Re: Güvercin beslemek uçurmak, takla attırmak günah mıdır?
selam değerli dostlar...
öyle bir anlatım yapılmış ki kendimi kötü hissettim ..birden eli kırbaçlı ,kuşları kapattığı kümeste ,onlara ızdırap ve eziyet yapan biri gibi ...yazının yazıldığı linki atayım sizlere
http://site3.ahmetsahin.org/makaledetay.asp?id=243
*******GÜVERCİN BESLEMEK ,UÇURMAK günahmı?
------------şimdi bir canlıyı beslemek neden günah olur bunun cevabı zor değil.PEK TABİİ Kİ BESLEMEK GÜNAH OLAMAZ
*******GÜVERCİNE TAKLA ATTIRMAK günahmıdır?
------------ya arkadaşlar hayvan havada takla atıyor neden bize sorsun yada biz hadi bakalım at bir takla dediğimizde emir kabul edip mi atıyor taklaları?....
esesli26' Alıntı:
İşte böylesine geniş ve derin dünyalı bir varlığı alıp da avuç içi kadar dar bir kafese hapsetmek, bunca geniş dünyasından koparıp, burada can çekişir gibi bir hayata mahkûm etmek, herhalde insan akıl ve mantığıyla da bağdaşmamakta, beşer şefkati dahi bunu mâkul görmemektedir.
tüm varlıkların dünyası geniştir...avuç içi kadar kafes de ,can çekiştirmek de ne anlama gelmek tedir..?
bakın değerli dostlarım...arkadaşımızın yazdığı satırlarda kuşa acı çektirmenin :
Ayrıca böylesine geniş hayatı olan bir kuşu bu kadarcık dar bir kafese hapsetmenin belli bir faydası, meşrû bir neticesi de yoktur. Sadece sahibinin şahsen duyduğu zevk, ferden hissettiği lezzettir.
Gariptir ki, bu zevk ve lezzet, geniş dünyasından koparılıp hapse atılan kuşcağızın feryad ü figanından alınmakta, onun âdeta firaklı ağlamasından duyulmaktadır. Bir kısım canlıların ıstırabından zevk almak gibi bir lezzettir bu. İşte bu yüzden İmam-ı Birgivî Hazretleri, kafeste kuş hapsedip, onunla eğlenmeyi günahlardan saymış, âfâtlar arasında zikretmiştir.
şimdi bu nedemek ya..kuşlarımızın feryadından zevk almak...ıstıraplarından zevk almak..
şimdi değerli dostlarım..evet ben şahsen zevk alıyorum..hemde ne zevk..kuşlarım ile ilgilenir iken her kuşun zamanı gelince çift tutması ,yumurta yapması,yuvasını çöpler ile örmesi,havada bir yıtıcı gördüğün de kafasını yan çevirip bakması,yavrusuna yumurtadan çıkmasına yakın maya hazırlaması,belli süre maya kusması,yuvasına bizi dahi sokmamak için bize karşı verdiği savaş,ezan sesini duyunca inmek istemediği çatıdan hemen yuvaya dönüşü...
örnekleri çoğaltmak tabiiki çok mümkündür..işte ben kurulu olan bu dengeyi seyretmeye bayılıyorum şaşmayışına bayılıyorum,7 yaşımdan itibaren 41 yaşıma kadar hala çok şeyler öğrendiğime inandığım, bazen hayretler içinde irkildiğim ,hala cevap bulamadığım birbirlerine yada yavrularına nasıl eğitim verdiklerine nasıl öğretici olduklarına(misal havada uçan atmacanın zarar veren bir hayvan olduğunu hiç salma dışına çıkmamış yavrunun nasıl bilebileceği v.s. gibi).....tad alıyorum sevgili dotlarım onları yanıbaşımda görmekten ...
şimdi linkte yazılı yazan abimize sadece şunu demek geldi içim den :
''SORMAZ-Kİ BİLSİN,BİLSE SORARDI...
BİLMEZ Kİ SORSUN ,SORSA BİLİRDİ''.........