Karaboğazlı dağbülbülü

Tweety

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Tepkime puanı
1
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Tanımı
Dağbülbülü boyutunda ve aynı yapıdadır. Üreme dönemindeki erişkinin tepesi kahverengimsi-siyahtır, tüylerin kenarları krem rengi-grimsidir. Kahverengi olan boynunda ve sırtında siyahımsı çizgiler bulunur, kuyruk sokumu ve kuyruk üstü örtüleri grimsi-kahverengidir. Parlak beyazımsı kaşı enseye kadar uzanır, fakat birleşmez. Gözpınarı, kulak örtüleri, gıdısı ve boğazı koyu kahverengi-siyahtır. Karnı, göğsü ve böğürleri krem rengidir; böğründe koyu çizgiler bulunur. Karnının arka tarafı ve kuyruk altı beyazımsıdır. Kanat tüylerinin kenarları krem rengi-kahverengi, ortaları koyu kahverengidir. Kuyruk tüyleri koyu kahverengidir. Bacakları sarımsı-pembe, gözleri kahverengidir. Yıpranmamış sonbahar giysisinde üst kısımlardaki ve kanatlarındaki tüylerin krem rengi kenarları çok daha belirgindir. Büyük kol örtülerinin uçlarındaki beyazımsı benekler bir kanat şeridi oluşturur. Kaşı, göğsü ve karnı parlak krem rengidir. Gıdı, boğaz ve kulak örtülerindeki tüylerin kenarları da krem rengi olur ve dolayısıyla siyah maskeli görünüm bu tüy uçları altında saklanır. İlk sonbaharındaki bireyler sonbahar erişkinine benzer, gıdı ve boğazdaki maskeli görünüm neredeyse tamamen saklanmıştır. Genç bireylerde üst kısım ince siyahımsı çizgili kahverengidir, tepesinde de hafif çizgilenme bulunur. Kaşı ve alt kısımları kirli beyaz-krem rengi, alt kısımları koyu çizgilidir.


Habitatı
Çalılıklı açıklıkları olan iğne yapraklı ormanlarda (ladin, karaçam, köknar), huş ve kavak ağaçlarının bulunduğu karışık ormanlarda ve hafif ardıç/ladin ormanlarında; genellikle yüksek irtifalarda (Tien Shan'da 1400-2800m, Altay'da 1400-2000m) ürer. Göç sırasında bahçelerde, orman kuşaklarında, ırmak kenarı ağaçlıklarda, yüksek otlarda ve nadiren sazlıklarda gözlemlenebilir.

Biyolojisi
Çiftler birbirlerinden 40-200m aralıklarla ürer. Ağaca (ardıç, karaçam) veya çalıya (ardıç, hanımeli, söğüt, kuşburnu, kızılcık) yuvalar. Yuva yerden 0.4-15m yüksektedir ve ince dallar, kuru otlar ve yosundan yapılır; kıl ve tüy de kullanılabilir. Dişi yuvayı tek başına 7-18 gün içinde yapar. 3-6 yumurtalık kuluçkalar Mayıs başı-Temmuz sonu arası bulunabilir. Dişi 11-14 gün kuluçkaya yatar, nadiren erkek tarafından beslenir. İki ebeveyn de yavruları besler. Yavrular Haziran ortasından Ağustos ortasına kadar olan sürede 11-14 gün içinde tüylenir. Çift, hatta bazen üç kuluçkalıdır; yuvaya bir şey olması durumundan sonra yeniden çiftleşilir.




Göçü
Urallar dab dogu İran,Turkmenıstan ve Özbekıstan a göç ediyor
 
Geri
Üst