Re: yardım lütfen
Selamlar,
Salmonella hastalıgı %80 güvercinde bulunur ve güvercinin bağışıklık sistemine göre ortaya çıkar. Kimse benim salmamda yok yada tedavi ettim bitti demesin kendisini kandırmış olur. Güvercinin bağışıklık sistemi salmanızdaki beslenme, bakım, hijyen gibi etkenlere paralel olarak bir ayenk içinde hareket eder. Ustalar yeni aldığınız güvercini salmanıza koymadan önce karantine salmasında gözlemleyin derler, bunun altındaki en önemli neden güvercinin sizin tarzınıza "beslenme, yem, hijyen, bakım, kullandığınız vitaminler v.b." konularına adapte olma sürecinde güvercinde ortaya çıkabilecek, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu hastalığın baş gösterme riskini minimum zarar ile kapatmak amaçlanmıştır. Salmonella hastalığı sırasında kullanılan en etkili antibiyotik Baytrilldir.Bu ilaçın kullanımı sırasında güvercinde oluşabilecek yan etkilerden ve akçigerde yaratabileceği tahribatlardan korumak ve güvercinin iştahını yüksek seviyede tutabilmek adına Berovit B12 vitamin kullamını tavsiye edilmektedir. Berovit B12 tedavi edici bir ilaç değildir buna dikkat çekmek isterim. Selmonella hastalığının ileri aşamasında karşımıza güvercinde oluşan sallabaş dediğimiz güvercinin dengesiz hareketleri ve boynunu yaklaşık %90 derece bir açı ile çevirmesi hastalığın güvercinin sinir sistemine zarar verdiğinin belirtisi olarak çıkmaktadır. Bu bir çok güvercin besleyen, yetiştirenlerin hiç istemedikleri bir durumdur tedavisi uzun ve sabır isteyen bir durum olmasından dolayıdır. Bu süreç de Nevrit ilaçı sinir sistemini tedavi eder. Bu ilaçı kullanmalı ve güvercin loş ve yarı karanlık bir ortamda bakılmaya başlanmalıdır. Tedavinin ilerisinde güvercinin eşi var ise eşinin yanına konması ve yapabiliyorsanız eşleştirip yumurtlaması ve yavru bakması sağlanır ise güvercinden bir eser kalmadan ve tamamen iyileşmesini garanti etmiş olacaksınız.
Ama tedavi ettiğiniz güvercininizde unutmayın salmonella mikrobu olacaktır. Bağışıklık sisteminde sorun olmadı sürece karşınıza çıkmayacaktır..
Saygılarımla,
Aykut Karabulut