Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kaya güvercini

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Yetişkin erkek , uzun kanatları ve oldukça kısa kuyruğu olan kompakt bir kuştur.
Manto ve kanat örtüleri üst kısımlarda soluk mavi-gri renktedir ancak alt sırt grimsi beyazdır. Kanatlarda, daha büyük örtülerde ve ikincil araçlarda iki siyah kanat çubuğu görülebilir. Uçuş tüyleri daha koyu. Sağrı ve üst kuyruk örtüleri koyu gridir. Kuyruk koyu gridir ve geniş siyahımsı bir terminal şeridi vardır.

Soluk gri alt kısımlarda çene ve boğaz koyu gridir, ancak boğazda mor-yeşil ışıldayan tüyler vardır. Göğüs aynıdır ancak ışıldaması daha güçlüdür. Altta kül grisi ile sınırlanmıştır. Karın ve alt kısımları gri-mavidir. Dikdörtgenlerin alt tarafı siyahımsıdır ve dış tüylerde daha soluk temeller vardır. Kanatların altında, koltuk altı ve örtüler beyazdır ve kanadın ön kenarında soluk griye dönüşür.

Baş daha koyu, çoğunlukla gri kurşundur ve boyun güçlü bir yeşil-mor yanardönerlik gösterir.
Fatura, beyaz mısırlı grimsi siyahtır. Gözler altın-turuncu veya turuncu-kırmızıdır ve mavi-gri çıplak tenli bir göz halkası ile çevrilidir. Bacaklar ve ayaklar kırmızı veya morumsu kırmızıdır.

Dişi erkeğe benzer ancak biraz daha küçüktür, daha soluk gri tüyleri ve daha az yanardöner boynu vardır.

Yavru ayrıca gözler, bacaklar ve ayaklar dahil olmak üzere daha mattır. Genç erkek, boynun yanlarında hafif bir yanardönerlik gösterebilir.


Habitatı
Güvercin genellikle üreyebileceği uçurumların cephelerinde yaşar. Ancak, menzile bağlı olarak, özellikle İskoçya'da kıyı kayalıklarında ve mağaralarda görülebilir. Diğer türler ile harabelerdeki binaları istila ediyor. Ayrıca dik ve kayalık yamaçlarda ve kanyonlarda bulunur. Genellikle kalın bitki örtüsüne sahip alanlardan kaçınır.
Yabani popülasyonlar özellikle şehirlerde, hatta çok nüfuslu şehirlerde ve hatta şehir merkezlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Kayalıklara benzeyen binalar, gökdelenler, köprülerin altında ve şehir parklarında ürerler.
Türler Himalayalar'da deniz seviyesinden 4270 metre yüksekliğe kadar görülebilir.




Yayılışı
Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da görülür, ancak bugün birçok vahşi popülasyonun yaşadığı dünya çapındaki şehirlerde bolca görülürler.




Beslenme
Çoğunlukla tohumlarla beslenir. Şehirlerden uzakta, atık tahıl, birçok ot ve diğer bitkilerin tohumları, bazen de meyveler veya meşe palamuduyla beslenir; birkaç solucan veya böcek yiyebilir. Şehirlerde büyük ölçüde ekmek kırıntısı, patlamış mısır veya insanlar tarafından sağlanan yiyeceklerle beslenir.




Biyolojisi
Kaya Güvercini yıl boyunca ürer, ancak aralığın kuzey kesiminde bu dönem esas olarak Nisan'dan Temmuz'a ve bazen tekrar Ağustos-Eylül aylarında uzanır.
Yuva yeri, genellikle bir kayalık çıkıntıda veya kayalıklarda, dağlarda veya kıyı kayalıklarında bir mağara veya yarıkta olmak üzere erkekler tarafından seçilir. Yabani popülasyonlar, insanlar tarafından inşa edilen, ancak binalardaki, gökdelenlerdeki, köprü altlarındaki veya taş ocağındaki kornişler gibi uçurumlara benzeyen yapılarda yuva yapar.

Yuvayı dişi yapar ama erkek onun malzemelerini getirir. Dallardan, köklerden, yapraklardan veya otlardan oluşan gevşek bir platformdur, ancak genellikle yuvanın tabanı gerçekten yeşilliklerle kaplı değildir.
Aynı site defalarca tekrar kullanılır, ancak güvercinler her yeni kullanımda malzeme ekler.

Dişi iki beyaz yumurta bırakır ve iki partner 16-19 gün süren inkübasyonu paylaşır. Civcivler, yetişkinler tarafından üretilen, yağ ve protein açısından zengin bir besin olan “güvercin sütü” ile beslenir. Bu malzeme yavaş yavaş tohumlarla değiştirilir.
Yavrular yuvayı doğumdan 35-37 gün sonra terk eder, ancak yazın 25-32 gün sonra daha erken çıkar. Genellikle ilk birkaç gün uyumak için yuvaya dönerler.




Göçü
Doğal dağılımı britanya adaları ve fransa kıyıları, akdeniz ve hazar denizi havzaları, kuzey afrika, arabistan ve güney asyadır. şehir güvercini ile karışır, sürülerinde doğal tonun dışında (beyaz telekli) kuşlar bulunabilir.




Popülasyonu
Küresel nüfus 2004 yılında 260.000.000 kişi olarak tahmin ediliyordu. 2015 yılında, Avrupa nüfusunun kabaca 22.100.000 / 45.200.000 yetişkin birey olduğu tahmin ediliyor




Davranışları
Kaya Güvercini esas olarak tahıl tohumları ve diğer birçok bitki ile beslenir. Aynı zamanda yeşil yaprakları, tomurcukları ve meyveleri, ancak daha nadiren omurgasızları tüketir.
Başını hızla ileri geri hareket ettirirken yürürken yerde beslenir.
Yerli veya vahşi nüfus, insanlar tarafından verilen yiyecekleri, genellikle ekmek kırıntıları tüketir.

Kaya Güvercini, üreme mevsiminde genellikle çiftler halinde görülür. Tüneklerde veya beslenme alanlarına uçarken sokulgan olabilirler. Yabani kuşlar çoğunlukla küçük gruplar halinde görülse de, bazen büyük sayılar yiyecek kaynakları etrafında toplanır.
Öte yandan, vahşi popülasyonlar genellikle daha kalabalıktır ve birkaç bin kuştan oluşan dev topluluklar oluşturur.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular