Köpeğim Neden Kabız?" ve Diğer Sindirim Sistemi Soruları

Tweety

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Tepkime puanı
1
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
"Kabızlık nedir?" ve "Köpeğim Neden Kabız?", evcil hayvan ebeveynlerinin sık sorduğu sorulardır. Sindirim sistemi spektrumunun diğer ucunda ishal vardır ve birçok altta yatan sebebi olabileceğinden kafa karıştırıcıdır. Köpeklerdeki bu sindirim sistemi sorunlarının her ikisi de aşırı halsizliğe, şişkinliğe ve çok fazla sıkıntıya neden olabilir. Her ne kadar köpeğinize dengeli beslenme sağlayan bir mama vermek ve yersiz gıdalardan (çöpten yemek, oyuncak yutmak ve masa kalıntılarını tüketmek gibi) kaçınmak, sindirim sistemi bozukluğunu asgari düzeye düşürse de kabızlık ve ishal, evcil hayvan ebeveynlerinin farkında olması ve ne zaman veteriner hekime gidileceğini bilmesi gereken yaygın hastalıklardır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin kabızlığının sebebini ve en iyi yönetme şeklini belirlemeye yardımcı olabilir.


Kabızlık Nedir?
Çoğu köpeğin tipik günlük bağırsak hareketi rutini vardır. Yürüyüşe kaç poşet götürdüğünüzden bunu muhtemelen gayet iyi biliyorsunuz. Köpeğinizin normal alışkanlıklarını takip etmek, ne zaman bir sorun olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

"Köpeğim neden kabız?" diye sormadan önce belirtileri fark etmeyi öğrenmeniz gerekir. Kabızlık, dışkının seyrek veya zor çıkışını ifade eder. Çıkan dışkı çoğunlukla sert ve kurudur ve kan içerebilir. Normalden bir veya iki kez daha az dışkılayan bir köpek genellikle panik sebebi değildir; ama köpeğiniz bir günden uzun süre dışkılamamışsa ve ıkınma ya da iştah kaybı belirtileri gösteriyorsa veteriner hekiminizi arayın.

Köpeğim Neden Kabız?
Köpeğinizin neden kabız olduğu sorusunun birçok cevabı olabilir. Veteriner hekiminizin fiziksel muayenesi ve röntgen gibi testler, aşağıdaki sorunları keşfetmeye veya elemeye yardımcı olabilir:

Yabancı madde yutulması (kıyafet, oyuncak, kemik, taş, çim, tüy, insan saçı)
Yavaş bağırsak hareketi
Sıvı kaybı
Anüsü tıkayan keçeleşmiş tüy
Erkek köpeklerde büyümüş prostat bezi
Fıtık (bir yaralanma veya zorlama iç organın küçük bir kısmını, çevreleyen kasın içine iter)
Bağırsak yolunda tümör veya kütle
Enfekte veya tıkalı anal keseler
İlaçların yan etkisi
Kireçlenme gibi köpeğin çökme yetisini engelleyen ortopedik veya nörolojik bozukluklar
Köpeğimin Kabızlığını Nasıl Yönetebilirim?
Kabızlığın yönetimi, altta yatan sebebe bağlıdır. Köpeğiniz sadece keçeleşen tüyün çıkışı tıkaması yüzünden sıkıntı yaşıyorsa, bakım makasıyla hemen rahatlama sağlayabilirsiniz. Tüy, çim veya kemik parçaları içeren dışkıyı çıkarmada zorluk yaşayan köpekler, tıkayan dışkıyı elle çıkarmada veteriner hekimin eldivenli eliyle nazik yardımına ihtiyaç duyabilir. Büyümüş prostat bezleri, bağırsak yolunda kütle veya fıtık yüzünden dışkılamada zorluk yaşayan köpeklerin cerrahi müdahaleye ihtiyacı olacaktır.

Ortopedik veya nörolojik bozukluğu olan köpeğinizi, dışkılarken bir askıyla destekleyerek düzenini korumasına yardımcı olabilirsiniz. Sıvı kaybı ve kabız riskini artırabilecek şekerli diyabet ve böbrek hastalığı gibi rahatsızlıkları olan köpekler, mamalarına ilave su eklenmesine veya subkütan (deri altı) ya da intravenöz (damar içine enjekte) sıvı verilmesine ihtiyaç duyabilir. Röntgen, köpeğinizin kalın bağırsağında yüksek miktarda dışkı olduğunu gösterirse veteriner hekiminiz, önemli ve anında rahatlama sağlamak için lavman yapabilir.

Moral bozucu ve can sıkıcı köpek kabızlığı senaryosunun gerçekleşmesini önlemek için kabızlığı giderme ve önleme yöntemleri hakkında veteriner hekiminize danışın. Veteriner hekiminiz, köpeğinize yüksek düzeyde ıslak yumuşak mamalar, dışkı yumuşatıcılar, yüksek lifli terapötik mamalar veya düşük tortulu terapötik mamalar verilmesini önerebilir. Belirli terapötik köpek mamalarının yüksek lif içeriği, daha fazla su emilmesine olanak tanır, bu da dışkıyı yumuşatıp bağırsak hareketini (vücudun gıdayı sindirim sisteminde ilerletme becerisini) artırır. Doğru verilmediği takdirde köpekler için tehlikeli veya ölümcül olabilecek reçetesiz ilaçları köpeğinize vermeden önce daima bir veteriner hekime danışın.

İshal Nedir?
Köpeğinizin acaba bir daha ne zaman dışkılayacağını merak ettiğiniz kabızlığın aksine ishal, bir evcil hayvan ebeveynini köpeği acaba ne zaman dışkılamayı bırakacak sorusuyla baş başa bırakır. Akışkan ve sık dışkı üretimi olan ishal, köpeklerde en yaygın karşılaşılan sindirim sistemi sorunlarından biridir. Kabızlık gibi ishal de birçok sebepten kaynaklanabilir:

Zengin veya sindirilemeyen gıda tüketmek (masadan kalanlar, dal parçaları, oyuncak, çöp)
Mamada veya ödül mamalarında ani değişiklik
Gıda alerjisi veya hassasiyeti
Stres (kulübeye kapatma, seyahat veya ayrılık anksiyetesi)
Parazitler
Viral veya bakteriyel enfeksiyon
Enflamatuar bağırsak hastalığı
Kanser
İlaçlar (antibiyotikler genellikle bir sebeptir)
Böbrek veya karaciğer hastalıkları ya da pankreas yangısı gibi sindirim sistemi harici hastalıklar
Köpeğimin İshalini Nasıl Yönetebilirim?
Köpeklerde sindirim sistemi sorunları, veteriner hekim ziyareti gerektiren tıbbi sorunlar listesinde ilk onda yer alır. İshalin sebeplerinden birçoğu ciddi olsa ve tıbbi müdahale gerektirse de çok şiddetli olmayan vakalar, veteriner hekiminize danıştıktan sonra evde yönetilebilir. Veteriner hekiminize danışmadan önce evcil hayvanınızın sorununu eksiksiz bir şekilde açıklayabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat edins:

İshal ne kadar zamandır devam ediyor?
Evcil hayvanınızda başka hangi tıbbi sorunlar var?
Evcil hayvanınızın dışkısı ne renk?
Evcil hayvanınız normal şekilde yiyor ve içiyor mu?
Evcil hayvanınız kustu mu?
Evcil hayvanınız aşırı halsiz davranıyor mu?
En önemlisi, bu sorunlardan herhangi birinden endişe duyuyorsanız lütfen veteriner hekiminize danıştığınızdan emin olun.


Köpeğimin Sindirim Sistemi Sıkıntısına Hangi Evde Bakım İpuçları Yardımcı olur?
İshalin evde yönetilmesinde veteriner hekiminizin tavsiyelerine dikkatle uymak en iyisidir. Bazen veteriner hekiminiz, sindirim sisteminin dinlenmesini sağlamak için köpeğinize 24 saat mama vermemenizi isteyecektir. Ancak temiz su daima bulundurulmalıdır. Köpeğinize yiyecek bir şey vermeden on iki ila yirmi dört saat beklemek, iltihaplı bağırsaklara dinlenme zamanı verir ve vücudun su kaybını asgari düzeye düşürür. Sıvı kaybını önlemek için köpeğinize temiz su vermek ve su içmesini sağlamak kritik önem taşır.

Köpeğinizin ishali hafif görünse de veteriner hekim bakımına danışmak, daima güvenli bir tercihtir. Veteriner hekiminiz, ishali hızla çözmek için ilaç verebilir ve kabızlık için önerilenden farklı bir terapötik mama tavsiye edebilir; bu köpek maması, azalan kilit besinleri yerine koymaya yardımcı daha yüksek düzeyde sindirilebilir bir mama olacaktır.

İster ishal ister kabızlık olsun, köpeklerdeki sindirim sistemi sorunları yakın dikkat gerektirir. Her ne kadar iki rahatsızlık da çok acil bir durum olmasa da belirtiler sürerse ve köpeğinizin durumu kötüleşirse veteriner hekim bakımını geciktirmeyin. Köpeğinizin normal dışkılama sıklığına ve dışkının kıvamına aşina olmak, bir sorunu fark etmenize ve en iyi dostunuza optimum bakımı sunmanıza yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst