Her takla mardin değildir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

Hoca

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar özellikle takla ırkını yakından tanımayan bazı arkadaşlar gördükleri her takla kuşu mardin diye isimlendirmektedirler. Ancak her takla mardin değildir. Aslına bakılırsa takla ırkı güvercinlerde bir kaç türü hariç diğerlerini bir birinden ayırt etmek imkansıza yakın güçtür. Yani bir Ankara kuşunu bir Kayseri kuşundan kim ayırt edebileceğini iddia ederki? :buyrun:

Muhterem ,Hoca.

ONCELIKLE SAYGILAR,uye bilgilerinizden konumunuzun KAYSERI oldugunu okudum ,kaysrerilimisiniz ? eger oyle ise bu olaya cok sevinecegim.cunku bende kayseriliyim,dolayisi ile performans taklasi konusunda bir cok ortak dusunce ve fikirlerimiz ola bilir.

kayseri taklasini dunyadaki diger takla irklarindan ayiran en buyuk ozellik PERFORMANS yonundendir.
bizim ucurup seyrettigimiz eke saran kuslarimiz hic bir zaman kuyruga basmaz (yavru kuslar gibi,bel kirmaz,kic atmaz,gotlemez,yarim takla )olayi yoktur.olanida zaten beslemeyiz, bu hareket kayseri ilimiz disinda hic bir yerde hata ve kusur sayilmiyor.bunu sizinde iyi bilmeniz lazim.

nice nice super sarislar yapan kuslarimizi sirf kuyruga basiyor diye karton kutulara doldurup ISTANBUL,IZMIR,ANKARA gibi illerimize postalamiyormuyuz,elbetteki postaliyoruz,

demem o ki,artik kuslari renk ve fizik yonunden vay su memleketin kusu ,vay bu memleketin kusu diye ayirmamiz hemen hemen mumkun degil gibi bir sey.

ben hollandada yasiyorum,burada turkiyenin her bolgesinden takla var,ne yapiyorlar biliyormusun? hepsinide bir birine kiriyorlar hemde bilincsizce ,ortaya cikan kuslar ise tek kelime ile berbat,bolgesel ozelliklerini tamamen kaybediyorlar.kuslari hic bir yonden bolgesel ozelliklere atif yaparak tanimlayamiyoruz.

son sozumuz su oluyor ,AHHHH NEREDE O ESKI KUSLAR.
SAYGILAR.

Mehmet bey,
Görüşlerinize tamamen katılıyorum. Sorunuza gelince evet Kayseri'liyim. Bahsettiğiniz konuları zaten ben daha önce bazı sitelerde yayınlanan makalelerimde anlattım. Bunu Kayseride kuş besleyen herkes bilir. Yani önemli olan görünüş değil performansdır. Ancak benim burada vurgulamak istediğim bir kuşu görüpte bu kuş şura kuşu, bu kuş bura kuşu demek artık neredeyse imkansız. Mardin kuşunun özelliği nedir desek bazı arkadaşlar kitabi bazı bilgileri önümüze serebilir ancak önüne on tane kuş koyup hadi şunları yörelerine göre ayır dendiğinde bunu kimse başaramaz. Hollandaya selamlar..

Muhterem,Hocam.
Gorus ve fikirlerinize,aynen katiliyorum.Ayrica kayserili oldugunuza gercekten cok sevindim.Oyle umut ediyorumki gelecek gunlerde dayanisma icinde fikir ve tecrubelerimizi en guzel sekilde paylasiriz,ve siki bir iletisim icnde oluruz.

tesekurler,saygilar.

Evet muhterem Hocam bende size katiliyorum. Bende Almanyada kaliyorum ve buralarda her önüne gelen Taklaciya Mardin kusu ile itab ediyorlar. Bende ona sinir oluyorum, evet mardin, urfa taklasi cok mesurdur. Ama nerde eskileri hepsini kirmislar maf etmisler. Bundan asagi yukari 6 sene önce bir mardinli bir kuscuynan tanistim ve onun yanina gitim bana mardin kusunu gösterecek, bir bakdim one bildigim süs kusu bir kakilileri vardi gözlerini kapatiyorlardi her türlü damar vardi iclerinde. Nerde bizim yerli kayseri,sivas,ankara kusu nerde onun dedigi mardin kusu. Gögüsü isportalimi desen var, sürmelimi desen var, mermerimi desen var gercegi ben öyle kusdan anlamamda sadece gözümnen gördügüm kadar bizim yerli kuslar havada onlarin dumanini sökdürür. Tabiki tiplerine baksan doyum olmas, ama kus havada bir ise yaramasa ben ne anladimki. O dedigim mardinli agiz bakimindan kusdan cok iyi anliyor kuslarini özeliklerini billiyor. Kusun ne yapacagini billiyor ama o kuslarini ticari icin besliyordu.

Ben kücüken beli herzaman dedem bana anlatirdi daha halen gitsem anlatir bana. Dedem ankara'da anit kabride insaa'da calisirken, bir gün carsiya cikmis urfali birisi sebetin icinte kus satarken ras gelmis, bir gözüde körmüs satan kisinin. Dedem yanina gitmis ozamanlari dedem acayip kusbazmis yani hastasiymis ondan bir tane tozbagisirtli kalpakli almis, anit kabride insaate calisirken izlemek icin. O kusuda aldigi gün kacirmis koc koca insaati durdurmus. Ama kus öyle dönüyormuski dedemin asigi acik kalmis. Bir gün carsida yine o urfaliyi görmüs hemen yanina gidip kusu kacirdigini demis o urfalida, ankaraya kus satmak icin gelirmis. Ona demiski bu kes ben onun kardesini getirdim, sebetin icinden kusu bir cikarmis sürün gibi bir kusmus arap kalpakli. O kusu calisdigi insaate alistirmis. Ama ne kusmus bana hep derdi ucarken insana carpicak gibisine kanadini kitleyip bir sIkarmis sifiri aldikdan sonra bir kacarmis miletin azigi acik kalirmis öyle bir ses varmisdiki ön dörtlü gibi saydirirmis havada.
Gercegi anit kabrini bilmemde, kus nasil ses cikariyormusa sert bir sekiklde yankimi yapiyormus artik neyse. Silah sIkiyorlar diye candarma gelmis burda ne oluyor gibisine.

Yanlis anlamayinda belki bu konuda alakasi yokdur ama bu benim icin bir macera ve sizinle paylasmak istedim. Ayrica bende Kayseriliyim benim kuslarimin damari kayserini mesur kusculardan Keskin Ahmetin ve Muamerin damarlarina dayaniyor bir kismida Sivasin yildiz ellinden citanin Ramazanin kuslari belki tanirsiniz. Ama yildiz ellinde ne kuslar ucuruyorlar vallaha benim azim orda acik kaldi. Kötü kus benim gördügüm ve onlarin agizlarindan anlatdiklari kadar barindirmiyorlar. Sadece o kuslarin bir hatsi varmis zel ekesine girdigim zaman kus tesiyormus birdahada gelmiyormus. Ben almanyaya getirdimde baya bir yavru aldim oyuna giren kus bir türlü inemiyor. Okadar inmeyi deniyor deniyor ama nafile sonrada basini alip kayip oluyorlar. Bende yildiz ellinin kuslarini benim kuslarima kirdim ve en azindan gelen yavrulari sakinlestirdim. Pek fazla uzun kacmiyorlar ama sereticek kadar güzel oynuyorlar ve fazla gezmiyorlar. Öbür türlü sefere gelen kus kayip oluyor anca 20 dakika sonra yine gelip seferini yapip gidiyorlardi. Sanki kümesin üstünden gecdiyi zaman kendi yuvasi degilmis gibi transit geciyordu ayni yabani gibi. Bir zaman sonra ama biraz sIkiyordu. Ama seferi gelipde bir kacdimi onlarin üstüne kus yokdur vallaha ben görmedim.
Sanki havada verdimene cikiyor gibisine fiseklip gidiyordu. Dedim gibi bir tesmeleri olmasaydi ve atmaca olmasaydi
tam izlenecek kuslar.

Eski kuslar farkli oldugu gibide eski kuscularda cok farkli. Simdikiler özelikle benim gibi gencler renke cok önem verirler ve kusun güzeligine ve bu yüzden kusun iyi damarlari gidikce azaliyor. Benim icin güzel kus havada görevini yapdigi ve sahibine hakkini verdigi zaman. Kus beni mahcup etmesin benim icin dünyani en güzel kusudur. Eger yerde benim icin hangisi güzel diye sorucak olursaniz kili go kirmizi gözlünün hastasiyim ayni yabaniye bensicek. O tür kuslardan eger tabiki damari iyise döndünü gördüm yani daha kaliteli. Gercegi renke falan bakmazda ama her bir kuscunun sevki ayridir.

Saygilarimla zincidereli Ismail.

Eyvallah kardeş. Yazdıklarını okudum ve düşüncelerine katılıyorum. Umarım sende aradığın özelliklerde kuşlara sahip olursun.

Sagi olasin muhterem Hocam sadece ben degil hepimiz perfonmanz taklasi besleyene.
saygilarimla

böyle bi konunun acılması iyi oldu ve bu konu her kes görür inşallah her kuş mardin degildir iç anadolu bilir ama evt ege ve marmara her kuşa mardin denir.gerçek mardin kuşu yok denilecek kadar azdır

Geri