Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kedilerde ishal

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Kedilerde ishal’i tanımlayacak olursak, dışkı miktarında oluşan artış ve sululuğun normalinden artmış olduğunu gözlemleyebiliriz. Bazı kedilerin bağırsaklarında oluşan hareketler normalde sert olur fakat bu tükettiği yiyecek ile değişiklikte gösterebilir.

Kedilerde ishal’i gözlemelemek önemlidir, günlük dışkılama sürecini takip ettiğinizde olağan dışı farklı bir şey gördüğünüzde bu sorunu anlamanıza yetecektir. O yüzden kedilerde ishal tanımında gözlem yapmak önemlidir. Gözlem için, kedi tuvaletinde yada vücüdunda, tüylerinde gözlemlemlemekte önemlidir.

İshal probleminin sürekliliğine göre akut ishal veya kronik ishal olarak ikiye ayırabilir veya ince bağırsak ishal’i ve kalın bağırsak ishal’i şeklinde sınıflandırılabilmektedir. Sizin bunu tespit edebilmeniz güçtür ve davranışlarını veteriner hekiminize aktardığınızda sorunun çözülmesi daha kolay olacaktır.

Kedilerde kalın bağırsak ishalinde kedi dışkısı sümüksü bir yapıya sahiptir ve taze kan gözlemlenebilir, sık sık kasılmalar yaşayabilir ve küçük miktarda sert dışkılama ile gözükür.

Kedilerde ince bağırsak ishali ise dışkı yumuşak sıvımsı bir yapıya sahiptir ve koyu renk olarak gözlemlenir.

Kedilerde ishal nedenleri
Kedilerde ishalin nedenlerini sıralayacak olur isek genelde parazit oluşumu, virüs yada bakteri, mantar gibi enfeksiyon yapıcı unsurlar önümüze çıkmaktadır. Bunlar gibi besinlere karşı aşırı alerjik durumlar olabilir, kedi vücudu buna tepki olarak aşırı duyarlılık gösterebilir , kedi strese girer ise bunu yaşayabilir, kullandığı ilaçlar bunlara sebep olabilir.

Tehlikeli ishal olarak nitelendirebileceğimiz durumlarda vardır. Örneğin kedinizde uzun süreli bir ishal var ise yada herhangi bir hastalığı yüzünden zayıf düşmüş bir kedi zor durumda kalabilir, onların dışında veteriner hekiminizin de önereceği gibi kısa süreli ishaller evde de tedavi edilebilir.

Kedilerde ishal tedavisi
Kedinizin ishal olduğunu gözlemlediğinizde veteriner hekimler genelde 1 ile 2 gün arasında aç bırakmayı önerirler, bu süre zarfında bağırsak hareketleri normal sindirim yapma moduna geçer ve kısa bir ara verip dinlendirmesini sağlar, önemli olan vücuda herhangi bir şeyin girmesini ve çıkmasını önlemektir. Kediniz yeniden yemek yemeye başladığı zaman yağsız ve kolay sindirilebilen ürünler tercih edilmeli ve az ve sık olarak beslenmelidirler, bu süre 7 gün civarında gözlem altında yapılmalıdır. Protein ağırlıklı beslenebilir fakat bu uzun süreli olmamalıdır. bunlar için örnek verecek olur isek Tavuk, haşlanmış yumurta, kuzu, balık olabilir, sürekli bu şekilde beslememeniz de önemlidir. İshal 7 gün boyunca devam eder ise mutlaka veterinerinize başvurmalısınız.

Bu şekilde uygulanan beslenme sonucunda yavaş yavaş düzeldiğini gözlemliyorsanız normal beslenme şekline geri dönüş yapabilirsiniz,
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular