Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Hurmayiyen

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Uzun kuyruğu ve ince gövdesiyle şekil olarak arapbülbüllerine ya da örümcekkuşlarına benzer. Erkeğin tepesi tepesi gri-kahverengidir, siyah yüz maskesi ensesine kadar uzanır; bunun dışında üst tarafları genel olarak açık mavi-gridir, siyah primerlerinin uçları beyazdır, kuyruğunun ucunda geniş siyah bir şerit bulunur. Alt tarafları açık ten rengi veya beyazımsıdır. Gözü kahverengi-siyahtır, gagası siyahtır ama dibi daha açık renklidir, ayakları sarımsı veya pembemsidir. Dişinin maskesi yoktur, üst tarafı daha soluk ve açık gri-kahverengidir, primerler uçlarındaki beyazlıklar çok incedir, kuyruğundaki siyah şerit ise daha belirsizdir. Açık renkli, beyazımsı boğazı daha koyu olan kulak örtüleri ve açık gri-kahverengi al taraflarıyla kontrast yapar. Genci açık kum kahverengisidir, kuyruğunun ucundaki siyahlık belirsizdir, alt gagasının dibi açık pembedir.


Habitatı
Üreme döneminde subtropikal kuşaktaki nehir vadilerinin ve suyu çekilmiş düzlüklerin ağaçlıklı kısımlarında bulunur; hurma ağaçları ve Fırat Kavağı (P. euphratica) tür için önemli bitkilerdir, yuva için ise tamarisk (Tamarix), akasya (Acacia) veya diğer dikenli bitkileri kullanır. Kışlama alanları benzerdir fakat daha çeşitlidir; çöl çalılıkları, sulanmış tarlaları ve meyve korularını da kapsar. Meyveli ağaçlar (özellikle hurma ve misvak) ile su kaynağının varlığı çok önemlidir.




Yayılışı
Doğu Irak, GB & G İran, G Türkmemnistan, B Afganistan ve son zamanlarda Kuveyt'de üremektedir, kışı çoğunlukla G İran, G Pakistan, B & O Suudi Arabistan ve Basra Körfezi etrafında geçirir. Kıbrıs, İsrail, Türkiye gibi bazı Orta Doğu devletlerine raslantısaldır.




Beslenme
Ana besini meyvedir, zaman zaman omurgasızlarla da beslenir. Misvak ağacının meyveleri yıl boyunce beslenmesinin önemli bir bölümünü oluşturur; hurmalar da önemli bir rol oynar. Genellikle toplanmadan yere düşmüş olanları alır. Düzenli olarak yenen diğer meyveler arasında (çoğu kışlama bölgelerinde) dut ve çeşitli çöl bitkileri (Lycium shawii ve Zizyphus spina-cristi) de yer alır. Kuveyt'de ek olarak Nitraria retusa, Pakistan'da Zizyphus nummularia meyveleri ve Prosopis spicigera, Hindistan'da ise yerleştirilmiş istilacı bir bitki olan Lantana aculeata ile beslenir. Küçük gruplar halinde çalıların içinde göze batmayacak şekilde beslenir. Genellikle bir tünekten ileri uzanır. Çiğnenemeyen taşlar ve meyve kabukları pelet halinde atılabilir, fakat küçük taşlar yutulup sonra dışkı halinde atılır. Omurgasızlar çalılıklardan veya dallardan toplanır, bazen tüneğinden yere atlayarak kabuklu böcek alır (Coleoptera), kışın havada böcek avladığı gözlemlenebilir.




Biyolojisi
En geç Mayıs ortasında yumurtlar, üreme dönemi Temmuz ortasına kadar devam eder. Tipik olarak iki defa kuluçkaya yatar. Koloniler halinde fakat dağınık olarak ürer, bir yaklaşık 40 çift dağınık halde bulunabilir. Her çift yalnızca yuva etrafındaki alanı korur. Yuvası bardak şeklindedir, 30 mm derinliğindedir. İki cinsiyet tarafından çim ve küçük dallarla yapılır, daha ince otlarla, tüylerle ve bazen kürkle çerçevelenir. Akasya veya ılgın gibi dikenli bitkilerin üzerinde yerden 1-4 metre yükseklikte yapılır. Kuluçka 3-5 yumırtadan oluşur, iki cins de kuluçkaya yatar ve yavruların bakımını üstlenir. Kuluçka süresi 14-15 gün, yavru bakım süreci 13-14 gündür.




Göçü
Kısa mesafe göçmenidir. Batı İran'da bütün yıl boyunca görülen kuşların sayısı azdır, çoğu güneye ve doğuya göç eder, ana kışlama alanları Güney İran, Pakistan, Batı Hindistan, Batı ve merkezi Suudi Arabistan ile Arap Körfezi eyaletleridir (özellikle Bahreyn). Üreme alanlarını genellikle Ağustos ya da Eylülde terk eder, çoğunlukla Nisanda geri döner fakat kuzeyde dönüşü daha sonrayı bulabilir. Asya'da İsrail, Türkiye ve Yemen'de, Avrupa'da Kıbrıs'ta ve Afrika'da Eritrea, Mısır ve Sudan'da raslantısal konuktur.

Davranışları
Gözlenmesi zor bir türdür.
Sık çalılık ve ağaçık alanları kullandığından ve yere çok nadir indiğinden gözlenmesi zordur.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler