Güvercin yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorun Sansar

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 36
  • Görüntüleme Görüntüleme 25K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
Anadolunun bir çok bölgesinde yaşayan bir hayvandır.Genellikle gündüzleri yuvalarında bulunup,geceleri avlanan sinsi ve kurnaz bir yapıya sahiptir.Kanatlı hayvan besleyen insanların tilkiden bile daha çok korktukları bir hayvandır.Avını sadece boğarak kanını emen bu katiller ceseti olay yerinde bırkarak oradan uzaklaşırlar.Bizler gibi kanatlı hayvan besleyenlerin adeta korkulu rüyası olan bu katiller için çeşitli hikayelerde bulunmaktadır.En meşhur olan söylemlerden birisi ise(iğne deliğinden bile geçer) söylemidir.Gerçektende arkadaşlar bu hayvanın kemik yapısı çok ince olduğundan çok dar yerlerden bile kolaylıkla pratik bir şekilde geçmektedirler.Bir laf vardır hani,yarası olan gocunur diye. Evet benim bu hayvandan gerçekten çok yaram var.Benim bu güne kadar atmacaya ve diğer yırtıcılara kaptırdığım güvercinsayısı çok nadir iken ,sansara kaptırdığım güvercin ve diğer kanatlı sayısı,sayamıyacağım kadar çoktur.Çok gece sabaha kadar elimde tüfekle camda beklediğimi hatırlıyorum. Sansar hayvanının mağduru olmamak için ilk yapacağımız şey,kümesimizde bulunan delikleri kapatmak olacaktır.Bu hayvan kafasını sokabildiği her deliğe rahatlıkla girebilmektedir. 10 cm lik boşluklara çok rahat girebilmektedir.Allah bu hayvanın şerrinden tüm kuşçularımızı korusun...
 
sansar ve gelincik köpekten cok korkarlar ve köpek olan yerlere ugramazlar yavru köpek olsa dahi fark etmez bir tane köpek besle kurtulursun kardesim
 
evet köyde dedemin güvercinleri vardı serbestlerdi. bir ara 100 civarındaydı.bu sansar bir dadandı hergün geliyordu.sonunda kökünü kazıdı son gittiğimde 2 tane kalmıştı.ama köpek falan fayda etmedi gördüğüm kadarıyla gerçi köpek pek yakın değildi ama.
 
duyduma göre kümes teli ile kümesin her yerini telledimizde sansar soru uortadan kalkıyor sansar kümesi eliyle deliyor diye duydum
 
Selamlar Arkadaslar,

Sansar, gelincik ve kediden, kurtulmanin basit, etkili yolu;

Orta boyda soba borusunun, alt tarafini saglam 1 sekilde kapatarak, dikey olarak kumese yakin 1 yere sabitleyin ve icine 1 balik atin, bu tur hayvanlar balik kokusuna dayanamazlar, boylelikle kolayca yakalayip, sehir disina uzak 1 yere goturup, birakabilirsiniz.
Bu durumda ne onun, nede Sizin caniniz yanmis olur.

Saygilarimla,
Ali Gulcer.
 
Arkadaşlar şu güvercin öyle bir hayvan ki düşmanı bu kadar çok olan bir hayvan olamaz diye düşünüyorum. ağzına et deyen her her canlı saldırıyor..sansar cve gelincik te bunlardan biri...
bütün sansar katliamları kümeslerin biraz iptidai şartlarda olduğuna işaret ediyor.ben ce sorunun kaynağı bu. türkçemizde bir atasözü vardır <AÇIK B....A SİNEK KONAR> yani biraz dikkat etmek lazım..benim bazı ucuz maliyetli önerilerim olacak..

1*- eğer kümesiniz tahta ve eskimek üzere ise, ya yağ vb. tenekelerini ya da eski galvaniz su depolarını levha haline getirip kümesin her yanını kaplamak(gerekiyorsa çatının altınıda). sıcak olur diyorsanız tenekenin altına strofor veya kalın karton koyabilirsiniz.
2*-kümesin dış kısmındaki telleri 1x 1'lik galvaniz telden seçmek.
3*-kümesiniz kerpiç gibi torak esaslı ise iç kısmının bütün duvarlarını boşluksuz bir şekilde 1x1'lik telle kaplayın.sonra kireci az çimentosu fazla harç hazırlayıp 2-3 cm kalınlığında sıvayın(bu harca inşaatçılar arasında beton sıva da denir)
4*- kedi ve sansar açısından kuşlarınızı kontrolsüz olarak salık bırakmayın.
sizi ve kuşlarınızı A.K.B.K (Allah Kazadan Beladan Korusun)
 
Ben beş santimlik açıklıktan girip bir kümes hayvanı telef ettiğine şahit oldum. En iyisi kümeste ne kadar açık yer varsa tamamını ince delikli tellerle kapatmak. Bu hayvanların tırmanma yetenekleri de hiç hafife alınmamalı. Düz duvara yerde yürümekten daha kolay tırmanır.
 
hoca bu konuda haklı,bizim buralarda bir söz var '' kuyruğunun geçtiği yerden gecer '' diye.başına gelmeyen bilmez tam 40 şehitim var.tek çare kümesin altını betonlayacaksın,kümeste tel örgü varsa ince gözenekli olacak.bu kadar.bu hayvanlar şehirlerde daha çok lagım borularında logarlarda fare avlarlar bu gibi yerlerde varsa açıklıklar kapatacaksın.
 
ali abi senin yöntemimin çok ilgimi çekti.
ama tam olarak anlayamadım.
soba borusunun içine attığımız balığı yemek için içine giriyorlar ve sonra çıkamıyorlar galiba yanlış mı anlamışım?
bunu daha önce niye söylemediniz :)
dedem tüfekle sansar nöbeti tutmak zorunda kalmazdı :D
 
Sansarla mücadelede buna benzer bir kaç tuzak çeşidi daha vardır. Örnek verecek olursak telden geniş bir kafes düşünün. Ön kapağı yukarı doğru kalkıyor olmalı. İçine bir parça et asıyorsunuz. Eti bir ipe bağlıyorsunuz ve ipin ucu da kapağı harekete geçirecek bir mekanizmaya bağlı olmalı. Hayvan tuzağa girip eti çekince kapak mekanizması harekete geçecek ve kapağın kapanmasıyla birlikte hayvan içinde kalacak.
Şimdi böyle bir tuzağa kedilerin veya diğer hayvanlarında yakalanma olasılığı vardır. Yakaladığınız hayvan sansar bile olsa işin kötü tarafı hayvanı canlı olarak yakaladığınız için öldürme olayı bana acımasızca geliyor. :hungur:
 
Sansarlar,geçmişte zararını çok yaşadığım yırtıcılardn birisi olmuştur,kedilerle birlikte.O yüzden yaşadığım tecrübeler,bu hayvan konusunda bazı dersleri alamama vesile olmuşlardır.Özellikle kümesleri tahtadan olan yetiştiricilerimiz şunu iyi bilsinlerki,bu hayvanların bir diğer özelliğide fare gibi kemirici olmalarıdır.Eskimiş ve çürümeye yüz tutmuş tahta zeminleri çok rahat bir şekilde kemirebilip telefe sebebiyet vermektedirler.Onun için tahta kümeslerimizi çürütmeye neden olan unsurları ortadan kaldırmamız gerekmektedir.Mesela ne yapabiliriz,tahta kümeslerimizin dış yüzeylerini nemden ve ıslaktan koruyarak daha uzun öürlü olmalarını sağlayabiliriz.Özellikle dış yüzeyi kapalı yada örtüllü olmayan tahtalar,yağmur görüp ardından sürekli olarak güneş gördüğünde çürümektedirler,buda sansarın işini kolaylaştırmaktadır.Onun için mümkünse dış tahta yüzeyleri güneş ve yağmur geçmesini engelleyecek yapılarla örtelim.Mesela bu ne olabilir kalın laylonlar bulunmaktadır,bunlarla yüzeyleri kaplıyarak aşınmalarını önleyebiliriz.Mümkünse bu laylon yapıları iki senede bir değiştirerek,maliyetleri ucuzdur.
En güvenilir ve en sağlam kümesler,tuğladan ve saçtan yapılmış kümeslerdir bana göre.Özelliklede dış donanımı saçtan yapılmış kümeslerin garantileri çok daha sağlamdır.
Ali abinin vermiş olduğu yöntem,gayet olumlu sonuçlar verebilen ve gerçekliği kanıtlanmış bir yöntemdir.Bu yöntemi bir keresinde bende yapmıştım,ve sansarı kapana okmayı başabilmiştim,ancak gerisini sormayın yani sansara nolduğunu,Allahla benim aramda kalsın.
Tüm yetiştiricilerimize sansarsız ve sağlıklı günler dilerim.
 
evet haklısınız canlı canlı yakaladıktan sonra onu vurmak benimde içime sinmiyor.
bunu götürüp uzak bir yere atıp gelsek tekrar o taraflara gelirmi?vurmaktan başka yol yokmu?
 
Ömer ÖZKURT' Alıntı:
evet haklısınız canlı canlı yakaladıktan sonra onu vurmak benimde içime sinmiyor.
bunu götürüp uzak bir yere atıp gelsek tekrar o taraflara gelirmi?vurmaktan başka yol yokmu?
Sevgili ömer kardeşim,bu sansarlar okadar kurnaz ve kolaya kaçan hayvanlar ki,bu hayvanlar hakkında belgesel yapıcak kadar bilgim ve tecrübem var.Ben eskiden kuşlarımı köydeki evimde beslerdim,ve evimin bahçesi tamamıyla meyve kasalarıyla dolu,bu meyve kasaları bir taraftan benim işimde kullandığım nesneler olurken bir taraftada,onlarca sansara yuva vazifeleri yapmaktadır.Yazın meyve hasatı yaklaştığında,kasaları yerlerinden aldığımızda,bir çok bölümünde sansarlar ve yuvalarıyla karşılaşıyoruz.
Anlatmak istediğim ana hatlarıyla şu;bu hayvanlar böyle mis gibi yerleşim alanlarını bulduktan sonra,doğanın zorlu şartlarındaki ormanlık arazilerde ne diye kendilerini zora soksunlar ki,bugün metropollerin bile en işlek merkezlerinde bu hayvanlar sıkça görülmekte ve hatta arabaların alt kısımlarına girerek,akabinde araçların kablolarını kemirerek açtıkları hasarlar yadırganmayacak şekilde fazladır.Bugün bazı yabani hayvan araştırmacıları,sansarların doğal yabani ortamlarda azaldıklarından bahsetmektedirler,peki nerede bu sansaralar? nesillerimi tükeniyor yoksa?
Hayır,nesilleri tükeneceği yerde hızla artıyor,yeni yerleşim alanları ise şehir merkezleri ve köylerdeki evlerin damları.
Besinleri ise oldukça bol,kümeslerdeki,damlardaki,ağaçlardaki güvercinler,yine diğer kümes hayvanları...
Dolayısıylada biz onları nekadar uzaklara bıraksakta,onlar yine geleceklerdir,çözüm tüfekle onları vurmak yada zehirleyerek öldürmekmi? onada kesinlikle hayır,yapabileceğimiz tek şey,hertürlü olaylara karşı tedbirli ve güvenli kümesler inşa edip,güvercinlerimizi ve diğer kümes hayvanlarımızı güvenilir ortamlarda besleyebilmek.
 
gökhan abinin ayzısını gıptayla okudum ya ne güzel anlatmışşş.

abiler sizin dediginiz sansar hakkında benimde bilgim var bizim binanın altında geniş bi bahçe var bahçedediysem çöplügü andırıyoo.burda kocaman 3 tane yan yana ceviz agacı var.bu agaçlar binanın boyunda bina 7 katlı..

bu sansar geçen yaz her akşam buraya geliyodu ama babamla balkonun ışıgını yakıp takip ediyoduk sadece geliyoduu cevizleri toplayıp yiyodu sonra gecekonduların damlarında gezip gidiyodu.bizim burda çok fazla çamlık alan varr çamlık dediysemm bakımsızz harabee.ilgileniliyon yarım oramn gibi kesinlikle ordan çıkıp geliyo hatta bunu ben bi kaç sbaha yolda giderken merdivenlerde koşarken gördüm insanlara alışkın gibi.müthiş hızlı ve çevik bi hayvann.

gene bi gece babam eve geldi bi baktım elinde tretuar taşı .baba dedim o ne.dedii akşam gelirse bunu kafasına atacagızz.gecekonduda yaşayanların çogu bu hayvanı bizimkilerden duymuşş.onlarda gece camdan girer çocuklara zarar verir diye telaşlanmışş.gecekondu fazladır bizim burda.neyseee. bu gene akşam geldi bahçeden zıpladı bizim binanın bodrum katında oturan komuşunun kömürlügünün züerinde gezmeye babam dedi tamz amanı atayımm.baba dedimm baksana evcil gibi bizi gördügü haşlde kaçmıyo dedim sen bilmessin onu dedii ve attıı hayvanın artıkk kafasınamı gövdesinem i geldii yerde sendeledii kömürlügün içine düştü tabi babamda peşinden kömürlügee....ben inmedimm tabii oköürlügü hiç sevmem fare kaynıyo çünkü bişi bulamamış demekki sıyırdı taşş hayvanııı geçtiii..

demk istedigim bazen anlatıyom kimse inanmöıyo şehir ortamında sansar oldugunaa..ama onlar varlarr pek fazla görünmyeyi sevmiyolar ama son 4 aydır görmedim hiççç belkide yolda falan bi yerde öldü
 
abi bunlar bende denedim köydeyken o kafes tuzağını hayvan gene kurtuldu şimdilerde bir köpeğim var kedi,sansar,gelinciklerle boğuşıyor önerim köpek alırsanız bulldog,bullterrier veya küçük çoban köpeklerinden alın
 
sonra köpeklerin resmini koycam ama birşey büyük köpekler fazla etkili olmuyor ben 4 ufak köpek 1 bull terrier,2 bulldog ve 1 tane pug bull terrierle bulldog etkili onları kedileri kovalıyo ama pug sansar veya gelincik görsün sadece havlıyo yani korkak
 


Forumda resim ekleme resimli anlatım ve resim ekleme videolu anlatımları mevcuttur oradan yardım alabilirsiniz.
 
sansarlm2.jpg
 
beyler ben kuslarımı acık arazide besliyorum tilki sansar ve gelincik hepsi hayvanlarımı besledıgım yerde fazlasıyla mevcut diger arkadasların dedigi yöntemler etkili yöntemler ama eger yeriniz musait ise en iyi cözüm köpek beslemeniz olacaktır bu hayvanların köpeğinizin pisliginin kokusunu alması bile yetecektir deneyin
 
arkadaşlar birde şunu deneyin kümesin dört bir yanına bir parca koyun yünü bırakın yalnız biraz dışkılı olsun faydası olacaktır deneyin
 
ben bu işi(kuşculuğu) 4 yıl önce basladım önceleri kuşlarımı tavan rasında beslerdim ve bir gün bu sansar denilen hayvan girmiş ve 7 kuşubu birden oraya boğup gitmiş ama daha sonra köpek beslemeye başladım şimdi yuvam yerde sansardan bir iz bile yok
 
Merbh arkadaslar

Bir ara kümesime girerken ölü güvercine razliyordum. Sadece kafasini götürüb gövdesini birakiyordu. Bu acaba büyük farelermi yoksa gelincikmi. Eger gelincik olmus olsaydi bütün kuslarimi bir gecede bogumazmiydi. Sadece bir gecede bir güvercini boguyordu. Fare olmus olsaydi kusu oyardi, benim bildigim kadar.

