EN ÇOK KİMİN MARDİNİ UÇUYOR

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan eren874
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 35
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K

eren874

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
eren eren
Meslek
kuşcu
İlgi Alanı
Kediler
Çok merak etiğim bi konu arkdaşlar ve yöntemleri nası merak ediyorum uçum süresini artırma

Ben açıkçası uçum süresinin sadece yöntemlerle arttırıldığına inanmıyorum.En önemlisi kuşun soyu,güçlü ve dirençli olması uçuş süresini belirler.Yaklaşık 17 sene önce elime pazardan kaçan bir kuş (gök miski) geçmişti.Öyle dayanıklı güçlü bir kuşa hala rastlamadım.7 saate yakın uçardı,oyunu, seferi mükemmeldi.Uzak yerlerden kuşu izlemeye gelenler olurdu. Yavrusunu alamadan hastalığa kurban gitti.Sanırım nazara geldi hayvan, o yıllarda ilaç bulmak ve tedavi yöntemleri bukadar gelişmemişti.Öyle ekstra bir yöntemde uygulamamıştım.Yakaladığımda sökükde değildi, ilk zamanlar apartman aralarından uçardı hatta.Fakat birgün kümesi açar açmaz fırlamıştı dışarı fişekler taklalar şok olmuştum.Daha sonra düzenli uçurdum,gittikçe açıldı 5.5 saat 6 saat, 7 saate yaklaştı.Kaybettikten sonra belli bir süre ara verdim.Sonra tekrar beslemeye başladım.Ama okadar uçanına 17 yıldır rastlamadım.Böyle kuşa sahip kişiler vardır eminim çok az olsada.Gözü gibi bakıyorlardır eminim.

ila damarında olcak demek bence öyle kuşlar kendini uçamaya odaklıyor sadece uçum için yaşıyor ama genede çoğu kuşcu arkdaş ve abilerde böyle kuşlar vardır bundan eminim başka fikirleri olanlar varmı

7saatbence çok iyi bir derece güzel bi damarı varmış kuşun ama kısmet deildi her halde

kimse kırılmasın bu tamamen şahsi görüşüm diğer görüşlerede saygı duyarım lakin ben 7 8 saat sinek gibi uçan kuşu kümesimde hiç tutmam.. kuş 1.5 2 saat uçsun vazifesini yapsın.. çok uçan kuş beslemek isteseydik oyun kuşu yerine tip beslerdik..

slm aynen sana katılıyorum ahmet bey çok doğru söylediniz. Oyun kuşunda önemli olan çok uçması deildir oyununu layıkıyla yerine getirmesidir .

Bu iş zevk meselesi hata olarakta kabul edilse uçan kuşa uçma demem, kümesimde de başımın üstünde de her zaman yeri vardır. Diğerleri de bulunsun onlarda bulunsun. Elmayla armutu karıştırmamak lazım. O kuşun değerlendirmesi bana göre ayrı yapılmalıdır. Çevre civardan tanışmaya gelenler nizami kuşlardan ziyade çok gezen kafalı kuşları soruyor. İndirmeye çalışan kuşçuların havaya yağdırdığı kuşlarının yüzüne bile bakmıyor çok uçan kuşlar. Kafalı kuşların bende ayrı bir albenisi vardır. Geçte olsa oyuna geliyormu o tadı da veriyormu ama aynı zamanda alıp başını gidip tüm ilçeyi geziyormu, her yerden adamı "yav böyle gezen kuş görmedim, damarı sağlammış" dedirtip benim kapıma tanışmaya getiriyormu işte bunlar bana yetiyor. Dam üstünden geçerken kafayı sağa sola sallamıyorlar mı şimdi hangi yöne gitsem diye hasta oluyorum. Hiçbir kuş için yönünü değiştiripte kendi bildiğinden şaşmıyorlar. Bir geliyorlar pir geliyorlar öylesi... Kanat kapadımı atışın sonu kesin seri bir fişekle bitiyormu ben buna bakarım. Tamam nizami kuşlarda güzel lafımız yok onlarda olsunda uçarken kafasıyla uçan çevreyi avcunun içi gibi bilen uçucu kuşlarımızında olması yerilecek bişey olmadığı gibi çok farklı tatlar veren ayrı bir zevk meselesidir. 4 saat civarı ve üstü uçan kuşlarımın bendeki değeri çok daha fazladır.

Benim bahsettiğim kuşum 7 saatin dışın da oyunuda süperdi.Yerde beslediğim için birçok usta kuşçuyu bile şaşırtırtı,ha busefer indi deyipte yerin tozunu yüzlerce kez almış bir kuştu.Dolaşma menzili çok genişti.Arap ,beyaz,sabuni değerli kuşlarımda vardı ozaman onlarda 2-3 saat uçarlardı.Oyunlarıda süperdi hatta bu kuşumla hepsini birebir uçurdum.Onunla aynı saat diliminde uçmak istediler fakat dayanamadılar, hatta 2 tanesinin kanatları patlayıp,kan içinde yere indiklerinide görmüştüm.Ama o 7 saate yakın uçsada sanki hiç uçmamış kadar rahattı.Şahsi düşüncem kanat yapısı çok önemli uzun süre uçmak isteyen taklacı kuşlarda.Allah birdaha öyle kuş nasip edermi bilmem ama ederse kıymetini daha çok bilirim.Kümesimde 2 tane gök miskim var fena değiller.

çok güzel paylaşımlar bence çok uçan kuşlarda bi zevktir.

Arkadaşlar şimdi sizin bahsettiğiniz stilde çok uçan kuşların, seferleri olabildiğince az atışları ve fişekleri kısa olur,bu eksiler oyun kuşu besleyicisine hiçbir tat vermez.. Ama besleyicisi, benim kuşum sadece uçsun yeterli oyun falan gerekmez, bana kanat çırpıp çat çat yapsın oda beni memnun eder,derse buna da saygı ile karşılarız.. Bir örnek verelim yanınıza bir arkadaşınız geldi,(oyun kuşu besliyoruz ya),hadi bir tane kaldır da keyifle çayımızı yudumlayalım dedi sizde 8 saat uçan kuşunuza, -kalk! arkadaşım geldi hadi bizi eğlendir görevini yap! dediniz.. kuş kalktı ve turlamaya başladı, 10 dk 15 dk 25 dk 40 dk 1 saat 2 saat ne gelen var giden sadece sinek gibi gezen bir kuş görünüyor.. bu uçuş stili gerçek anlamda oyun kuşu sevdalılarını sıkar suyunu çıkarır ve oyun kuşu sevdalısı bir daha oraya gelmez.. kısacası zevk meselesi bazısı böyle sever böyle kuşlar besler, bende şahsen böyle kuşu kümes ime koymam..

Birisi kuş izlemeye geldiği zaman kaldırmıyoruz zaten. Sabahın erken saatlerinde ve 2 günde bir kaldırıyoruz. Çok gezmek demekte noktada gezmek demek değildir. Hem enine hem boyuna gezmekten bahsediyoruz. Sizin bu tarz kuşlarınız pek olmadı galiba Ahmet Bey, bana ezbere ve önyargılı konuşuyomuşsunuz gibi geldi. Ayrıca bu kuşlar değerlendirilmeli derken bunları kastediyorum, çok uçan ve gezen kuşlarında sevenleri olduğu apaçık ortadayken bunu görmezden gelmek olmaz. Siz beğenmesenizde bu kuşlar kötü kuş damgası yiyecek kuşlar değil. Bunların altından nizami oynayan, uçan kuşlar gelir. Yavrulardan kendi gibi çok uçanını, gezenini almak daha zor. Hiçbir oyunlu kuş noktada saatlerce gezmez. Esnektirler, bir bakarsınız sağdan çok uzaklardan geliyor bir bakarsınız ordan burdan... Atışları da standart kuşlardan çok daha iyidir. Genelleme yapmak istemem, başkasındaki kuşları da bilmem ama benim çok uçan kuşlarımın atışları çok iyi en azından 1.5-2.5 saat arasında uçanlarla kıyasladığımdan daha iyi. Bu kuşlar sürekli kanat kullanarak uçan kuşlar atışının iyi olmaması şaşılacak bir durum olur. Zaten kuş oyuna yarım saatte bir geliyor gelirkende boş çıkma olmuyor. Göğü delen çok uzun fişekleyen kuşlarım zaten yok ama bunların çıkış hızı güzel ve fişek uzunluğuda fena değil, 4-5 taklayla da çıkıyorlar. Eke kuşlar için bence güzel bir fişektir.

Hakan Bey 7 saatten sonra hiç sanki okadar uçmamış gibi de rahat iniyorsa mutlaka biyerlerde dinleniyordur. Benim çok uçan kuşlarım 4 saat sonunda bariz kilo kaybıyla geliyor. Bir dakkika indiği yerden çok fazla hareket edemiyor yorgunluktan. 1 saat felan kuşunuzu göremediğiniz oluyorsa mutlaka biyerlere atıyordur.

Sevgili uğur kardeşim sizin sevdiğiniz tarzda 7 8 saat uçan kuşları kötü kuş grubuna dahil etmiyorum sadece beslemem diyorum.Ayrıca yazımda bu tür kuşlara kötü kuş diye bir kelime kullanmadığımı belirtir, yorumumu dikkatle okumanızı ve ezbere yorum yapmamanızı rica ederim.. performans kuşu yetiştiriciliği göreceli bir kavram olup zevkler tartışılmaz. Bazısı sefer sayısı az ama uzun uçan kuşları tercih eder bazısı kısa oyun indirip nizami görev yapan kuşları tercih eder ben ikinci şıkta yoğunlaşan kuşları tercih ediyorum yani her şey nizami olacak görev yapıp kendini izlettirecek.Bu tamamen benim şahsi görüşüm.. Sağlılacakla..

filo' Alıntı:
Sevgili uğur kardeşim sizin sevdiğiniz tarzda 7 8 saat uçan kuşları kötü kuş grubuna dahil etmiyorum sadece beslemem diyorum.Ayrıca yazımda bu tür kuşlara kötü kuş diye bir kelime kullanmadığımı belirtir, yorumumu dikkatle okumanızı ve ezbere yorum yapmamanızı rica ederim.. performans kuşu yetiştiriciliği göreceli bir kavram olup zevkler tartışılmaz. Bazısı sefer sayısı az ama uzun uçan kuşları tercih eder bazısı kısa oyun indirip nizami görev yapan kuşları tercih eder ben ikinci şıkta yoğunlaşan kuşları tercih ediyorum yani her şey nizami olacak görev yapıp kendini izlettirecek.Bu tamamen benim şahsi görüşüm.. Sağlılacakla..

Arkadaşım sinirlenemene gerek yok. Sizde doğru anlamıyorsunuz beni... 7-8 saat uçan bir taklacım hiç olmadı. 7-8 saat uçan kuşu severim denmedim, evet ezbere konuşuyorsunuz çünkü 7-8 saat sinekte gezen kuşlar yazmışsınız ilk yazınızda.. Ben hep bu çok uçan kuşları savunmak zorunda kalırken bu noktadan rahatsızlık duyuyorum. 7-8 saat sinekten hiç inmeyen hatta 2-3 saat sırf sinekten inmeyen taklacı kuşlar yoktur. Ömrümde hiç karşılaşmadım. Mutlaka inip sağa sola genişleyip gezip dolanıp belki tekrar bir müddet çıkarlar. Kuş atraksiyonlar yapıyorsa çok geziyorsa bu kuşa kötü denmez sizde direk kötü dememişsiniz ama kümesime sokmam tabirinden ben bunu anlarım. Siz beğenmiyor olabilirsiniz tabi ki saygı duymak düşer ama zaten kümesinize sokacak kadar çok fazla karşımıza da çıkmıyorlar. Eğer böyle kuşunuz var da kümesinizde kalabalık yapıyorsa verin birine en azından sizi çok seven kuşçu bir arkadaşınız olur. Standart yapıdaki kuşlar zaten herkesin kümesindeki genel olarak olması istenen kuşlar ama benim de kendi kanaatim böyle bu kuşlarda son derece eğlenceli kuşlar. Siz de sağlıcakla kalın.

Yine yorumumu dikkatli okumamışsın..Sinekte gezen demedim, sinek gibi gezen (yani boş sadece uçan manasında) neyse siz beğendiğinizi besleyin bende beğendiğimi besleyeyim dedim ya oyun kuşu göreceli bir kavram herkesin oyun kuşu kriterleri başka başka olabilir..Doğal olarak benim kide başka, o türde kuşları sevmediğim için,benim tabirimle sinek gibi gezen kuşları sevmediğim kümesimde hiç yok.. o yüzden kimse yede bunu sevmiyorum al götür diyemem..

Olay baya büyümüş.Arkadaşlar herkesin zevki başkadır.Ama şahsi fikrim genel olarak bir taklacı kuşun yapısı,karakteri,özellikleri ve fiziki yapısı olarak çok nadir bir kuş ise buda uçuşunu diğer kuşlardan farklı kılıyorsa bu kuş değeri diğer kuşlara göre daha fazladır.Ahmet beyin beslediği kuşlar benimde hoşuma gidiyor ve kümesimdede o kuşlardan var.Lakin 17 sene önce tesadüfen elime geçen kuşun oyun yapılarıda bahsettiğiniz ve kümesimde olan kuşlardan az değil hatta fazlası vardı.Keşke böyle bir kuşu izleme imkanınız olsa belki zevkleriniz değişebilirdi.Neyse zevkler ve renkler tartışılmaz:) Allah herkesin gönlüne göre kuş beslemeyi nasip etsin.
Uğur bey, kuşların fiziki yapıları özelliklede kanat yapıları çok önemli bence.Ekstra bu kanat yapısına sahip olan kuşlar havada çok uçmalarına rağmen yorulmazlar,havada uçarkende hava akımından faydalanıp havada dinlenebilirlerde.Yalnız benim kuşun ilginç bir özelliği vardı,yerdeyken yada kümesteyken hiç dolaşmaz gezmezdi.yemini yer suyunu içer direk folluğuna çıkar orda çok sakin bir duruşu olurdu.Bukadar sakin ve durgun bir kuşa pek rastlamadım açıkçası.Öğlen okuldan gelirdim 12-1 arası kaldırırdım ve akşama doğru 6 civarı inerdi.Açıkçası bir dahada öyle kuşa rastlamadım herhalde bir daha rastlamam.Eğer elinizde varsa çok kıymetini bilin.Sağlık uçmalarını sağlayın.İyi günler...

filo' Alıntı:
Yine yorumumu dikkatli okumamışsın..Sinekte gezen demedim, sinek gibi gezen (yani boş sadece uçan manasında) neyse siz beğendiğinizi besleyin bende beğendiğimi besleyeyim dedim ya oyun kuşu göreceli bir kavram herkesin oyun kuşu kriterleri başka başka olabilir..Doğal olarak benim kide başka, o türde kuşları sevmediğim için,benim tabirimle sinek gibi gezen kuşları sevmediğim kümesimde hiç yok.. o yüzden kimse yede bunu sevmiyorum al götür diyemem..

Sinekten kastınızı evet farklı manada anladım. Kuşçular için bir tabirdir o sinek ve nokta, kuşun o boyutta gözüktüğü yüksekliği ifade eder. Sözkonusu kuş olduğu için ilk aklıma o geldi doğrusu... Düşüncenize ve sevdiğiniz kuş tarzına bizler de hayır demiyoruz ve onlardan da uçuruyoruz. Keşke sizde çok uçan bir kuşa sahip olupta ondan sonra kümesime sokmam deseydiniz, "bekara eş boşamak kolaydır" derler. Kuşu izleyip millettende sürekli övgüler alıp elden çıkartmak pek mümkün olmuyor. Eğer gerçekten öyle tarzda bir kuşunuz olursa bir tane de olsa bir bekletin, bir ekeliğini görün sadece sinek gibi mi geziyor yorumunuzu o zaman yapın ki bizde deneyimlerinizden faydalanalım. Hakan Bey'in dediği gibi kümeste bile kendini belli ediyolar. Köşesine çekilir, koğuş ağası gibi sessizce dinlenir, başkada bişey yapmazlar. Tüy yapısı normal kuşların sanki iki katı yoğunlukta ve pamuk gibi. Erkekleri martı gibi yapılı dişileride minyon olur. Kuş uçtukça kendinden yiyor sanki, yavru almak ölüm... Başka kuşların altına sürmek lazım yumurtalarını... Kendini uçmaya adamış kuşa birçok kuşçu önyargısız bakıp kuşun zekasını değerlendirirse benim gibi çok değer vereceğini düşünüyorum. Evet Hakan Bey çok şükür ki max 4saat.15dk civarı saat tutduğum kuşlarım var ve bu senenin başında İstanbul'a geri götürdüğüm halde burda(Ankara'da) hala onları sorup onlardan yavru isteyen kişiler var. Normal uçanı, kaçanı kuştan anlayan herkeste az çok var zaten. Kim ne derse desin onlar bana göre bulunmaz hint kumaşı... Bırakın kuşu kümese sokmamayı tüyünü bile diğerlerine değişmem.

ugurk81' Alıntı:
filo' Alıntı:

Sinekten kastınızı evet farklı manada anladım. Kuşçular için bir tabirdir o sinek ve nokta, kuşun o boyutta gözüktüğü yüksekliği ifade eder. Sözkonusu kuş olduğu için ilk aklıma o geldi doğrusu... Düşüncenize ve sevdiğiniz kuş tarzına bizler de hayır demiyoruz ve onlardan da uçuruyoruz. Keşke sizde çok uçan bir kuşa sahip olupta ondan sonra kümesime sokmam deseydiniz, "bekara eş boşamak kolaydır" derler. Kuşu izleyip millettende sürekli övgüler alıp elden çıkartmak pek mümkün olmuyor. Eğer gerçekten öyle tarzda bir kuşunuz olursa bir tane de olsa bir bekletin, bir ekeliğini görün sadece sinek gibi mi geziyor yorumunuzu o zaman yapın ki bizde deneyimlerinizden faydalanalım. Hakan Bey'in dediği gibi kümeste bile kendini belli ediyolar. Köşesine çekilir, koğuş ağası gibi sessizce dinlenir, başkada bişey yapmazlar. Tüy yapısı normal kuşların sanki iki katı yoğunlukta ve pamuk gibi. Erkekleri martı gibi yapılı dişileride minyon olur. Kuş uçtukça kendinden yiyor sanki, yavru almak ölüm... Başka kuşların altına sürmek lazım yumurtalarını... Kendini uçmaya adamış kuşa birçok kuşçu önyargısız bakıp kuşun zekasını değerlendirirse benim gibi çok değer vereceğini düşünüyorum. Evet Hakan Bey çok şükür ki max 4saat.15dk civarı saat tutduğum kuşlarım var ve bu senenin başında İstanbul'a geri götürdüğüm halde burda(Ankara'da) hala onları sorup onlardan yavru isteyen kişiler var. Normal uçanı, kaçanı kuştan anlayan herkeste az çok var zaten. Kim ne derse desin onlar bana göre bulunmaz hint kumaşı... Bırakın kuşu kümese sokmamayı tüyünü bile diğerlerine değişmem.

Evet uğur bey anlattıklarınızın hepsi benim kuşumda vardı.Martı gibi büyük ve erkekti.Açıkçası dişisini hiç görmedim.Kuşun kızgınlığını hiç görmedim eşleştiremedim bile.Sadece uçuşu sanki onun için önemli gibiydi.Kuşun elime geçişinide anlatayım.Kuş pazarı bize yakın olduğu için pazardan kaçınça bizim bölgelerde tabiri caizse sokak araları seviyesinde uçuyordu.Ben dahil bütün kuşçular kuş kaldırmalarına rağmen hiçbirine bakmıyordu bile, aralarından geçip giderdi.Tam 5 gün hiç kimseye inmedi.5 ci gün yakınımdaki yabanilerin yanına indiğini gördüm,çok acıkmıştı .Uçamayan bir kuşla yanına gittim ve birazda yemle onu yakaladım.Sonrası malum daha önce anlattığım gibi.bir kaç hafta sonra kümesten fırlamasıyla delirmesi bir anda oldu.Kısmet belki tekrar elime geçer böyle bir kuş ozaman gözüm gibi bakarım.

Bu iş göreceli zevkler renkler farklı farklı , Zamanında Kırıkkalede benimde vardı böyle kuşlarım , sabah kalkıp akşam üstü inerlerdi geç vakite kalkarsalar gece kaybolur erkesi gün kümese düşerlerdi , kalkmalmaları için çok uğraşırdım , zira aşırı zamanımı olıyorlardı , . Sonra usandım verdim ..
Bu günün koşullarında , daha çok oyunkuşunda bir buçuk iki saat oyunlu uçup inen kuş genel kabul görüyor ..
Böyle bir sıtandarta doğru gidişat var daha çok ..
Banada sorsanız derimki 45- 50 dakka dolu dolu ful seferle oynasın, hiç boş bırakmasın ..
Kuşu tapip etmekten BOYNUM AĞRISIN , saferleri arka arkaya koysun .. Sayamayayım bile kaç oldu .. Bende böylesini seviyorum .. Dediğim gibi kim ne sevi yorsa onu baksın .. Zevk işi bu .. selamlarŞEREF

Zevkler ve renklar tartışılmaz konusuna saygılıyız, kuşun uçuşuyla insanları yıldıracağına saygıyız. Umarım işin bu noktasında kendimizi ifade edebiliyoruzdur. Acaba altından gelen kaç tanesi kendileri gibi çok uçan kuşlar oldu, Şeref Bey siz yavru aldıysanız bilirsiniz. Benim elime uzun yılardır sadece 6 tane böyle kuş geçmişti. 2 sini yavru alamadan kaybetmiştim. 2 çifti damızlıklarımın içersinde 5 senedir de onların yavrularını diğer damızlıkların altına da sürdürerek yavru almama rağmen sadece bu sene 8 aylık bir yavrusunda 3 saati biraz geçen, çok geniş gezen yavru aldım. Kuşa bişey olur korkusuyla kaç senedir kanat kesmeyen hatta diğer yöntemleri bile kullanmayan ben kızmanın kanadını kestim. Siz deneyimlisiniz bu konuda, yavru alabildiniz mi? Ben mi şanssızım kendi gibi yavru atmamaları konusunda yoksa sizde de aynı durum oldu mu?

Bu kuşlara toz kondurmamamın en önemli sebebi; herşeyi kötülense de atışlarının kötüsünü görmedim. Atışına laf denirse, tüy kalitesine laf denirse, hızlı çıkışlarına laf denirse, zekâlarına laf denirse sabah-akşam bu kuşları savunabilirim. Yoksa tabi ki şartlar göz önüne alındığında beğenilmemesi normal... Herkesin geniş bir terası ya da yerde besliyorsa rahat indirebileceği geniş bir bahçesi olmayabilir. Daha da önemlisi zaman çok önemli bir faktördür, altında beklenecek kuşlar asla değiller. Kuşu sürekli de gözleyemiyorsunuz zaten iniş saatini az çok bilince sorun olmuyor ona göre kuşu indirmek lazım. Büyük başın büyük derdi olur. Zor, mesarefli kuşlardır ama yeri müsait olan herkese en az 1 çift böyle kuşu kümesin bir köşesinde bulundurmasını tavsiye ederim. Ben bu kuşlara tatil günü kuşu diyorum; Hem kafanız rahat oluyor indirmek için zamanınız var hem de çevrenizdeki kuşçuların hepsi sizin kuşunuzu görüyor. Bana göre bu bir kuşçu prestijidir :)) 20 taklayla fişekleyip damların tozunu ala ala alçak uçan ve dar gezen kuşum olacağına 4-5 taklayla yarım saatte bir oyuna gelen ama kilometrelerce gezen kuşumun olmasını yeğlerim. Bunun dışında da bu kuşlardan gelen yavruların nerdeyse tamamı da zaten istenen saat aralığında ve az çok oyuna geliş süreleri de nizami kuşlar... Onların kanını barındırdıklarından atışları ve gezmeleride güzel... Sırf tüy kalitelerinden dolayı damızlık yapılacak kuşlar diye düşünüyorum. Diğer standart tarzda kuşlardan fazla sevmemin nedeni hiperaktif gibi olmaları... Kayık gibi yalancı takla gibi hız ve irtifa düşürücü görüntü kirliliği yaratma hatalarına pek rastlamamak... Umarım bu kuşların sevilmesinin de haklı nedenleri olabileceğini anlatabilmişimdir. Bir şeyi severken de diğerini sevmemek gibi bir sorunumuz olmadığını da doğru değerlendirmek lazım. Nizamisini ve her görevi en iyi şekilde ve tadında yapanı herkes seviyor da iş asıl böylelerinin dilinden anlamakta...

Sizin
ugurk81' Alıntı:
Zevkler ve renklar tartışılmaz konusuna saygılıyız, kuşun uçuşuyla insanları yıldıracağına saygıyız. Umarım işin bu noktasında kendimizi ifade edebiliyoruzdur. Acaba altından gelen kaç tanesi kendileri gibi çok uçan kuşlar oldu, Şeref Bey siz yavru aldıysanız bilirsiniz. Benim elime uzun yılardır sadece 6 tane böyle kuş geçmişti. 2 sini yavru alamadan kaybetmiştim. 2 çifti damızlıklarımın içersinde 5 senedir de onların yavrularını diğer damızlıkların altına da sürdürerek yavru almama rağmen sadece bu sene 8 aylık bir yavrusunda 3 saati biraz geçen, çok geniş gezen yavru aldım. Kuşa bişey olur korkusuyla kaç senedir kanat kesmeyen hatta diğer yöntemleri bile kullanmayan ben kızmanın kanadını kestim. Siz deneyimlisiniz bu konuda, yavru alabildiniz mi? Ben mi şanssızım kendi gibi yavru atmamaları konusunda yoksa sizde de aynı durum oldu mu?

Bu kuşlara toz kondurmamamın en önemli sebebi; herşeyi kötülense de atışlarının kötüsünü görmedim. Atışına laf denirse, tüy kalitesine laf denirse, hızlı çıkışlarına laf denirse, zekâlarına laf denirse sabah-akşam bu kuşları savunabilirim. Yoksa tabi ki şartlar göz önüne alındığında beğenilmemesi normal... Herkesin geniş bir terası ya da yerde besliyorsa rahat indirebileceği geniş bir bahçesi olmayabilir. Daha da önemlisi zaman çok önemli bir faktördür, altında beklenecek kuşlar asla değiller. Kuşu sürekli de gözleyemiyorsunuz zaten iniş saatini az çok bilince sorun olmuyor ona göre kuşu indirmek lazım. Büyük başın büyük derdi olur. Zor, mesarefli kuşlardır ama yeri müsait olan herkese en az 1 çift böyle kuşu kümesin bir köşesinde bulundurmasını tavsiye ederim. Ben bu kuşlara tatil günü kuşu diyorum; Hem kafanız rahat oluyor indirmek için zamanınız var hem de çevrenizdeki kuşçuların hepsi sizin kuşunuzu görüyor. Bana göre bu bir kuşçu prestijidir :)) 20 taklayla fişekleyip damların tozunu ala ala alçak uçan ve dar gezen kuşum olacağına 4-5 taklayla yarım saatte bir oyuna gelen ama kilometrelerce gezen kuşumun olmasını yeğlerim. Bunun dışında da bu kuşlardan gelen yavruların nerdeyse tamamı da zaten istenen saat aralığında ve az çok oyuna geliş süreleri de nizami kuşlar... Onların kanını barındırdıklarından atışları ve gezmeleride güzel... Sırf tüy kalitelerinden dolayı damızlık yapılacak kuşlar diye düşünüyorum. Diğer standart tarzda kuşlardan fazla sevmemin nedeni hiperaktif gibi olmaları... Kayık gibi yalancı takla gibi hız ve irtifa düşürücü görüntü kirliliği yaratma hatalarına pek rastlamamak... Umarım bu kuşların sevilmesinin de haklı nedenleri olabileceğini anlatabilmişimdir. Bir şeyi severken de diğerini sevmemek gibi bir sorunumuz olmadığını da doğru değerlendirmek lazım. Nizamisini ve her görevi en iyi şekilde ve tadında yapanı herkes seviyor da iş asıl böylelerinin dilinden anlamakta...
Sizinde bahsettiğiniz gibi çok uçan kuştan yavru büyütmek oldukça zahmetli , kuş uçtuğu için ister istemez yoruluyor bu yorgunluk , yumurta verinini , yumurtanın doluluk oranını ( zira bazen yorgunluktan gününde dişisine binemiyorlar) yumurtaya oturma zamanlamasnda ki aksamalar mama yı yapma ve düzenli kusma , mamyı acıtma , mamadan sonra yavruyu doyuramama gibi gibi .. Kuş uçuyorsa, birazda çokça uçuyorsa bu tarz aksilikleer oluşuyor ve yavru verimi de düşüyor ..Bu gibi kuşlardan yavru alınması planlanıyorsa , uçurulmaya ara verilmeli , hatta kuşlar olabildiğince diğer kuşlardan tecrit edilmeli ki diğer kuşlardan gele bilecek zararlardan olabildiğince korunsunlar, buna dişiye başka erkeklerinde binme ihtimalinide ilave ediyorum .. Uok uçan kuş fazlaca sosyal davranışlar göstermez doğal olarak aktivitesi az olur yemini bile gramla yer , kaldıki yerdeki enerjisini başka konularda kullanmaya alışmış diğer kuşlarla rekabet edebilsin ..
Sizin bahsettiğiniz çok uçan kuşlar aslında bura da tartıştığımız çok uçan diğer kuşlardan daha farklı benim anladığım kadarı ile zir sıraladığınız bazı özellikler birçok çok uçan kuşta az bulunan yada bulunmayan meziyetler ..
Anlattıklarınız gibi oyun yapan özellikli kuşlar olduğunda ve bu kuşların altından kalkabilecek imkan olduğunda kümes tahmin ediyorum bir çoğumuz besleme yoluna gider .. En azından kısa uçumlu seri - ful -oyunlu kuşlarla eş edilip ( benim sevdiğim türden kuşlarla ) daha orta karar uçan kuş beslenmek isteniyorsa bu kuşların türetilmesi için damızlık tutula bilirler .. Yada bir renk bir farklılık , bir tercih olarak bir yoğurt yeyişi olabilir .. Zevk sahibine , beğeni sahibine kalmış bir tecih bu .. Bende buradan söylüyorum işte 45 dakka uçsun beni oyun manyağı etsin ve insin buda benim beğenim .. Sağlıklı keyifli günler dilerim selamlarŞEREF

ben ne olursa olsun saatlerce uçan mardin kuşunu severim sabah at akşam gelsin yavrumu sökcen at yanına ögretssin benim fikrim bu sagılar

eren874' Alıntı:
ben ne olursa olsun saatlerce uçan mardin kuşunu severim sabah at akşam gelsin yavrumu sökcen at yanına ögretssin benim fikrim bu sagılar

Şeref Bey deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Eren kardeşim iş o kadar basit değil. Bu kuşlar damarlı-kaçak kuş gibi gezer, hiç bir kuşla kolay kolay birleşip gezmez. Eğitici yanları yok yani... Hem de bırak yavruyu 2 saatlik kuşlar ayak uyduramıyor ki yavrular ayak uydursun. Onları uçururken de teke düşmüş başka kuş havaya atmanında pek sakıncası olmuyor.

7 - 8 saat uçan kuşum hiç olmadı ama 4-5 saat gibi uçurduklarım ara ara oldu ama inanın bu uzun ve boş uçuculardan hiç bir keyif almadım..şeref beyin dediği gibi.. kim ne seviyorsa onu baksın.. Zevk işi bu ..

peki arkadaşlar bu sürereyi artırmak için bi taktik varmı 1 saat uçan kuşu 2 saatlik uçum süresi yapmak gibi

Sa. Bizde bir laf vardır.'' KUŞUN ATASI GÖKTÜR '' diye.. oyun bilmeyen kuşların saatlerce ucabılecegını (bılhassa taklacıların) kime anlatırsanız anlatın kimse ınanmaz..Kuş inişe geçtiğinde oyunu buna engel oluyorsa o kuş çok uçar demektir. Kendını rahat herhangi bir yere atamaz uçtukçada kendını gelıştirir. Bu gelişim oyununda degil çiğerlerindedir. Ben kuşumu havada bir iki saat izlemek istemem. Açıkcası isterimki bir çay bir muhabbet eşlıgınde bu süre çok uzasın ve havaya baktıgımızda simdi geliyor...!!! iyi bak geliyor..!!! denilmesi daha hoşuma gider..Bizler bir saat uçup görevini yapan kuşlarda gördük ama çok uçup bide çalışma zamanına kuş ektra mesai ekliyorsa ne güzel hem kuş nam yaparak çok kazanır hem sahibine hem maddi hem manevi yönden kazandırır..Ben denildiği gibi kuşun damarına inanmam bu bana biraz ticaretteki marka-etiketi andırıyor ve kaliteniz ne olursa olsun etiket varsa iyidir diye bir olguya asla inanmak istemiyorum..Bunun ana sebebi yabanilerin içinde rast gelıp yakaladıgım bana kusculuktakı ılk adımımı atmaya vesile olan '' MAVİM'' di.. İyi eğittim (2003 yılında daha cocuktum ) hiçbir sekilde ilaç ekstra birşey kullanmadım asla ama kuşumu kaybetmeme ragmen ve suanki yaşıma ragmen yeni kuşçuların diline düştüm..Kısacası Kuşumu kaybettim ama beni çok gururlandırdı. ŞUAN OLMASA BİLE ....

Sevgili mustafa uzun uzun yazmışsın ama inan yazdıklarından hiç bişey anlamadım.. Herkez gibi sanada temennim inş. güzel kuşlar yetiştirir uçurur ve keyif alırsın...

Geri