Hüseyin BAŞOĞLAN
Moderatör
- Katılım
- 6 Ocak 2008
- Mesajlar
- 4,880
- Tepkime puanı
- 2
- Yaş
- 38
- Ad Soyad
- Hüseyin BAŞOĞLAN
- Meslek
- Yazılım-Tasarım
- Şehir
- Muğla
- İlgi Alanı
- Balıklar
redhotchilipeppers' Alıntı:Tüm güvercin dostlarına merhabalar,
Öncelikle Gökahan Ak kardeşime resimleri sizlerle paylaştığı çok için teşekkürederim.
Çakal ırkı makaracı ırklar arasında gerek uçuş zamanlarıyla gerekse makara sertliği görselliği ile ayrı bir yere sahip zeki bir ırktır.
15 yılı geçkin zamandır çakal besliyor ve yetiştiriyorum fakat çocukluğumdan buyana sürekli kostüm için çakal yetiştirmişim bu son 2 yıldır çakal anlayışımda farklılıklar göstermeye başlamıştır.Şöyle ki masa kuşçuluğu ırklarımızı ciddi anlamda tehlikeye atmakla birlikte ırkların öz temel özelliklerini ortadan kaldırmaktadır.Yıllarca kına gibi çakallar ürettim 11 saat performans segileyen çakallar uçurdum ve hala uçuruyorum burda en önemli etken makaradır geçmişte makarayı önemsemeyen düşüncem artık geride bıraktığım bir olumsuzluktur kostüm renk göz gaga fizik gibi özelliklerle uğraşmaktan çakal ırkının en önemli özelliği olan makarası kaybolma aşamasına gelmiştir.Ben sürekli makaradan düşen makaradan uçamayan yükselemeyen çakalları elimden çıkartırdım şimdi ise günümüzde bunları arar olduk kostüm kritterlerini ön planda tutmaktan masa kuşçuluğuna hizmet etmekten vazgeçmeli ve ırkların olması gerektiği gibi beslenmesi gerektiğini vurgulamak isterim.
15 yıl sonunda çakal yetiştiriciliğimde geldiğim nokta sadece kostüm ve düz uçumdur son bir yılda yaptığım köklü değişimler yani kostümlü çakallarıma makaralı kanlar ekleyrek kendimce bir nebze olsun ''makara-kostüm''le birlikte bir bütün olan çakallar üretiyorum dostlarımla birlikte Edirne de çakal ırkını hep kostümü için ürettik ama artık görüyorum ki çakal ırkının kesinlikle en büyük özelliği olan makara özelliğinin ön planda olması gerektiğini bilmenizi isterim.Bir çok ırka kostüm merakı büyük zararlar vermektedir kuş kendi benlğinden çıkarak perdormans ırkı olduğu halde masa kuşu süs kuşu el kuşu haline gelmekterdir.Bu masa kuşçuluğundan büyük bir dikkatle kaçınmalıyız sevgili dostlar.
Edirne de öyle çakallar ürettik ki ketçap gibi renk mavi gözler beyaz gözüde aştık uzun fizikli heybetli kümes önünde neşesinden büyük keyifler çakallar ürettik ama emin olun bu çakala zarar vermektedir artık bundan ben vazgeçmiş bulunuyorum kostüm yapmak kendimce artık çok basitleşmiş bir kavram olmaktan öteye gidememektedir.
Siz değerli dostlara naçizane tavsiyem her hangi bir performans ırkı besliyorsanız ilk önce performans özelliklerini göz önünde bulundurunuz kostüm 2.planda kalsın çünki performans ırkı adı üstündedir süs kuşu beslemiyoruz alın işte biz ketçap gibi çakallar ürettikte ne oldu çakalın makarası ortadan kalkmaya karesteristik özelliği bozulmaya başladı bundan şiddetle kaçınmamız gerektiğini vurgulayarak hepinize sağlıklı zamanlarlar dilerim esenkalın.
Size tam anlamıyla katılıyorum. Bende 9 yıl gibi bnir süre çakal ırkı besledim, aradım, uçurdum, ürettim.. Meşhur Aydın Çine çakallarının son örneklerini besledim desem doğrudur sanırım. Benimde önceden ve halen daha aklımın ucunda yatmakta olan birşey vardırki oda çakalda bembeyaz tırnak, bembeyaz göz, kıpkırmızı renk, akkuyruk akkanat, 16 telek kuyruk, mümkünse alnında sakarı ile fiziğide normalin kat kat üstünde ise değmeyin benim keyfime. O zaman ne makara ne performans benim umurumda değil. Çünkü saydığım fiziki özellikler benim tamamen göz zevkimi giderebiliyor. Yetiştiricilikte çok sık karşılaştığımız ve daha da fazla karşılaşacağımız performans eksikliği veya yokoluşu bizim veya benim gibi düşünenler masayı ön planda tutanlar yüzünden yok olma safhasında. İnşallah bende bu zihniyetten vazgeçebilir ön planda fizik yerine onun belli başlı olan özelliklerini tutabilirim.
Sevgili Hüseyin Bey bu güzel açıklamalarınız için de ayrıca teşekkürler.
Not: Elimde şu anda hiç çakal kalmadı en son çakalları Fethiye Güvercin Severler Derneği'ne Hediye etmiştim.