Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kızıl çaylak kuşu

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Kara çaylaktan daha iridir. Uzun kanatları ve dümen gibi kullandığı derin çatallı uzun kuyruğu bu türün çok çevik bir uçucu olmasını sağlar. Sırtı kızıl kahverengi, kanatlar kahverengi siyah,göğsu, karnı ve kuyruğu pas kızılıdır. Başı boynu ve gerdanı açık gri üzerine koyu çizgilidir. Alttan bakıldığında el teleklerinin beyazlığı göze çarpar ve uçuşta kanat uçlarını aşağı doğru büker. Gagası siyah ve kancalı, burun kemeri sarıdır. Kaş kemerinin altı koyu renk, ayakları ve göz rengi sarıdır. Dişi ve erkekleri eş görünümlü olmakla beraber dişileri daha iridir. Gençleri daha az çizgili, göğüs ve karnı sarımsı kahverengi ve kuyruk altı tüyleri daha
kahverengidir.
Habitatı
Yüksek bölgelerdeki göllere ve ovalara yakın geniş yapraklı ormanlık arazilerde yaşarlar.

Yayılışı
Ülkemizde kışlamak üzere gelen az sayıda bireye güney ve güney doğu Anadolu’da rastlanır. Rastlantısal olarak İran ve İsrail 'de kayıtları vardır. Avrupa’da İspanya ve Portekiz’den orta Avrupaya, Ukrayna, kuzeyde İsveç ve nihayet İngiltere’nin de yer aldığı bölgede ürerler.
Beslenme
Yerde ve genellikle leşle beslenirler. Küçük kuş ve memelileri, omurgasız hayvanları da havadan pike yapmak suretiyle yakalayıp yerler.
Biyolojisi
Yüksek ağaçlara dallar,saman ve çamurla yaptıkları 1m çapındaki yuvayı halı, deri ve pet şişe gibi çöplerle süslerler. Kuluçkaya bir kez ve çoğu zaman dişi yatar, bu dönem erkek tarafından beslenir. Yumurtalar soluk beyaz kahverengi olup üzerinde kırmızı ve kahverengi tonlar arasında değişen
lekeler bulunur. Civcivler tüylendikten sonra yavrular her iki eş tarafından beslenirler. Yavrular yumurtadan çıktıktan 80 gün sonra tek başlarına yaşamaya başlarlar.
Göçü
Bazıları kışlamak için ülkemizin doğu ve güneydoğusuna, Tunus ve Fas gibi ülkelere göçerler. Fransa, İspanya, Portekiz, Fas ve İtalya’nın bazı bölgelerinde yerleşik olarak yaşarlar.

Popülasyonu
Üreme alanının %95’ini oluşturan Avrupa’da19 ila 25 bin çift yaşadığı tahmin edilmektedir. Tarımsal ilaçlar, zehirlenme ve avcılığı bu yırtıcıyı tehlikeye yakın türler arasına alınmasına sebep olmuştur. Üreme konusunda kendisinden daha başarılı Karaçaylakla olan rekabeti de bu konuda etkiliyici bir unsur olabilir.

Davranışları
Kızıl çaylaklar genelde tek eşlidirler ve çiftlerin beraberlikleri hayat boyu sürer. Başka kuşların yuvalarını sahiplenip onların besinlerini çalabilirler.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular