Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kuyrukkakan

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Açık arazide yaşayan ve yerde dik duran küçük boylu ötücülerdir. Çoğu zaman başlarını oynatır, kanat ve kuyruklarını kakarlar. Hızlı uçarlar. Bir sinekkapan gibi uçan böcekleri avlayabilirler.

14 günlük kuluçka süresi sonunda çıkan yavrular, 16-17 günde tüylenirler.
1 yıl sonunda üreme yapabilecek duruma gelirler.

Habitatı

Çok çeşitli tipteki ağaçsız ve taşlık açık arazide bulunur; tundra, kayalık yamaçlar, turbalıklar, meralar, ağaçsız tepeler, engebeli otlaklar ve kumullarda ürer.

Yuvasını set duvarlarındaki oyuklara, tavşanların yaşadığı alanlara, kaya öbeklerinin aralarına, taş yarıklarına, mezarlık höyüklerine yapar.




Yayılışı
Göçmendir. Orta ve Kuzey Avrupa'da üreyen tek kuyrukkakandır. Kuzey Amerika'da Kanada'nın Alaska tarafında, Avrupa'nın hemen tüm ülkelerinde, Rusya'nın yer aldığı kıtanın en kuzey ucu ve Hindistan Çin hariç neredeyse tüm Asya'da ve Arabistan'da yayılış gösterir.

Bayağı Kuyrukkakan olarak da isimlendirilir.




Beslenme
Böcekçil bir beslenme tarzı vardır.
Açık arazide beslenirken öne doğru eğilir ya da bir direk ya da kaya üzerinde tüner. Ağırlıkla böcekçildir, yanısıra omurgasızları ve küçük sulu taneli yumuşak dutsu meyvelerle de (dut, böğürtlen, ahududu gibi) beslenirler. Bir sinekkapan gibi uçan böcekleri avlayabilirler. Toprakta eşelenerek yumuşakçaları, kurtçukları, solucanları da yerler.




Biyolojisi
Ayırt ederken beyaz kuyruk sokumu ve kuyruğundaki ters T şeklindeki siyah desen önemlidir. Erkekleri çoğunlukla birbirinden rahatça ayrılırlar, dişileri birbirine çok benzer, gençleri açık beneklidir.

Üreme giysisinde erkeğin tepesi ve sırtı gri, kanatları siyahtır. Siyah orta kuyruk telekleri ve kuyruğun üçte biri genişliğindeki siyah bant ters bir T oluşturur. Üreme dışı giysisinde daha kahverengidir, erkeğin gözpınarındaki siyahlık kalır. Gözü boyunca uzanan siyah lekenin üzerinde beyaz bir çizgi vardır. Kuyruk sokumu beyaz ve büyüktür. Dişisinin üst tarafı kum rengi açık kahverengi, alt tarafı kirli sarı, göz lekesi ve kanatları kahverengi ya da siyahtır, teleklerin açık renkli kenarları siyahı saklar. Gencini dişisinden ayırmak zordur, dişisine çok benzer. Genci beneklidir, kuyruğu erişkininki gibidir. Tüm kuşlar sonbaharda daha kahverengidirler, alt tarafları kum rengi-kirli sarı, telek kenarlarında genişçe altın rengi-kirli sarı olan kanatları koyu renklidir. Oldukça dik duruşludurlar.




Göçü
Kışları Orta ve Kuzey Afrika'ya göç eder. Dünyanın gerçekten en uzun mesafeli göçlerini yapan kuşlardan biridir. Sıklıkla geniş okyanusu çarpraz olarak hiç durmadan geçer. Mart ortalarından itibaren Avrupa kıtasında görülmeye başladığında bir nevi baharın habercilerinden sayılabilir.




Popülasyonu
Çok geniş bir alanda yayılış gösteren kuyrukkakan, Amerika ve Eski Kıta toplamında yaklaşık 2.3 milyon kilometrekarelik bir alanda, 2.9 milyon birey kuyrukkakan varlığı tahmin edilmektedir.




Davranışları
Çoğu zaman başlarını oynatır, kanat ve kuyruklarını kakarlar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular