Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kediler Bitlenir mi? Kedilerde Bit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Garfield

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
33,072
Aldığı Beğeni
13
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Kediniz zaman zaman dışarı çıkıyor mu? Kendini sürekli kaşıyor ve bu esnada tüyleri dökülüyor mu? Cildinde kırmızı lekeler oluştu mu? Kedilerde pirelenme sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğu için genellikle ilk olarak kendini kaşıyan kedilerin pirelendiği düşünülür. Ancak bilinmesi gereken nadir de olsa kedilerde bit de olabileceğidir. Özellikle sokakta yaşayan kedilerle temas eden, onlarla ortak eşyaları kullanan kedilerde rastlanan bit sorunu göz ardı edilmemesi gereken, tedavi edilmediği takdirde dostlarımızın sağlığını tehdit edebilen bir durumdur. Bu yazımızda kedi biti hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kedi Biti Nasıl Olur?​

Kediler de bitlenebilir. Genellikle uzun tüylü, kendi kendini temizleyemeyen yaşlı kedilerde görülürler. Parazit ilaçlamalarının yaygınlaşması ile evlerde yaşayan dostlarımızda görülme sıklıkları azalsa da sokakta yaşayanlarda yoğun bir şekilde gözlenebilirler. Bu canlıların bacaklarında tüylere tutunabilmeyi sağlayan pençeleri bulunur. Dişiler “sirke” olarak bilinen yumurtalarını konağın cildine yakın tüylere bırakırlar. Sirkeler bulundukları tüylere çok sıkı tutunurlar ve standart bir yıkama süreci onları bulundukları yerden uzaklaştırmak için yeterli olmaz. Yaklaşık 3 – 4 hafta içerisinde de yetişkinliğe adım atarlar. Bu nedenle kedilerde bitin anlaşılması için dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin en kısa sürede alınması gerekir. Bu parazitler hem enfeksiyonlara neden olabilirler hem cilt sağlığını tehdit edebilirler hem de kedilerde kansızlık sorunu yaratabilirler. Kedilerde bit belirtileri arasında parazitlerin bulunduğu bölgeyi kaşıma ve ısırma gibi davranışlar yer alır. Bit miktarının artmasına bağlı olarak tüylerde dökülme ve keçeleşme meydana gelebilir.

Kedi Biti Nasıl Anlaşılır?​

Bitlenme belirtileri gösteren kedilerin iyi gözlemlenmesi gerekir. Bitlenen kediler kaşınırlar, kendilerini rahatsız hissettikleri için huysuzlaşabilirler; özellikle kulak, boyun, omuz ve rektum çevresindeki tüylerinde dökülme meydana gelebilir. Kedilerde bit yayıldıktan sonra ortaya çıkan belirtiler de farklılaşabilir. Ciddi durumlarda uykusuzluk, tenyalar, kaygı ve kansızlık şikayetleri ile karşılaşılması mümkündür. Kedinin tüylerinde olgunlaşmamış sirkelerin, yetişkin bitlerin ve genel anlamda bitlenme varlığına işaret eden beyaz veya kahverengi lekelerin tespit edilmesi ile kedilerde bit teşhisi yapılabilir. Ancak en doğru yaklaşım teşhisin doğruluğunu artırmak ve uygun tedavi süreçlerine geçebilmek için veteriner hekimlere danışmak olmalıdır.

Kedi Biti Nasıl Geçer?​

Kedilerde bitlenme söz konusu olduğunda “Kedi biti insana bulaşır mı?” sorusu ister istemez akıllara gelebilir. Ancak böyle bir risk olmadığını ifade edebiliriz. Yine de dikkatli olunması gerekebilir, çok nadirden de olsa evcillerden insanlara bit geçebileceği bilinmektedir. Bitler konaklarını seçerler ve büyük çoğunla tek türden konak edinirler. Kedilerden kedilere bulaşabilen bu dış parazitler temas yolu ile bir konaktan diğerine geçebilirler. Aynı zamanda bitlenmiş bir kedinin eşyalarından da bulaşabildikleri bilinmektedir.

Kedi Biti Nasıl Temizlenir?​

Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde bit teşhisi konulan kedinin mutlaka izole edilmesi gerekir. Bit tedavisi insanlarda olduğu gibi kedilerde de bir miktar zorlu olabilir. Bitlerin temizlenmesi ve bit tedavisi yapılabilmesi için veteriner hekimlerin önerilerine uyulması gerekir. Bu kapsamda yapılacaklar bitlerin yaygınlığına ve kediyi ne kadar etkilediğine göre değişiklik gösterebilir. Veteriner hekimler bitlerin temizlenmesi için özel olarak geliştirilen şampuan ve ilaç önerisinde bulunacaklardır. Bu ürünlerin kullanma talimatlarına uyum sağlanması sağlıklarına herhangi bir zarar gelmemesi adına önemlidir. Tedavi uygulanmasının ardından başarılı sonuçların alınıp alınmadığından ve kedilerde olumsuz bir reaksiyon oluşup oluşmadığından emin olunması için veteriner hekimlere takip muayenesine gidilmelidir.

Nadir de olsa, bit salgını çok ilerlemişse kedilerin tıraş edilmesi alternatifi de değerlendirilebilir. Bit tedavisi kapsamında kedide meydana gelen sağlık sorunları varsa bu sorunların da tedavi edilmesi önem taşımaktadır. Bitlerin temizlenmesinin ardından kedilerin sürekli vakit geçirdiği eşyaların ve yatakların temizlenmesi de unutulmamalıdır.

Bitler normal şartlarda kediler için çok ciddi bir tehdit oluşturmazlar, yine de olası risklerin engellenmesi adına tedbirli olunmasında fayda bulunur. Kedilerin düzenli olarak taranması ve bu esnada tüy ve cilt kontrollerinin yapılması ihmal edilmemelidir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular