Güvercin Beslemek Günah mı? Uyarılara Dikkat! - Güncel!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ersinsars
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 33
  • Görüntüleme Görüntüleme 22K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ersinsars

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ersin sarsilmaz
Meslek
otomotiv
İlgi Alanı
Kediler
herkese iyi akşamlar oncelıkle aykut abımız yasca bızden buyuk oldugu için bi şeyler solersse sevınırım guvercin beslemek gunahmıdır ugursuzlukmudur mılletın dılınde dolasıyo bole anlamsız buldugum solesıler nasıl oluyo hayvanlara ezıyetmı edıyoz ac mı bırakıyoz anlamıyorum bu guzel hayvanların neresı ugursuz :hungur:

Re: günahmı

Hyvanı küçücük yere koyup aç susuz bırakıp acı çektirilirse günahtır bnce ama normal sağlıklı bakımını yapılınca günah olacağını sanmıyorum.

hayvanların yem,su,ilaç her türlü ihtiyacını gidermek,hastalandığında tedavi etmek,karda kışta barınma imkanı sağlamak, yırtıcı hayvanlardan korumak günah değil sevaptır. Ancak yarı aç yarı tok bırakmak, küçücük sağlıksız kümeslere tıka basa doldurmak, hayvanlara işkence etmek ve acı çektirmek elbette günahtır. Maalesef bazı kuşçular işsiz güçsüz olup işleri güçleri kavga etmek birbirinin kuşunu tutmak olduğundan bu bütün kuşçulara mal edilmiş. Toplumda sanki kuş besleyenlerin çoğu bu gruba giriyormuş gibi yanlış bir algı oluşmuş. Bu yüzden aileler çocukları kuş beslemesin diye böyle şeylerle vazgeçirmeye çalışmışlar. Günümüzde her meslekten saygın ve dürüst insanlar bu işe gönül vermiş durumdalar, kuşçuların ve kuşçuluğun saygınlığı eskiye göre artmakta diye düşünüyorum. Her kuşçunun saygınlığın artmasında rolü olmalı. Tabiki kat edilecek daha çok mesafe var.

Arkadaşlar sonunda güvercin beslemeyle ilgili diyanetin sitesinde bir açıklama buldum:bu açıklmama benim ve ben gibi birçok kişinin derdine çare olabilir.

Hayvan Besleme

Hz. Peygamber döneminde bazı sahâbîlerin evlerinde kanarya veya serçe cinsinden kuş beslediği bilinmektedir (Buhârî, "Edeb", 81, 112; Müslim, "Edeb", 30). Yine Resûl-i Ekrem'in evinde vahşî hayvan beslediği, yalnızlıktan yakınan bir sahâbîye de güvercin veya horoz beslemesini tavsiye ettiği rivayet edilir (Müsned, VI, 112; Heysemî, IV, 67). Fakihler bu rivayetlerden hareketle, eziyet etmemek, aç ve susuz bırakmamak kaydıyla kafeste kuş beslenmesini câiz görmüşlerdir. Ayrıca o dönemde evlerde kedi beslendiği de bilinmektedir. yukarıda temas edilen hayvan hakları ihlâl edilmediği, çevre için rahatsızlık ve kirlilik teşkil etmediği sürece evde hayvan beslemenin kural olarak câiz sayıldığı anlaşılmaktadır.

Daha öncede paylaşmıştım.belki bu bilgiler işinize yarayabilir.

arkdaşlar güvercin beslemek bazı durumlarda günah veya sevap olabiliyor bana göre kuşları haftada en az3kez uçurmak yemini önünde eksik tutmamak hastalandığında vb. durumlar olduğunda gerekli tedavileri yapmak durumundayız.en çok rastlanan durumlar örneğin bir kimsenin kuşunu biz yakalarsak sahibinde istemeye gelirse bu kuşu kuşkusuz sahibinde vermeliyiz bir kimseyi mağdur durumda bırakmak kul hakkına girer ve günah olur!!!!

Selamlar,

Bu konu uzun yıllardan günümüze gelen ve kulakdan, kulağa söylenen bir sürü lakırdı ve sözlerden ibarettir. Sanırım bundan sonrada üzerinde konuşulacak ve bir çok yorumlar yapılacaktır. Günah ve uğursuzluk kelimesi göreceli bir kavramdır, dokmatizm felsefesinin ifadelelerinden biridir. Dokmatizm felsefesine göre ne yazık ki değişlik yapılmaz ve yüzyıllar önce nasıl söylenmiş ve yazılmış ise o yazılan söylenen şeyler günümüze aynı şekilde yansımıştır. Buna en büyük örnek kuranı kerimdir. Günah ve uğursuzluk kelimesi güvercin beslemeye başlayan kişiye göre farklı yansımalar gösterebilir. Örneğin biri güvercin beslemeye başladıkdan sonra bir şans bileti alır ve milyonlar çıkar, zengin olur bunu kendisi ve çevresindekiler güvercin besleme ile ilişkilendirir, bir başka kişi güvercin beslemeye başlar işleri kötü gider iflas eder, bunu da kendisi ve çevresindekiler güvercin beslemesi ile ilişkilendirir. Göreceli olan konular bunlar üzerinde dururlamaması ve yorum yapılmaması çok daha faydalı olacaktır.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

konuşulacak bir konu olduğunu düşünmüyorum.hayvanlara eziyet etmedikçe,onlara hapis hayatı yaşatmadıkça,gerekli ihtiyaçlarını karşıladıkça bunun günah ve ya uğursuzluk olarak değerlendirilmesinin çok saçma olduğunu düşünüyorum.güvercinlere uğursuz olarak bakan insanların da kısa süre içinde herhangi bir psikiyatriste görünmesini tavsiye ederim...

berat kardeşim benim görüşüm sen günaha gircek bişey yapmıyorsun ama herkes için bu geçerli deil mesela ben kuşlara baktıgım kadar belkıde kendime bakmıyorumdur bu durumda kuş beslemenın günahı nedir :) sende gayet özenli bir şekilde ilgileniyorsun kuşlarınla bu sekılde devam ettiğin sürece günah işlediğini hiç sanmıyorum.

bukalemun201' Alıntı:
berat kardeşim benim görüşüm sen günaha gircek bişey yapmıyorsun ama herkes için bu geçerli deil mesela ben kuşlara baktıgım kadar belkıde kendime bakmıyorumdur bu durumda kuş beslemenın günahı nedir :) sende gayet özenli bir şekilde ilgileniyorsun kuşlarınla bu sekılde devam ettiğin sürece günah işlediğini hiç sanmıyorum.
öncelikle teşekkür ederim düşüncelerin için bekir abi.diyorum ya eğer yeterli ilgiyi gösterdiğini düşünüyorsan sorun yok.tartışılacak bi konu olduğunu da düşünmüyorum.

sağolun arkadaslar hepinize teşekkur ederım bende aynı şeyleri düşünüyorum bılgı ve düşünceler paylaşıldıkça hoşturrr :slm:

sen bunu söyleyene git deki dışarda o kadar aç insan var madem kendi karnımız doyunca günah olmuyor mu ? laf
herkes konusuyo saçmalık yani.

Güvercin uğursuzluk olurmu hiç, Milli Piyango nun bile simgesi güvercin, barış kardeşlğin simgesi güvercin. Onu söyleye veya düşünenin kendisi kötü ve art niyetlidir, bu tarz düşüncelere itibar etmeyin...

Selamlar Necdet bey,

Bende günah ve sevap gibi kavramların somut olduğunu kuranı kerimde yüz yıllar once belirtilmiş olduğu gibi günümüze geldiğini, domatizm felsefesine göre de bunların üzerinde ne bir yorum yada oyna yapılamayacağını ifade etmeye çalıştım. Kulakdan dolma olarak günümüze gelen lakırdı ve sözlerin ise göreceli olduğunu ifade ettim.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Selamlar, ''Güvercin beslemenin günah olması'' durumu batıl bir düşüncedir, o yüzden , buradaki asıl günahın bunu böyle kabul etmek olduğunu düşünüyorum . Yani asıl günahın ''güvercin beslemek günahtır'' diyenlerin olduğunu düşünüyorum. Çünkü dinimizde öyle bir uyarı yoktur. Eğer burada günah aranıyorsa oda; hayvanlara yapılan eziyetlerdir. Saygılar.

--- message by moderator ---
Uyarı!
Bu mesajda daha önce yer alan; doğruluğu kanıtlanamayan ifadeler silinmiştir. Hayvan hakları yasalarına göre bu yorumdaki gibi teşvikler suç ve ceza kapsamında değerlendirilebilirler. Bilimsel geçerliliği olmayan savlar kullanmayınız! Gereği yapılmıştır, tekrarlanmasın! Bu gibi uygunsuz mesajları gördüğünüz yerde rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz! Ayrıca vicdanınızın onaylamadığı teşviklere uymayınız!
--- message by moderator ---

eğer şurda yazılanlar islami alimler tarafından kabul görüyorsa ben buna cehaletin dibi derim ancak.işte bu tarz düşünceler yüzünden islam geri kafalılık olarak görülüyor. allah aşkına şu düşüncedeki insanların kafası azıcık olsa da çalışmıyor mu. islam dini sevgi merhamet şevkat dini değil mi? yazıktır günahtır arkadaş. bir toplum bu kadar cahil geri kalmış ve kusura bakmayın ama aptal olamaz. aptal diyorum çünkü şu düşünceleri taşıyan insanlara benim yakıştırabileceğim tek kelime daha yok.
Gelelim boş vakit geçirme işine.Birşeyle hiçbir zaman aşırı derecede uğraşmamak gerekir.bunun için hadise falan gerek yok zaten. herşeyin fazlası zarardır.hayatını tamamen güvercine odaklaman senin suçun. besleme olsun bitsin. insanlar gerizekalı mı bir hayvana bunu diyebilecek kadar küçülüyorlar. asıl şeytan onlar bence. eğer illaki bir şeytan bulunmak isteniyorsa; gözlerini kulaklarını tam manasıyla kullanamayan gördüklerini değerlendiremeyen en önemlisi en büyük sermayemiz olan beynini bile kullanamayan aciz zavallı insanlar şeytandır. sevgi ve merhametle hobini yapmak isteyen insanlara "din açısından kesinlikle caiz değildir" gibi bir düşünce karşısında büyük bir şaşkınlık içindeyim ben. sadece yazık diyorum. amacım kimseyle kavga etmek değil ama şu yazılanlar karşısında tepkisiz kalamadım. saygılar

başka kavimler farklı şeyler yapmış olabilirler o yüzden o dönemlerde belirli yasaklar gelmiş olabilir.ama ben günümüze göre konuşuyorum.ve ayrıca şöyle birşey de var hadislerin kesin doğru oldugu konusu tartışmalı.ben duydugum ve okudugum hiçbir hadisin kesinlikle peygamber efendimize ait oldugunu söyleyemem.eğer illaki dini anlamda kendimi geliştirmek istiyorsam benim ana yol göstericim dini kitabımızdır.zaten orda yazılanlar bize yeterli eğer hakkıyla yerine getirirsek.bunlar çok detay konular.güvercin beslemenin doğruluğu ya da yanlışlığı üzerine bir araştırma yapmak çok uç bir nokta.ben bununla ilgili net bir bilgiye ulaşılacagını da sanmıyorum.ayrıca stres atmak amaçlı ve sırf o hayvanları sevdiğimiz için kuş beslemek günahsa ben dinimi hakikaten tekrar gözden geçiririm ve inandığım birçok şeyi sorgulama gereği hissederim.şeytan denilmiş olabilir ama bu güvercine şeytan denildiği anlamına gelmez.o durum için söylenmiştir.çünkü sürekli boş bir işle uğrasıyordur o adam.günümüzde de var böyle insanlar.bence onların beslemesi de sıkıntılı bir konu.dediğin o insanlar için geçerli olabilir.ama islam açısından güvercin beslemek kesinlikle caiz değildir gibi bir düşünceye ben asla ve asla katılamam.kuran dışında ben hadis görsem ona da inanmam.çünkü benim mantığıma aykırı.islam dini mantık dini olduğu için söylüyorum bunları.bence hadis doğru olsa bile yorumları yanlış yapıyoruz

Selamlar , Kuranı Kerim'de bizim için gerekli olan tüm bilgiler verilmiştir . Bu bilgilerin içinde güvercin yetiştirmek günahtır diyen bir ayet yoktur . İslamı karmaşıklaştırmamak gerektiğini düşünüyorum çünkü karmaşık bir din değildir.Saygılar.
Allah size kitabı detaylandırılmış bir halde indirmişken Allah’ın dışında bir hakem mi arayayım?

6-Enam Suresi 114

De ki; “Allah’ın kulları için çıkardığı süsü ve temiz rızıkları kim haram etti?” De ki: “Bunlar dünya hayatında iman edenler içindir, kıyamet gününde ise yalnızca onlarındır.” Bilen bir topluluk için Biz ayetleri böyle detaylı anlatırız.

7-Araf Suresi 32

Moderatör tarafında düzenlendi:
kuşları hapsedip beslemek onlara iyi bakamamak ya da bakmamak bunlar farklı şeyler.eğer hakkıyla sırf sevdiğin için düzgün bir şekilde yapıyorsan güvercin beslemenin yasak olması akıl alır gibi değil.peygamberimizin de bu sözleri söylediğini düşünmüyorum ben.benim dinim bu kadar basit ve saçma olamaz.biz resmen batılı kendini birşey sanan islamı aşagılayan o insanlara malzeme veriyoruz bu düşüncelerle.işimize gücümüze bakalım,hobimizi adam gibi yapalım iyi insanlar olmaya çalışalım. sanki başka günahımız yok da.zorunlu bir durum olmadıkça artık ben bu konuya yorum yazmayacagım.herkese saygılar sunarım

Ben Hz.Ali efendimizin güvercin beslediğini internette okumuştum,ayrıca benim düşüncem kuşları aç ve susuz bırakmamak kadar yemleride israf etmemiz gerekli haram israf etmek,birde açlıkta ölenleri unutmamak lazım.

BİRŞEYİN DİNEN GÜNAH SAYILMASI İÇİN kUR'ANI KERİMDE YASAKLAYICI AYET OLMASI GEREKİR. Bu konuda böyle bir hüküm yoktur.Ben İslamın şartlarını yerine getiren biriyim.Bu şartlardan biri olduğu içinde 35 yaşında hacca gittim..Rabbim nasip etti.Güvercin uğursuzdur lafı dini dayanağı olmayan bir safsatadır.
Hicret ederken Peygamberimiz (SA) mağaraya sığındıklarında mağararanın önüne güvercin yumurta yapıp yatmamışmıydı.
Hazreti Ali efendimizin de Güvercin beslediği rivayet edilir.Hatta evliya Çelebinin seyahatnamesin de, Ehlibeyt mensuplarının Ali Efendimizn beslediği dibi güvercin (Paçalı tepeli ve dem çeken (demkeş) kuşlar beslediği rivayet olunur.
Her hayvan gibi kuşları da beslerken eziyet etmemeli,onları uçmaktan tamamen mahrum bırakmamalı,sıhhatlerine beslsnmelerine dikkat etmelidir.
Onları besleyip severken onlarda Allahın yaratıcılığındaki harukuladeliği, yumurtadan çıktıktan itibaren büyümelerini renklenmelerini uçmalarını,damarlarını, kabiliyetlerini izlerken bütün bunlarda Yüce Yaratıcımızın harika ve kusursuz sıfatlarını görüp hissetmeli bu tefekkür nazarıyla da baktığımız için günah değil sevap kazanmayı ummalıyız.

büyük dedelerimiz -ebelerimiz kuş beslemege günah der cünkü sen o kuşu orda tutuyorsun bir kümesde kuşlar özgürce ucmak ister bu yüzdne günah derler

ben hale şu mesajımla ilgili cevap almak istiyorum.

Peki bu kuşlara biz bakmazsak nasıl yaşayacaklar bildiğim kadarıyla dışarıdaki yabani güvercinler kadar kuvvetli değiller ve göç edemiyorlar yani bırakalım doğal olarak ölsünler nesilleri yokolsun. Böyle mi olmalı??

Biz sonuçta her türe her canlıya merhamet etmek, açsa doyurmak, durumuna göre yardım etmek için de mükellef değilmiyiz? Direk aklınıza şu cevap geliyor tahminimce "elbette öyle ama bir yere kapatıp tutamazsın!" Peki o halde size yine basit bir örnek vereyim şahitlerimde var konuyla ilgili. Kuşlarımın kümesini balkonda olduğundan dolayı fare ve hırsız durumlarına olanak olmadığı için sürekli açık bırakır yemliklerini suluklarını doldurur öylece çıkardım. özgürce dolaşıp geri gelirlerdi. Ama geçen ay saksağan yeni yavruları olan anneyi döverek zedelemiş ve yavruları alıp gitmiş. Bende artık eğer yakında değilsem kümesimi kapatıyorum sadece onlar zarar görmesin diye. Günaha giriyor isem de yapacağım başka birşey yok, çünkü onları o kadar çok seviyor ve değer veriyorum ki bunun günah olması bu kadar basit olmasa gerek. İçki içmeyen, dışarıda, kumarda, kızlarda gözü olmayan, dinimin gereğini tam anlamıyla olmasa bile yerine getirmeye çalışan biriyim ve ilk defa böyle bir konu ile karşı karşıya geliyorum. Okudum takip ettim sonuna kadar ve bende kendi düşüncemi paylaşmak istedim.

Özetlersek güvercinler ile ilgili hiç bir hadis sahih değildir. İslam mantık dinidir bir hoca açıklamasında özgürlükleri kısıtlanmadıktan sonra evcil olanları beslemek neden günah olsun bilakis sevapstır diyor günahı konusunda ise sen kuşlara bakacam vakit geçirecem diye damlara çatılara çıkarsan bu çıktığın yerdende milletin evine camına çerçevesine karısına kızına gözün takılırsa ozaman elbette onun sana günahı vardır diyor. Bence sonuna kadarda haklı. Kimi hadis diyor peygamberimiz lanet etti kimi hadis diyor peygamber efendimizde beslerdi hangisine inanmak gerek? Peygamberimiz zor durumda mağaraya saklandığında mağaranın girişine ağ ören örümcek yuva yapanda güvercin değilmiydi bunlar anlatılan şeylerdi yoksa bunlarda mı yalandı? Mantık olarak bu hayvanları beslemek neden günah olsunki? Müslüman olarak görevlerimizi yerine getirmeden yaptığımız her iş zaten iyi değildir biz görevlerimizi yerine getirdikten sonra stres atmak ruhumuzu rahatlatmak huzur bulmak için bu hayvanları besler onlardan maşallahı esirgemezsek bunun günahı neresi olacak? İslam bu kadar katı bir din değildir bizi yozlaştırmak isteyenlerin uydurma hadisleridir bunlar.Bir insan ezan vakti cami yerine kuşun yoluna koşuyorsa bir şeytan kaçıyor diğeri kovalıyor demek için peygamber olmaya gerek yoktur inanmayın böyle şeylere.

Köpekler içinde aynı şey geçerli ozamanlar tıb ilerlemediği için köpeklerde bulunan hastalık ve parazitler insanları madur durumda bırakabiliyordu köpekler için aşılamalar tedbir önlemleri yoktu (günümüzde artık bunlar aşıldı) lakin ona rağmen köpeğin en temiz yeri ağzı olduğu için(tıpta köpeğin diliyle temizlediği yaraların çabuk kapanması antibakteriyel özelliğinden kaynaklandığı savunuluyor)islam bunu yıllar önce belirtiyor ve ağzıyla tutup getirdiği av helal kılınmış (hayvan sizin zorunuzla/hırs veya tutkularınızla değil, kendi iradesiyle avlarsa) fakat kılından tüyünden pisliğinden hastalık bulaşabileceği için evlere sokulması caiz değilmiş yani tamamen insan sağlığı düşünülmüş hadislere bakarsan köpeğin bulunduğu odaya melekler girmiyormuş yokya ozaman herkez bir köpek alsın çekilsin kenara nede olsa azrailde bir melek kıyamete kadar yaşarız:=)

koray fena bi mantık yürütmüşün kardeşim tbrk. fena bi konu olmuş yalnız çarpılmayalım burda böyle şeyler yazıyoz konuşuyoz ama aslında art niyetli deyiliz genede allah affetsin Mevla hepimizi ıslah etsin bu kuş işide bi hastalık bi rahatsızlık diyelim yani özetle aslında hepimiz (kuş severler besleyenler) biraz arızalıyız galiba.. :) bizde bide şöyle bi atasözü söylenir bilmem siz hiç kullanırmısınız yada duydunuzmu ??aslı astarı varmı onuda bilmem ama hesapta güvercin demişki etimi yiyen doymasın bokuma basan olmasın (adam olmasın) şimdi hepimiz besliyoz ciddi vakitler ve paralarda harcıyoz.olayın dini boyutuna bakarsak günah olabilirde.çok daha doğru meşgalelere zaman ayırıp para harcayabiliriz mesela kuran öğrenmek ilim irfan yapmak gibi.biz işin hobi ve keyif boyutundayız.yani kendi keyfimiz zevkimiz için uğraş veriyoruz.kuranı kerime göre boş ve gereksiz bişeyle uğraşıp zaman öldürüyor olabiliriz.kuşlarıda kümeslere kapatıp kendi istediğimizde açıp uçurup yemliyoruz.zevkimize göre eşleştirip hayvanların neslinede vebalinede giriyoruz.işin hakikatine bakarsak güvercin besleyen insanlara çevremizdede pek iyi bakılmaz.biraz daha çoluk çocuk işi (yani aklı yetmezde çocuk oyalanır eğlenir) gibi bakılır çocuklar besler uğraşır gibi yorumlanır.koca adamın kuşla ne işi olur denir.şahsen benim çevremde ben hep yadırganırım.yani özetle benim mantığıma görede dinen sakat olabilir bu hobi.günah olmasada boş bi iş olduğu için mekruhtur.yani gereksizdir.eğriye eğri doğruya doğru dicez.bizim kuş beslememiz ne vatana ne millete hiçbişeye fayda getirmez sadece bizim özel zevkimizdir (bi nevi oyuncağımız).kendi zevkimiz içinde bu canlı hayvanları kapatıp hapsettiğimiz hayatlarına sürekli karıştığımız içinde doğada yaşama şansları bile olmaz bunların.o kadar bize bağımlı hale getirdik ki bu hayvancıkları bu yüzden
günaha giriyor olabiliriz.

Hasan abi aslında güvercin beslemek değil güvercin beslerken yapılanlar insanı günaha sokuyor kimse farkında değil. Kimisi beslediği kuşla yarışır birbirine üstünlük kurmaya çalışır, kimisi gördüğü kuşa bu yaramaz bu güzel bu dandik bu şöyle böyle der , biri der bendeki böyle oynuyor sendekide kuşmu , kimisi hırsızlık yapacak kadar hastalık boyutuna getirmiştir vs vs uzar gider işte bu durumlarda güvercin beslemek günahdır. Misal yarışlardan örnek vereyim kuşun kaybettiği zaman üzülürsün burada üzüntü sana Allah'tan değil kazanma hırsından dolayı gelmiştir , kuşun kazandığı zaman sevinirsin bu seferde farkında olmadan aynı yarışmadaki diğer kuşcuları üzmüş olursun, iş günaha kalırsa okadar ince düşünmek gerekki güvercine harcanan zamanın verilen buğdayın lafı bile olmaz, Peygamber efendimiz dişlerini gösterecek şekilde gülmezmiş ya etrafında gülecek halde olmayan birisi görürde gocunur diye. Bu kadar ince düşünürsek güvercine kadar ne günahlarımız var Allah affetsin.

MERHABA,

ÖNCELİKLE ŞUNU BELİRTMEK İSTİYORUM, HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ ''UĞURSUZLUK DİYE BİR İNANCIN DİNİMİZDE OLMADIĞINI GENEL ANLAMDA İFADE BUYURMUŞLARDIR''.
BU ŞEKİLDE BAZI HAYVANLARDAN UĞURSUZLUK GELECEĞİ İNANCI DİNE AYKIRIDIR.

