Güvercin Yetiştiriciliğin de Geçmişe Duyalan Özlem!Nedendir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 34
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
Hoca' Alıntı:
Konu oradan oraya atlıyor ama cevap hakkı doğduğundan yazıyorum. Bir kere hırsızlığın önüne etrafa kuş dağıtarak geçebileceğini düşünen birisi bence sadece kendi mahallesi için doğru olabilecek tezlerde bulunuyordur. Bir kere büyükşehirlerde geçimini hırsızlıkla sağlayan bir sürü şerefsiz insan müsfettesi vardır. Bu adamlar için önemli olan tek şey boşalttıkları kümeste kaç kuş olduğu ve renklerinin satıldığında çok para tutacak renkler olmasıdır. Sizin vereceğiniz bir kaç çift kuşa dönüp bakmazlar bile. Belki sizin için kuşunuzun değeri milyarlar tutar ama onlar yirmiye otuza verip parayı aldıklarına bakarlar. Bir kümesten 50 adet kuş çalsa 50x20 YTL = 1 000 YTL yaparki bu şerefsizlere yeterde artar bile. Tabi bu işi yapan hiç bir hırsız tek başına değildir. Bunların gözetleyicisi, alıcısı, satıcısı ve benzeri şekilde bir sürü yandaşı vardır. Yani kaldırılan bu para aslında bölüşüldüğünde belki o akşamki meyhane paraları çıkıyordur. Çalınan bu kuşlar mutlaka başka illere gönderiliyor. Kimse aynı şehirde satarken yakalanıpda sorun yaşamak istemez. Yani bir tür şehirler arası şebeke şeklinde çalışıyorlar. Mesela Adanadan çalınan kuşlar bazen Kayseri'ye bile getiriliyor. Oysa Kayseri'de Adana ırkı besleyen yoktur. Ama üçe beşe satıp gidiyor adamlar. Bir diğer metotda çaldıkları adama aracılar göndererek istersen kuşlarını şu kadar para verirsen bulduralım şeklindeki teklifler yapılıyorki en adiceside bu bence. Hem kuşları çal hem de tekrar sahibine sat. Kimse sorun yaşamak istemez ama böyle olaylar adamı katil eder. Yargı üzerine düşeni yapmazsa herkes kendi adaletini uygulamaya kalkar ve tam bir kaos ortamı doğar. Hırsızı yakalayıp öldürmek için can atan onlarca kuş meraklısı olmuştur. Allah herkesi kötü insanların şerrinden korusun.

Güvercin hobisi ''TÜRKİYE DE BİR ÇOK YETİŞTİRİCİ GÜVERCİN BESLEMEYİ HOBİ OLARAK ''ALGILAYABİLDİĞİ GÜN ''BAHSETTİĞİNİZ OLUMSUZLUKLARIN ORTADAN KALKABİLECEĞİNE KESİNLİKLE İNANIYORUM.Düşünceleriniz için teşekkürederim.

bu konuyu actıgınız için size tesekur ederim.gerceketen ah nerde o eski kuslar.suan haddinden fazla kus var ve kus besleme yası ice dustu bu guzel bişe ama ne denk gelirse bosda hangi kus varsa eşe kapatıyorlar etrafada muazzam bi ırk bozruklugu var.ben bi kusa 4 ay es aradığımı biliyorum.altından guzel kaliteli ırkın tam özelliklerini göstermesi için.suan bole bişi yok coğu herkes bu işi paraya dokmus tabi para kazanıcaz ama damarı saglam kusları kanı temiz kusları besliyecez ve baskı yappıcazki kuslarımızın degeri dusmesin.bugun bi dönek alıyosun kusa bakıyosun alıstırıyosun saglayım bi izleyem keyfim yerine gelsın diyodun kus ne dönmesi tarla yozu gibi ucuyor.önceleri biraz daha iç içeydik herkes bir bibrinin besleyen ler damarını kimden geldiğini aksan üstü ssohbetlerin de konusurduk ,muhabbet eerdik.kusun uzerine duserdik.eskiden bir çift sarabim var dı manyak dı kuslar muhtesem asılıyolardı catıdan .onları izlemek için hemen aksam olsada işden çikıp ewe gitsem diye bakıyordum.beyazlarım araplarım miskilerim gerefk kostum olarak gerek takla bakımından cok guzeldi .ucururuken zevk alıyordum şimdi bozduk elimizi daha o kuslar gibi kus toplayamıyorum .
ama aklmın bir kösesinde cok guzel bir kafes toplıcam kendime benim GÜZEL aLLAHIM NASİP EDERSE...

