GÜVERCİNLERDE ÜREME VE GENETİK AKTARIM

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan oguz06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 41
  • Görüntüleme Görüntüleme 22K
Re: en kısa şekilde genetık bılgı

Yine farklı şeylerden bahsediyoruz.
Uçum özelliği sadece bir parametredir ve sadece ona çalışmak diğer özellikleri geri planda bırakacaktır.
Dogo Argentino ya da Pitbull gibi canavarların ya da GDO'lu frankenstein gıdaların üretimi mi marifet. Bu zaten hala sorgulanan bir şey (:
Biz görsel(show,fancy)amaçlı genetik çalışması, yeni bir ırk üretimi yapmıyoruz.
Biz performans güvercin yetiştiriciliğince seçimli üretim(en vasıflı damızlıkların seçimi ve eşleme) popüler tabirle "selective breeding" yapıyoruz. İlla ki bu çalışmalarımızda genetiği kullanıyoruz,kullanacağız. Ama, bir gen karakteri üzerinden gitmek modelleme olarak kesinlikle yetersiz. Uçurmak,izlemek,gözlemek ve tecrübelerden faydalanmak şart. Ben bunu anlattım ama ümit ederim ki anlayabilmişsinizdir.
 
:D dusuncelemız yaklasıyor :D tabıkı kotu kustan ıyı genetık soy bekleyemeyız :) ama bag dogoo yu da kucumsemıssın :D o kopek domuz avı ıcın yapılmıs sadece gorustusu degıl gucu ve koku duyusuda var :D ama anlasacaz senınle ıkımızınde sonu bıleme dayanacak :D
 
qummus' Alıntı:
saygılar cuma gunu daha detaylı acıklama yapacagım
Evet,cevap vemek istemedim sabırla bekledim cuma gününü ve cuma günü de geçti bu gün cumartesi...
Ve her hangi bir yenilik yok başlıkta.Sözü verirken takibinin yapılabileceğini de düşünmek lazım. :evet:
qummus' Alıntı:
:D dusuncelemız yaklasıyor :D tabıkı kotu kustan ıyı genetık soy bekleyemeyız :) ama bag dogoo yu da kucumsemıssın :D o kopek domuz avı ıcın yapılmıs sadece gorustusu degıl gucu ve koku duyusuda var :D ama anlasacaz senınle ıkımızınde sonu bıleme dayanacak :D
Benimle bu üslupla anlaşabilmeniz mümkün değil kusura bakmayın.
Öncelikle Türkçe yazmayı öğrenmeniz gerekecek.
 
Oğuzhan bey, bilgileriniz bir derya, her cümlesi çok doyurucu ve öğretici kendi adıma çok teşekkür ediyorum....
Buna benzer makaleleri sizden bekliyoruz....başarılar....defalarca okumak için yazınızı kopyaladım...
 
sayın oguz beye sonsuz tesekkur ederim paylasımları icin

benim içineden çıkamadığım bir konu var yorumlarınızı bekliyorum


A - saf ırk
AB - SAF VE KATILAN DİĞER KAN
C - FARK LI BİR IRK
H - FARKLI BİR IRK

ŞİMDİ BU IRKLARIN MELEZLEŞTİRİLMESİNDEN DOLAYI OLASI ÇIKACAK YAVRUNUN ORANLARI NASIL OLUR BENİM YAPTIĞIM EŞLEŞTİRME AŞAĞIDAKİ GİBİ

DİŞİ KUŞ = AC(BABASI A ANNESİ C) (RENK NUHUDİ YADA ÇUKULATA DÜZ)
ERKEK KUŞ= ABH (BABASI H ANNESİ AB ) ( RENK GÖK BENEKLİ 4 E DORT AKKUYRUK DÜZ)

BU İKİ KUŞUN GENETİĞİ SİZCE NASIL OLUR TOPLAMDA 9 ADET YAVRU ALINDI
A IRKININ BASKIN RENK VE ÖZELLİĞİ (SİYAH - ARKA TEPE )
C IRKININ BASKIN RENKLERİ(BOZ-DUMANLI - GÖK)
B IRKININ BASKIN REK VE ÖZELLİĞİ (ARAP -ARKATEPE )
H IRKININ BASKIN REN VE ÖZELLİĞİ (DUMANLI - DUZ)

ALINAN YAVRULARIN CİNSİYET VE RENKLERİ
1.ÇİFT YARUDA DİŞİ DUMANLI DÜZ ERKEK ARAP DÜZ
2. ÇİFT YAVRUDA DİŞİ DUMANLI ARKATEPE ERKEK ARAP DÜZ
3. ÇİFT YAVRUDA ERKEKDE DİŞİDE ARAP DÜZ
4. ÇİFT YAVRUDA DİŞİ GÖK DÜZ ERKEK ARAP DÜZ
5.ÇİFTTE YAVRUNUN DİŞİSİ ÇIKMADI ERKEK AKKURUK 4 E4 GÖK
 
eğer konuya renk olarak bakılırsa kuşudan olan her yavruyu açık renk kuşa vurulduğu müddetçe kuşun genleri açık renk olan genlere ağırlık kazanacak koyu renk geni baskınlığını yitirecektir

eğer aynı soya farklı kan katmak istenmiyorsa mesela

baba ( arap ) + ana ( mavi) = erkek yavru ( dumanlı ) dişi yavru ( arap)

erkek yavru ( dumanlı ) + ana ( mavi)= yavrular biri gök biri dumanlı .. anlaşılması için tahmini örnek verdim yani her

yavruda açık rengi kullanmada koyu olan genler azalır.

OYUN KARAKTERİ

oyunlu kuş için derlerki yavruların birisi oynar öbürü oynamayabilir veya her iki yavru iyi performans gösterir yavrularından biri iyi olmayabilir.. ben bu görüşe kesinlikle inanmıyorum ama elbette böyle kuş soyu vardır şahitim


ama yine şuna bizzat şahit oldumki 40 tane limon sarı oyun sökmüş olanların hepsinin oyun stili aynı renkleri aynı kuşların hepsi yere çok yakın taban taklalı burgulu oynayan bir direkten fazla gidemeyen kuşlardı..

ve yine soy kuşu besleyen bir tanıdığımda ana ve baba kuşların çok fazla açılarak ve çok yüksek uçtuğunu en az 7 yavrusununda aynı bu şekilde olduğuna şahit oldum

nasılki renk olayında şebap devamlı şebap olarak soyu çoğalıyorsa oyun karakteri uyuşan ana ve babadan oyun karakteri asla değişmeyen kuşlar mutlaka var farklılıklar var isede çok az bir derece farklılık gösteriyor



yine arkadaşta olan araplardan gelen soyda şunu gördüm yavrulardan biri oyunlu biri iyi değildi böyle olduğu için hepsini elden çıkardık
 
Gökhan bey iyi temennileriniz için teşk.
Oyun özelliği ve dağılımı konusunda yorum yazmak zor oran vermek hele ki olanaksız.
Genel manada yorum yazarsam bildiğiniz saf bir ırk hem anne kanında hem baba kanında olduğu için arada tam saf yavru alamayacağınız kesin ama yüzde verememekle birlikte bu ırkın genleri alacağınız yavruların bazılarında buluşabilir.
Renk olarak olaya bakarsak tahminlerde daha isabetli yorum yapabiliriz.
Arka tepe çekinik bir gen olduğu için hem anne hem babada çekinik olarak bu gen bulunuyor.Yavrulara %25 ihtimalle geçecektir.
Gök akkuyruk erkeğin anne arap,baba dumanlı
Y.döner kahverengi dişinin baba arap,anneye 3 renk yazmışınız ana rengi babadan alacağı için çokta sorun teşkil etmez.
Benim kendi fikrim tabiki bilimsel bir kanıtı yok akkuyruk,kırkanat(sazlı) bir kuşta ben beyaz(renksizlik) geninin olduğunu düşünüyorum.(çekinik beyaz)
İşaret rengi kalem mavi(gök),beyaz renk mevcut,dumanlı genide en az bir tane var bunlar babada olanlar.
Baba ana renk olarak iki renk,anne tek renk taşıdığı için anne sadece kahverengi(nohidi) almıştır baba araptan,ayrıca bir renk yayma geni de almıştır.Renk açma geni dişide 1 adet bulunur.Ama erkekte olmadığı için yavrularda bir nevi etkisiz eleman görevindedir.Bu yavrular kendi aralarında eşleştirilirse renk açma geni o zaman etkisini gösterebilir.(anarenk ve renk açma geni cinsiyet kromozomunda bulunduğu için(Z).
Yani zaten çıkan yavru renklerini yazmışın,bunların dışında çakmaklı(pullu) verebilir.Bu renklerin akkuyrukları ve takkalı(arka tepe) olanların renkleri değişebilir.
Saygılar.
 
Oğuzan Bey Bilgi birikiminizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Bu konu hakkında diğer tecrübeli yetiştiricilerimizinde katılımlarını bekliyoruz.
 
oğuz bey ve cevaplayan yorumlayan buyuklerime saygı küçüklerime sevgilerimle çok teşekkür ederim
A saf ırkını ortaya çıkarnak amacıyla tahmini tabiki
nuhudi ve gen yakın akrabası erkekle eşeyledim çıkan erkek yavru tekrar nuhudiyle yani annesiyle eş bunlardan çıkan yavruyu tekrar anne ve aynı zamanda nene olana eşeyleyerek a saf ırkının yoğunluğunu artırabilirmiyim yada saf a alabilme ihtimalim nedir saygılarımla
 
çok teşekkür ederim oğuz bey sağlıklı kümesler
 
oguz06' Alıntı:
Eşleşmeye yeni başlayan güvercinlerde ilk olarak kur yapma,yuva kızdırma ve akabinde bildiğimiz eşleşme aşaması ve kuluçka ile basitçe üreme olayı yaşanır.
Öncelikle çoğumuzun bildiği eşleşme kuluçka olayına kısaca değinmek istiyorum.
Erkeğin kanatlarını gagasıyla düzeltme hareketiyle dişiye ilk çağrısını yapar.Eşleşmeye hazır kızmış bir dişi bu harekete kayıtsız kalamaz ve erkeğin gagasının içine kendi gagasını sokar.Bilimsel olarak net bilgi olmamakla birlikte özel bir maya(salgı)ile dişinin eşleşme isteğini artırarak eşleşme için yatmasını sağlar.Çok kızgın dişiler erkeğin ötmesi ile bile yere yatarak eşleşmek isteyebilir.
Erkek dişinin üzerine çıkarak kanatları yardımıyla üreme hücrelerini dişinin anüsüne(koloak)bırakır.
Peki bu üreme hücrelerinin genetik aktarımı ve oluşumu nasıl olur özetle onada değinelim.
Dış görünüşümüzden tutunda tüm özelliklerimizi taşıyan gen adı verdiğimiz özel yapılardır.Bu genlerin bir araya gelmesiyle oluşan uzun ipliksi görünümdeki yapıya kromotin,bunların bölünme zamanı paketlenip en sıkı gelmiş halinede kromozom denir.Kimyasal yapı ve oluşturan asit ve bazlara göre adlandırılmış isminede DNA denir.
Tüm canlılarda olduğu gibi kuşlarda da nesiller boyu soyun devamı ve türe has özelliklerin aktarımı kromozomlar sayesinde olur.Kromozomlar asla değişmez ve yeniden yapılmazlar.
Güvercinlerde 40 çift(80)adet kromozom bulunur.
Erkeklerde 78+ZZ dişilerde 78+ZW ' dir.78 kromozom vücut(otozom) kromozomları 2 adet olan ZZ ve ZW ise eşey kromozomlarıdır.İnsanların tersi yavrunun cinsiyetini anne eşey kromozomu olan ZW belirler.
İnsanlarda ki gibi gen haritaları konusunda bir inceleme olmadığından hangi özellik,yada hangi hastalığın kromozomların hangilerinde olduğu henüz bilinmemektedir.
Bilinen bir kaç özelliği örnek mahiyetinde yazarsak ana renklerin ve renk açma geninin cinsiyet kromozomlarından biri olan Z kromozomunda taşındığı bilinmektedir.O yüzden erkekte ZZ ,2 adet olduğundan ana renkte 2 tane bulunur biri anneden,biri babadan gelir.Dişilerdeki tek Z kromozomu babadan geldiği için dişi yavru ana rengini babadan alır.
En çok merak edilen oyun özelliklerinin hangi kromozom yada kromozomlarda olduğu bilinmemektedir.Tahminlere göre resesif(çekinik)bir genle taşındığı ve vücut kromozomlarında bulunduğu tahmin edilmektedir.
Anne ve babadan gelen genler bir çift oluşturdukları ve aynı özelliği belirledikleri için bir özelliği en çok 2 gen belirler.
Örnek anne ve badan perçem (gül) özelliği gelirse aynı özelliği determine ettiği için bu özellik bakımından homozigottur denir.Farklı özelliği belirleyen allel genlerin bir araya gelmesi(perçem-düz) heterozigot özelliktedir denir.Baskın olan özellik hangisi ise o etkisini gösterir(düz) baskın olması gibi.Ama fenotip(görünüşte)bu özelliği göremesekte genlerinde perçem özelliği çekinik olarak taşınır.
Çekinik bir özelliğin yavruda çıkması için hem anne hemde babada aynı özelliğin bulunması gerekir.
Bütün vücut kromozomları mitoz bölünme ile çoğaldıkları ve yavrulara aktarıldıkları için yapı olarak hiç bir değişikleğe uğramadan yavrulara aktarılır.
Ama eşey kromozomlarında durum farklıdır.Mayoz bölünme ile üreme hücresi haline gelirler.Mayozun özelliğinde ise
anne ve babadan gelen kromozomlar arasında gen alışverişi(krosing-over) olduğu için genetik çeşitliliğin nesiller boyu devamı sağlanır.
O yüzden yavruların bir takım özelliği babaya bir kısmı anneye benzerken kendine has özellikleri de bu olayla kazanılır.
Her yavru (tek yumurta ikizleri hariç)birbirinin aynısı olmaz.
(Yumurta ve erkek üreme hücreleri oluşumunda mayoz bölünme devreye girdiği için).Her mayoz sonucu 4'er tane yumurta ve erkek üreme hücresi meydana gelir n sayıda kromozom taşır.En önemlisi de dördününde genetik yapı olarak birbirinden farklı olmasıdır.
Dişide oluşan bu 4 adet n sayılı yumurta ve beraberinde taşınan vücüt kromozları içinden sadece bir tanesi (stoplazması en büyük ve en sağlıklı olan) yumurta kanalına geçiş yapar. Diğerleri eriyerek kaybolur.
Yani 39+Z olandan iki tane 39+W olandan 2 tane olur.Erkek üreme hücreleride benzer şekilde çoğalarak 39+Z kromozomu taşır.Yumurtada bulunan kromozom 39+Z ise erkekten gelen 39+Z ile birleşirse 78+ZZ kromozomlu erkek yavru,yumurta 39+W ise erkekten gelen yine 39+Z kromozomu ile birleşerek 78+ZW kromozomlu dişi yavruyu oluşturur. Sadece cinsiyet olarak bakılırsa %50 erkek % 50 dişi özelliği bulunur.Bunlardan birisi döllenmek için yumurta kanalına geçiş yapacağı için çıkan 2 yavrununda erkek yada dişi olma olasılığı %50 dir.İkinci yumurta içinde döngü aynıdır.
Tahminim 2 dişi yada 2 erkek olması programlı yada kuşların yapısı ile ilgili bir durum değildir.
Yumurtalık kuşların genelinde sağ yumurtalık körelmiş yada tamamen yok olmuş halde aktif olan ise sol yumurtalıktır.
Üzüm salkımını andırır(folikül) burada oluşan yumurta, yumurta kanalına geçerek erkek üreme hücresi ile birleşir ve döllenme meydana gelerek yavrunun ilk adımı yani zigot oluşur.
Daha sonra zar ve döl yatağında yumurta kabuğu ile kaplanır bir müddet kloakta bekler ve anüsten dışarı çıkar.
Bundan yaklaşık 44 saat sonra 2.yumurtada yuvaya bırakılır ve takriben 17-21 gün süren kuluçka dönemi başlar.
Yumurta içinde doğal döngü devam eder( herhangi bir aksilik olmamış ve yumurta döllenmiş ,sağlıklı bir kuluçka süresi geçmişse). Son olarak; yumurtadan çıkmaya hazır yavru Yaradanın kendisine bahşettiği üst gagada bulunan testere dişini andırır yumurta dişini kabuğa geçirir ve etrafında dönerek şapka şeklinde kabun açılması sağlar.
Bu esnada gerekli olan enerji yumurta sarısının sindirilmesi ile sağlanır.Yumurtanın küt olan tarafında bulunan hava boşluğu da zamanla genişler yavrunun oksijen ihtiyacını karşılar.
Kabukta bulunan binlerce hava delikleri gözle görünmesede hava sirkülasyonunu sağlayarak muhtevatın kurumasını engeller.Bir nevi havalandırma sistemi olarak düşünülebilir.
Yavruların yumurtadan çıkmasından itibaren yaklaşık 7-8 gün boyunca kursak çeperinden özel salgılanan hem anne, hemde babada bulunan kuş sütü(maya) ile yavrular çabucak büyür.( besin değeri tavşan sütü gibi çok yüksektir).
Bu mayadan mahrum kalan yavruların yaşama ihtimali çok zayıftır.
Anne ve baba renklerine,fiziki yapılarına , taşıdığı genlere bağlı olarak yavruların da gerek fiziki yapıları gerekse genetik yapıları şekillenir.
Yukarıda özetle anlatılan genetik aktarım(kalıtım) sebebiyle bütün yavrular farklı özellik gösterebilir.
Yavruların neden aynı özellikte olmadığı sanırım azda olsa anlaşılmıştır.
Bizim tabirimizle özellikle oyun kuşların kan tutması olayı taşınan bu genetik özelliklerin tahminimce hemen hemen aynı veya tamamlayıcı özellikte olması çıkan yavruların iyi olmasına sebep olmaktadır.
Bu ihtimalin oluşması oldukça zor olduğu için bu işe gönül vermiş yetiştiricilerin istedikleri özellikleri bulmakta zorlanma sebebine sanırım bir cevap teşkil eder.
Kendi araştırma ve bilgilerimi makale şeklinde paylaşmamın en büyük sebebi bilinçli yetiştiricilerin artması,bilinçsiz eşleştirme ve olmayacak hayallere bir nebze olsun gem vurmak adınadır.
Bir çoğu bilinen yada paylaşılan bilgiler olabilir ama emin olun bu bilgileri araştırıp hepsini harmanlayıp bir araya getirmek,anlamak uzun zaman ve emekle oluşmuştur.
Paylaşımların ve bilinçli yetişticilerin çoğalması dileğiyle..
Saygılar..
Oğuzhan OĞUZ



tekrar aramıza katılımınız ıçın tesekkurler oguzhan kardesım hayırlı guzel paylasımlar

saygılar
 
Geri
Üst