Kuslara bir süre ara vermek sorunda kaldim, kuslugun icinde büyük bir kafes yaptim, teleri dabanin altina kadar indirdim
üztüne tekrar beton atim. Seytan kulana kursun o günden beli hic bisey yok.
 
Hoca' Alıntı:
Sansarla mücadelede buna benzer bir kaç tuzak çeşidi daha vardır. Örnek verecek olursak telden geniş bir kafes düşünün. Ön kapağı yukarı doğru kalkıyor olmalı. İçine bir parça et asıyorsunuz. Eti bir ipe bağlıyorsunuz ve ipin ucu da kapağı harekete geçirecek bir mekanizmaya bağlı olmalı. Hayvan tuzağa girip eti çekince kapak mekanizması harekete geçecek ve kapağın kapanmasıyla birlikte hayvan içinde kalacak.
Şimdi böyle bir tuzağa kedilerin veya diğer hayvanlarında yakalanma olasılığı vardır. Yakaladığınız hayvan sansar bile olsa işin kötü tarafı hayvanı canlı olarak yakaladığınız için öldürme olayı bana acımasızca geliyor. :hungur:

Benim bildigim kadar Sansar ete gelmezmis sadece kana gelirmis. O tuzagnin icine bir kafes olsa ve icinde Güvcerin yada bildircin olsa sansarin kuslara sarar vermicek kadar daha uygun olmazmi.
 
ben daha once tavuk bakıyorumdum sansarın en cok sevdıgı yıyecek yumurtadır beenım tavukları bogup oldurdu bende bızım mahallede yaslı amcam vardı onla bereber tuzak yaptık bıryerı kazdık ama bırmetre falan ondan sonra yumurtayı koydu ondan sonra plastık boruyla kapattık ik askam sonra gelmıs ıcıne gırmıs cıkamıyodu amcam av tufegını kaptı oldurdu cunku hayvanlara zarra verdıgı ıcın oldurduk
 
yalovalı_77' Alıntı:
ben daha once tavuk bakıyorumdum sansarın en cok sevdıgı yıyecek yumurtadır beenım tavukları bogup oldurdu bende bızım mahallede yaslı amcam vardı onla bereber tuzak yaptık bıryerı kazdık ama bırmetre falan ondan sonra yumurtayı koydu ondan sonra plastık boruyla kapattık ik askam sonra gelmıs ıcıne gırmıs cıkamıyodu amcam av tufegını kaptı oldurdu cunku hayvanlara zarra verdıgı ıcın oldurduk

Amcanin ellerine sagilik. Okadar nefret kapiyorumki o tür hayvanlardan.
 
kontraplak ve kontralit ince ahşap malzeme sakın arkadaşlar bunlara güvenmeyim benim kümesimde fare girecek delik yoktu fakat 2 kat kontraplak vardı bu malzemeyi dişleriyle tırnaklarıyla kendi gireceği kadar parçalayıp benim kuşçuluğu tam 5 yıl bırakmama sebep oldu üzülmemek için dikkat edin kasinlikle hata kabul etmez.
 
Bir güvercinin sadece başı koparılıp bırakıldıysa bunu bir sansar yapmaz. Bunu ancak saksağan tarzında başka yırtıcı bir kuş yapar. Bilginiz olsun..
 
asilhector' Alıntı:
Selamlar Arkadaslar,

Sansar, gelincik ve kediden, kurtulmanin basit, etkili yolu;

Orta boyda soba borusunun, alt tarafini saglam 1 sekilde kapatarak, dikey olarak kumese yakin 1 yere sabitleyin ve icine 1 balik atin, bu tur hayvanlar balik kokusuna dayanamazlar, boylelikle kolayca yakalayip, sehir disina uzak 1 yere goturup, birakabilirsiniz.
Bu durumda ne onun, nede Sizin caniniz yanmis olur.

Saygilarimla,
Ali Gulcer.
abi öncelikle bnmde korkum sansar ama ben sansarı yakalasam şehir dışına benzin yakmaya gerek yok öldürüm
KUBİLAY saygılarımla.......
 
Geri
Üst