Selamın Aleyküm Önce bütün üyelere saygı ve sevgilerimi iletir böyle çok önemli bir konuya değindiği için Hüseyin beye de teşekkür ederim. Şimdi gelelim konunun özüne ben 1967 Elazığ doğumluyum 1992 yılından beri polis memuru olarak görev yapmaktayım eskiden kuşçular bir gün bir araya gelmeseler bir eksiklik hissederlerdi, ve mutlaka hepsi olmasada bir kısmı mutlaka bir araya gelir güzel sohbet ve kuşlarla ilgili devamlı bilgi paylaşımı içerisinde görülen eksiklikleri incitmeden izah ederlerdi. fakat zaman geçtikçe elde mevcut bulunan saf temiz damarlı kuşlar bir yandan kötü niyetli insanların bir yandanda hastalık vs. gibi nedenlerle o muhteşem oyunlu kuşların damarları kırıla kırıla günümüze gelindi bunda bence bütün kuşçuların kısmende olsa payı var çünkü önce iğneyi kendimize sonrada çuvaldızı başkasına batıralım. Şimdi bakıyorum bir masa kuşu furyası almış gidiyor tamam yapsınlar da pirince giderken evdeki bulgurdan da olmamak şartı ile bu konu beni derinden üzüyor ve malesef o eski oyunlu kuşların oyunlarına hasret kaldık şimdiden elinde olanda kuşun kaybolmasından veya çalınmasından korktuğu için uçurmuyor aslında farkında olmadan iyi oyun kuşlarınıda masa kuşu kategorisine koydular ben yıllarca elazığda usta kuşçuların yanında kuşu parayla değilde verip ya yavrusunu alırdı veya aynı damardan arkadaşında da bulunsun diye parayla satılmazdı ama şimdi herşey paraya dökülmüş araya para girince arkadaşlık dostluk arka planda kaldığı için eski samimi ortamlarda kuşların soyu gibi kaybolmaya yüz tutmuş malesef acı ama gerçek. Bütün kuşçulardan tek dileğim kuşları rastgele eşe atmayalım bilmiyorsa bilen birinden sorup öyle eşe atsınlar sonra eyvah demesinler. kuşa nasıl davranırsan oda sana karşılığını oyunuyla verir kuşçuluk aynı asker arkadaşlığı gibidir. Unutulmaması herkesin kandi elindedir. Yani sözün özü; Büyük bir dayanışma ve bir araya gelerek eski günleri tekrar yaşatabiliriz yeterki insanın gönlü istesin.....

Aslinda Hoca nickli hocam dogru soylemis , insan gecmisini hatirladigini ozler bu sadece kusculukta degil , insan gecmisine daldiginda bircok seyi ozler.
Misal ben 8 yil once besledim , 8 yil ara verdim kusculuga.Size yemin ediyorum , gecen yillarda o gunleri cok ozlerdim belkide hayatimin en guzel gunleriydi.Neden derseniz , is derdi yok guc derdi yok para derdi yok hicbir derdi yok insanin cunku ben ozamanlar 15-16 yaslarindaydim annemlerin evinde her imkana sahiptim , birde sevdigin birseyin uzerine hobini kurdugunda degmeyin keyfime.Ama gun gectikce hersey degisiyor , insanlar degisiyor ortam degisiyor hersey degisiyor.Evlendik coluk cocuk sahibi olduk , zor gunler gecirdik..ben o zor gunleri gecirdigimde 'aaah o gunlere geri donmek icin herseyimi feda ederim' derdim..arada arkadaslarla rakiyi goturur bir uzuntu basardi acayip bir ozlem basardi , ben kuslarima geri kavusmaliydim o eski gunlerimi azda olsa tadmak istedim ve tekrar kusculuga basladim.En buyuk nedenlerden birisi budur benim icin.Tabiki Guvercin beslemek ucurmak ayri bir zevk , ben o zevki ozaman istedigim gibi tadamadim hem o hirsla kaldim hemde icimde acayip bir ozlem vardi.
Ama baktiginda aslinda kuslarin kendilerindede cok fark gordum , kuveytler/mirolar/silikler felan ozamanlar cok az hatta hic yoktu diyebilirim tabi benim yasadigim yerde yoktu hickimselerde gormemistim ben bu cins kuslari yeni yeni goruyorum , benim zamanimda Arap taklacilar cok degerliydi fazla bulunmazdi ama simdi bu kuslari bir hic olarak gorenler var.Milletin bircogu ticarete atinmis , heryerde kuslar satiliyor ve inanilmaz derecede paralar donuyor.
benim zamanimda buda yoktu , millet seve seve kus verirdi bedavaya , ama simdi en kotu kusuna bile para isteyenler var.

En buyuk fark ise Para , eskiden bukadar degildi bunu cok net olarak hatirliyorum.Iste bu yuzden cok pis bir ortam olusmus ben bunu fark ettim.Insanlarin gozu ve dusuncesi sadece parada , kusun hic onemi yok asil para onemli ben sahsen buna cok uzuluyorum.
Ama ben kendime bakacagim kim ne yapti benim icin fazla onemi yok , hernekadar bu devrin ortamini sevmesemde ben kendi isime bakarim.Kuslarimi ucurur , zevk alirim.Ne para ne baska birsey , ben bu isi zevk icin yapiyorum sevdigim icin yapiyorum , Guvercin ucurmak gibi guzel bir zevki ben baska yerde alamiyorum bunu tum samimiyetimle soyluyorum.

Neyse cok uzattim , kalin saglicakla hersey gonlunuzce olsun arkadaslarim/abilerim , kuslarinizin degerini bilin ..uc bes kurus kazanmak icin hayvanlari alet etmeyin.Belki kizan olabilir bana ama bu kus ticaretine ben cok karsiyim.
Iyi geceler dilerim.

Çok haklısınız Ali bey. Anlattıklarınıza tamamen katılıyorum. Zaten biz bu işteki zevki, heyecanı başka yerde bulacak olsak onca zahmete girip bu hobimizi yapmaya çalışmazdık. :evet:

Geri