Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Mavikuyruklu bülbül

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Sinekkapan ailesindendir. Kızılgerdan boyutlarında, ondan daha kısa gagalı, daha uzun kuyrukludur.
Genel kompakt görüntüsüyle kızılgerdan ve kızılkuyruğa benzer.

Erkekte baş, üst taraf ve kuyruk koyu mavidir. Kaş kısa ve beyazdır. Gıdı ve alt kısımlar beyaz, böğür parlak turuncudur. Bacaklar ve gaga siyahtır.
Üreme dışı dönemde kafa, sırt ve kanatlar kahverengi ağırlıklıdır.
Dişide üst kısımlar yeşilimsi kahverengi, böğür turuncu, gıdı beyaz, alt kısımlar grimsi beyazdır. Beyaz göz halkası belirgindir.
Genç, dişiye benzer.
Amerikan kaynaklarında Orange-flanked Bush Robin olarak da geçer.


Habitatı
Yaşlı tayga ormanlarında, özellikle çok sayıda ölü ağaç bulunan yaşlı, yosunlu ladin ormanlarında ürer. Parklar ve orman kenarları da dahil olmak üzere çeşitli ormanlık alanlarda kışlar.




Yayılışı
Dünya popülasyonunun çoğunluğu Sibirya'nın nemli tayga ormanlarında üreyip Tayvan ve Tayland gibi güneydoğu Asya ülkelerinde kışlar.
Avrupa'da Rusya'nın kuzeyinde ve Finlandiya'nın kuzeyinde birkaç bölgede ürer.

Ülkemizde 2001 yılında İstanbul, Ataköy'den bir kaydı vardır.
İlk kez 28 Ekim 2018 tarihinde Kozanlı, Gökgöl'de fotoğraflanmıştır.
21 Ekim 2019 tarihinde Samsun, Kızılırmak Deltasında yakalanmış ve halkalanmıştır.




Beslenme
Ana besinini omurgasızlar oluşturur. Üreme dönemi dışında meyve ve tohumlarla da beslenir.




Biyolojisi
Haziran -Ağustos ayları arasında kuluçkaya yatarlar. Yuva yerde bir ağacın kökleri arasında, nehir yatağındaki bir delikte yada bir kütüğün içinde olabilir. Yuva çanağı yosun,ot ve köklerden örülüdür ve içi yumuşak otlar, yün ve kılla kaplanmıştır. Dişi 5 ila 7 yumurta bırakır ve 15 gün kadar kuluçkaya yatar.




Göçü
Uzun mesafe göçmenidirler.
Batı palearktik popülasyonu sonbaharda doğuya doğru göç eder. Orta Asya dağ sistemlerinin kuzeyinden geçip, Moğolistan ve Çin üzerinden güneye, Tayvan ve Tayland'a doğru inerler.
Sonbahar göçü Eylül başında başlar. Eylül ortasına kadar yaşam alanlarının kuzey sınırından çekilmiş olurlar. Bahar göçü nisan ayında başlar, öncüler Nisan'ın ikinci yarısında güney Sibirya'ya ulaşırlar. Mayıs boyunca kuzey ve batıya doğru yayılırlar. Mayıs sonu, haziran başı gibi Rusya'nın en batısındaki üreme alanlarına kadar varmış olurlar.




Popülasyonu
Popülasyonunun büyük kısmı Asya'da yaşar, fakat Rusya ve Finlandiya'nın kuzeyindeki tayga ormanlarında da ürerler. Avrupa'da üreyen nüfusu Asya nüfusuna göre daha azdır (yaklaşık 21,000 çift). Avrupa popülasyonun büyük çoğunluğu Rusya'dadır. 1970- 1990 arasında popülasyonda bir azalma görülmemiştir. 1990-2000 yılları için Rusya'daki populasyın için elde veri yoktur ama Finlandiya'daki küçük popülasyonda artış görülmüştür.




Davranışları
Hiperaktif bir şekilde orman zemininde hızla hareket ederken gözlenebilir. Bu koşuşturmaca arasında ara ara durup kuyruğunu aşağı doğru sallar.
Alçak ağaçlarda, çalılarda ve yerde beslendiği gözlenmiştir. Bazen yerde zıplayarak gezip böcekleri yakalar. Kimi zaman bir tünekten gördüğü böceğe doğru uçup onu kapar. Kimi zaman ise sinekkapanlar gibi havada uçan böcekleri yakalar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular Forum Tarih
Garfield Off/Topic 0 1
Garfield Off/Topic 0 1
Garfield Off/Topic 0 1
Garfield Off/Topic 0 1
Garfield Off/Topic 0 1

Benzer konular