1- Güvercinin tarihi , tarihçesi. tarihteki yeri . ana vatanı - .
2-Güvercinin fizyolojisi : zeğolojik kökeni- vücut yapısı- ırkların oluşumu- beslenme rejimi-, yaşam koşulları , üreme biçimi - vs
3 Güvercin ırkları genel olarak - evcil ve yabani türler. - Evcil ve yabani türlerin kısaca özellikleri , tanıtımı .
5- Evcil türlerin ayrıntılı ele alınması - yerli ve yabancı türler - form ve peformas türleri - kökenleri..
6- Endüstriyel yönü -, ticari değeri , günümüzde türkiyede ve dünyada sektörel olarak güvercin yetiştiriciliğinin konumu, gıda sektöründe , haberleşemede , hobi amaçlı kullanımı , maddi ve manevi yönlerden konumunun irdelenmesi
7-Irkların standartları nın belirlenmesi , : Bu standartlar doğrultusunda , kaliteyi anlamaya ve açıklamaya yönelik done'lerin her yönü ile ortaya konulması . Bu konu içerisinde her ırkın gerek, fizik özellikleri ( vucut şeklinden kanat kuyruk yapısından , renklerinden , vs hertürlü ayrıntı ile ) , davranış sal özellikleri , uçum ve performasla ilgili bilgileri.
8- Teşkilatlanma konusunda ki durumu , kurumsal olarak kat edebildiği yol , ve yapılması gerekenler , Dernekler , pazarlar , dükkanlar , federasyonlar , mezatlar , kahvehaneler gibi , tüm unsurları ile oluşan yapıların analizi , eksikleri , mevcut nitelikleri ..
9- Kitle olarak güvercinle meşkul olan topluluğun , analizi , üreticiler , tacirler , hobi için besleyenler , hırsızları , bu gurupların sosyolajik anlizi ..
10- Güvercin işinin tam anlamı ile konumu - iLKESEL olarak bu işi formüle edebilecek birtakım tanımlamaların .. Resmi olarak belirlenmesi için yapılacak işler .
11- Ulusal ve uluslar arası standartarın kazanılması - nesil patentleri - özellikle yerli ırkları koruma adına .
12-Alım satım , sağlık hizmetleri , üretim , genetik olarak jenerasyonların korunması ve ıslahı , bu günkü konumu ..
13- Resmi kurumların bu iş içindeki hali hazır yeri , gerekliği, bu bağlamdaki ihtiyaçların ortaya konulması .
14- En az bir kedi - köpek - balık üretimi kadarda olsa döküman temini .
15 - Veteriner kılinik seviyesi - ihtiyaçları , labaratuğar lar , yetişmiş insan vs. Hastalıkların tanımlanması , viral mikrobik , bakteriyel , vs bu tanımların içeriğine uygun önlem pilanlamaları , ihtiyaçların ortaya konulması .
16- İlaçlarve besin materyallaeri ile ilgili durumu , yerli ve yabancı piyasanın karşılama olanakları .
17- Her tür için belirlenmiş besin öğelerinin , vitaminlerin ilaçların, aşıların , temini , kullanım koşulları , temizlikve hijyenle ilgili periyotlar , bu formüle edilmişl sistematiğin faydaları sağladığı katkılar .. maddi karşılığı örneklendirilerek .
18- Kümesler , çiftlikler , salmalar , hakkında sıtandart bir çerçeve hazırlanılması , yaşam koşullarının tanımlanarak , fiziki özellklerinin yanında , kullanım koşullarının belirlenilmesi .
19 Güvercinin kültürel değeri , ritüğeli , bölgesel dağılımı , topluluklar arasındaki ortak değerler ve tanımlar ,
20 - Düşmanları , tehditleri , ve bunlarla mücadele olanakları , .. Yırtıcılar , hırsızlar , salgın haslalıklar ,
21 - KONU BÜTÜNLÜĞÜNÜ MEVCUT YAPIYI HERTÜRLÜ KOŞULLARINI ORTAYA KOYARAK YAPILACAK USTA VE ÜSTAT DEĞERLENDİRMELERİ , GELECEĞE YÖNELŞK FİKİR VE ÖNERİLERİ .
22 - SON SÖZLER .. BELKİ BİR SÖZLÜK VS .
iLK ANDA AKLIMA GELEN BİRKAÇ KONUYU PAYLAŞMAK İSTEDİM MUTLAKA GELİŞRİRİLMELİ VE DAHA NET BİR TASNİF İÇİN DE ÇALIŞILMALI .. selamlarŞEREF