Edirne'den Sayın Hüseyin Aydoğmuş'un Çakalları(Çakal Roller)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gökhan @k
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 69
  • Görüntüleme Görüntüleme 22K
redhotchilipeppers' Alıntı:
Tüm güvercin dostlarına merhabalar,

Öncelikle Gökahan Ak kardeşime resimleri sizlerle paylaştığı çok için teşekkürederim.

Çakal ırkı makaracı ırklar arasında gerek uçuş zamanlarıyla gerekse makara sertliği görselliği ile ayrı bir yere sahip zeki bir ırktır.

15 yılı geçkin zamandır çakal besliyor ve yetiştiriyorum fakat çocukluğumdan buyana sürekli kostüm için çakal yetiştirmişim bu son 2 yıldır çakal anlayışımda farklılıklar göstermeye başlamıştır.Şöyle ki masa kuşçuluğu ırklarımızı ciddi anlamda tehlikeye atmakla birlikte ırkların öz temel özelliklerini ortadan kaldırmaktadır.Yıllarca kına gibi çakallar ürettim 11 saat performans segileyen çakallar uçurdum ve hala uçuruyorum burda en önemli etken makaradır geçmişte makarayı önemsemeyen düşüncem artık geride bıraktığım bir olumsuzluktur kostüm renk göz gaga fizik gibi özelliklerle uğraşmaktan çakal ırkının en önemli özelliği olan makarası kaybolma aşamasına gelmiştir.Ben sürekli makaradan düşen makaradan uçamayan yükselemeyen çakalları elimden çıkartırdım şimdi ise günümüzde bunları arar olduk kostüm kritterlerini ön planda tutmaktan masa kuşçuluğuna hizmet etmekten vazgeçmeli ve ırkların olması gerektiği gibi beslenmesi gerektiğini vurgulamak isterim.

15 yıl sonunda çakal yetiştiriciliğimde geldiğim nokta sadece kostüm ve düz uçumdur son bir yılda yaptığım köklü değişimler yani kostümlü çakallarıma makaralı kanlar ekleyrek kendimce bir nebze olsun ''makara-kostüm''le birlikte bir bütün olan çakallar üretiyorum dostlarımla birlikte Edirne de çakal ırkını hep kostümü için ürettik ama artık görüyorum ki çakal ırkının kesinlikle en büyük özelliği olan makara özelliğinin ön planda olması gerektiğini bilmenizi isterim.Bir çok ırka kostüm merakı büyük zararlar vermektedir kuş kendi benlğinden çıkarak perdormans ırkı olduğu halde masa kuşu süs kuşu el kuşu haline gelmekterdir.Bu masa kuşçuluğundan büyük bir dikkatle kaçınmalıyız sevgili dostlar.

Edirne de öyle çakallar ürettik ki ketçap gibi renk mavi gözler beyaz gözüde aştık uzun fizikli heybetli kümes önünde neşesinden büyük keyifler çakallar ürettik ama emin olun bu çakala zarar vermektedir artık bundan ben vazgeçmiş bulunuyorum kostüm yapmak kendimce artık çok basitleşmiş bir kavram olmaktan öteye gidememektedir.

Siz değerli dostlara naçizane tavsiyem her hangi bir performans ırkı besliyorsanız ilk önce performans özelliklerini göz önünde bulundurunuz kostüm 2.planda kalsın çünki performans ırkı adı üstündedir süs kuşu beslemiyoruz alın işte biz ketçap gibi çakallar ürettikte ne oldu çakalın makarası ortadan kalkmaya karesteristik özelliği bozulmaya başladı bundan şiddetle kaçınmamız gerektiğini vurgulayarak hepinize sağlıklı zamanlarlar dilerim esenkalın.

Size tam anlamıyla katılıyorum. Bende 9 yıl gibi bnir süre çakal ırkı besledim, aradım, uçurdum, ürettim.. Meşhur Aydın Çine çakallarının son örneklerini besledim desem doğrudur sanırım. Benimde önceden ve halen daha aklımın ucunda yatmakta olan birşey vardırki oda çakalda bembeyaz tırnak, bembeyaz göz, kıpkırmızı renk, akkuyruk akkanat, 16 telek kuyruk, mümkünse alnında sakarı ile fiziğide normalin kat kat üstünde ise değmeyin benim keyfime. O zaman ne makara ne performans benim umurumda değil. Çünkü saydığım fiziki özellikler benim tamamen göz zevkimi giderebiliyor. Yetiştiricilikte çok sık karşılaştığımız ve daha da fazla karşılaşacağımız performans eksikliği veya yokoluşu bizim veya benim gibi düşünenler masayı ön planda tutanlar yüzünden yok olma safhasında. İnşallah bende bu zihniyetten vazgeçebilir ön planda fizik yerine onun belli başlı olan özelliklerini tutabilirim.
Sevgili Hüseyin Bey bu güzel açıklamalarınız için de ayrıca teşekkürler.
Not: Elimde şu anda hiç çakal kalmadı en son çakalları Fethiye Güvercin Severler Derneği'ne Hediye etmiştim.

Maşallah ilk resimdeki yavruya. Bizim çakallar genelde ak kuyruk çıksa bile kırmızı çıkar komple sonradan beyazlaşır. Bunlarda da öylemi yoksa herhangi bir değişiklik söz konusumu?

basoglanh' Alıntı:
Maşallah ilk resimdeki yavruya. Bizim çakallar genelde ak kuyruk çıksa bile kırmızı çıkar komple sonradan beyazlaşır. Bunlarda da öylemi yoksa herhangi bir değişiklik söz konusumu?

Merhabalar Hüseyin bey sorunuzu tam anlayamadım ''sonradan beyazlaşır derken ne kastettiğinizi inanın anlamadım''
sorunuzu biraz daha açarsanız sağlıklı bir şekilde cevap vermek isterim.İlginize teşekkürederim.

basoglanh' Alıntı:

Merhabalar Hüseyin bey sorunuzu tam anlayamadım ''sonradan beyazlaşır derken ne kastettiğinizi inanın anlamadım''
sorunuzu biraz daha açarsanız sağlıklı bir şekilde cevap vermek isterim.İlginize teşekkürederim.

Merhaba öncelikle özür dilerim. Şu şekilde bizim burda beslediğimiz çoğu çakalda ana baba akkuyruk olmasına rağmen yavrular kıpkırmızı çıkıyor ve yavru tüyünü atmaya başladıkları zaman kuyruktaki değişimler belli oluyor. Yani resmini eklediğiniz yavru kazık tüyündeykendemi kuyruğu beyazdı.? Yani ebeveynler nasılsa aynımı oluyor. Yine anlatamadıysam özür dilerim.

basoglanh' Alıntı:
basoglanh' Alıntı:

Merhaba öncelikle özür dilerim. Şu şekilde bizim burda beslediğimiz çoğu çakalda ana baba akkuyruk olmasına rağmen yavrular kıpkırmızı çıkıyor ve yavru tüyünü atmaya başladıkları zaman kuyruktaki değişimler belli oluyor. Yani resmini eklediğiniz yavru kazık tüyündeykendemi kuyruğu beyazdı.? Yani ebeveynler nasılsa aynımı oluyor. Yine anlatamadıysam özür dilerim.

MErhabalar Hüseyin bey,

Şimdi anladım siz kusuruma bakmayın ben özürdilerim,

Öncelikle şunu belirteyim bir çok ırkta olduğu gibi anne baba nasılsa yavru da birebir ya anneye ya babaya çekebilir fakat döllenmenin %50 dişi %50 erkek karışımı olduğunu düşünütsek yavrununda 50-50 karışım içinde çıkacağı düşünülür oysa ki bizim ketçap gibi çakal üretmemizin sebebi açık kan ve kapalı kan olayını iyi ayarlamamızdır bunuda açayım cicili,kilitli,alından kilitli ve suratında beyazlık olan çakallar açık kanlıdır siz eğer yine aynı açık kanla bunu eş yaparsanız renk kıvamından çıkar daha da açık bir ton hakimine sebep olur.ben ne yapıyorum bir açıkla bir koyuyu eş yapıyorum kapaşı=açık kombinasyonu tabi bu kriterlerde göz göz çerçevesi,bel üstü tüğleri,ayak bileğinde ki beyazlıklar,tırnaklar,gaga kırmızılığı,kanat teleklerinin iç renginin açıklığı ve koyuluğu,kanat altlarında ki alt küçük tüğlerde ki beyaz küçük tüğler vsvsvs gibi belirtileride çok iyi analiz edip eş yapmanız gerekmekte ki kostümü çok iyi olan çakallar üretebilesiniz tabii bunlar hep denemelerle gelişen konular.

Şimdi her suratında beyaz iz taşımayan akkuyruklar veya açık kollularda açık kan sayılmaz!bunu anlamak öncelik istiyor bunun içinde kuşun en az 5 kuşak gerisini bilmek gerekli nasıl bir sülaleye sahip neden suratında bir iz var neden yok gibi bir çok konuyu irdelemek gerekli ki isteğiniz rengi yakalayabilesiniz.Bu anlattıklarım üretimlerinizde dikkat etmeniz gereken detaylardı belki biliyorsunuzdur fakat kapalı kan çakalla uğraşmak zordur çok emek ve zaman ister.

Bu yazdıklarımın sonucunda denk renklerle çalışmış gibi gözüksemde işin aslı böyle değildir!en ufak açıklık-kapalılık belirtilerini göz önüne alarak eş yapıyorum bunla birlikte kanatta ve kuyrukta saz,elif gibi istenmeyen telekleride ortadan kısmen kaldırmaya çalışıyorum.Ama emin olun aynı renklerle çalışmıyorum sadece bunu burda bu kadar ifade edebilirim.Kısacası 4/4 lük renkler 4/4 lük yavru her zaman vermez şansa bırakmış olursunuz açıkçası.

Benim eş ayarlamalarım sonucunda yavrular ilk tüğlerinde koyu bir görüntü sergilerler fakat 2.tüğ değişiminden sonra tüğ öyle bir hal alır ki güneşte adeta alev gibi yanar.Siz eğer ilk tüğü açık bir yavru üretiyorsanız bu çakal kendini daha da açar!tüğ dengesi kuramaz yavruları koyu çıkartmaya çalışmalısınız.

Asıl sorunuza geleyim konuyu çok uzattım kusura bakmayın.

YAvrunun beyaz kuyruğu ilk tüğsünde nasıl beyazsa kartlaştığın da da hep aynıdır sonradan saz,elif veya kırçanlı kahverengilikte yapmaz.Ama saz,elif olabilir bunlar benim için kusur değildir ben renk hakimiyetini değerlendiririm sazı,elifi kaldırmak çok basittir.Ama rengi oturtmak her zaman zordur yani sanılmasın ki ben çok iyi bir çift damızlık çakal aldım artık hep aynı ebeveyinleri gibi yavru verecek böyle bir şey yok!saz yapar heryeri kıpkırmızı pal gibi çıkabilir tabiri caizse ''piç''kuşlardır sürçi lisan ettiysem affola.

Sizin yavrularınızın kıpkırmızı çıkmasının sebebi uzun zamandır kapalı kanla çalışılmasından kaynaklanmaktadır eşleri değiştirmenizi tavsiyeederim.Kanat teleklerinde beyazlık olan bir kan sokun veya suratında beyaz izler taşıyan bir kan sokun artık komple kırmızı çıkma belirtisi var anlattığınız durum da.açık kan sokmanızı tavisye ederim bir çok kişinin düştüğü yanılgıya düşmüşsünüz sanırım elinizde ki çakallar kına gibi dakat hep kınalarla çalışılmaz bunu bilmenizi isterim.saygılarımla sağlıklı üretimler dilerim.

maşallah çakalların cok güzel adeda göz dolduruyor tüğü kadar yavru almanı temenni ederim

şafak yalçınkaya' Alıntı:
maşallah çok güzel kuşlar tügükadar hayırını görün nesillerini uzun süre tutun....

İyi dilekleriniz için teşekkürederim sağolun Yalçın bey.

hüseyin bey çakallarınızın maşallahı var.
bilgilendirmeleriniz içinde çok teşekkür ederim bu ırk hakkında hiç duymadığım şeyleri öğrendim.
kostüm olayına gelince benim aradığım ulaşmak istediğimde taklacıda hem kostüm hem performans süper olucak.
bence ikiside önemli ikisinide aynı anda yakalamak sorun işte onu başardığında zaten olay bitmiştir benim için.

Ömer ÖZKURT' Alıntı:
hüseyin bey çakallarınızın maşallahı var.
bilgilendirmeleriniz içinde çok teşekkür ederim bu ırk hakkında hiç duymadığım şeyleri öğrendim.
kostüm olayına gelince benim aradığım ulaşmak istediğimde taklacıda hem kostüm hem performans süper olucak.
bence ikiside önemli ikisinide aynı anda yakalamak sorun işte onu başardığında zaten olay bitmiştir benim için.

Ömer bey merhabalar öncelikle ilgi ve alakanıza,beğeninize teşekkürederim.

Her besleyicinin hedefleri farklı sizinki gibi düşüncelerinize katılıyorum tabiki beslenen ırklar her şekilde besleyiciye hitab etmelidir fakat son yıllarda kostüme o kadar çok ağırlık verilmiş durumda ki ırkların kendi öz benliğinde ki özellikleri kaybolma nnoktasına dejanere olma noktasına gelmiş durumda artık hem kostüm hem performans için çalışan az sayıda besleyici var kostüm oldumu bi kuşta gerisi pek mühim değilmiş gibi bir ortam var açıkçası.

Bu kuş uçurmayanların sayısında da anlaşılır durum da!kostüm kostüm kostüm bir çoğumuz üretim yaparken kaç kişi kuşların performansını değerlendirerek üretim yapıyor kim hangi performans damarını korumaya çalışıyor mutlaka bahsettiğim konulrda da özenlikler gösteren besleyiceler var fakat kostüm tutkunlarına göre çok azınlıkta!

Ömer bey iki önemli seçeneğide istemeniz çok güzel bir düşünce istediğiniz gibi üretimler inşallah yaprsınız fakat dikkat edin kostüm merakı ağır basmasın performansa daha çok önem verin ve hepimiz vermeliyiz diye düşünüyorum.

Hüseyin abicim,maşallah çakalları döktürmüşsün yine,uzun bir zamndır siteye işlerimin yoğunluğundan dolayı giremiyordum,çok güzel kareler eklemişsin,özellikle muskalı çakala bayıldım,senin gibi ustadlarımızdan daha göreceğimiz çok güzel çakallar olduğuna inanıyorum.allah nazarlardan saklasın.

merhaba Gökhan kardeşim bu güzel görüntüler için teşekkürler kımızı ve kara akkuyruklar mükemmel görünüyor.uçuş performansları ve marifetleri hakkında beni bilgilendirirsen sevinirim.kümeslerim kalabalık olmasa süs için bu kuşlardan 1takım bulundurmak isterdim .saygılar
ÖMÜR DENİZ

çok güzel maşallah.

kardeş gercekden kuşların harika bence hepside kalite kuşlar acaba akılları
nasıl bunların zannedersen cok akıllı kuşlar bunlar
belki bir gün ziyaretine gelirim denizli sarayköyden kuşcu adnan

kuşcu adnan' Alıntı:
kardeş gercekden kuşların harika bence hepside kalite kuşlar acaba akılları
nasıl bunların zannedersen cok akıllı kuşlar bunlar
belki bir gün ziyaretine gelirim denizli sarayköyden kuşcu adnan

Adnan bey ilginize ve yorumlarınıza teşekkürederim.Lütfen üyelik bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz daha sonra görüşebiliriz.

masallah cok guzel kuslar

hüseyin ve gökhan bey degerli paylasımlarınız için cok teşekkürler kuşlar mükemmel ben kelebek besleyen, kostümden ziyade uçuşa önem veren birisiyim dünyanın en güzel rengi olsada gün gelir insanın gözü doyar bıkar ama öz olan onların oyunları güvercinleri insanlara benzettmemek elimde değil ilk eşleşme ilk yavru eşle ilişkiler cok ilginç insanlarda renkleri uyrukları hiç önemli değil önemli olan anlayış zihniyet kostüm değil oyun (bence)
cok teşekkğrler

saygılar.....

Yorumlarınız için teşekkürler Fatih bey,bugün kostüm ve performansın en çok çakıştığı ırklardan bir taneside çakallarımızdır.Bazı ırklar vardır kostüm hiç kaale alınmaz direkt olarak önemli olan performans zenginliğidir,(örn.çorum çıplakları) ancak çakal gibi bazı ırklarımızda vardırki bunda en başta çakal gelir,hem performans hemde kostüm aranır.Ancak şu an bir çok çakalcının aradığı performanstan ziyade kostüm güzelliği olmasıdır,ki bu çok tehlikeli bir durumdur kendi görüşümce.Çakal ırkıyla yaklaşık 3 yıldır iç içeyim hala yeni yeni öğrenmeye başlıyorum bu ırkı.kostüm açısından elde edindiğim kanların bir problemi olmadı kesin,ancak performanslarında bazı eksiklerin olduğu gayet açık,bundan sonra performanslarını onarmak bu ırka karşı görevim olabilecektir kümesimde.
Sonuç olarak sizle aynı görüşteyim performans özellikle makaracı ırklarda olmazsa olmaz bir şeydir,sonuçta bu kuşlar masa kuşu değildir,masa kuşu besleyeceksek eğer o zaman gidip sepet kuyruk,cinperi,demkeş ırkı kuşlar beslememiz gerekiyor.Bu kuşların doğasına yakışan uçarak seyredilmelerdir,teşekkür ediyorum.

gökhan bey kostüm bu kuşlar için önemli diyorsunuz ben hiç çakal beslemdim ve görmedim renkleri karışık olsa işte benekleri çok olsa falan;; yani kostüm olarak kötü gözükse bile bu kuş uçtugunda kimse bunun rengi bozuk veya kusurlu deyemez bu kuşunda kendine has bir uçuş şekli vardır uçuşundan anlayan filmi sonuna kadar seyretmek ister ''' ne kadar oyunlu olursa olsun kostumu bozuk olan çakalı veya herhangi bir oyun kuşunu kümesime sokmam demez degil mi ??????
:evet:
anlatmak istediğim en güzel kuş uçan kendini havada gösteren kuş milyarlar verip kostüm ugruna catı altlarında beslemek gün yüzü göstermemek kaçma hastalanma derdini düşünmek ne biliyim çok garip geliyor
((((((((sakın yanlış anlama bunları bütün catı altında beslenen kuş ırkları için söylüyorum))))))))))
bu sitem kostüm ugruna kuşların soylarıyla oynayanlara (ırkın son numunelerini besleyenler için sözüm yok)

saygılar ....

Evet fatih bey sonuçta düşüncelerimiz aynı noktada birleşiyor,ancak çakal ırkının güzelliği kostüm ve performnas bir arada olunca oluyor.Heleki güneş ışınlarının kuşun vücuduna yansıdığında o mükkemmel kırmızı renk zenginliği insanın içini fıkır fıır ettiriyor kalbe ve göze çok güzel hitap ediyor.
Bu gün çakalcıların bir çoğu bu ırkı sadece rengi için beslerken bazıları da yani ben hem kostüm hem performans açısından besliyorum.Bazı ırklar vardır çok özeldir,herkezce kabul edilen ve zevk alınan doğrularla yetiştirilir.
Ve ondan dolayıdır ki bu gün sadece performansı için çakal besleyen bulmak zordur,yani rengi ne olursa olsun diyen yoktur belkide çakal yetiştiricileri olarak.
Ama sonuçta yine belirtiyorum ki aynı noktada birleşiyoruz performans olmazsa olmazdır benimde kuş lügatımda ,ancak özelliklede çakal ırkında kostümünde önemi olmalıdır,saygılarla.

çakal beslemek geldi içimdem heveslendim paylaşim için teşekkürler biz karakuyruktan baska kuş besleyemeyiz ama ne bileyim en kısa zamanda çakal ediniçem insallah .......
(: (:

edirne'de bunlara çakal değil. akkuyruk, kesme denir. sadece kuyruğu beyaz olanlara akkuyruk, kuyrukla birlikte kanat uçları da beyaz olanlara kesme denir. çok damarlı ve uçucu kuşlardır.

hüseyin kardeşim emeğine sağlık,hepsinin tüyünce hayrını gör saygılar

abı satılık bursa arıyorum acıllen bursa oynar olcak garantlı ıstıyorum donecek oynayacak donmesse gerı yollamak ıstırorum tesekkur edıyorum

hey beee gözünü seweyım abım beee sırtımmda tasımak isterım senı festıvalede beklıyorum senı kuslarından almak ıstıyorum ben bunların hgastası deıl manyagıyım abııııı fıyat istıyorum senden lütfen abııı

Geri