Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Muhabbet Kuşu Çiftleşmeleri

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş

Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi​

Her hayvanın belirli çiftleşme aralığı bulunmaktadır. Bu sayede hayvanlar çiftleşme döneminde sağlıklı üreme eğilimi gösterirler. Muhabbet kuşları da buna dahildir. Muhabbet kuşu çiftleşmesi konusunda bilgi almak için sizler de yazımızdan bu hususta yararlanabilirsiniz. Bu sayede muhabbet kuşunuz var ise, kuşunuzun çiftleşme zamanını bilebilirsiniz. Çiftleşme isteğini bu zamanlarda anlayabilirsiniz. Eğer bir dişi ve bir erkek muhabbet kuşunuz var ise sizler de onların çiftleşme döneminde uygun ortamı hazırlayarak yavru muhabbet kuşları edinebilirsiniz.
Ancak bunun için doğru ortamın, doğru şartların sağlanması oldukça önemlidir. Muhabbet kuşu çiftleşme işlemi için önce muhabbet kuşlarınızın yavruluk dönemlerinden çıkarak erişkin birer kuş olmalarını beklemek gerekmektedir. Dişi muhabbet kuşları ortalama 8 aylıkken erkek muhabbet kuşları da ortalama 6 aylıkken yetişkin kuş olurlar. Bu aylarda çiftleşme gerçekleşebilir. Muhabbet kuşlarının kediler gibi çiftleşme zamanı ne yazık ki belli değildir. Yılın belirli zamanlarında çiftleşebilirler diyemeyiz. Ancak belirli aya geldiklerinde ve yetişkin kuş olup olgunluğa eriştiğinde uygun ortam ve muhabbet kuşlarının isteği sağlandığında muhabbet kuşu çiftleşmesi de oluşabilir.

Muhabbet kuşu çiftleşme zamanı gündüz ortaya çıkar. Erkek muhabbet kuşları özellikle güneş ışığı ile uyarılır. Bu da ilkbahar, yaz, sonbahar hatta kış güneşinde bile uyarılmasına neden olabilir. Bu nedenle muhabbet kuşlarının çiftleşmesi için belirli bir zaman aralığı bulunmaktadır. Güneş ışığı erkek muhabbet kuşunun uyarılması için yeterlidir. Ancak dişi için bu bir kriter değildir. Ayrıca dişi muhabbet kuşları her muhabbet kuşunu kendine eş olarak görmez. Bunun için dişi ile erkek arasındaki uyum da Muhabbet kuşu çiftleşmesi durumunu etkileyen unsurlar arasında karşımıza çıkmaktadır. Erkek muhabbet kuşu her güneş ışığında uyarılmış olsa da dişi muhabbet kuşu erkek ile anlaşmadığı sürece çiftleşme gerçekleşmez. Bunun için dişi ile erkek arasındaki uyum son derece önemlidir. Bir çiftleşmenin oluşabilmesini dişi belirler. Dişi seçim yapar. Dişi erkek ile uyum gösterdiğinde uyarılmış olan erkek muhabbet kuşu ile çiftleşme geçekleşir.

Muhabbet Kuşu Çiftleşme İsteği Tepkileri​

Muhabbet kuşları farklı şekillerde çiftleşme isteklerini dile getirirler. Bunun için erkek muhabbet kuşlarının farklı dişi muhabbet kuşlarının farklı kur yapma şekilleri vardır. Dişi muhabbet kuşu çiftleşme isteği tepkisi olarak erkeğine kur yapmak ve onu yanında olmak olarak belirtebiliriz. Sürekli konuşma eğilimi, ona sürünme ve gagasını gagasına sürtme eğilimi söz konusudur. Erkek muhabbet kuşu ise dişisine kur yapmak için sürekli onun aynına onar. Kanatlarını açar ve sürekli onun yanında uçar. Bu onun çiftleşme isteğini belirtmesidir. Erkek muhabbet kuşu çiftleşme isteğini çok hızlı hareket halinde olarak gösterir. Ayrıca vücut ısıları da normalden yüksek olur. Erkek muhabbet kuşlarının kalp ritimleri normal zamandaki hallerinden daha fazla atar. Fakat muhabbet kuşu sahipleri bunu bilemez. İnsanların ise erkek muhabbet kuşunun çiftleşme isteğinin olmasını göz bebeklerine bakarak anlaması kolaydır. Bu dönemde göz bebekleri oldukça küçük bir hal alır. Bu onun çiftleşmeye hazır olduğu en belirgin dönemidir.

Muhabbet Kuşu Çiftleşme Hazırlığı​

Dişi ve erkek muhabbet kuşunun birbirine uyum sağladığı görülürse kafese bir yuvalık takılması uygun olacaktır. Yuvalıkta çiftleşme eğilimi gösterirler. Ayrıca sessiz bir ortama ve güneş alan bir yere konulduğu zaman, insan olmadığında ve sık rahatsız edilmediğinde muhabbet kuşları kafes içerisinde de çiftleşme yapabilir. Yumurtlama dönemi için ise yuvalığın konuşması şarttır. Çünkü muhabbet kuşları orta yere yumurtasını bırakmayacağı için her ne kadar hazır olsa da yumurtalarını bırakacak ve kuluçkaya yatacak sessiz güvenilir bir yer görmediğinde bu çiftleşme gerçekleşmeyecektir.

Muhabbet Kuşu Çiftleşmesinde Süre ve Sınır​

Muhabbet kuşları genel anlamda yılda bir kere kuluçkaya yatmaktadır. Gerekli şartlar saplandığında yılda bir kez çiftleşmesi ve bir kez kuluçkaya yatması söz konusu olmaktadır. Ancak muhabbet kuşu üreticileri bir kez çiftleşme sağlamaz. Bunu yılda her mevsim yaptıkları için; maksimum yılda dört kez muhabbet kuşlarının çiftleşmesini sağlamakta ve maksimum 4 kez kuluçkaya yatmalarını sağlamaktadırlar. Ancak sağlıklı şartlarda erişkin muhabbet kuşlarının gerekli ortam sağlandığı zaman bir kez çiftleşme ihtiyacı olasıdır. Çiftleşme süresi ise genellikle bir hafta sürmektedir. Yumurtlama sürecinden kuluçkanın sürmesi de 20 gün kadar sürmektedir. Dolayısı ile bu sürecin tamamlanması ve yumurtadan yavrunun çıkması birayı bulabilmektedir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular