İYİ TAKLACI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ahmetkara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 49
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K
iyi ve dikkatli okumani tavsiye ederim,20 yillik kuscu arkadasim.

m tas' Alıntı:
smail' Alıntı:
Selam Mehmet bey bende size onu diyorum kuşu bilmek ayrı bişey elindekileri bilirsin ama hiç bilmedigin bi kuşu eline aldıgında bu özelliklerle ii diyebilirmisin siz bilenen kuşları söylüorsunuz peki kuşu elinize aldıgınızda kümese girecegini yada yapışacagını bilirmisiniz?

imail bey kardesim,yerdeki kuslarin istedigim amaca hizmet edip etmeyecegini bir takim iseretlerle tahmin etmeye calisirim,sectigim kusda buyuk oranda istedigim dogrultuda olur.ama hatasiz dort dortluk olur demiyorum.performans kusu besleyen prof lar bir kusa su sekilde not verirler.yavru kus ucurulur,yavruluktan itibaren hareket ve kabiliyyet istatiskligi tutulur taki ana tulege girip cikar,eke olur,ese atarsin,yumurta yavru olayi gerceklesir,kus durulur,standdardlasir,buraya kadar kus neler yapti,ve sun ne yapiyor.bu uzun bir suredir,ve bunun sonunda bir karar verirsin.eger hatali ise boynunu cekersin,eger hatasizsa hosuna gidiyorsa beslersin.
benim yukarida kaleme aldigim isaretlere gelince,onlarda yanlis degil.elbetteki,performans kusunun hatasiz oldugudan yuzde yuz emin olmak icin,ucurmak gerekir,ama emek verip ucuracagin kusdada bir takim isaretler gormelisinki bu ise yeltenesin.yoksa bir kayapayla, oyuna sokacagim diye omur curutmemelisin.
saygilar.

..........

Mehmet bey..
Oyun Kuşundan Anlıorsunuz bundan hic süphem yok
Fakat benim derdim Suan Soyu belli olmayan kuşlarda yani hiç tanımadıgınız birinin kuşu hakkında yorum yaparsanız yanılma ihtimaliniz çok yüksek...
Irkların farklı nedenlerde birbirleriyle eş yapılmasından dolayı görünüş telek kafa yapısı paça yapası performansla hiç tutmuor...
Sadece Deneme Denilebilir....
Arkdaşımız Damızlık Diyor...
Benim iÇin DAMIZLIK Kelimesinin açılmı sudur...
ANAMDAN BABAMDAN SÜPHE DUYARIM DAMIZLIK KUSUMDAN DUYMAM...

SAYGILAR...

arkadaşlar,

buradaki yazılarda oyun kuşu özelliklerini okurken dehşete kapıldım hemen hemen hepsi kulaktan dolma yanlış ve mantıksız.. mahalle aralarında çocuktan çocuğa aktarılan laflar.....çocukluktan bu anlamsız şeyleri öğrenerek büyüyen meraklı arkadaşlar büyüyünce de bunları savunup hatta bunları bir deneyim oarlak kabul edip çoğunlukla öğünürler...
performans 58 arkadaşın tariflerinde ise
bir 2 tane doğru var gerisi oda tamamen yanlış....
en büyük yanlışta, kuyruklardaki delikler... o delikleri kanat biti açar.... alakaya çay demle vallahi güldüm yani...neymiş o delikleri tırnak açarmış... tebrik ederim bu hurafeye inanan arkadaşları....bunu da bilmeyene kuşçu denmez bence....

katarsis' Alıntı:
arkadaşlar,

buradaki yazılarda oyun kuşu özelliklerini okurken dehşete kapıldım hemen hemen hepsi kulaktan dolma yanlış ve mantıksız.. mahalle aralarında çocuktan çocuğa aktarılan laflar.....çocukluktan bu anlamsız şeyleri öğrenerek büyüyen meraklı arkadaşlar büyüyünce de bunları savunup hatta bunları bir deneyim oarlak kabul edip çoğunlukla öğünürler...
en büyük yanlışta, kuyruklardaki delikler... o delikleri kanat biti açar.... alakaya çay demle vallahi güldüm yani...neymiş o delikleri tırnak açarmış... tebrik ederim bu hurafeye inanan arkadaşları....bunu da bilmeyene kuşçu denmez bence....

Sevgili Serhan bey kişilerin tecrube ve bilgilerini eleştirme hakkımız yoktur.X bunu biliyor da z bunu bilmiyorsa ve yanlışta olsa bildiğini bildiği kadarıyla yazdıysa da suç teşkil etmez!Ve Serhat bey siz bildiniğinizi bizlere tüm site üyelerine uygun ve tatlı bir dilde anlatmalısınız bilgi yarışına girersek ''taklacı kuştan farkımız kalmaz''lütfen daha olumlu ve güzel anlatımlarla tecrubenizi site üyelerinle paylaşınız bu dosthane bir ricamdır anlayışla karşılayacağınızı umarım .''Takla atan kuş yarışında olmadığımızı taklalarımızı birinin saymadığını hatırlatmak isterim''HEPİMİZ ÖĞRENMEK VE BİLDİĞİMİZİ BİLDİĞİMİZ KADAR ÖĞRETMEK İÇİN PAYLAŞMAK İÇİN BURADAYIZ LÜTFEN BUNU UNUTMAYALIM YANLIŞ BİLGİLERİDE TATLI DİLLE YAZILARLA ANLATALALIM

Zaman zaman yanlışlarımızı da göreceğiz ki yanlışl olduğunu bilelim doğruyu direk olarak bulmanın yanlıştan geçtiğini unutmayınız bunu en aza indirmek için hoş görü ve anlayışla bilgi sergileyelim iyi zamanlar dilerim.

S.a
Serhan bey Dediklerinize katılıorum Söylenenlerin çogunun ii kuşla İlgisi yok Fakat
İnsanlar yaşadıkları tecrübeye göre oynayan kuslarının yapısını göz önünde bulundurarak birşeyler söylüor...
Burda bunları söyliyerek kalp kırmaya gerek yok
Herkez kendi bilgisini sunuyor herkez okuor yanlışı dogruyu tartısıp kendine pay çıkarmak için konu açılıor zaten kimse kimseyi küçük göremez bu yanlıştır...

Saygılar.............

selam arkadaşlar konu itibariyle herkeze katılıyorum.ama bende birşeyler eklemek istiyorum müsadenizle
kuşların genelde kuyruk teleklerinin 12 olduklarını hepimiz biliriz bunun haricinde 14 olanlarıda mevcuttur.peki hiç kanat teleklerini saydınızmı ?.genelde 8-9 olarak geçer iyi bir performans güvercinde tabi bence 11 telek saglıklı ve parcalı olmaması gerek .birde güvercin yerden kalkı esnasında yere değil yukarı bakması lağzım yere bakan güvercin ya yatık ( damızlık) yada uçmak istemeyen hayvandır.iyi bir oyun kuşu oluşturmak için bunlar önemli'dir tabiki kan(yani soy) da bunları bilmek performans kuşlarını eline aldıkların bunlara dikkat edersek boşa zaman harcamamış olursunuz artı yavru sökmede öncelikle zaman ve düzenli uçurmak başlıca bir yetenektir benim tavsiyen sabah saat 6 gün ahırırken ve akşam 4-5 arası yazın bu süre 7-8 olmak şartıyla uçurulmalıdır.uçan yavrunun yanına alıştıktan sonra cigerlerinin acılması kanatlarının güçlenmesi için yüksek uçan bir ekeyle uçması gerekiyor sert olmamak şartıyla birazda rüzgarlı olması bence daha iyi olur neyse kafanızı şişirdim kusuruma bakmayın belki çoğu arkadaşlarımız bunları biliyordur ama belki diyorum bilmeyenler varsa diye yazdım .

ALLAHA EMANET OLUN

MUHTEREM,KUSCU ARKADASLAR.

LUTFEN,fikir , dusuncu ve tecrube farkliligina saygili olalim.(HER SEYI BEN BILIRIM,EN DOGRUSUNU BEN BILIRIM,BENIM BILDIKLERIM VE DUSUNDUKLERIM DISINDAKI HER SEY YANLISTIR.) ZIHNIYETINE SON VERELIM.bir birimizi asagiliyici ve hor gorucu tavirlardan uzak duralim.bizler turk milletinin evlatlari olarak bir birimize karsi daha yapici, daha umut verici ,daha sevecen,daha ogretici ........ olmaliyiz.

farkliliklarimiz,zenginligimiz olmali.asla kin ve nefret degil. :asla: :asla: :asla:

bir fikri yanlis bula biliriz,ozaman bildigimiz dogruyu nezaket kurallari icinde cuzum olarak aciklamaliyiz :tamam:

kendini begenmislik, kendini buyuk gorme, gururlanma ,kibirlenme ,boburlenme asla guzel ve temiz insanlarin ahlaki ve terbiyesi olamaz.

daha guzel yarinlar, bir birimize karsi daha saygili gelecek gunler icin,
saygilar.

katarsis' Alıntı:
arkadaşlar,

s.a. arkadaşım kanat ve kuyruklarda bulunan delikler bir soydan gelen kuşun işeretleridir.her yörenin kendine has özellikleri vardır ama ben sana bunları saysam hurafe diyeceksin bu konularla hurafenin ne alakası var burası platform varsa daha ii bilidğin özellikler yaz bilelim eğerki yoksa okuyup yazana anlatana saygı göstermen gerekir.

her şakanın altında ciddiyetin yattığı gibi her konudada bir ciddiyet deneyim vardır.

ahmet kara

katarsis' Alıntı:
arkadaşlar,

Selamlar....

İnanın alıntı yaptığım mesajı yeni gördüm. Umarım yazacaklarımı mesajın sahibi de görür. Gerçi gereken cevap site yetkilisi tarafından verilmiş, kendilerine teşekkür ederim. Ama birşeyler de ben ekleyim her ne kadar biri yine dehşete kapılıp çay keyfi kaçacaksa da...

Benim yazdıklarımda sadece 1-2 tane doğru olduğunu tespit eden muhteşem kuşçu kendisi de 1-2 tane doğru yazssaydı keşke biz de bu derin tecrübeden faydalanmış olsaydık.
Görüldüğü üzere yazdığım hususlar birçok kişi tarafından kabul görmüştür ve konu için bir derleme olmuştur. Tabiki karşı çıkanlarda oldu. Ama bunu dile getirenler de son derece düzgün üsluplarla (sadece muhteşem çaycı ustamız hariç) yazdılar ki hepsine saygım vardır -
Kanat ve kuyruk teleklerindeki deliklere gelince;
viewtopic.php?f=17&t=2574
Bu linkte bu konu konuşulmuştu. İncelemesini istiyorum arkadaştan. Ama incelemeden önce mutlaka şöyle kocaman bir demlikle çay demlemesini tavsiye ederim hatta semaver de olabilir, çünkü çok ihtiyacı olacak...

Ayrıca arkadaşa bir tavsiyem daha var. Mahalledeki çocukların oynadığı "kulaktan kulağa" diye bir oyun vardır. Gidip biraz oynarsa belki biraz üslup biraz da kuşçuluk öğrenir...

Arkadaşlar tartışmaya gerek yok herkes bildiğini paylaşıyor,
teleklerdekı delıklere gelınce benım sımdıye kadar hıc ucmamıs takla atmayan ve kesınlıkle oynamayan kuslarımdada delıkler var.

Yazılanları okudum, fakat sadece bır arkdasın bahsettıgı bır konu var, ıyı kuscular genelde kanat teleklerını sayıyor, 11-12 telek olan kuslar cok cok ıyı oyunludur dıyorlar, bu kanat teleklerı nasıl sayılıyor bılen varsa detaylı bılgı verebılırımi? resım koyarsanız cok mutlu olurum. ben saydıgımde 12 baskası saydıgında 11 cıkıo :).

Selamlar
Özgür bey Kusun kanadını açıp baktıgınızda içe dogru kıwrımlı olan telekler sayılır kuş kaç telek ise mesela 9 10. telek hafif digerlerinde ters istikamete kıwrımlı yada düz çıkar telek böyle sayarız biz...

Saygılar.....

selam arkadaşlar.oyun kuşu kanadına kafasına kuyruna bakarak benim kanımca anlaşılmaz.ha şöyle kuş bi elektrik verir bu kuş oynar dersin fakat yinede oynama olasılığı 100%50 dir.engüzeli kuşu uçurcaksın yada kapalı bir yerde kaçamıycağı bir yerde yerden kaldıracaksın perdahına bakarak ayak hareketlerine bakarak tahminde bulunacaksın.böyle bile oynama oalanağı 100% 70 i geçmez.fakat şöylede bir gercek vardır istisnalar hariç oyunlu kuşların çoğul bir kısmı koyu renklerden cıkıo. arab gök kirli yanardöner dumanlı vs vs

merhabalar;
Arkadaşlar herkes fikrini söyledi hepsi doğrudur hatta daha ilavelerde yapılabilir..ancak bu söyledikleriniz ile bir kuşun oyunlu olabileceğini tahmin eder veya yorumlayabilirsiniz, ancak nasıl bir oyun yapacağını ancak uçurarak görebilirsiniz. Bence en önemlisi bu..çünkü oyundan oyuna çok fark var,her oyunlu kuş iyidir diye birşey yoktur. hatta birkaç gün arayla uçurulup öyle karar verilmelidir.

Tamam oyun kuşu havada belli olur ama yerde degerlendirebilecegimiz kendinize göre kriterler varsa lütfen paylaşırmısınız.

selamlar. her fikre saygı duyarım .içinde dürüstlük varsa saygı varsa bilgi deneyim varsa.vicdan varsa .fakat kafa koparmaya can yakmaya saygı duymam doğrusu.kafa koparmakda ne demek .kuş oynamadı diye kafasını koparmak bir cinayettir.yaradılanı sevelim hoşgörelim yaradandan ötürü.can yakmayalım.beğenmiyorsanız elden çıkarın mezatta satın hediye edin.fakat kafa koparmayı hiçbir güvercinsevere yakıştıramam doğrusu.kınıyorum.

bu kadar üstadın arasında bize laf düşmez ama dayanamadım bi şeyler yazcam oyunlu kuşu ele alınca ne yaptığını herkez yazmış aynen katılıyorum kuyruk hareketleri vb
bence oyunkuşu irikafalı kısa boyunlu ve geniş göhüslü ve yere yakın kısa boylu kanat kuyruk denk kuşların üzerinde çalışılmalı sonuç yüzde yüz alınırmı belli olmaz ama ben böyle yapıyorum

s.a sitede yeniyim her yere bişeler yazmak aslına huyum degildir bi kuşta oncelikle kan eyer kuşta kan yoksa ne özelligi olursa olsun hicbi anlamı yoktur bana göre ha buda bi gercekir bi kuşu yerde durur ken eli alınca bu kuş şole oynar bunu yapar diyen arkadaşlarada helal olsun ne diyim insanlar ii bi kulu elde etmek icin yıllarca ugraşırlar biz bunu gördük ama hala tatmin olmuş birileri ile karşılaşmadım bizde sizin dediginiz gibi kafa gögüs bel kanat telek dolgunlugu kanat uzunlugu ayak yapısı ve boyu bunlara dikkat ediyoruz ama soncunda hayvanda bazı eksikler oluyor bunlar dirsek acma boş inme kısa fişekleme taklasız fişekleme gibi bence yerde degilde havada begenin kuşu bi kuşu izlemeden kümesinize götürüp boşunuza ömrünüzü tüketmeyin 1 cif damızlıgın bi cif yavrusu adamın 18 ayını alır bence ncelikle kan

ahmet kara' Alıntı:
oyun kuşunu eline aldığında insan -kuşun aykalrını elimizin içine avuç içine dokundurduğumuzda oyun kuşu aykları ile teper arkadaşımızın dediğ gibi kuş eldeyken kuyruklarını sıkara yada yelpaze şeklinde açar yada yukarı diker

açtığım topikte demek istediklerim bu nun dışında özelliklerdi arkdaşlar bu özellikleri hemen hemen oyun kuşu besleyen arkadaşlar bilir.
benim anlatmak istediğim kuşların sırt bölgesindeki tüyleri kaldırdığımızda kuşun memesi tektir ama bazı ırklar vardı genelde fazla değildir kendine has işeretide tek meme değilde çift memedir sırt bölgesinde memeler :heyo:
ve kuşların baş terekleri kuyruk hizsında olamlı baş 3 kanat tereği aynı hizada olmalı bence
bazı kuşlarında işaret olarak iki kandıda düşüktür. benim görüşüme göer düşük kanat kuş güzel olur ve güzel oynar
kanat dirseğinde bulunana bizde adına hançer deriz hançer geniş olur kuş yerde duruken kanat dirseğindeki hançer belirginliğini ön planda gösterir
ve 13 kuyruk - 14 - daha avantajlı olur benim fikrime göre
ama 12 kuyruk kuşlarda iyi olmaz demiyorum onlarda güzel ama 13-14- kuyruk kuşlar benim için farklı zevki var (:
hocam 13 kuyruklu kuslar genelde uzun kacarlar altları bos oluyor 14 kuyruklu kusların pedahları cok kuvvetlı oluyor bana oyle denk geldı 13 kuyruklar bıraz sırtla gıderler benım basıma gelen bunlar ama bence de 12 kuyruk daha ıyıdır cunku ucması kaldırması ve daha ıyı kuyrugunu kullanırlar duz ucarken sopa gıbı duz yapması lazım ben ce fısek sırasın da cok guzel bısekılde acarak kafayı yukarı ayakları cekerek tempolu bı sekılde yukarı gıtıklerını gormustum . saygılar sevgıler

iyi aksamalr beyler konuyu okudum herkezin bilgileri vardir saygi duymak gerekir benim bu resimdeki kusum hic ucmamistir annesi benim babasi ise bir arkadasin kusun babasini ucarken hic gormedim yerde gordum hosuma gitti aldim :hhh: ve bu resimdeki kusun yarvuralirda benim yuzumu kara cikarmadi saygilar

Ekli dosyalar

• 02.jpg
    02.jpg
    0 bayt · Görüntüleme: 1,000
Geri