KUŞ TUTTURABİLDİNİZMİ?AŞI KUŞU HANGİLERİDİR

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan urfalı nihat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 45
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
elinde belirli bir ırkın; (gerçek) sivas urfa mardin kusunu bulunduran biri neden kus tutturma uğrası içerisine girsinki.onu korusun yeter.iki iyi kustan iyi yavrular çıkmaz deniyor.bundan çıkan sonuç o iki iyi kusun sadece iyi gibi göründüğüdür.iyi yavrular vermeyen ve iki iyi kus olarak adlandırılan bu çiftin tutmamıs olduğu sonucu da cıkıyor.e o halde...? kus tutturma denilen bir süreçten bahsediliyor.bu sürecin sonuna kadar gidebilen olabilirmi.atmacası var vakitsizliği var hastalığı var uçurması var uçuramaması var yeri var yersizliği var.ırkı bozulmus kusların düzeltilebileceğine inanmak pismiş hazır çorbayı eski haline getirme cabasına benzemekte.kan sokmak ne kadar yanlıs bir is.millet iyi kus bulamıyor ama kan sokmanın gerekliliğine inananlar pat diye kus buluyorlar.güveniyorlar ve giriyorlar.kus soyu kendi arasında eslenir.çok kan girmek icabederse cok güvenilir bildik bir kan girilir.bu isler o kadar basit olsa bu kesmekes ortaya hiç çıkmamıs olurdu.gercek bir ırkın kendiside sülaleside damızlıktır.isterse kanadı ayağı olmasın.

FORMULA 1' Alıntı:
elinde belirli bir ırkın; (gerçek) sivas urfa mardin kusunu bulunduran biri neden kus tutturma uğrası içerisine girsinki.onu korusun yeter.iki iyi kustan iyi yavrular çıkmaz deniyor.bundan çıkan sonuç o iki iyi kusun sadece iyi gibi göründüğüdür.iyi yavrular vermeyen ve iki iyi kus olarak adlandırılan bu çiftin tutmamıs olduğu sonucu da cıkıyor.e o halde...? kus tutturma denilen bir süreçten bahsediliyor.bu sürecin sonuna kadar gidebilen olabilirmi.atmacası var vakitsizliği var hastalığı var uçurması var uçuramaması var yeri var yersizliği var.ırkı bozulmus kusların düzeltilebileceğine inanmak pismiş hazır çorbayı eski haline getirme cabasına benzemekte.kan sokmak ne kadar yanlıs bir is.millet iyi kus bulamıyor ama kan sokmanın gerekliliğine inananlar pat diye kus buluyorlar.güveniyorlar ve giriyorlar.kus soyu kendi arasında eslenir.çok kan girmek icabederse cok güvenilir bildik bir kan girilir.bu isler o kadar basit olsa bu kesmekes ortaya hiç çıkmamıs olurdu.gercek bir ırkın kendiside sülaleside damızlıktır.isterse kanadı ayağı olmasın.

Davut abi merhaba,

paylaşımınız için teşekkürler,

şimdi soruyorum genel olarak tabi yanlış algılanmak istemiyorum sadece 1 çift kuş altından çıkan yavrular bizi tatmin ediyor yani bir nevi tutmuşmu diyeyim olmuş diyeyim siz karar verin size yemim ediyorum ya annenin yada babanımn başına kesin bir iş gelir ya ur çıkartır ya hastalanır yada kaybolur ben o yüzden yazıyorum tutmuş kuş yoktur diye çünkü kendi gözümüzle nazar dediririz kesin başına bir iş gelir şimdi soruyorum 5 yıl önceki eşleştirdiğimiz kuşların altında çıkan oynuyorsa nerde o tutmuş kuşlar ya babası yok tur yada anası yada ikiside ölmüştür bir damızlık kümesinde kuş tutturmak bana göre 5 yıl 2nci değişik kan kattığın kuş bir kuşçunun 10 yılını alır diyorum buda benim acizane fikrim.

Saygılarımla,

Ramazan ABA

konu nerelere geldi oysa çok kısa cevaplar bekliyordum .evet tutturdum veya hala ugraşıyorum durmak yok yola devam gibi .aşı kuşu özelliğini taşıyan hayvanlar boz,bozkirli ve beyaz .selametle

urfalı' Alıntı:
konu nerelere geldi oysa çok kısa cevaplar bekliyordum .evet tutturdum veya hala ugraşıyorum durmak yok yola devam gibi .aşı kuşu özelliğini taşıyan hayvanlar boz,bozkirli ve beyaz .selametle
Nihat bey birseyler yazıp anında ortadan kabolmanız gerekmiyor.en azından bir acıklama yapma gereği hissetmelisiniz.mesela aşı kuşu boz bozkirli ve beyaz demissiniz ama anında vınnn..hele bi dur gardaş neden oyle neden bu renkler bi de hele :) bir anlat gurban.bizde bilelim mümkünse.mesela ben aşı kuşu kavramına yabancıyım.mutlak bildiğim birseydir de adı baskadır bizim nemrut ellerde :) kuş tutturma konusuna gelince iki türlü kusçu vardır, arayan ve arama gereği duymayan.arayan bulamaz çünki tutmaz arama gereği duymuyanda elindekini ya korur ya kaybeder kaybederse babayı alır;nanayy.:)kus tutturdum diyen çıkarmı bilmem çıksada inanmak için kendimi çöllere vurmam gerekir ki ihtimal dahilinde değil.kus tutturulmaz bulunur.yada kus adamını bulur.ama acıklarsan su aşı kuşunu ve renk olayını fikir teatisi yapabiliriz.saygı ve sevgiler.

ası kusunun bu üç renkle ne alakası var yani bu üç renk dısındaki kuslardan kus çıkmazmı ası kusu denince ne kadar da mükemmel bir kusla eslesek tutma garantisimi var dumanlıdan arapdan gökden de neden çıkmasın . kus rengini aktarır oyununu içinde var olanıda aktarır ellemeyi yapısmayıda aktarır madem dediginiz renkler ası kusu sizce

resimlediginiz göklerden ne bekliyorsunuz ne çıkacagını tahmin ediyorsunuz kusun rengi her ne olursa olsun neslinde her ne varsa aktarır bunu renklere baglamakdaki edindiginiz nelerdir ögrenmenin yası yok bilemedigimiz pek çok seyler var açıklarsanız bilgilenmek ögrenmek isteriz tesekkürde ederiz nihat kardesim

SAYGILAR

FORMULA 1' Alıntı:
urfalı' Alıntı:
Nihat bey birseyler yazıp anında ortadan kabolmanız gerekmiyor.en azından bir acıklama yapma gereği hissetmelisiniz.mesela aşı kuşu boz bozkirli ve beyaz demissiniz ama anında vınnn..hele bi dur gardaş neden oyle neden bu renkler bi de hele :) bir anlat gurban.bizde bilelim mümkünse.mesela ben aşı kuşu kavramına yabancıyım.mutlak bildiğim birseydir de adı baskadır bizim nemrut ellerde :) kuş tutturma konusuna gelince iki türlü kusçu vardır, arayan ve arama gereği duymayan.arayan bulamaz çünki tutmaz arama gereği duymuyanda elindekini ya korur ya kaybeder kaybederse babayı alır;nanayy.:)kus tutturdum diyen çıkarmı bilmem çıksada inanmak için kendimi çöllere vurmam gerekir ki ihtimal dahilinde değil.kus tutturulmaz bulunur.yada kus adamını bulur.ama acıklarsan su aşı kuşunu ve renk olayını fikir teatisi yapabiliriz.saygı ve sevgiler.
S.a Davut Abi anlattıklarınız(kuş arama hususunda) bana bir Nasreddin Hoca fıkrasını çağrıştırdı.
Bir ahbap topluluğunda Hoca’nın eline iş olsun diye bir saz tutturmuşlar:
-Hadi bize güzel güzel bir şeyler çal da dinleyelim!
Demişler. Hoca sazı eline alınca mızrabı bir aşağı bir yukarı teller üzerinde rastgele dolaştırmağa ve böylece tuhaf tuhaf sesler, gıcırtılar çıkarmağa başlamış:
-Aman Hoca demişler, saz dediğin böyle mi çalınır? Perdeler üzerinde usuliyle gezinmek gerek ...
Hoca , elindeki sazı dımbırdatmağı sürdürürken:
-Onlar perdeyi bulamazlar, aramak için gezinip dururlar. Ben bulmuşum işte. Niçin boşu boşuna gezinip durayım, demiş.

FORMULA 1' Alıntı:

Merhaba,

Ben yazmıyorum yazınca bu iş bana patlıyor? :evet:

Saygılarımla,

Ramazan ABA

mazidenbiri' Alıntı:
nihat abi önce üsteki yazdıklarıma cevap bekliyorum

sonra urfadaki cocuklar öğreniyolar bu bilgiyi de
ee ben samsunluyum samsundaki cocuklar öğrenemezlermi
ayrıca bunu başkasından öğrenilecek kadar önemli bişey de değil biraz takip le ve dikkatle öğrenilir zaten
illa yıllar geçmesi gerekmiyor
nasıl anlarız
1. örmeğin gökle bozu vurduk
ilk catlayan yumurta ilk yumurtadır yüzde 95
baktık cıkan yavruya gagası siyah bu gök olur
sonra cıkan yavrunun gagası beyaz buda boz
yavrular büyür bakarız ki gök yavru erkektir (hemen anlarız ki ilk yumurtadan cıkan)
2.diyelim aynı renk kuşları eşledik
yine ilk çatlayan yumurta ilk yumurtadır
1 yada 2 gün sonra öteki yumurta da cıkar
aralarında gözle görülür boy farkı olur
ilk cıkan yavru biraz daha büyüktür yavrular 1 haftalık olduğunda daha iyi anlaşılır
sonra fark kapanır eğer anaçlar iyi yavru bakabiliyorlarsa
boyca biraz büyük olan yavru zaten aklımızdadır gözümüzün önünde büyüdüğü için biraz sonra tam büyür (anlarız ki ilk cıkan yavru büyük olduğu için erkek)
3. yine bazı kuşlar iyi yavru bakamaz özellikle acemi olanlar
2 yavru büyütemez biri sürekli ölür
yine ilk çıkan yavruda oluşan boy farkı 1 haftalıkken anlaşılır biraz büyük olur
sonra bu fark anaçlar iyi bakamadığından dolayı acılır biri büyük biri küçük olur ve küçük yavru ölür
büyük yavru kalır ve o da erkek çıkar
bu 3 maddede de istisnalar cıkabilir o ayrı konu

bu saydığım 3 madde senede hepimizin başına onlarca kez gelir
hesabı yıllara vurursak yüzlerce kez bu olayları yaşarız
bunlar benim dikkatimden kaçmadı

bunlar benim izlenimlerim bu benim büyük kuşcu olduğum anlamına gelmez
ama
***ben sadece senden kopya cekmediğimi anlaman bunları yazdım***
urfalı cocuklar gibi babamızdan da öğrenmedik
yaşayarak öğrendik
saygısızlık yaptıysam affola
saygılar
.....

estfrllh ramazan kardasım.yazmanı canı gönülden isteriz.

oncelıkle selamlar.aşı kusu bızım bıldıgımız ıkı cesıt kus tıpınden olur.bırıncısı elımızdekı damızlıklardan aldıgımız rengı herzaman olan kardeslerınden farklı renkde cıkan ve asla taklayı donmeyen kuslardandır.bu kusları ne kadar ucurursanuız ucurun oyun sokmeyı bırakın bel bıle kırmazlar ama altlarından cok ıyı yavru duser.dıgerıde arkadaslarında soledıgı gıbı yerde donen kuslardır.bu kuslardan da cok hırslı ve guzel yavrular dusuyor.her ıkı tıpde ası kusu olarak kullanılır.bız bole ogrendık

s.a bu meşhur aşı kuşları dişi mi olur erkek mi yoksa her ikiside olabilirmi????

yerde dönen yani baskın karakterli kuşlar aşı kuşudur.. bu oynamadı ama altından gelen muhakkak oynar bu tip kuşlar bizde hoş karşılanmaz.. damızlığı havada göz görüp kulak duyacak..

ikitane yerde dönen kuşların eşlenmesiyle altından efsane kuşlar çıktı oynadı kuşun damarı biliniyorsa böyle kuşları deneyin derim gidipte şebabın miskinin yerde döneni değil tabi oyun kuşunun iyi damardan gelen yerde dönen kuşları bebelere vermeyin altından en az bi yavru alın deneyin emin olun size o çok güzel oynayıp yapışan kuştan daha sağlam yavrular atacaktır

SİVRİHİSARLI' Alıntı:
s.a bu meşhur aşı kuşları dişi mi olur erkek mi yoksa her ikiside olabilirmi????

Merhaba,

bence sizin fikrinize kalmış.

bana kalırsada aşı kuşu dişi derim. ha şimdide şunu söylerler tarlaya ne ekersen onu biçersin benim fikrim dişiden yana

Saygılarımla,

Ramazan ABA

Geri