŞ OLACAĞI ANALİZ EDİLİR. DÖNEK KAREKTERLERİ TAŞIYAN BİR KUŞ OLMUYACAKSA KESİNLİKLE ÜREMESİ ENGELLENİR. DİĞERLERİNE ŞANS VERİLMELİDİR. VE EN AZ İKİ SENE ÖNCESİNDE DAMIZLIĞA AYRILMAZ. İYİ BİR DÖNEK BAKICISININ KÜMESİNDE 3 ÇİFTTEN VE 3 YEDEK DİŞİDEN FAZLA DAMIZLIK KUŞ OLMAZ VE BUNLARDAN ALACAK OLDUĞU YAVRU SAYISI 15'İ GEÇMEZ.

DÖNEK HİÇBİR ZAMAN KALABALIK YADA BİR DİĞER KUŞLA UÇURULMAZ. BU BENİM TECRÜBEM VE KANAATİMDİR. BESLEDİĞİ KUŞA GÜVENMEYEN HAVAYA DÖNEK ATMAZ. İSTERSE ETRFTA 100 TANE TABUR KUŞ UÇSUN. İYİ SAFKAN BİR DÖNEK YA BU KUŞLARIN EN ÜSTÜNDE UÇAR , YA EN ALTINDA. HİÇBİR ZAMAN O KUŞLARA DAHİL OLMAZ. ÇÜNKÜ YETİŞTİRİLİRKEN BU EĞİTİMİ İLK BAŞLARDA ALMIŞTIR.

''DÖNEK HER ZAMAN TEK UÇURULUR.''

AKSİNİ İDDA EDEN DÖNEKTEN ANLAMIYOR DEMEKTİR..

SAYGILARIMLA,
ÜMİT KARAGÖZ
http://www.fegsed.com
http://www.fegsed.net
http://www.fegsed.org.tr

DEĞERLİ DÖNÜCÜ IRK YETİŞTİRİCİLERİ,

SANIRIM BU KONUDA BAŞKA YORUM YAPACAK ARKADAŞ YOK. MERAK EDİYORUM DÖNEK OLARAK BAKTIĞINIZ KUŞLAR NASIL BİR ŞEY. LÜTFEN BİR KONUYA İDDA İLE BAŞLARSANIZ BATIĞINIZ GÜVERCİN IRKI NE OLURSA OLSUN ÖNCE İYİ TANIYIN SONRA EĞİTİM VERİN VE ISRARCI OLUN.

SAYGILARIMLA,
ÜMİT KARAGÖZ
www.fegsed.com
www.fegsed.net
www.fegsed.org.tr

arkadaşım merhaba,

dönek kuşunu en iyi uçurabileceğin demkeş dediğimiz dönek ile baska kırmasıdır. pazarlarda bulabilirsin.
tipsiz kuştur ama hem uçucu hemde iyi besleyicidir. ve damarlı olurlar. eğer bulabilirsen paçalı üsküp tipleri vardır.mavi kalemli. onlar inişte kayık yaparlar ve çok iyi uçuculardır. aklınızda bulunsun. ama en güzeli dönek kuşunu yavruluktan yetiştirmek. tek başına alıştıracaksınız. zordur ama eğer başarabilirseniz havada hiçbir kuş onu bozamaz. zaten dönek kuşu normalde dağınık uçan kuş olduğu için başka kuşla uyuşum göstermesi zordur.

saygılar.

dönekçi77' Alıntı:
zaten dönek kuşu normalde dağınık uçan kuş olduğu için başka kuşla uyuşum göstermesi zordur.

SAYGIDEĞER MURAT KARDEŞİM.

YORUMUN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ. AMA YAZDKLARINDAN ANLADIĞIM KADARIYLA DÖNEKTEN SADECE KULAKTAN DOLMA FİKİR SAHİBİSİN DÖNEKLER Hİ BİR ZAMAN TOPLU UÇURULMADIĞI GİBİ, UÇURULSALAR DAHİ DAĞINIK UÇMAZLAR. ZANNEDERSEM SAYALARLA(KELEBEKLERLE) KARIŞTIRDIN. ONLAR DAĞINIK UÇARLAR ARI OĞULU GİBİ. LÜTFEN BİLMEYEN ARKADAŞLARA YANLIŞ BİLGİLER VERMEYELİM. BİLİNÇLİ YETİŞTİRİCİ OLALIM. HANGİ KUŞU BESLİYORSAK İYİ TANIYALIM.

SAYGILAR,
ÜMİT KARAGÖZ
www.fegsed.com
www.fegsed.net
www.fegsed.org.tr

Merhaba Arkadaşım,
İsmim Mujdat , dönek beslediğim tek ırk , ve sana nacizane fikir vermek isterim. Umarım faydalı olur.
Yavruları yere gelmeye alıştırana kadar hep usta bir dönekle uçur. Fakat uçurulması zor olan Adana denilen bir ırk var, yere çok sert dalış yapar. Mümkünse beyazı çok olanını tercih etmek lazım. Yavrularına bu dalıcı ırkı takip ettirirsen, mükemmel sonuç alırsın. Tercih etmen gereken kuş, yere hızlı gelen ırk olmalı. Bende bir dönem vardı ve süper yardımcımdı. Maalesef çarpıp öldü.
Bazı arkadaşlar Istanbul Bangosu dediğimiz, yerel ismi Baska larla uçuruyorlar, en büyük ayrıntı yere mermi gibi gelen tercih edilmeli. Dönek arkada kalmalı.

selam müjdat kardeşim,
çok doğru ve öz bir bilgi vermişsin. adana tarzı sert dalıcılarla uçurabileceğin dönek cinsi sadece atomlar olabilir çünkü karekteristik özellikleri çok benzer ama dönüş bulan yavruları bu tarz uçuştan sakınmanı tavsiye ederim zişra dönek değil süper bir dalıcı yetiştirmiş olursun. yavrularımı bende ilk etapta adanalarla uçuruyorum sadece nefes açma ve dalış tecrübelerini arttırmaları için. vermiş olduğun bilgi son derece doğrudur ama atomlar için. diğerlerinde verimli sonuç alamayabilrisin.

saygılarımla,
ümit karagöz
www.fegsed.com

Tip bangoyla ucur arkadasım cabuk yukselir cok ucar donegı bozmaz

vermiş olduğunuz örnekler güzel fakat benim şöyle bir sorunum var ben nevşehirde ikamet etmekteyim ve dönek cinsi burda hiç yok 1 çift getirtim fakat başka kuşda yok bende bunları nasıl uçurmamı tavsiye edersiniz yada damızlık yapıp yavrularınımı uçurayım

bende dönek besliyorum dönegi yükseltmek için yanında mutlaka tip ucurulur dönek kendi yükselirse o zman tek ucurulabilir.

Merhabalar,

Gördüğüm izlediğim kümeslerde eğer paçalı dönek(macır selaniği)bahsediyorsanız yanına kılavuz(çoban) olarak tip ya da melezleri verilir nedeni ise kuşun yükselmesi ve evden uzaklaşmaması içindir ve kılavuz kümes yönüne her döndüğünde kanat patlatır dönek işareti alır ve yetiştirici kuşu ayarlayıp en uygun anda pırıltı verir.Dönek(selanik,muradiye) tek uçurulur.Sadece ilk uçan yavru eğitimlerinde yanlarına alçak uçacağı ve pırıltıya sıkacağı için baska istanbul bangosu verilir .Dönek pırıltıya alıştırıldıktan sonra tek uçurulur.Birde ben kendim Denizli dolapçısı yetiştiriyorum.Dolapçıların performanslarını iyi görebilmek için en fazla 5-6 tane uçuruyorum ve yeterli yükseklikte evden açılmaya başlıyorlar.Bu anda boşa dolaplarını seyrederim indirmek istediğimde denizli bangoları (azman) salarım ve dolapçılar evin etrafında toplanır .En sonunda da kümes pırıltısıyla dolapçılarımı aşağı alırım.

İnşallah yardımcı olabilmişimdir.

Bursa`dan selamlar...

fahrici' Alıntı:
slm çogu arkadaşında dedigi gibi orik bango yani tiplerle uçurulur bursanın dönekte isim yapmış ustaları bu orik bangoyu tercih eder...saygılar sevgiler...
slm arkadaşım bu orik bangoların resmı yokmu yaa :tamam:

usta dönek kesinlikle tek veya çift uçurulmalı ama alıştırma için usta açılmayan bango ile uçurulabilir ama yeriniz ve çevreniz müsaitse yavrularda tek uçurulmalı bango kuşu dönekçiler için sadece yedekçi olarak kullanılır

BENDE ABİLERİME KATILIYORUM BANGO yada PİÇ MİSİRİLERLE UCURULDUĞUNDA DAHA ÇOK VERİM ALINABİLİR

biz topka deriz keşanda iyi sıkan paçalı dönmeyen dönekler yugoslav da derler...yada adana bangosuyla uçurulması da uygun olur yavru döneklerin.eskisi gibi sıkıpta inen bangolar kalmadı bizim buralarda çünkü.

kuşun damarına güveniyorsan döneği tek uçur

SLM ARKADAŞLAR. BENCE DÖNEKLER EN FAZLA 2 ŞER 2 ŞER UÇURULMALI VE HAVADAKİ 1 ÇİFT DÖNEĞİN YANINA DA 1 TANE BANGO YA DA MISIRİ ATILMALI. YA DA HOCA DİYE TABİR ETTİĞİMİZ KIRMA AZMANLAR OLUYO. ÖZELLİKLE YENİ UÇURULMAYA BAŞLANAN YAVRU DÖNEKLER İÇİN İDEALDİR. ONLARDAN UÇKUN OLANLARINDAN 1 TANESİ SEÇİLİP BERABER ATILABİLİR.

Geri