Kuşumun kanatları neden böyle oldu

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Oguzhan GÜRKAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 53
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K
hayırdır arkadaşım aynı mahallede veya aynı sokakta flanmı oturuyoruz sen benim kuşumu nerde izledinde yorum yapıyosun... Hadi diyelim çok kötü kuşlarım var seni ne ilgilendirir..2 yaş büyüksün diye kendini 50 yıllık kuşçumu sanıyosun.. Sen o kadar bilgili biri olsan ne yazar git önce terbiyeli konuşmayı öğren.... !!!
 
melihdnr' Alıntı:
hayırdır arkadaşım aynı mahallede veya aynı sokakta flanmı oturuyoruz sen benim kuşumu nerde izledinde yorum yapıyosun... Hadi diyelim çok kötü kuşlarım var seni ne ilgilendirir..2 yaş büyüksün diye kendini 50 yıllık kuşçumu sanıyosun.. Sen o kadar bilgili biri olsan ne yazar git önce terbiyeli konuşmayı öğren.... !!!

kuslarina cok guveniosan fotolarini koy hadi.bak bende koyucam hatta edremitlerimin videosunu cekip onlarida eklicem bakalim hayatinda gordun mu oyle oynaklar.tamam mi abicim .

`KARISMA BENDE`
 
Banane abicim senin kuşlarından aynı şekilde sanane benim kuşlarımdan.... Saçma sapan yerlere çekiosun konuyu herkes düşündüğünü söyler o kadar kuşlarını göstermek istiyosun engel olan yok site herkese açık....
 
nusretgskr355' Alıntı:
cok mu biliyonuz siz.tamam hadi fare yemedi.peki kopek gibi ucan azmanlarinda mi kanadi sert vurmaktan ucmaktan bu hale geldi.haaaa birde balkona fare gelmez die bir kural yok.10. katin tepesine dahi gelirler yem olduktan sonra. rahat olun.boylede bilgic bilgic konusmayin

dediğin doğru fare 10. katada 20. katada çıkar ama kuşların kanat teleklerini yemez tüy zamanı tüm kuşların kanat telekleri zayıflar yuvanın kapısının kenarına, düneğe ne bileyim folluğa girip çıkarken çarpması yeter bu hale gelmesi için

senin yaşın kaç daha dünkü bebesin senin yaşından fazladır kuş besliyen insanlara bilgiçlik taslıyosun yada kuşun kadar konuş gibi cümleler kuramazsın sen önce insanların fikirlerine saygı duy sonra belli yaşa gel onsan sonra seni kaile alalım sen gibi cahil cahil konuşanları gördüm hepsi fıs cıktı.... akşam akşam çoluk çocukla muhattap olmamam lazım ama neyse,,,

herkeze saygılar....
 
Cevap ne onu anlamis degilim.
bende fare yok,geldiginde de vardi bir kusumda
kanat seside var.
3 ay oldu bekliyorum bir düzelme yok bir gerileme var bas kismindanda basladi bu olay.
yani kusa bakiyoum tüy gitmis sadece tel kalmis basinda duruyor kipri gibi.
bende acemiyim bende daha tüy degistirmedim ve yavruda eke yapamadim.
sadece 1 kusumda bu sorun var baskasinda yok disiside ayni kendi gibi yan yana gelince fark ediliyor.

kanat cekmek bizce isin en basit yolu.
kus severler ve iyi yetistiriciler vitaminsiz birakmiyor kuslarini.
bende kanatda cekme yok vitamin ara sira(dogal ilac).
kusu fare yemisse bas ve kanatdan baslamasi cok garip.

söyle bir haber buldum
GÜVERCİNLERDE GÖRÜLEN DIŞ PARAZİTLER

Güvercinlerde rastlanan parazitleri kabaca iç parazitler ve dış parazitler olmak üzere iki ana grupta ele alabiliriz. İç parazitler, daha çok kuşların bağırsaklarında bulunan bazen de akciğerlerine yerleşen parazitsel canlılardan meydana gelmektedir. Bu araştırmanın konusunu oluşturan dış parazitler ise, güvercinin vücudunun tamamen dışında , tüyleri, telekleri arasında yaşayan canlıları konu almaktadır. Güvercinler üzerinde en çok rastlanan dış parazitlerin başında bit, atsineği, pire ve kene gelmektedir.


1 ) BİT
Bit adı altında sınıflanan 3500’e yakın böcek türü bulunmaktadır. Hayvan bitleri sınıflamada Phthiraptera takımı içinde ele alınmaktadır. Ortak özellikleri asalak bir yaşam sürdürmek olan bu canlılar, üzerinde bulundukları canlıya hayli zarar verebilmekte ve çeşitli hastalıklara ortam hazırlamaktadırlar.
Uzunlukları genellikle 1 - 2 mm arasında değişen yassı vücutlu, kanatsız, genellikle kirli beyaz, sarı, kahverengi ve siyah tonlarında olabilen bu canlıların vücutları, baş göğüs ve karın olmak üzere üç ana bölümden meydana gelmektedir.
Gözler, duyargalar ve ağız baş bölümünde yer alır. Gözler bu canlılarda bir hayli körelmiş durumdadır. Sadece karanlık ve aydınlığı ayırt edebilecek bir yapısı vardır. Göğüs bölümü küçüktür. Göğüs bölümünde bulunan ayaklar üç çifttir ve vücudun iki tarafında bulunurlar. Ayakların sonları tırnak veya çengelle sonlanır. Bu kısımlar asalağın üzerinde yaşadığı canlıya sıkıca yapışmasına yarar. Yassı ve saydam bir görünüme sahip olan karın bölümü, 8 ya da 10 halkadan oluşmaktadır. Bütün vücut genellikle sert bir kitin tabakası ile kaplıdır. Bu tabaka sayesinde kuşların gaga darbelerinden fazla etkilenmezler.
Bitler, ağız yapılarına göre iki büyük alt takıma ayrılarak incelenirler. Bunların ilki. Mallophaga adı verilen “Isırıcı Bitler”dir. Kuşlarda görülen bit türleri, bu takımın alt bireylerinden meydana gelmektedir. Bu tür bitler, telek, tüy ve derinin yumuşak kısımları ile bazen de kan ve doku sıvıları ile beslenirler. İkinci grup bitler, Anoplura adı verilen “Emici Bitler”dir. Bu tür sadece memeli hayvanlarda ve insanda asalak olarak bulunur. Bu tür bitler yalnız kan emerek yaşarlar.

GÜVERCİN BİTİ
Mallophaga adı verilen ısırıcı bitler takımının Menoponidae ve Philopteridae familyasına bağlı bazı bit türleri güvercinlerde de asalak olarak bulunurlar. Güvercinler üzerinde bulunan tüm bit çeşitlerini ben bu yazı kapsamında kabaca “güvercin biti” olarak adlandıracağım.
Burada önemle belirtmek istediğim bir nokta, güvercinler üzerinde bulunan bit türlerinin hiç birinin insana bulaşmayacağıdır. 3500 kadar çeşidi bulunan bit, üzerinde yaşadığı canlıya göre özelleşmiş bir yapı gösterir. Hatta aynı canlı üzerinde canlının farklı bölgelerine özelleşmiş bit türleri de bulunmaktadır. Dolayısıyla güvercin üzerinde yaşayan bir bit çeşidini insanın üzerine taşırsanız bu bit insanın üzerinde yaşayamaz ve ölür. Çünkü güvercin bitlerinin tümü tüy ve telek yiyebilecek bir çene yapısına sahiptirler. İnsanda görülen bit türleri sadece kan emerek yaşayabilen Anoplura takımına ait alt türlerdir.
Kuşların çoğunda vücudun değişik bölgelerinde yaşamaya uyum sağlamış en az 4 ya da 5 tür bit aynı anda asalak olarak yaşamını sürdürebilir. Güvercinler üzerinde yaşadığı saptanmış bit türleri şunlardır.

GÜVERCİNLERDE GÖRÜLEN BİT TÜRLERİ
1 ) Menopon gallinae : Menoponidae ailesindendir. Antenleri 4 parçalı ve uzundur. Gövde iki parçalı bir görünümdedir. Ayak uçlarında bir çift tırnak taşır. Tavuk biti ya da kırmızı bit adı ile bilinen bu bit türü, daha çok tavukların üzerinde bulunmaktadır. Sarımsı bir rengi vardır. Üzerinde kırmızı benekler bulunduğu için “kırmızı bit” adı ile de anılır. Bu bit türü tavukların yanı sıra nadiren güvercinler ve kanaryalar üzerinde de görülmektedir. Tüy ve telek yiyerek yaşar.

2 ) Goniocetes piageti : Philopteridae ailesindendir. Antenleri 5 parçalıdır. Ayak uçlarında bir çift tırnak taşırlar. Tüy ve telek yiyerek yaşarlar. Evcil ve yabani kuşlarla birlikte yoğun olarak güvercinlerde de bulunurlar. Rengi sarı, kahverengi tonlarındadır.

3 ) Goniocetes compar : Philopteridae ailesindendir. Antenleri 5 parçalıdır. Ayak uçlarında bir çift tırnak taşırlar. Tüy ve telek yiyerek yaşarlar. Evcil ve yabani kuşlarla birlikte yoğun olarak güvercinlerde de bulunurlar. Rengi sarı, kahverengi tonlarındadır.

4 ) Columbicola columbae : Philopteridae ailesindendir. Antenleri 5 parçalıdır. Ayak uçlarında bir çift tırnak taşırlar. Tüy ve telek yiyerek yaşarlar. Evcil ve yabani kuşlarla birlikte yoğun olarak güvercinlerde de bulunurlar. Rengi sarı, kahverengi tonlarındadır. Diğer güvercin bitlerine göre daha uzunumsu bir yapısı vardır.

Güvercinlerde görülen bu bit türleri daha çok mevsimlik bir şekilde ortaya çıkarlar. Kış aylarında güvercinler üzerinde nadiren bite rastlanır. Ancak havaların ısınması ile birlikte aniden bütün kuşlarımıza yayıldıklarını görüp şaşırabiliriz. Güvercin bitlerinin üremesi için yaz mevsimi ideal koşulları sağlar. Tüy değişim dönemleri ise bitlenmenin en yaygın dönemlerini oluşturur. Bu dönemler bit açısından bol besin vardır.

(bu kismi konuyu iceriyor)
Uzun süre üzerinde bit barındırmış güvercinlerin özellikle kuyruk ve kanat teleklerinde bitlerin yemesi sonucu oluşmuş delikler ve belirgin zedelenmeler gözlenebilir.
Bit üzerinde yaşadığı güvercini hemen hemen hiç değiştirmez. Hatta güvercinin bir nedenle ölmesi halinde üzerinde yaşayan bitlerde sonradan ölürler. Ancak güvercinler arası kavgalar, çiftleşme, ortak beslenme ve sürtünme gibi yakın temas durumlarında bit diğer kuşa geçebilir. Aslında salmamızda bir kuş bitlendiyse ve biz onu hemen tespit edip ayırarak tedavi yoluna gitmemişsek büyük bir ihtimalle bit, salmamızdaki tüm kuşlara kısa zamanda yayılacaktır.
 
Bazıları fare yemiş diyor çok güldüm :D Bunun sebebi kuşun takla atarken ayak pençelerinin kanatlarına takılıp budaması gibi birşey kuşun özünde var yani ben paçoz kuşların ( posta,bango vs. ) hiçbirinin kanadında böle birşey görmedim genellikle oyun oynaması ve kanat sesinden olan birşey
 
Çok sesli olmasından kaynaklı dır. Kanatlarını çeksen de tekrar gelecek kanatlarını yine aynı şekilde yapacaktır. Yumuşak bir kuşla eşleştirip soyunu üret.
 
Kardeş kuşun kanat yiyor,bana sorarsan bunu elinden çıkar tabi yine sen nasıl istersen.Böyle kanat yiyen kuştan hayır gelmez,kanatlarını çeksende yine yer kanatları çünkü damarında var,ya anneden yada babasından geliyo bu.Benim bildiğim kanat yiyen kuşu kimse beğenmez ve tutulmaz,çok iyi oynasa bile ama dediğim gibi besleyen sensin sana kalmış,bu benim nacizane fikrim.Ayrıca bu kuştan yavru bile alsan,yavrusuda kanatları aynen böyle olur.Saygılar..."DADAŞ"
 
ne fare ne kanat sesinden öyle olmuş tüylerdeki ufak parazitlerden kaynaklanıyor bir ansiklopediden okumuştum
 
velidamar' Alıntı:
iyi günler öncelikle şunu belirtmek istiyorum,fare olayı çok komik,fareler tüy yemez ,genelde kuşun beynini veya gözlerini yani yumuşak yerlerini özellikle masum yavrularınkini yerler,bu konuda bayağı tecrübeliyim,gelelim asıl konuya,kuşun tüye girmiş son 4 teleğe gelmiş,uçsa bile kuşun canı yanar taklaya yüklenmez ve ayrıca kuş çok sert,bu durumdaki kuşları çok verimli uçuramazsın,yavrularındada aynı proplemi büyük ihtimal yaşarsın,kuşunuzu elden çıkartmak istemiyorsanız damızlığa ayırın ve aynı kandan kuşla asla eşlemeyin yumuşak bir kuşa eşleyin kısacası kuşun sert olmasından ileri gelen bir durum kanatları gelsede aynısını tekrar yapar........
 
Serkan BONCUK' Alıntı:
Kanatlarını çok sert vurmasından dolayı böyle olmuş sanırım


Aynen katılıyorum.. :heyo: :heyo: :heyo:
kanatlarını çok sert vuruyorsa öyle olur benim kuşlarımın bazılarındada öyle oldu. :tamam:
 
Çok uçup sefer yapan inmekte zorlanan ve sert kanat çırpan kuşlarda bu deforme olur, benim kuşlarımda da aynı olay var ve fare girmesinin imkanı yok çünkü evde besliyorum :D
 
Abi sefer vya inmekte zorlamayla alakası yok benim aynakuyruk arapım var 1 - 1.5 saat uçuyor kanat sesi hiç yok sadece fişeğe girince var okadar kuşun kanatları pırıl pırıl 1 senedir uçuruyorum hala zedelenme yok bu zedelenme olayı aknat sesinden dolayıdır
 
lordmozard61' Alıntı:
Abi sefer vya inmekte zorlamayla alakası yok benim aynakuyruk arapım var 1 - 1.5 saat uçuyor kanat sesi hiç yok sadece fişeğe girince var okadar kuşun kanatları pırıl pırıl 1 senedir uçuruyorum hala zedelenme yok bu zedelenme olayı aknat sesinden dolayıdır


Tamam işte canım kardeşim aynı şeyden bahsediyoruz sert kuşun seferden yukarı fişeklediği anda kaç kere kanatlarını birbirine vurarak yukarı çıktığından bahsediyorum. 2 tur atıp kuş kendini o hale getiremez ne kadar sert olursa olsun. Zaten yükseldikten sonra çok zorlanmaz kuş çıkışlarda yırtar kendini.
 
Eyvllah abi sonuçta benden çokca yaş büyüksün ben 4 yıllık kuşculuktaki gördüklerimi söledim sen benim yaşım kadar kuş beslemişsindir belkide :D
 
lordmozard61' Alıntı:
Eyvllah abi sonuçta benden çokca yaş büyüksün ben 4 yıllık kuşculuktaki gördüklerimi söledim sen benim yaşım kadar kuş beslemişsindir belkide :D


Senin yaşında kaçak göçek kuşçuluğun manasını tam olarak anlayamadan başladım, sonra baktım ki bu iş böyle olmayacak, işimi gücümü kendi emeğimin hakkını kazandıktan sonra devam etmeye karar verdim. Şimdi ise kuşçuluğun ne demek olduğunu nasıl "cambaz" değil de "kuşçu" ünvanı alınır bunu anlamaya çalışıyorum, hangimiz olursa olsun en usta kuşçuların bile bazen yeni birşeyler öğrendiğine eminim. Ben gerek forum sayesinde gerek ustalardan her geçen gün yeni birşeyler öğrenen öğrenci gibiyim şu an ama ne usta ne de kuşçu değilim. Halen öğrenciyim, umarım bir gün bizler de usta diye anılırız.
 
nedense büyüklerimiz bu konu hakkında pek konuşmamış
teçrübeli abilerimizin yorumlarını görmek isterdim sadece bi kaç kişi yorumlamış

bak kardeşim benim öğrendiğim şu yanlış biliyor olabilirimde

1.bu eğer kuş yatan şakşaksa bu küçük kusur olarak görülür
2.eğer oynayan kuşsa büyük kusurdur (işleyen demir pas tutmaz )
3.kanat yemenin kuşun sert kanat vuruşuyla alakası olabilir belki (normal şekilde kanat vuran kuş da kanat yiyebilir)
4.kuşun sertliğine fişekte bakılır ..(oyunsuz ve ya kalitesiz kuş sert kanat vursa ne yazar vurmasa ne)
5.bildiğin kuşsa kaliteliyse kanat yemeyen bi soydan gelen kuşla eş yap
6. oynayan yavruları kanat yemeyecektir
7.kuş kalitesizse zaten uğraşmaya değmez
saygılar
 
abi kesinlikle kanat vurmayla alakası var şuan 1 kuşum var kanat sesi silah gibi geçen kanatlarını çektim kanatlarını öyle bi yemişki uçuamıyordu 1 sendirde uçurduğum kuşum var 1 1-5 saat uçuyor kanatları pırıl pırıl kanat sesi hiç yok
 
nusretgskr355' Alıntı:
kanatlarini fare yemis kardes.


Abi sen kuşçu olduğundan eminmisin?Fare nasıl yicek onu? :ckmk:
 
bak kardeşim kanat sesiyle alakası yok
bunu normal kanat sesli kuşlarda yapar
oyunlu kuş zaten kanat yemez
oyunlu kuşunun kanat sesi olmaması kuşunun kusurudur
 
35caner35' Alıntı:
nusretgskr355' Alıntı:
kanatlarini fare yemis kardes.


Abi sen kuşçu olduğundan eminmisin?Fare nasıl yicek onu? :ckmk:
İnsanlara hitap ederken haddinizi bilin.Sana göre yiyemez, bana göre yiyer.Diğerine göre başka şey olur.Ki konuda çoğu kişi fare yazmış.Ama doğru ama yanlış.Yaşına göre büyüklerinle konuşmayı öğrenmelisin.Büyüklerin bazen yanlış konuşsa dahi senin tatlı dille bunu belirtmen gerekir.İnsanlarına fikirlerine saygı duymayı öğrenip ondan sonra kuşçuluğu öğrenmelisin.
 
Sibersahne Kardesim sanada hak veriyorum ama bazi seyleri zamana birakirsak belki kendisi anlar.
Baskalarin kusurunu örtmemiz gerekirken
Bir büyügünün yapmadiginida senin yapmanin gereginin olmadigi kanatindeyim.

Belkide fareli köyün kavalcisidir onun fareler yemiyordur,yada cok soguk kislarin oldugu bir yerde yasiyordur ve fare yoktur.

Belki onun'da kedisi vardir benim gibi ve sokaktan fare getirip salonun ortasinda kuyruguna kadar yiyebilir.
Sen geneden büyüklügünü yap cevap gelirse sessiz kal
 
Gereğinden fazla uzamış bir konu daha,Kuşun kanatları fazla sesten o hale gelir,Eğer uçurulmayıp yerde bakılıyorsa daha fazla kanat aşınması oluşur.Tüy değişiminden sonra düzelir kendiliğinden .Sonra yine olur.Problem değil.
 
S.a kuşun kanat yemesi sert olmasından kaynaklanır, olması gerektiği gibi tüyde düzeltir ama belirli bi süre sonra yeniden kanat yemeye başlar genellikle bu tür hayvanların yavrularında'da aynı sorun görülmekte .Bunun için eş seçimini çok iyi yapmanız lazım.
 
Geri
Üst