Güvercinim hasta yardım lütfen

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ismail güleç
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 59
  • Görüntüleme Görüntüleme 13K
Katılım
31 Mar 2008
Mesajlar
103
Tepkime puanı
0
Yaş
49
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
İSMAİL GÜLEÇ
Meslek
MUHASEBE
İlgi Alanı
Belirtilmemiş
selam arkadaşlar dün akşam kuşları yemlemeye çıktığımda dişi adanamın yem yemediğini ve halsiz bir şekilde kenarda durduğunu gördüm. gagasını açıp yavru besler gibi besledim sabah baktığımda aynı durumun devam ettiğini gördüm. bana ne yapmamı önerirsiniz. (akşam mezattaki ilaç satan ve veteriner olduğunu söyleyen bir şahısa durumu anlattım. oda bana vitamin komlexi ve bir pakette başka haplardan verdi üç gün kullan keser dedi. ben bunları daha kuşa vermedim.vermelimiyim?)
 
Re: yardım lütfen

Selamlar İsmail Bey,

Öncelikle geçmiş olsun, ilk işiniz bu kuşu hemen salmadan ayrı bir yere koymanız var ise karantina salması gibi bir yere yok ise koliye v.b. yere, bu işlemden sonra kuşun dışkısını incelemek ikinci önemli işiniz olsun dışkı sulu ve yeşilimsi mi? bu konuda bilgi verirseniz birde veteriner olduğunu söyleyen şahsın önerdiği vitamın dışındaki ilaçın adını yazarsanız size çok daha detaylı tanı ve tedavi bilgilerini en kısa zamanda aktarabiliriz.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut
 
Re: yardım lütfen

evet halit bey bir köşeye çekilip kabarıyor
 
Re: yardım lütfen

az önce bir kuşum öldü sizin tarif ettiğinizin aynısını yapıyordu
 
Re: yardım lütfen

aykut bey sizede en kısa sürede ilacın adını bildireceğim. halit arkadaşımın teşhisi doğru gibi görünüyor bakalım ne önerecek.
 
Re: yardım lütfen

ne kadar süre öyle kaldı halit kardeş
 
Re: yardım lütfen

Hastalık uzun süre belirgin bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle gözden kaçar ve dikkat edilmez. Ancak kuşun güç kaybına bağlı olarak kendini birden ortaya koyabilir. İlk aşamalarda kuşlarımızdaki performans eksikliğinin yaygın sebebi olabilir. İyi uçan bir kuşumuzun belirgin başka bir neden olmaksızın uçuş gücünün düşmesi dikkatimizi çekmelidir. Yavru kuşlarda yavaş gelişme durumu dikkat çekicidir. Hastalık, sonraki aşamalarda iştahsızlık, tüy kabartma, kilo kaybı, karışık tüyler, titreme, gerginlik hali, yeşilimsi ishal ve solunum yolları sorunları ile kendini gösterir. Daha ağır vakalarda mikrop karaciğere yayılır ve burada iltihaba neden olur. Bu aşamada hastalık ölümcül olabilir. Hastalığı geçiren ve tedavi olan kuşlar kısmen bu mikroba karşı güç kazanırlar ve tekrar bu hastalığa yakalanma riskleri azalır. Mikrop vücuda girdikten bir süre sonra gözlerde ve özellikle de tek gözde yaşarma ve akıntı ile kendini belli eder. Aslında başka belirtileri olmakla birlikte bunlar genellikle dikkatten kaçmaktadır. Böyle olduğu için Ornithosis sanki bir göz hastalığı gibi algılanmakta ve bir çok kaynakta Ornithosis (one eye cold) olarak belirtilmektedir
bu belirtiler varmı??
2 haftadır böyle vitamin tedavisi uyguladım ama öldü.
 
Re: yardım lütfen

Bakteri nedenli bir hastalık olduğundan antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir. Antibiyotik uygulaması oldukça olumlu sonuçlanmaktadır. Çeşitli antibiyotikler bu amaçla kullanılabilir. Yurt dışında bu hastalık için üretilmiş olan güvercin ilaçlarında yaygın olarak Chlortetracyline ve Doxycyline etken maddeli ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavi sırasında kuşların kalsiyum kaynaklarından (grit taşları, gaga taşları vb) uzak tutulması gerekmektedir. Çünkü kalsiyum Chlortetracyline’nin ve Doxycyline’nin etkisini azaltmaktadır. Yumurtlama dönemlerinde olan kuşlarda bu ilaçlar kullanılmamalıdır. Ancak kuşların multivitamin takviyesine gereksinimleri de vardır. Bunun için kalsiyum içermeyen bir vitamin kompleksi olan Bavitsole Solüsyonu öneririm.

DEVAMİSİN TABLET

Chlortetracyline Hydrochloride etken maddeli bir ilaçtır. Her tablette 500 mg etken madde bulunur. 12 tabletlik ambalajlar halinde piyasada satılmaktadır. Güvercinlerde bakteri kökenli bütün hastalıklarda kullanılabilir ancak özellikle CRD hastalıklarında tercih edilmektedir. CRD hastalıklarının tümünde kullanılabilir. Vetaş ilaç firmasının bir üretimidir. Veteriner ilaçları satan eczane ve ilaç depolarında bulunur, Güvercinler için kullanılabilecek doz, kuş başına günde 15 mg’dır. Bu dozu sağlayabilmek için 2 litre suya ¼ tablet karıştırmak uygun olabilir. Tabletler toz haline getirilip eritildikten sonra 5 gün süre ile her gün taze ilaçlı su verilerek aynı doz tekrarlanır.

HİPRADOXİ-S ÇÖZELTİ

Doxycyline Hiklat etken maddeli bir ilaçtır. Gürtav ilaç firmasının bir üretimidir. 1 ml ilaçta 100 mg etken madde bulunur. Güvercinlerde bakteri etkenli bütün hastalıklarda kullanılabilir. Ancak özellikle bütün CRD hastalıklarında tercih edilmektedir. Veteriner ilaçları satan eczane ve ilaç depolarında bulunur. Ticari şekli 100, 500 ve 1000 gramlık kavanozlar halindedir. Güvercinler için kullanılabilecek doz, kuş başına günde 25 Mg’dır. Bu dozu sağlayabilmek için 2 litre suya 1 ml karıştırmak uygun olabilir. Tedaviye 5 gün süre ile devam edilir. Kalsiyum, demir, alüminyum ve magnezyum içeren ilaçlarla birlikte kullanıldığında ilacın etkisi azalmaktadır. Bu bakımdan kalsiyum kaynaklarının salma içinden uzaklaştırılması ve mineral takviyesi yapılmaması gerekmektedir. Ancak vitamin takviyesi şarttır. Vitamin olarak Bavitsole oral solüsyon kullanılabilir.

bunlar tedavi yöntemleri senin için araştırıyorum kuşun cinsi nedir
 
Re: yardım lütfen

bıcırık için üzüldüm. akşam erkeğinden ayırıp 3-4 gün verilen ilaçlara devam edeceğim.durumu iyiye giderse size ilaç ismi ile ilgili bilgiyi veririm.
 
Re: yardım lütfen

adana dişi ve yardımların için çok teşekkürler halit kardeş
 
Re: yardım lütfen

inşallah bakalım önümüzdeki beş gün neyi gösterecek
 
Re: yardım lütfen

herkulta belirti vermez ama benim kuşum bir kere kustu gözüme çarptı aslında kurtulmasını beklemiyordum vitamin verdim olmadı ilaç tedavisi uyguladım olmadı gittikçe halsizleşiyordu hergün düzüenli sarmısak verdim şimdi yaşıyor ve 2 tane yavrusus var
 
Re: yardım lütfen

yazmaYI UNUTMUŞUM HERGÜN DÜZENLİ YEMLEDİM EVİNİZ BAHÇELİMİ YOKSA APRATMANDAMI BESLİYORSUNUZ
 
Re: yardım lütfen

apartman daha kuştuğunu görmedim
 
Re: yardım lütfen

aparmanda besliyorum. ayrıca benim kuşumda kusmaya daha rastlamadım
 
Re: yardım lütfen

aparmanda besliyorum. ayrıca benim kuşumda kusmaya daha rastlamadım
 
Re: yardım lütfen

Selamlar,

Tanı ve tedavi çok önemli ama öncelikle lütfen hasta kuşu veya kuşları salmadan dışarı alın her hastalık bulaşıcıdır. Halit beyin tanısını ben anlayamadım hastalığın halk dilindeki adını açıklayabilirmisiniz.

Saygılarımla

Aykut Karabulut
 
Re: yardım lütfen

Aykut abi ben halit kardeş kuşun kabarıp bir köşede duruyormu dediğinde tedavisinide biliyor zannettim. o yüzden öyle yazmıştım ama halitin kuşu ölmüş. yani şuan sizlerden çözüm önerisi bekliyorum.ayrıca ilgin içinde çok teşekkür ederim.
 
Re: yardım lütfen

Aykut abi ben halit kardeş kuşun kabarıp bir köşede duruyormu dediğinde tedavisinide biliyor zannettim. o yüzden öyle yazmıştım ama halitin kuşu ölmüş. yani şuan sizlerden çözüm önerisi bekliyorum.ayrıca ilgin içinde çok teşekkür ederim.
 
Re: yardım lütfen

kusura bakmayın muhabbet kuşlarım birbirleriyle kavga ediyordu ayırdım oyüzden cevap yazamadım ''kronik solunum yolları hastalıkları''sizin dediğiniz belirtiler buna işaret ama siz biraz daha gözlemleyin ben bu hastalıkla ilgii sarmısak öneriyorum siz bilirsiniz ama ben denedim başarılı oldu
 
Re: yardım lütfen

Selamlar İsmail Bey,

Rica ederim dediğim gibi ilk olarak kuşu ayrı bir yerde tut, her hasta kuş bir köşeye çekilir ve buzuşup durur bunu unutma bu hastalığın tanısı değildir. Tanı genel olarak dışkıdan anlaşılıyor aslında imkanın var ise dışkıyı bir veterinere götürüp tahlil ettirmek en sağlıklı yöntemi sen dışkıyı kontrol et sulu ve içinde yaşilimsi bir renk var ise salmonella olma ihtimalı çok yüksek bunun da tedavisi byrill %5 veya %10 dur 7-8 gun bunu uygulacaksın içme suyuna yada enjektörle agızdan 1-2 ml olarak bu ilacın yen etkilerinden korunmak ve gücsüz kuşun yem yeme güçüne kavusmasını biran evvel sağlamak içinde brovit b12 vitamin vereceksin buda içme suyuna veya enjektörle ağızdan bunların uygula bekle bakalım kuş yaşayacak mı yaşar ise yan etkisi olacak mı? o zaman yan etki durumu için ayrıca görüşürüz.

Geçmiş olsun...

Saygılarımla,
Aykut Karabulut
 
Re: yardım lütfen

Aykut abi diyelimki dışkısı yeşil ve kuş salmonellalı bu baytrill denilen ilacı ve vitamini ne ölçülerde vermem gerekir ( 1 lt suya ne kadar karıştırmam gerekir ayrı ayrı yazarsan sevinirim.) teşekkürler
 
Re: yardım lütfen

Selamlar

Öncelikle salmonella olmaması temennisi ile diyeyim. Salmonella ise tüm salmadaki kuşlara bu tedavi uygulanmalıdır. Bazı ustalar ilaçın yumurtlayacak ve yavru bakan kuşlara verilmemesi konusunda görüş bildirirler ama bu hastalık bulaşıdır bu yüzden tüm kuşlara verilmesi gereklidir bence

1 litre suya orta boy enjektorun 1 ml/gr ölçüsü zikredilmedir. Ağızdan direk vermek zor olur çünkü hesaplaması gereği damla gibi bir şeye denk gelmektedir.

Berovit b12 de 1 litre suya gene orta boy bir enjektörün 2.5 ml/gr ölçüsü zikredilmedir.

bir günde sabah ögleye kadar baytrill verilmeli ögleden sonrada berovit b12 verilmelidir.

Saygılarımla

Aykut Karabulut
 
Geri
Üst