Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Karaboğazlı ötleğen

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Erkekleri, kapkara kafası ve boğazını düzgünce ayıran net beyaz ve düzgün bıyığıyla rahatça tanınır. Kuyruğu uzun ve siyahtır. Sırtı gri, altı kirli beyaz, böğrü grimsidir. Gözü turuncu veya kestane kızılı; göz halkası turuncu-kahve veya kırmızıdır. Dişi ve gençler de bu karakterleri daha soluk ve sınırlı olarak taşırlar. En azından alınları siyahtır. Bu karakterleri henüz göstermeyen gençler bile maskeli ötleğenden, kanat tüylerinin çoğunda, özellikle tersiyerlerde bulunan gümüşümsü parlak uçlarla ayrılabilir. Kıbrıs ötleğeninden daha büyük gagası, gaga dibinin pembe değil siyah olması, daha kontrastlı siyah kuyruğu ve kuyrukaltı tüylerinde çizgilenme olmamasıyla ayrılır.


Habitatı
Yaz göçmeni tipik bir maki ötleğenidir. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki maki alanlarda yaygındır. Genelde sık bitki örtüsünün içinde saklanır, nadiren görünür. Çalılık eğimli ve taşlık arazilerde ürer. Sıklıkla makiliklerde dolaşır. Giritte 1500m. yüksekliğe kadar bulunmasına rağmen genelde az rakımlı ve ılıman zonda daha sıktır.




Yayılışı
Dünyadaki üreme alanları, Yunanistanın Güney kısmı ve Girit adası dışında tamamen Türkiyeyle sınırlıdır. Yurdumuzda tüm Ege ve Akdenizde, en yoğun olarak ta İzmir ile Antalya arasında ürer. Kışın Suriye, İsrail ve Arabistan yoluyla Orta ve Doğu Afrikaya göçer.




Beslenme
Böceklerle beslenir. Beslenirken sıklıkla yoğun çalılıkların veya dalların içine atlar.




Biyolojisi
Nisan-Mayıs aylarında ürer. Yuvasını yoğun, sıklıkla dikenli çalıların içine, 50cm. kadar yüksekliğe yapar. Yuvasını, sıklıkla bitkisel materyalle yapar ve çanak şeklindedir. Ovale yakın, parlak, yeşilimsi lekeli 4-5 yumurta bırakır. Her iki cins te kuluçkaya yatar.




Göçü
Ülkemizde yaz göçmenidir. Tüm popülasyonu, Çad ve Sudan tarafına göçerken Akdeniz adalarında çok yüksek sayılarda gözlenirler.




Popülasyonu
Yurdumuzdaki popülasyonu hakkında bilgi olmamakla birlikte yabancı kaynaklara göre yazın özellikle Güney-Batı Anadoluda en sık görülen ötücü olduğu belirtilmektedir. Güney Yunanistanda 3 ila 10 bin üreyen çift olduğu sanılmaktadır.




Davranışları
Pek açıkta dolaşmaz, çoğunlukla maskeli ötleğene benzer şekilde yoğun çalılıklara veya dalların içine dalarken gözlenir. Kur dönemi olan Nisan ortası-Mayıs başı arasında erkeği bir çalının ucuna konarak öter. Dişiye kendini daha iyi gösterebilmek ve alanını belirlemek için tünediği çalıdan dikine havalanır ve öterek otuz-kırk metre yükseğe çıkar. Sonra ani bir dalışla ve yine öterek bir başka çalının üstüne konar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular