Güvercinim üç sene sonra geri geldi.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gokay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 37
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

gokay

Üye
Siteyi ziyaret et
Arkadaşlar , üç sene önce yavruyken aldığım baska türü güvercin bu pazar sabahı, kumesi acarken telden girmeye çalışırken farkettim.Başta tanıyamadım kuşu kümese girince, tek gözünün renkli olması ve kaşının ustündeki işaret ve aynı yuvayı secmesi benim eski kuşum olduğunu anladım.Biraz tereddüttüm vardı kuşun gagası kalınlaşmış birazda uzamıştı, tam emin olmak için kuşun eski videosunu ızledim,kostumdeki coğu işaretler tutuyor ve ertesi gün kuşu ucurdum bir saat dolaştıktan sonra geri geldi.
Bu kuş erkek bir kuş, bende sekiz ay kadar durdu, beş altı kez sattım geri geldi.Kuşu satma nedenim, kuşları yuvada rahatsız etmesi ve kan gelinceye kadar kuşları dövmesiydi.Lakabını katil koymuştum, şu an kuş sakin görünüyor, en kısa zamanda eşleştirmem lazım, kuş ucunca , aranıyor.İnsanın inanası gelmiyor, nasıl bir iç güdüdür bu.Posta kuşlarında bu tur olayları duymuştum fakat, baska kuşunun yuvaya döneceğini tahmin etmezdim hiç.

çok güzel bir olay bazı kuşlar gerçekten çok yapışkan oluyor benimde öyle bir kuşum vardı kuşunuzu merak ettim resmi varsa paylaşırmısınız

Merhabalar.
Baska ve bango kuşları damarlı kuşlardır. Sende bango beslediğin için bilirsin.
Kuşun 3 sene sonra gelmesine şöyle bir yorum getirebilirim.
En son sattığında uzağa gitmiştir geri gelememiştir.
Sonra kuş bir kaç kez el değiştirmiş yani uzun bir süre aynı kümeste kalmamıştır.
En son yakın bir yere satılmış, uçarkende eski yerini hatırlamıştır.
Naçizane benim fikrim bu. Benim kuşumda bir kere 1,5 senede gelmişti.

İstanbuldan Neco.

her kuş geri gelir yeterki alıştırmayı bilin ben bu olayı istediğiniz her kuşta yapabilirim
kuşu eve alıştırıp uçurmaya basladıktan sonra kuşu veya kuşları düzenli aralıklarla uzaklaştırarak salın veya dökün bu bir diyarbakır geleneğidir kuş dökme. ilk gün 500 metreden dökün dieri gün 700 netre dieri gün 1000 metre derken gide gide daha uzaklardan gelmeye başlayacaktır.

bence bukadar emin olmamak lazım her kus geri gelmez bu birazda ırkına ve akıllı olmasına bağlı tabii bu benim fikrim

eser' Alıntı:
bence bukadar emin olmamak lazım her kus geri gelmez bu birazda ırkına ve akıllı olmasına bağlı tabii bu benim fikrim
ben %95 garanti veririm iyi eğitim verince geri geleceğine

zahirbaba' Alıntı:
eser' Alıntı:

Damarı bozuk olan bir kuş nasıl geri gelsin, sizde neye göre %95 garanti veriyorsunuz ki? Şahsen bu mesajınızdan şunuda anlıyorum ben, ben muğladan vereyim size bi güvercin siz gönderin ordan gelecekmi bakalım. :p Tekirdağ neresi, Muğla nereee..
Önemli rol oynayan etkenler;
1: Sağlamlık (damar)
2: Eğitim
3: Irk
4: Zaman
5: Mesafe

Hüseyin BAŞOĞLAN' Alıntı:
zahirbaba' Alıntı:
eser' Alıntı:

Damarı bozuk olan bir kuş nasıl geri gelsin, sizde neye göre %95 garanti veriyorsunuz ki? Şahsen bu mesajınızdan şunuda anlıyorum ben, ben muğladan vereyim size bi güvercin siz gönderin ordan gelecekmi bakalım. :p Tekirdağ neresi, Muğla nereee..
Önemli rol oynayan etkenler;
her kuş geri gelir yeterki alıştırmayı bilin ben bu olayı istediğiniz her kuşta yapabilirim
kuşu eve alıştırıp uçurmaya basladıktan sonra kuşu veya kuşları düzenli aralıklarla uzaklaştırarak salın veya dökün bu bir diyarbakır geleneğidir kuş dökme. ilk gün 500 metreden dökün dieri gün 700 netre dieri gün 1000 metre derken gide gide daha uzaklardan gelmeye başlayacaktır.
ben bu yöntemle 80 kilometredem filomu döktüm 15 kuş değişik aralıklarla 3 günde geldi 2 ay dökme eğitimi verdim kuşlara bu kuşları satmama ramen kimisi 3 ay kimis 3 sene sonra geri geldi

Zahir bey yazdığımı ve geri gelme koşullarının neye dayandığını bir daha gözden geçirmenizi dilerim,
Hünkarilerden örneklemek gerekirse sizin bahsettiğiniz gibi 80 kmden orjinal bir hünkari gelemez. Hünkari gibi birçok ırk var mesela başlacıları form kuşları, buhara, mantolu, cinperi, sepetkuyruk, merve (nun), çayka, rostov, king daha onlarca ırk sayabilirim. Uçuş özelliği fazla olmayan ırklar bahsettiğiniz mesafenin yüzde birinden bile gelmezler.
Bir önceki mesajımda da bahsettiğim gibi başlıca unsurlar;

Hüseyin çok mantıklı bi şekilde olayı açıkladın teşekür ederim..

tartışmaya girmek istemiyorum dediklerimide ıspatlamaya hazırım hezaman ama
süs kuşları hariç demeyi unutmuşum

zahirbaba' Alıntı:
tartışmaya girmek istemiyorum dediklerimide ıspatlamaya hazırım hezaman ama
süs kuşları hariç demeyi unutmuşum

Herkesle her zaman aynı görüşte olsaydık foruma gerek kalmazdı. Bazen anlaşamamakta anlaşacağız...

Peki isterseniz 500 km ileriden attığınız kuşunuzu ırkı ne olursa olsun (posta hariç) yollayın. Size videolu şekilde bir ay sonra havaya elimle bıraktığımıda göstereceğim, size geri gelmeyeceğinede %100 garanti verebilirim, kuşunuz eğer sağlam damara sahipse ben bıraktıktan sonra 3 tur evimin (kümesin) üstünde döner, yörüngesini bu üç turluk dönüşte çizer, daha sonra damarı sağlamsa sizin evi aramaya başlar, ama bulamayacağınıda anlarsa ilk kalktığı yere geri gelir, yani benim kümesimden kalktıysa bana geri gelir. Asıl sağlamlığı iyi olan damar kuş budur. Tabikide gönül ister 500 hatta 5000 lerden gelsin kuşlarımız ama bu biraz zor değil mi?

benim söylediklerimi mantık çerçevesi içinde değerlendirirseniz bana hak vericeksiniz ama kalkıp 300-500 kilometrelerden bahsederseniz bende sizin gibi %100 dönmeyeceğine garanti veririm.
benim demek istediğim kuşu birine satarsın koşu köye gider kasabaya gider yakın birine gider oradan yolunu bulur

ARKADAŞLAR NEYİ TARTIŞIYORSUNUZ HANGİ CİNSİ, HANGİ SOYU BİLİRSİNİZ HERSENE BUNUN MÜSABAKALARI BİLE OLUR HEMDE EN KISA SÜREDE HANGİSİ DÖNECEK DİYE MÜKAFAAT ENKISA SÜREDE EN UZUN MESFADE GERİDÖNEN KUŞUNDUR. TAKRİBEN (600-1100 KM MESAFELERDİR BUNLAR). BEN KAÇIRDIĞIM ZÜMRÜT ARAPLARIN ANKARADA URFAYA 1 HAFTA İÇERİSİNDE GERİ DÖNDÜĞÜNÜ BİLİRİM HEM DE TAKLACI IRKIN URFADAN TELEFON AÇTILARKİ BİR ÇİFT KUŞA SAHİP OLAMADIN MI DİYE? TABİKİ UÇUCU SOYDAN BAHSEDİN SÜS KUŞLARINDAN DEĞİL.
GÜVERCİNLER ÖYLE ENTERESAN HAYVANLARDIRKİ ANLAMAK ÇOK ZOR. BENDE OLAN BİR SOY VARDI Kİ 1.5 SENE BENDE KALDI DAHA SONRA SAMSUNA ENİŞTEME GÖNDERDİM TAKRİBEN 2 SENE SONRA TEKRAR DÖNDÜ KUŞ HEMDE EŞİYLE BERABER.

NAZIM ERDEN' Alıntı:
ARKADAŞLAR NEYİ TARTIŞIYORSUNUZ HANGİ CİNSİ, HANGİ SOYU BİLİRSİNİZ HERSENE BUNUN MÜSABAKALARI BİLE OLUR HEMDE EN KISA SÜREDE HANGİSİ DÖNECEK DİYE MÜKAFAAT ENKISA SÜREDE EN UZUN MESFADE GERİDÖNEN KUŞUNDUR. TAKRİBEN (600-1100 KM MESAFELERDİR BUNLAR). BEN KAÇIRDIĞIM ZÜMRÜT ARAPLARIN ANKARADA URFAYA 1 HAFTA İÇERİSİNDE GERİ DÖNDÜĞÜNÜ BİLİRİM HEM DE TAKLACI IRKIN URFADAN TELEFON AÇTILARKİ BİR ÇİFT KUŞA SAHİP OLAMADIN MI DİYE? TABİKİ UÇUCU SOYDAN BAHSEDİN SÜS KUŞLARINDAN DEĞİL.
GÜVERCİNLER ÖYLE ENTERESAN HAYVANLARDIRKİ ANLAMAK ÇOK ZOR. BENDE OLAN BİR SOY VARDI Kİ 1.5 SENE BENDE KALDI DAHA SONRA SAMSUNA ENİŞTEME GÖNDERDİM TAKRİBEN 2 SENE SONRA TEKRAR DÖNDÜ KUŞ HEMDE EŞİYLE BERABER.
bende senin dediğini demek isedim uçan kuşa güzel alıştır damar yapma eğitimi, dökme eğitimi, benim dediğim eğitim eğer iyi yyaparsan gidemeyeceği mesafe yoktur
ama arkadaslar güvercini tavuk gibi baktıkları için yada çıkarıp arada sadece damında uçurdukları için bilmezler

NAZIM ERDEN' Alıntı:

Adamlar doğru söylemiş, bir çift kuşa sahip çıkamamışsınız, kendi ağzınıdan dediğiniz gibi de TAKLACIYA.
Çok yazdım bir daha yazıyorum.

Ayrıca kişiden kişiye, (besleyiciler) kuş tutmasını bilirler. Siz kaçırdınız diye, diğerleride o kuşları tutamaz kaçırır sanıyorsanız bilin ki aldanıyorsunuz. (:

zahirbaba' Alıntı:
NAZIM ERDEN' Alıntı:
bende senin dediğini demek isedim uçan kuşa güzel alıştır damar yapma eğitimi, dökme eğitimi, benim dediğim eğitim eğer iyi yyaparsan gidemeyeceği mesafe yoktur
ama arkadaslar güvercini tavuk gibi baktıkları için yada çıkarıp arada sadece damında uçurdukları için bilmezler
Kişiler hakkında yorum yaparken daha dikkatli olmanız gerekir, siz benim kuş uçurup uçurmadığımı nerden bileceksiniz ?

Gelen kuşu dün pazarda sattım, Hadımköye gitti kuş, bulunduğum mevki ile Hadımköy arası 45 kilometre.

öküz öldü ortaklık bitti

arkadaşlar bu durum aslında hepimizin başına gelmiştir zahir kardeşimin dediği şeylere ben de katılıyorum çünkü başıma geldi benimde çalınan kuşlarım bir süre sonra kanatları tutunca orta mesafelerden geldi zaten 500 km üstünden gelecek olsa bundan sonra o kuş yorulmasın diye ben onun yerine uçarım ;) sonuçta benim beslediğim kuşlar posta ırkı değil ve o kadar uzaktan da gelemez ama 40-50 km den geleceğine de eminim bazen havada atmacalar olduğu zaman dahi eğer bazı kuşlarım havadaysa pırıltı vermeye bile gerek duymuyorum onların uçuşunu atmacaya yaklaştığındaki hareketlerini izliyorum nedeni basit o konuda bazı kuşlarıma güveniyorum yani işin özeti her iki görüşü savunan arkadaşımız da kendi çapında haklı çünkü her kuşçu kendi kümesindeki kuşları bilir

Bu kadar yazıyı 40 - 50 - 60 km için yazdıysanız birşey diyemem. kırk elli kmden gelmeyecek damarı zaten beslemem. :tamam:

komşu damdan geri getiremiyen kuşçular var. benim amacım kuşların ne kadar rahat alıştırılabileceğini göstermek anlatmak alıştırma yollarını öğretmek sayende konu dağıldı

Buradaki konu kuşun uzaktan gelmesi değil, üç sene sonra gelmesi ve yerini hatırlaması, belki kuş yakın bölgeden salındı belkide uzak, bunu biz bilemeyiz.Kuş uzaktan salınıcak ve alıştırılacaksa kesinlikle posta ırkı olmalı.

zahirbaba' Alıntı:
komşu damdan geri getiremiyen kuşçular var. benim amacım kuşların ne kadar rahat alıştırılabileceğini göstermek anlatmak alıştırma yollarını öğretmek sayende konu dağıldı

Bak işte konu dağılmamış halen daha aynı şeyi yazıyorsun..
Komşu damdan getiremeyenler var demişsin. Beyefendi kuş var kuşçuk var, kuşçu var bide diğer kuşçu var.

Şimdi mantıklı bir çerçevede örneklemek gerekirse;
Damarı (kanı) çok sağlam kuş vardır ama bilinçsiz yetiştiricinin elindedir, işte o zaman karşı damdan geri getirme işi dediğin gibi olabilir.

Ama şöyle birşeyde var Damarı (kanı) bozuk kuş vardır, tam bir kuşçunun elindedir, bırak 40,50 km uzaklığı karşı damdan sen ne kadar profesyonel olsanda gelmeme olasılığı var.

Yani örneklediğimiz zamanda anlaşıldığı gibi aşağıdaki maddelere göre değişiyor bu olay;

1: Sağlamlık (damar) (kan)
6: Yetiştirici

Gerçekten çok güzel ve insanı duygulandıran bir olay bu. Demek ki kuşlarda biliyor kim iyi kuşçu kim maganda... Belkide hayvanı tutan kişiler bir türlü rahat ettiramedi ve geldi hayvancağız. Bravo güzelime :))
Bana da benzer bir olay oldu ama zaman bu kadar fazla değil: beyaz kelebeğimi kuşlarımı azaltmak zorunda olduğum için sattım kuş 3 ay sonra geri geldi ve kanatları daha yeni yeni geliyodu demekki hayvancağızın hep kanatlarını çekmişler :( .. İşte kuşçuluk bu duyguyu yaşamaktır...

.............SİNAN ÖZTEKİN...............

hüseyin kardeş kuş ister 5 km den ister 50 km den isterse de 500 km den gelemesiz , kuş geri evine dönmedikten sonra sen o kuşu istediğin kadar beslemek isteme o laf salatası sadece . İkincisi buhara, mantolu, cinperi, sepetkuyruk, merve (nun), çayka, rostov, king gibi türleri örnek göstererek gelebiliyorsa 500 km den gelsin hatta bunun 100 de birinden bile gelemez demişsin kaldıki bu türler kıçını kaldırıp uçan türler değil bunu illa ben haklıyım mantığını kabullendirmek ne denli mantıklı üçüncüsü zahit kardeş senin hakkında yorum yaptığı zaman Kişiler hakkında yorum yaparken daha dikkatli olmanız gerekir diye yazmayı biliyorsan sen de benim hakkımda yada beslediğim kuşlar hakkında yorum yazmamalısın gerek zahit gerekse ben güvercin eğitimine başaladığımız zaman çoğu genç arkadaşımız tuvalet eğitimini yeni tamamlamıştır tekrar ediyorum ki bunlarında altını çiziyorum her arkadaşımız kendi kuşlarının üstatıdır ve herkez kendi kuşunun huyunu suyunu bilir çok uçuk ve saçma bir iddia olmadığı sürece lütfen kendimizi haklı göstermek için uçuk örneklere ve olayı sulandırmaya yönelik yorumlara girmeyelim

1: Sağlamlık (damar) (kan) = pek önemli değil 10 dakika uçsun sakat olmasın her kuş 50 -60 km den gelir damar kan hikaye
2: Eğitim =uzaktan dökme eğitimi verdinmi her kuş gelir
3: Irk =süs kuşu olmasın yeter
4: Zaman =eğitim için 2 ay yeter 1 yaşındaki kuş için
5: Mesafe =mesafeyi uzatmak için eğitim süresini uzatmak gerekir
6: Yetiştirici =zamanı olan her yetiştirici bu işlemi uygulayabilir cahil veya usata farketmez
hasan fazla abartmışsın sanki eminimki sadece yanlış anlatma sonucu görüş farkı olmmuştur art niyet olacagını sanmıyorum kuşbaz adam art niyetli olmaz en fazla kıskanç olur(söz meclisten dışarı)

hasanugurlu' Alıntı:
hüseyin kardeş kuş ister 5 km den ister 50 km den isterse de 500 km den gelemesiz , kuş geri evine dönmedikten sonra sen o kuşu istediğin kadar beslemek isteme o laf salatası sadece . İkincisi buhara, mantolu, cinperi, sepetkuyruk, merve (nun), çayka, rostov, king gibi türleri örnek göstererek gelebiliyorsa 500 km den gelsin hatta bunun 100 de birinden bile gelemez demişsin kaldıki bu türler kıçını kaldırıp uçan türler değil bunu illa ben haklıyım mantığını kabullendirmek ne denli mantıklı üçüncüsü zahit kardeş senin hakkında yorum yaptığı zaman Kişiler hakkında yorum yaparken daha dikkatli olmanız gerekir diye yazmayı biliyorsan sen de benim hakkımda yada beslediğim kuşlar hakkında yorum yazmamalısın gerek zahit gerekse ben güvercin eğitimine başaladığımız zaman çoğu genç arkadaşımız tuvalet eğitimini yeni tamamlamıştır tekrar ediyorum ki bunlarında altını çiziyorum her arkadaşımız kendi kuşlarının üstatıdır ve herkez kendi kuşunun huyunu suyunu bilir çok uçuk ve saçma bir iddia olmadığı sürece lütfen kendimizi haklı göstermek için uçuk örneklere ve olayı sulandırmaya yönelik yorumlara girmeyelim

Ben tuvalete giderken doğrudur kuş beslediğiniz, ama şundan da mesajlardan emin oldum; ben tuvalet eğitimindeyken siz boşu boşuna kuş beslemiş,,, kendinizi bir nebzede olsa geliştirememişsiniz.

Çok biliyorsunuz madem, bu kadar da iddia ediyorsunuz size yakın iki kuşçu ismi her zaman söyleyebilirim (her tarafta dostumuz mevcut) Zahir beyle eğitimlerinizi verin kuşlarınızın daha sonra ben aldırayım o kuşları adamla birlikte iki ay sonra salın bakalım, sizin eğitimi görelim, kanı bozuksa bırak arkadaşım yorum yapacağına kanı sağlam kuş bul....

Not: Muğla'da tanıdığınız varsa sorarsınız, veyahutta Aydın/Çine'de,, sorun bakalım 120 km uzaklığa kadar kimler kuş atmaya gelmişler. Ben kuşa gelmez dememişim, aksine maddelendirmişim, bu özellikler olmadan sen istediğin kadar uğraş demişim..

Daha fazla birşey yazmak istemiyorum. Sizinle tartışmaya da girmiycem, onca sene kuş beslemişsiniz ama bir cm yol alamamışsınız, o kadar yılda öğrenemediğinizi emin olun bu sitede zaten öğrenemezsiniz...

zahirbaba' Alıntı:
1: Sağlamlık (damar) (kan) = pek önemli değil 10 dakika uçsun sakat olmasın her kuş 50 -60 km den gelir damar kan hikaye
2: Eğitim =uzaktan dökme eğitimi verdinmi her kuş gelir
3: Irk =süs kuşu olmasın yeter
4: Zaman =eğitim için 2 ay yeter 1 yaşındaki kuş için
5: Mesafe =mesafeyi uzatmak için eğitim süresini uzatmak gerekir
6: Yetiştirici =zamanı olan her yetiştirici bu işlemi uygulayabilir cahil veya usata farketmez
hasan fazla abartmışsın sanki eminimki sadece yanlış anlatma sonucu görüş farkı olmmuştur art niyet olacagını sanmıyorum kuşbaz adam art niyetli olmaz en fazla kıskanç olur(söz meclisten dışarı)
:ckmk: :ckmk: Kuşbaz :asla:
Damar önemli değil mi?
Bunu umarım fazla okuyan yoktur, millet bilmem neresiyle gülmesin size?

Siz benim yazdıklarımı kişiselleştirerek yorumlamışsınız, olayı tecrübelendirin bence, deneyin görün, yukarıda kankinize örnek verdim, iddia varsa ben her zaman varım, size en az Tekirdağ'dan iki isim söylerim onlar benim yerime sizle gereken iddiayı yaparlar, sağolsunlar...

akadasım okuyan okusun sorunu olan tartışmak isteyenede sonuna kadar da idamı kanıtlarım
ewet damar önemli değil çünkü öyle bişi yoktur kuş kuştur allah kanat vermiş uçsun diye damar vermemiş uçması için yani anlayacağın mekanik ve ırk olarak uçmaya engel olmayan he kuşu dökme eğitimi vererek kayda değer mesafelerden ger getiririm
hala kalın kafalılar varsada ispata hazırım tekirdağ çerkezköydede kuşçu yok bana isim vereceklerin olanlarda ustalarım dı hepsi rahmet etti.dier senin tanıdıkların canbaz kuşu ticaret için bakıyorlar alsat türet sat.
ben sana kuşçuluğun canbazlar sayesinde şahit olduğum son 20 yılını özetliyim
90 ların başı oyun kuşlarını renk renk ve oyun olsun diye kırdılar
sonra arap öntepe beyaz öntepe furyası koptu
sonra miski sabuni mavi çakmaklı yani şebap gurubuna ayna kuyruk soktular oda baya gitti
sonra karakan araap ayna kuyruk çıkardılar ama o beceremediler olmadı
sonra şebapların öntepeleri çıktı oda baya sattı
sonra bu mermeri silk miskileri sattılar bize bide böle bir ırk yok dediğinde pişkin pişkin afyon mermeri dediler
şimdi son moda bal kafalar olarda iyisattı
gelecekteki modada arkatepe şebaplar şimdi onu uretiyolar ellerinde çoğalttıktan sonra bir iki yarışmaya çıkarıp sergileyecekler sonrada ödüllülerin yavruları

bana buradaki kuşçuları canbazları anlatma kutu dolu sabaha kadar anlatırım dernekteki yarışlardaki pislikleri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri