kuşların cinsiyeti ve dişilerin kısırlığı nasıl anlaşılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan vakurturna
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 42
  • Görüntüleme Görüntüleme 66K

vakurturna

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
sait görgülü
Meslek
eczacı
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar kuşların cinsiyeti nasıl belirlenir, ipuçları nelerdir , birde dişi kuşun kısır olduğunu nasıl anlarız?

Eğer yeni başlıyorsanız cinsiyet ayrımını yapmanız biraz zor olabilir.Doğada çoğu canlıda olduğu gibi güvercinlerinde erkekleri biraz daha yapılı dişileri biraz daha narin yapılıdır.Kuşa baktığınızda hareketleride size fikir verebilir.Erkek kuşlar genelde daha hareketlidir.Kısırlığa geldiğimizde; kısırlık kolay anlaşılan bir durum değildir.Bir kuşun kısır olduğunu 1 sene içinde yaptığı yumurtaların boş olması,kuşun değişik kuşlarla eşlenmesi vs... gibi şeylerden sonra anlaşılabilir.Saygılar...

teşekkürler kardeş ben küçükken kuş beslemiştim abilerimle ama şimdi yeniden kümes yapmaya çalışıyorum geçen gün sarylı boz çıtır ile boz aldım, ikisi eşleşti başka bir arkadaştan da açık boz aldım o da daha yem yemeye başlayan yavru, daha da kuş arıyorum, oyunlu kuş satan olursa ilgilenirim

Dişi kuşun kısır olduğunu anlaman için altına yumurta koy eğer yumurtalara yatarsa kısırdır yatmaz ise kısır değildir erkek kuşun kısır olup olmadını anlamak biraz zordur genelde de dişiler kısır oluyo ama erkeğin eşi yumurtlayan bir kuşsa eşini değiştiğinde yumurtlamazsa uzun süre anlaki erkekte bi sorun var ama iyi takip etmek lazım bunları

saygılar

EMRE KALENDER

ekrek kuşun kısır olup olmadığını şu şekilde de anlarız eger yumurtalar böş çıkarsa o kuş kısırdır .

bak kardeş kuşun kısır olup olmadını şöyle anlarsın.önce azmış bi erkekle dişiyi bi yere gapatacaan.sonra eş olurlar onlar.sonra çiftleştikten sonra ikisinide gapacan doru doktora gedecen.testleri var bu kısırlık olayının test yapdıracan.baktın biri kısırssa tüp civci uygulaması cıktı yeni leyin hemen tüp civci uygulamasına başvuracan.la kardeşim hastamısınız siz ya yumurtluyosa kısır deil yumurtlamıyosa kısırdır eşlerin birinden birisi.selamlar

kuşların cinsiyetini nasıl ayır edebilirim

baraacuda' Alıntı:
bak kardeş kuşun kısır olup olmadını şöyle anlarsın.önce azmış bi erkekle dişiyi bi yere gapatacaan.sonra eş olurlar onlar.sonra çiftleştikten sonra ikisinide gapacan doru doktora gedecen.testleri var bu kısırlık olayının test yapdıracan.baktın biri kısırssa tüp civci uygulaması cıktı yeni leyin hemen tüp civci uygulamasına başvuracan.la kardeşim hastamısınız siz ya yumurtluyosa kısır deil yumurtlamıyosa kısırdır eşlerin birinden birisi.selamlar

:) senin Türkçende bir problem var sanırım...yada parmaklarında!!!!

hüseyinerdem' Alıntı:
kusların cinsiyeti hakkında bılgı istiyorum
Yukarda bir arkadaşımız ayrıntılı bir şekilde yazmış zaten!

Yoksa siz özel hizmetmi istiyorsunuz! :ckmk:

s.a bazı arkadaşlar yumurtluyorsa kısır degildir diye yzmışlar bu yanlış bir yardımlaşma erkek kısırsa dişi yumurtlar fakat yumurta oluşmaş yeni arkadaşlara yardımcı olmak zor olmasa gerek bilmiyor diye dalga geçmeninde anlamı yok bu sitenin kuruluş nedenlerinden biri bilgi paylamıdır heralde üyelerde yardımcı olmalı diye düşünüyorum saygılar sevgiler...

oncelıkle bu konuda sana bıraz bılgı vereyım.
her canlının erkegı gosterıslıdır serttır. guvercınlerdede erkek kus devamlı baskın bı tarzı vardır. elıne aldıgınde genelıkle fark edersın erkekmı dısımı oldugunu ama ne rengınde ne ırkınde ne tuyunde fark etmez belırlı bı farkı yoktur erkek ve dısı arasında..

kısır olayına gelınce bır arkadasımdan cok duzgun sakalı bır dısı aldım kusu kendı erkeklerımden ıyı bır kusla es ettım. 8 ay boyuncayuva kızdırdılar kuslar yumurtlamadı yumurta surup baska kusun yumurtasına baktırdık. yavruyu buyutunce dedıkkı dısı kısır esı bozduk kusu posta erkekle ıs ettık erkegımızıde dışelerden bırıne es ettım. kumeste suan hem erkegın yavrusu buyuyor hemde posta ıle kısır dedıgım dısı kus yumurladı onun yavrusuda buyuyor. yavrular posta oldu tozluklu... ne dıyelım 8 boyunca yumurtlamadı sımdı postadan yavru buyuttuyor... bu kuşun kısır olayı bıraz cok baska bı olay egerkı kus darbe almamış ıse kolay kolay kısırlık olmuyor...(dogal sartlarda)

slm arkadaslar ben yeni guvercin bakmaya basliyorum gecen 4 tane taklaci mardin gucercini aldim aldigim kisi 2 si erkek 2 si disi deiye verdi ama adamin erkek diye verdiyi kusla diyer erkek beraber oluyoir anlamadim gitti aceba odami disi cevaplarsaniz sevinirim

s.a
İsmail KILIÇ kardeş beraber oluyor derken çiftleşmelerinden bahsediyorsun galiba:D eğer çiftleşiyorlarsa doğal olarak ötüp kur yapıp binen kuş erkek diğeride dişidir...

dişi güvercinle erkegi ayırt emenın kesın yolu gaagasıdır 3 günlük yavru dahıl disi veya erkek olduğu bu yontemle ayrılır gayayı hafif acarsın erkeginki genisler enden dişininkinde fazla bi değişiklik olmaz ınanmayan denesin

not(eli ağar olan bunu denicem deyipte kuslara iskence cektirmesin ne bu tarafta nede oteki tarafta mesulıyet kabul etmem)

arkadaşlar bu güvercin işine yeni meraklandım kuşların cisiyetini nasıl anlayabilirim gagasından,ayağından veya başka bir yerinden anlaşılmıyor mu? detaylı bilgi verecek birisi yok mu?

S.a
Necmettin arkadaş bende yeni sayılırım ama eş dost tanıdıkların desteğiyle birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz özelliklede ibrahim abi (MusTanG) sağolsun yılmadan bana bilgilerini esirgemedi asıl konuya gelince bende ilk zamanlar çok sıkıntı çektim ama cinsiyet ayrımı tırnak,ayak,gaga,göz vb. şeylerle anlaşılacağını zannetmiyorum bunlar hayvanın kalıtsal yapısından dolayı farklılık gösterir ama nacizane bilgilerimden bir kaç şey söyleyecek olursam kuşların ayaklarıyla kuyruk kısmının ortasında çatal denilen yer var burası eğer açıksa dişi olma ihtimali yüksek ayrıca dişiler diğer arkadaşların dediği gibi daha narin olabilir ama çok narin erkek kuşlarda var bu olay birazda kuşları tanımayla ilgili ben şuan cinsiyet ayrımını bazı kuşlarda zorlansamda yapabiliyorum kuşların kızmasını sağlayan kenevir vb. tahılları verirseniz cinsiyetini daha kolay seçersiniz saygılar...

selam arkadaslar bir sorun varr yardımcı olursanız sevinirimm benim bir çift kuşum var dişi yumurtlamıyor erkek olan kafesine giriyor ama dişi girmiyor neden acaba dişi güvercin kısırmıdır.. :? :? :? teşekürler arkadaslarr

Selamün Aleyküm Arkadaşlar ,
Ben bir Emniyet Bekçisiyim.Güvercinlere özellikle bir merakım var.
Güvercinlerin ne ırkı olduklarını bilmem ama genellikle kır güvercini renklerine çok yakın ınklar dışında tüm çeşitlerini severim. Eş dostun yardımlarıyla her türden edinmeye çalışıyoruz. Yalnız son günlerde erkek olanlar arttı hepside kızgın dişi kuş bulmakta zorlanıyoruz.Akşehirli bir arkadaşla bereber bu hobiyi yapıyoruz ama o arkadaş kendi yöresine göre paçalı oyunlu taklacı kuşları seviyor. Ben ise yüksek uçan taklacı ve genellikle kahverengi türü kuşları seviyorum.Her neyse ben önceleri kuşların cinsiyetini kuyruğunun hemen üst tarafında bulunan küçük sivilceyi andıran çıkıntıdan biliyordum. Bu çıkıntının uç kısmında iki uç nokta varsa dişi tek uç nokta varsa erkek oluyordu.Ancak son zamanlarda herhalde kuşların türlerinin iyice karışmasından olacak bazı kuşların benzer özellik göstermeleri nedeniyle erkek dişi olmasını ayırt edemez oldum.Şimdi genellikle kuşun iyice kızması neticesi kabarıp vogurdaması ile dönmesinden cinsiyetini anlayabiliyoruz. Tabi bu kuyruk üstüne baktığımda şüphe uyandıran kuşlarda oluyor. Genellikle kuyruk üstünden anlıyorum. Benim asıl sizlerden öğrenmek istediğim son günlerde yeni çıkan bir çift yavrunun tüylenmeye başlamasından sonra bir tanesinin ölmesidir. Bunun neden meydana geldiğini anlayamamıştık.Biz kendimizce kuşları iyice ilaçladık.Yuvalarını da ilaçladık.şu an iki çift yavrumuz maşallah sağlam .Bit nedeniyle ölmüş olabilirler mi ? acaba ölen yavrular. Şimdi artık biz sürekli ilaçlıyoruz.Birde güvercinsever arkadaşlar ellerinde dişi olup cüzi miktarda bize gönderebilecek arkadaşlar varsa sevinirim.

merhaba said abi erkek kuş dişiye göre daha kalıplıdır.daha dik yürür (bağrı önde yürür)boynu daha kalındır.dişiye nazaran daha hareketlidir.dişiye göre daha sert bir ötüşü vardır. dişide erkeğin tam zıttıdır tabi istisnalar da var.eğer kuşun cinsiyetini bunlardan anlamassan mecbur kalmadıkça başkasının sözüne güvenip cinsiyetini bilmediğin kuş alma en azından cinsiyet hakkında yorum yapana kadar.zaten bir zaman kuş besledikten sonra kuşun erkek mi dişimi olduğunu kolaylıkla anlamaya başıyacaksın.
kısır kuş hakkında bildiklerimi yazayım kısır kuş yumurtlamasını uzun zamadır beklediğin ve bir türlü yumurtlamayan kuştur kuş sürekli yumurtalık değiştirip duruyorsa ve yumurtlamıyorsa o kuş kısırdır yanlız kuş, kuşun artık yumurtlamayacağından emin olacağın bir süre içinde(misal 1yıl 6 ay vs) yumurtlamassa kısırdır.kısır kuşların çoğu altına yumurta koydun mu oturur.yanlız yumurtlamak üzere olan bir kuşta altına yumurta koyunca oturur ve kendi yumurtasını yumurtlamaz sonucu kuşun ölümü ile sonuçlanabilir o yüzden kuşun kısır olduğundan emin olmalısın
ayrıca bazı kısır kuşlar yumurtlar ama yumurtası boş çıkar.bundan ziyade bazılarıda yumurtayı dölleyemez ve yumurtadan yavru çıkmaz.bu durum uzun zaman sürerse eşi bozup ikisinide başka kuşlarla dene zaten o zaman anlaşılır hangisinin kısır olduğu o zaman kısır kuşu seçer gereğini yaparsın tabi bunlar için zaman gerekli benim bildiklerim bunlar eğer eksiğim veya yanlışım varsa bilen arkadaşlar veya ustalarım tamamlarsa sevinirim saygılarımla

selm benim bi damızlık kuşum var yaşı genc daha önceleri yavru alabiliyodum şimdi alamıyorum üc dört tane dişi deyiştirdim yumurtalar dölsüz yani boş yavru oluşmuyor hangi ilacı kulana bilirim kuşum cok deyerli bi oyun kuşu saygılar kolay gelin

S.A
arkadas Kisirlik hakkinda bir kac bigi vermek isterim ben bu bilgiyi Allah rahmet eylesin bir kisiden almaisdim bu bilgiyi kisirlik konusunda guvercin beslerken besledigimiz yer sadece beton ise guvercinin tas veya toprak yayilmasi gerek birde kisir yumurta alamiyorum diyorsan guvercinin kumes veya kaldigi yere toprak atiniz birde fazla olmamak suretiyle tuzlu su iciriniz arada yapiniz egerki (kisir dediginiz kus yumurtlarsa ilk yumurtasini kiriniz yoksa yavru alamzsiniz ilk yumurtasi bozuk cikar )benimde cok basimdan gecdi boyle konular cunku benimkiler beton yerde oldugundan toprakla fazla temas etmiyordu bunlari yaptim ve iyi sonuclar aldim insallah sizlerinden isine yarar (tuzlu su fazlada vermeyiniz arada nadir bir sekilde Surekli Vermeyiniz bir iki kere yeterli olacakdir)

Isteyen arkadas o guvercine deneye bilir bu dedigimi,,,

haltar kardeşime katılıyorum hiçbir şive ile dalga geçilemez :sinirli: :sinirli: :sinirli: :sinirli: parmakların sorunluysa yazma :sinirli: :sinirli: :sinirli: :sinirli: :sinirli:

taş toprak yayılması yumurtanın kabuğunu oluşturması için eğer kuş toprak yemezse yumurta kabuksuz olur ki o da bir işe yaramaz yani kısılığı çare olacağını sanmam

barakuda ıyı bı uyarıyı hakedıyosun...edıtorlere carpılmanın zamanıdır.ne bıcım bır uslup o oyle

baraacuda' Alıntı:

AÇIKLAMA İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK İYİ OLDU AYDINLANDIK :heyo: :tamam:

baraacuda' Alıntı:

AÇIKLAMA İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK İYİ OLDU AYDINLANDIK :heyo: :tamam:

Erkek kısırsa: Tohumu olmaz dişi yumurtlar ama yumurtalar boş çıkar yavru oluşmaz
dişi kısırsa: Yumurta hiç olmaz altına başka bir kuşun yumurtayı çekin hemen yatar çünkü kendisinin yumurta yapamıyacağı nı bildiği için hevesle yatar..

Eğer daha önce yavru alınan kuşlar bir birbirine eş edildiğinde yumurta olmuyorsa kuşlar ya dinlenmeye çekilmiştir yada yumurtadan kesilmiştir artık...

Birde gözlemlerime göre kuşlar ne kadar eşleşirse eşleşssin yani erkek istediği kadar bassın dişi yuva kızdırmazsa yumurta yapmaları gecikiyor.

19-20 ŞUBAT baharı müjdeleyen ilk olay cemre havaya düştüğünde bütün kuşlar genelde yumurta yapmak isterler çünkü yavrular bahar yavrusu olacağı için bakılmaları be gelişmeleri daha kolay olacaktır..

SAYGILAR...

s.a arkadaşlar kuşçuluğa yeni başladın genelde tanıdığım kuşçular kuşun bonuna ellerini koyup anlıyolar.neye göre anlıyolar acaba bileniniz var sa ?

sökükçü' Alıntı:
s.a arkadaşlar kuşçuluğa yeni başladın genelde tanıdığım kuşçular kuşun bonuna ellerini koyup anlıyolar.neye göre anlıyolar acaba bileniniz var sa ?

erkek kuşun boynu dişiye göre daha kalın oluyor galiba

Geri