Dönek Uçurma Alıştırma Tavsiyesine İhtiyacım Var

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hasanarda
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

hasanarda

Üye
Katılım
20 Haz 2011
Mesajlar
26
Tepkime puanı
0
Yaş
27
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
hasan arda
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
Köpekler
Paçalı Dönek uçurma???

Selamın aleyküm arkadaşlar ve abiler. Sorum tam bir hafta önce bir abim bana 2 çift macir selaniği (paçalı dönek) verdi. Bende bu gün bantlarını çözüp saldım. Kümes terasta. Kuşun biri hemen karşı çatıya gitti. Getimek için canım çıktı. Ama kendisi geri geldi. Ben bu hobide daha çok yeniyim. Şimdiye kadar bir tane bile güvercin uçurmadım. Sorum : Biraz önceki olay bir daha olursa kuşu veya kuşları nasıl geri getireceğim. Birde bu kuşları nasıl döndüre bilirim. Kuşları havaya atıyorum yükselmeden geri iniyor.
Uçurucu kuş mu gerikiyor. Gerekiyorsa hangi türü tavsiye edersiniz.
Birde ben kuşları havalandırınca nasıl indirebileceğim.(pırıltı ?)

Bu olayı ayrıntılı olarak anlatan olursa gerçekten sevinirim.
Bilgiye çok ihtiyacım var. Forumda aradım ama tam bir açıklama bulamadım.
iyi akşamlar.


saygılar...
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

döneklerin yanına bango atarlar kuşları uçursunlar çatının etrafında tutsunlar diye birde kuşları aç uçururlar. kuşlar karşıya gittiğinde aç olsalardı yem atınca gelirlerdi hemen geriye.

pırıltı denen kavramda yukarıda uçan kuşa aşagıdan kuş gösterme yanii aşağıdan kuşlar ı hafif şekilde uçurma yani duvara kolamak kadar kanat çırptırman gerekli. yukarıda uçan kuş bunu görünce iner. inmesse 1 daha pırıltı verirsin. foruma gir makaleleri falan oku böyle çok konu açıldıı.
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

Teşekkürler. Ama ben şimdi bango almalımıyım.Alırsam bir çift mi almalıyım.
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

Sabahtan beri arıyorum ayrıntılı bir yazı bulamadım. Biri ayrıntılı olarak yazarsa gerçekten sevinirim. İyi günler.


saygılar...
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

hasanarda' Alıntı:
Teşekkürler. Ama ben şimdi bango almalımıyım.Alırsam bir çift mi almalıyım.
en az 1 takım al yada 2 takım al ki aşağıdan pırıltı için fazla kuş olsun daha güzel olur.
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

Acaba bangoların fiyatları nasıl?
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

Merhaba Güzel Kardeşim..
Dönek Kuşlarını Yüksek ve Evinin Etrafında Ucan Kuşlarla Yani Bango Kuşlarıyla Uçururuz Ki Fazla Uzaklaşıp Başka Yere İnmesin diye. Pırıltıyı 3 5 tane Kuşla Verirsen Daha İyi Olur Bango Kuşları Ucuzlarıda var Pahalılarıda var Mesela Kuş pazarlarında 5 10 liraya Bulabilirsin
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

hasanarda' Alıntı:
Acaba bangoların fiyatları nasıl?
fiyatlar kuşuna göre değişir 5 tl ye de var 100 tl yede tek bango var. 10 tl ye selanikde var 1.000 tl ye selanikde var. kuşuna göre muamele. yakınlarında hiç selanik besliyen yokmu? yada herhangi bir kuş besliyen ondan yardım all yanıan git konuş sohbet ett sorularını sorr öyle öyle iyice öğrenirsin. okumakla fazal bilgin olmaz okumakla herşey kolay ama birde uygulamaya çalışş ozaman işler zorlaşır. internet elinin altında youtube ve öyle video izlenile nsitelere gir öğrenmek istediklerini yaz orada videolar vardır illa. yabancı dilin osla daha güzel olurduu yabancılar herşeyin videosunu cekip paylaşıyo daha ayrıntılı bilgi veriliyor.
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

Bitane bile kuşçu yok bu civarlarda çok kötü durumdayım. Ama iyi yönüde var. Kuş kaçırma olasılığımda yok. :) Tabi kuş kendesi gitmezse.
Bir sorum daha var.
Mesela biraz önce kuşların yanına gittim ve dışarı çıkardım. Sularını değiştirdim. Sonra bir tanesini tutup diğerlerini kümese soktum. Nasıl uçurulacağını bilmediğim için kuşu havaya attım. Ama uçmadan yavaşça yere geri indi. Kuşları kümese sokmadan birdaha denedim ama yine aynı şeyi yaptı. Sonra (benim kümes terasta) kuşlardan biri bacaya çıktı. Bunu görünce teker teker diğer üçüde çıktı. Baya bekledim yem falan attım ama indikleri yok. Bende çatıya çıkıp sopayla bacadan aşağıya indirmeye çalıştım. Sonra bizim eve bitişik olan komşunun pacasına kaçtılar. Bu şekilde en az yarım saat kovalamaca oynadık. Sonra çatıda yavaş yavaş kümese doğru ilerledik. Sonrada kümese soktum. Bu olay başıma bir daha gelirse napabilirim.

Birde ben Bangoları alınca sorun çözülecek mi ???


saygılar...
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

Bango bulmak biraz güç galiba ben bango yerine kelebek alsam aynı görevi görür mü acaba? Veya başka ne tür güvercin tavsiye edersiniz?
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

selaniğin yanına yavaş uçucu ırk lazım kelebek tek başı bozuk uçar açılır. hem bango denmesindeki amaç selanıklere pırıltı verdıgınde selanık asagıya dık oalrak sıkar yada döner ama bango cok yavas iner yada bazıalrı inmez daha ucar. eğer ikiside inmeye çalısırsa önden gelen kuş korkar kaçmaya çalısır ve arkadakide korkar böylece hareket göremezsin. sen daha ilk kuş besleyişin en zor kuşla başlamışın allah sabır versin xD bango alsaydın bukadar zorluk çekmezsin selanık 3 yıllık kuşun dahi olsa kaçma olasılıgı her daim var ama bango kaçmaz 2 ay besle biryere gitmez aç susuz kalmadığı sürece.
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

Tamam en kısa sürede 1 çift bango alacağım. Ama mesela diyelim bangoyu aldım kümese alıştırdım ve artık selanikle uçurmak istiyorum. Bunu nasıl yapacağım.


saygılar...
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

bango ile selaniği havaya atıcan uçucaklar xD bukadar basit :D ama dikkat et ilk uçuşunu direk havaya atarak yaptırma sonra sapıtır o sapıtırsa selanikte sapıtır kaçar giderler xD
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

benım evımın ustude celık catılı 5.e 5 metre acıklık var 2 yavru bangom var 1 takımda esım erkegını saldım ıyı tutuyor kuslarımı havada ama sıdmılık ucurabıldıgım 4 kusum var 3 hafta oldu daha ınsallah ucurmak ıcın daha fazla kusa sahıp olacagım bangolar guzel tercıh kardesım kızma alırsan daha mantıklı olur alısması kolaydır
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

yorumm
 

Ekli dosyalar

  • Fotoğraf0163.webp
    Fotoğraf0163.webp
    145 KB · Görüntüleme: 1,342
Re: Paçalı Dönek uçurma???

yorumm ....
 

Ekli dosyalar

  • Fotoğraf0161.webp
    Fotoğraf0161.webp
    155.3 KB · Görüntüleme: 1,157
Re: Paçalı Dönek uçurma???

döneklerin şekli güzel kesme olsun renk koyulugu ama sağ tarafdaki sarı kanat bango selanik bangosu olarak kullanıyorsan o tam olmamış diyebilirim ama tabi bango iş yapıyorsa o başka. iyi döndürmeler :D
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

mısıride olabilir bango yerine .
 
Arkadaşlar merhaba. Güvercin beslediğim yer müstakil bir evin bahçesi. Biraz alçak etrafı göremiyorum. Ne zaman kuş uçursam arka taraflardan hemen kuş kaldırıyorlar ve sürekli kuşlarım kaçıyor. O kadar çok yavru dönek kaçırdım ki anlatamam. En son istanbuldan aldığım ve eşi olmasına rağmen kaçan dönekten sonra sizden yardım istiyorum. Sabah 07:30 da kaldırdım 3 tane kuş kümese girdim çıktım baktım arka taraflardan kuş kaldırdılar. Zar zor yavru geri geldi ama erkek yok. Ben ne zaman kuş uçursam hemen dağılıyor millet kuş kaldırınca. Adana ve dönek var şuan bende. Sizlerden tavsiye bekliyorum. Döneğin yanında hangi tür kuş beslenir? Ben bu yavru dönekleri nasıl alıştırcam. Nasıl uçurmam lazım. Sizlerden tavsiyelerinizi bekliyorum. Son günlerde çok fazla sıkıldım. Böyle devam ederse bırakacağım kuşculuğu.
Kuş beslediğim alan. Ön tarafında da asma var.
550480_10151368714129851_631174359_n.jpg
 
Selamlar,

Döneklerde en büyük sorunlardan biri bu olsa gerek, şunu söylemeliyim ki buradaki değerli abilerimden öğrendiğim bir uygulamayı yapıyorum epey bir zamandır kümesin üstüne büyük bir bayrak bağladım sallanıp onları korkutmuyor sabit şekilde, birde çatının bir kaç yerine kırmızı örtü bağladım bende işe yaradı şimdi güvercinlerim baska çatıya inse dahi kümese girmiyor inşallah sizede faydası dokunur.

Sağlıcakla kalın Hüseyin Alparslan AYTAÇ
 
abi bildigım kadarıyla bangolar dööneklere hocalık edıyolar 2 çift bango koy kumesıne genelde donek beslıyen abılerın kumesınde en az 1 cift bangoya raslarsın al kkoy bango yu beraber ucur ondan sonra burdan yaz bize eminim o kadar fazla hatta hiç kuşunu çekemez kimse
 
Valla burdaki insanları çözemedim ya. Bi zevkimiz var onun da içine ediyorlar.
Bayrak olayını deneyebilirm. Fakat sebebi nedir? Kümesi tanıması için mi?
 
etrafınızda çok fazla kuş besleyen varsa bence dönek kuş beslemeyin. ya da bu problemle yaşamaya alışın...
 
Re: Dönek Uçurma Alıştırma Tavsisine İhtiyacım Var

abi bence sen benım dedığımı yap işe yarar kesin bnm akrabam da dönek uçuruyo kümesi baya büyük 4 kümes her kümes te 2-3 çift bango var bugune kadar kaçırdığını görmedım bayrak kesin çözüm değil ama bango %99 işe yarar :tamam:
 
Eskilerin bir lafı vardır " dönek kuş besleyecek kadar zengin değilim" diye..

Dönek kuş uçurmak için yerde kümesin olması çok güzel fakat etrafındaki kuşçular senin için eksi puan, öncelikle etrafındaki kuşçular ile tanışıp samimi olmanı, mümkünse ben kuş uçururken uçurmasanız olurmu gibisinden ricada bulunabilirsin.

Bursa da kuş uçurma saatleri sabah 09:00 ila 11:00 arası - Akşam 18:00 ila 20:30 arası (yaz için genelleme yazıyorum)

Ben sabah 06:00 da kalkar kümesi açarım kuşları uçururum, o saatte koca mahallede (K.Çeşme de oturuyorum ve 4-5 evden birinde mutlaka güvercin vardır) kuş uçuran olmuyor, dönekleri, kelebekleri rahat rahat uçuruyorum, yavrulara eğitim veriyorum, sonra da kapatıp işime gidiyorum, akşam da 20:30 ila 21:00 arasında hava kararmadan uçuruyorum kapatıyorum, kuşlara ve bana yetiyor..

Dönek kuş hava da uzun süre bırakılmaz, orta havaya çıkınca 45 derece açına gelince hemen parıltı verilir yere indirilir, yani dönek kuşta nefes açılma eğitimi olmaz, çünkü dönek kuş şov kuşudur, uçuş performans kuşu değildir.

Kümesimin üstü beyaz boyalıdır, çünkü hemen hemen her evin üzeri çatılı, kuş belli yüksekliğe çıkınca her yeri kırmızı görüyor, kümesi karıştırabiliyor, Alttan nereden parıltı verilirse kuş orası kümesi sanıp aşağıya sıkıyor, oynuyor. Ama kümesin üzeri veya terasta renkli işaretleyiciler olursa kuş bu eksenden ayrılmıyor, oradan gelen parıltı haricine pek bakmıyor.

Bütün bunlara rağmen, kuş kaçmıyor mu? damarı zayıfsa giden yine gidiyor, bu yüzden eskiler dönek besleyecek kadar zengin değilim diyor.

Dönek kuşlarının yanına öncü olarak oring bangosu dediğimiz bangolardan bulup koy, o kuş toparlayıcıdır, sürüden ayrılanı toparlar, kuşları belli açıya getirip halikopter gibi hava da bekler, senden parıltı gelmezse tekrar tur atar, senden parıltı gelince, kuşların aşağıya inmesine ön ayak olur, ve kendisi de aşağıya iner. Dönekler de dişilerden ziyade erkekleri uçurmaya özen göster, aşağıdan hep aynı kuş ile parıltı ver, yani beyaz ise beyaz kuşla sürekli parıltı ver ki, başka yerden siyah mavi kırmızı kuş kanat çırpınca sallamasınlar.

Yüzeysel olarak anlatabileceklerim bu kadar, geri kalan kısım, lafla değil yaşanılan tecrübeler ile oluyor, Allah kolaylık versin :)
 
FeLix_' Alıntı:
Eskilerin bir lafı vardır " dönek kuş besleyecek kadar zengin değilim" diye..

Dönek kuş uçurmak için yerde kümesin olması çok güzel fakat etrafındaki kuşçular senin için eksi puan, öncelikle etrafındaki kuşçular ile tanışıp samimi olmanı, mümkünse ben kuş uçururken uçurmasanız olurmu gibisinden ricada bulunabilirsin.

Bursa da kuş uçurma saatleri sabah 09:00 ila 11:00 arası - Akşam 18:00 ila 20:30 arası (yaz için genelleme yazıyorum)

Ben sabah 06:00 da kalkar kümesi açarım kuşları uçururum, o saatte koca mahallede (K.Çeşme de oturuyorum ve 4-5 evden birinde mutlaka güvercin vardır) kuş uçuran olmuyor, dönekleri, kelebekleri rahat rahat uçuruyorum, yavrulara eğitim veriyorum, sonra da kapatıp işime gidiyorum, akşam da 20:30 ila 21:00 arasında hava kararmadan uçuruyorum kapatıyorum, kuşlara ve bana yetiyor..

Dönek kuş hava da uzun süre bırakılmaz, orta havaya çıkınca 45 derece açına gelince hemen parıltı verilir yere indirilir, yani dönek kuşta nefes açılma eğitimi olmaz, çünkü dönek kuş şov kuşudur, uçuş performans kuşu değildir.

Kümesimin üstü beyaz boyalıdır, çünkü hemen hemen her evin üzeri çatılı, kuş belli yüksekliğe çıkınca her yeri kırmızı görüyor, kümesi karıştırabiliyor, Alttan nereden parıltı verilirse kuş orası kümesi sanıp aşağıya sıkıyor, oynuyor. Ama kümesin üzeri veya terasta renkli işaretleyiciler olursa kuş bu eksenden ayrılmıyor, oradan gelen parıltı haricine pek bakmıyor.

Bütün bunlara rağmen, kuş kaçmıyor mu? damarı zayıfsa giden yine gidiyor, bu yüzden eskiler dönek besleyecek kadar zengin değilim diyor.

Dönek kuşlarının yanına öncü olarak oring bangosu dediğimiz bangolardan bulup koy, o kuş toparlayıcıdır, sürüden ayrılanı toparlar, kuşları belli açıya getirip halikopter gibi hava da bekler, senden parıltı gelmezse tekrar tur atar, senden parıltı gelince, kuşların aşağıya inmesine ön ayak olur, ve kendisi de aşağıya iner. Dönekler de dişilerden ziyade erkekleri uçurmaya özen göster, aşağıdan hep aynı kuş ile parıltı ver, yani beyaz ise beyaz kuşla sürekli parıltı ver ki, başka yerden siyah mavi kırmızı kuş kanat çırpınca sallamasınlar.

Yüzeysel olarak anlatabileceklerim bu kadar, geri kalan kısım, lafla değil yaşanılan tecrübeler ile oluyor, Allah kolaylık versin :)

:tamam:
 
Mesut abi çok teşekkürler. Sabah 6 da kalkıp kuş kaçırmak adama fena koyuyor gerçekten. Dediğiniz önerileri mutlaka değerlendireceğim. Bugün kart kuş kaçtı gelmedi yavruların bir tanesi geldi. Teselli oldu bana bu :) Etrafımda birkaç kişi olsa tanışayım ama en az 15-20 tane kuş besleyen var heryer müstakil ev kimin nerede beslediğini anlayamıyorum bile. Kimin kuş uçurduğu da belli değil. Kuşları kaldırıyorum 2 dk sürmeden dağılıyorlar. Dediklerinizi uygulayacağım. Çok teşekkürler...
 
Re: Paçalı Dönek uçurma???

Selamlar Sorununu Okudum Elimden Geldiğince Yardımcı Olayım Öncelikle Kuşlara Günde En Fazla 2 kez Yem Vermelisin Sabah Akşam Mesela Günde 2 kere Uçuracaksın diyelim Kuşları sal çok azıcık bi yem at uçsunlar inmesini istediğin zaman ver pırıltıyı indir kuşları kümesede Kuş sayısıyla orantılı biraz yem at Sonra Kapat Akşamda Aynı Şekilde Ama Akşam Yemi Biraz Fazla At Sakın Kuşları Kendin Eline Alıp Atma Bence Hayvana İstemedği bişeyi yaptıramazsın :sinirli: 1 Çift Bango Alırsan daha iyi Olur İndirme Açısından Ve kuş Bi yere Konduğunda eğer aç uçuruyor olsaydın yem atsan inerlerdi

Saygılar

Umut Mehdioğlu
 
Merhaba ;
Eskilerin bir lafı vardır " dönek kuş besleyecek kadar zengin değilim" diye.. Bana kalırsa bu kelimeyi duymamazlıktan gel çünkü dönek güvercini aptal bir kuş değildir eğer düzenli bir sistem ile kuşlarını uçurursan çok az yavru kaçırırsın veya kaçırmazsın.
Dönek güvercinleri yerde çok uysal eğitime son derece yatkın güvercinlerdir.Kart kuşlarda kaçırma olasığın olabilir ona bir şey diyemem ancak yavruluğundan itibaren kümesinde uçmaya başlayan güvercinlerin kaçacağını düşünmüyorum benim sana verebileceğim tavsiyeler
1. Kümesinin renk olarak belirgin bir renge boya
2. Kümes çatısına bir kaç adet kedi gözü tarzı reflektör koy
3. Kuşları kesinlikle elinle havaya atma
4. Kalabalık değil yanında bir per kuşu (bango,mısırı,) ile veya en fazla 2 li olarak uçur
5. Kuşları yerden kaldırırken aşırı ürkütme

İlk etaplarda fazla yükseltmeden yerle irtibatlarını sağla ayar olduklarından emin olduktan sonra sal yıldızlara ta ki kızmaya başlayıncaya kadar en tehlikeli dönem bu dönemdir.Yerden kendi kendine bile kalkıp gidenlere çok şahit oldum kızmaya başladıkları zaman ben kanat ve kuyruklarını çeker eş ederim o saatten sonrada halen kayıp veriyorsan beslediğin kuşların damarında sorun var demektir.
 
DÖNEKCI35' Alıntı:
Merhaba ;
Eskilerin bir lafı vardır " dönek kuş besleyecek kadar zengin değilim" diye.. Bana kalırsa bu kelimeyi duymamazlıktan gel çünkü dönek güvercini aptal bir kuş değildir eğer düzenli bir sistem ile kuşlarını uçurursan çok az yavru kaçırırsın veya kaçırmazsın.
Dönek güvercinleri yerde çok uysal eğitime son derece yatkın güvercinlerdir.Kart kuşlarda kaçırma olasığın olabilir ona bir şey diyemem ancak yavruluğundan itibaren kümesinde uçmaya başlayan güvercinlerin kaçacağını düşünmüyorum benim sana verebileceğim tavsiyeler
1. Kümesinin renk olarak belirgin bir renge boya
2. Kümes çatısına bir kaç adet kedi gözü tarzı reflektör koy
3. Kuşları kesinlikle elinle havaya atma
4. Kalabalık değil yanında bir per kuşu (bango,mısırı,) ile veya en fazla 2 li olarak uçur
5. Kuşları yerden kaldırırken aşırı ürkütme

İlk etaplarda fazla yükseltmeden yerle irtibatlarını sağla ayar olduklarından emin olduktan sonra sal yıldızlara ta ki kızmaya başlayıncaya kadar en tehlikeli dönem bu dönemdir.Yerden kendi kendine bile kalkıp gidenlere çok şahit oldum kızmaya başladıkları zaman ben kanat ve kuyruklarını çeker eş ederim o saatten sonrada halen kayıp veriyorsan beslediğin kuşların damarında sorun var demektir.
 
Geri
Üst