GÜVERCİN BESLEMENİN: FIKIH KAYNAKLARINDA YANİ KUŞ UÇURTMANIN VE GÜVERCİNLERLE AŞIRI DERECEDE MEŞGUL OLMANIN DOĞRU OLMADIĞI CAİZ OLMADIĞINI YAZAN FETVALARA RASTLAYABİLİRİZ. BUNUN NEDENLERİ İSE;

1-) GÜVERCİN BESLEYEN ONLARLA FAZLA MEŞGUL OLANLAR HAYATLARININ BUYUK BÖLÜMÜNÜ KUŞLAR ÜZERİNE YOĞUNLAŞTIRIP HAYATTAN KOPUP GECE GUNDUZ KUŞLARLA OLMAK İSTERLER VE İÇİNE KAPANIK YAŞARLAR. BURDA BAZI İNSANLARIN DÜŞKÜNLÜK DERECESİNDE OLANLARIDA VARDIR. BU DEDİĞİN GÜVERCİN BESLEYENLERİN YÜZ KİŞİDEN ELLİSİNDE ALTMIŞINDA VARDIR. BU NEDENLE SADECE GÜVERCİN DEĞİL HERHANGİ BİR ŞEYE GEREĞİNDEN FAZLA DEĞER VERMEK İNSANIN RUH DENGESİNİ BOZAR. BU NEDENLE FIKIH KİTAPLARINDAKİ CAİZ OLMAMASININ NEDENLERİNDEN BİRİNCİ PSİKOLOJİK NEDENİ BUDUR.

2-) DİĞER NEDENİDE ESKİDEN İNSANLAR KUŞ UÇURMAK İÇİN YUSEK LERLERE EVLERİN DAMLARINA ÇIKMAK SURETİYLE ETRAFINDAKİ BAŞKA İNSANLARIN AİLELERİN MAHREM YERLERİNİ GÖRMELERİNE NEDEN OLMAKTAYDI BU NEDENLE HOŞ KARŞILANMAMAIŞTIR.

EVİNDE GÜVERCİN BESLEYENLERDE GENELDE EVLERİNDE HUZURLU OLMAZLAR ÇÜNKÜ EVDEKİ UĞRAŞINI COCUĞUNA VERECEĞİNE KUŞLARA GÖSTEREBİLİR. EVDE EŞİNİN HOŞUNA GİTMEYEBİLİR ETRAF PİSLENEBİLRİ FALAN FİLAN.

BENCE ÖNEMLİ OLAN DENGELİ OLARAK AŞIRI DÜŞKÜNLÜĞE KAÇMADAN ARASIRA ZEVK AMAÇLI BESLENEBİLİR. KUŞ BESLEMEK SADECE UÇURMAK DEĞİL HIRSIZLIĞI VAR MASRAFI VAR ZAMAN HARCAMASI VAR TEMİZLİĞİ VAR ETRAFTA KOMŞULARIN HAKLARI VAR ÇEVREYİ RAHATSIZ ETMEMEK VAR VARDA VAR..

DİKKAT ETMEK GEREKİR DİE DÜŞÜNÜYORUM.

SAYGILARIMLA..

korayım bu nerden geldi aklına :) hadislere bakarsan köpeğin bulunduğu odaya melekler girmiyormuş yokya ozaman herkez bir köpek alsın çekilsin kenara nede olsa azrailde bir melek kıyamete kadar yaşarız:=) buna hakkaten koptum...şimdi bizim kocamanlarada bunu söylicem.cidden çok güzel çok ince bi espiri olmuş.ben evet diyorum..bende bi köpek alıcam. :)

dinimiz de herşeyin gereğinden fazlası yani aşırı diye tabir edebileceğimiz bazı şeyler zararlıdır.bu konuda aşırıya kaçmamak şartıyla kuş beslenebileceği düşünülebilir.yorumlarda da ve bazı kaynaklardan arkadaşlar çok güzel bilgiler bulmuşlar.diğer bir yönden de kuş beslemeye karar vermiş genç bir kardeşimiz kendini kötü yollarda bulmaktansa( Tiner, İçki, Kumar terörist gruplar) kuş besleyerek bu yollardan uzak durması ve aklının karıştırılmaması daha iyi değilmidir. eğitimse eğitim içinde varsa zaten okur ve bir yerlere gelebilir bildiğimiz ve etrafdan duyduğumuz nice polis , kamu çalışanlarından ve iş adamlarından kuş besleyenlerin olduğu ortadadır.affınıza sığınarak bende fikirlerimi söylemek istededim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri