Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kirpi Özellikleri ve Bakımı

Garfield

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
33,072
Aldığı Beğeni
13
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Kirpi sabır ve bakımına zaman talep eden ev hayvanı olabilir. Kirpi almadan önce ona yeteri kadar zaman ayırabileceğinize emin olmalısınız. Ayrıca kirpi almak istiyorsanız aşağıdakıları dikkate almalısınız:

1. Evde Kirpi Kafesi
Yaşam için gerekli doğal ortama benzer kafes almanız yeni ev arkadaşınızı rahat eder, yeni evine ve size çabuk alışmasını sağlar.


2. Yasal İzin
Kirpi egzotik hayvan sayılır. Bu nedenle bazı ülkelerde yasal olarak evde kirpi beslemenize izin verilmez. Kirpi almadan önce yaşadığınız bölgede evde kirpi bakımına yasal izin olduğuna emin olunuz.

3. Güvenilir Yerden Kirpi Alınız
Ormandan eve getirilen kirpi ile özel pet shop mağalarından alınan kirpi aynı değildir. Güvenilir sağlık kontrolü geçmeğen hayvanları eve getirmeniz hem sizin, hem de hayvanın hayatını tehlikeye atabilir. Kirpilerde sık görülen hastalıklar (kanser) nedeni ile sağlık aşısı olan hayvanları tercih ediniz.

4. Kirpinin Sağlıklı Olmasına Emin Olun


Alacağınız kirpinin sağlıklı olmasını kontrol etmelisiniz. Sağlıklı kirpinin belirtileri nelerdir?

• Temiz gözler – kirpinin sağlıklı olmasının ilk belirtisidir. Gözde çapak, akıntı olmamalıdır.
• Temiz deri – bacak arası temiz olan kirpilerin bağırsak ve sindirim sorunu yaşamadığını gösterir.
• Derisinde de yara, iltihap olan, bit ve kenesi olan hayvanları almayınız.

Aldığınız Kirpi Yeni Evine Ve Size Nasıl Alışabilir?​

Evinize getirdiğiniz hayvanın size ve yeni evine alışması için biraz sabırlı olmanız gerekir. Kirpiler genel ev kokusuna ve sahibine bir aya yakın sürede alışabilir. Her gün yeni ev arkadaşınızı kucağınıza alarak onunla konuşun. Size daha çabuk alışması için onu elinizle besleyin. Sahibinin kokusuna alışması için kirpinin kafesine kullanmadığınız tişört koyabilirsiniz. Böylece hayvan sizin kokunuza alışır ve ele alındığı zaman korkmaz.

Kirpinin Kendini Yalamasına Hazır Olun​

Kirpilerin farklı özelliklerinden biri aşırı ağız suyu üretmesidir. Özellikle yeni yiyecekler tadan kirpiler ağızlarında daha çok ağız suyu üretir. Dikkatli bakarsanız kirpinizin adeta bir top gibi yuvarlanarak kendi dikenlerini yaladığını fark edeceksiniz. Tam olarak kirpilerin bu özellikleri araştırılmasa da, bazı bilim insanlarına göre kirpiler kendi dikenlerini ağız suyu ile ıslatarak diken ucundaki maddeleri aktif ediyor. Bu nedenle bazen kirpinizi elinize alırken hafif yanma duyabilirsiniz. Bu özellik kirpinin kendini koruma yöntemidir.

Kirpi Kafesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?​

Doğada kirpiler kendilerine geniş yuva yapmağı sever. Bu sebepten dolayı yeni ev arkadaşınızın kafesini kesinlikle küçük almayınız. Kafes alımında aşağıdakilere dikkat ediniz:

1. Kafes Boyutu

Kirpi kafesi
yeteri kadar büyük alınmalıdır. Minimum kafes ölçüsü 46 x 61 cm boyutunda olmalıdır. Sizin kendi evinizin alanı büyük ise kirpiniz için daha büyük ebatlı kafes alabilirsiniz. Kafes yüksekliği en az 41 cm olmalıdır. Kafes kapağının güvenilir olması da dikkat etmeniz gereken özelliklerdendir. Kirpiler tırmanmağı ve kafesten çıkmağı sürekli dener.

2. Kafes İçi

Kirpi
kafes zemini düz olmalıdır. Aralıklı olan yüzey onların küçük patilerine zarar verebilir. Kafes içi kademeli olmamalıdır. Kirpiler iyi göremez, bu nedenle düşebilir ve patilerini kırabilirler (en sık görülen durum patilerinin kırılmasıdır). Kafes içi sürekli hava almalıdır. Evde ısı derecesinin ani düşmesi durumunda kafesi battaniye ile kapatmanız gerekir. Zemin için rendelenmiş tahta parçaları veya keçe, kadife kumaş tercih edebilirsiniz. Mağazalarda satılan kokulu kafes zemin kaplama ürünlerini kesinlikle tercih etmeyiniz. Bu kokular kirpilerde kanser hastalığına yol açabilir.

3. Kafes Donatımı

Kirpinin ihtiyaçlarını karşılamak için kafes içine bazı şeyler koymalısınız. Donatım listesi aşağıdaki gibi olabilir:

Kapalı alan.
Kirpiler doğada karanlık seven hayvanlar olduğundan kendi kafesinde bile onlara saklanabilmesi için kapalı alan düzeltiniz. Uyku çantası veya küçük ev ona karanlık alanı sağlar.

Koşu çemberi.

Kirpiler koşmağı ve sürekli harekette olmağı sever. Kafesin bir alanına onlara koşabilecekleri çember yerleştiriniz. Patilerin takılmasını önlemek için çemberin deliksiz olduğuna emin olunuz.

En fazla yüksekliği 1,25 sm olan tuvalet kutusu koyunuz. Kirpinin tüm vücudunun sığabileceği genişlikte tuvalet alanı olmalıdır. Bu alana kedi kumu veya kalın peçete koyulabilir. Alan her gün temizlenmelidir.

Oda ısısı.
Kirpiler insanlara göre daha sıcak ortamı sever. Kafesin bulunduğu odanın sıcaklığı 26 derece altına inmemelidir. Oda sıcaklığı yeteri kadar olmazsa kirpiler kış uykusuna yatar. Zamansız kış uykusu ise ciğerlerine su dolması nedeni ile hayvanı öldürür.

Kirpiler Ne Yer?​

Doğada kirpiler genelde böceklerle beslenir. Fakat ona meyve, sebze, et ve yumurta da sunabilirsiniz. Kirpiler aşırı hızlı kilo alır. Onlara özel diyet uygulanmalıdır. Gereğinden fazla yem vermeyiniz. Günlük olarak belirlenen yemek sayısını geçmeyiniz. Her gün aynı yiyecekleri vermeyiniz.

Örneğin eğer bir gün ona meyve veya sebze verdiyseniz, sonraki gün haşlanmış tavuk eti (hindi eti de olabilir) verebilirsiniz. Kilosunu kontrol altında tutmak için haftalık kirpinizin kilosunu ölçün. Kirpiler akşam saatlerinde beslenmelidirler. Kuş kafeslerinde tercih olunan su şişelerini kirpinizin kafesine koyabilirsiniz.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular