Nesli Tükenmeye Yüz Tutan "Yaşmaklı"

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 46
  • Görüntüleme Görüntüleme 21K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Nesli Tükenmeye Yüz Tutan "Yaşmaklı" Cinsi Güvercinlerin Fiyatı El Yakıyor.

Nesli tükenmeye yüz tutan "yaşmaklı" cinsi güvercinlerin fiyatı el yakıyor.

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Çeltikçi köyünde 35 yıldan beri güvercin yetiştiriciliği yapan 45 yaşındaki 2 çocuk babası İbrahim Ildırel, dünyada ırkı azalan ve ana vatanı İnegöl olan "yaşmaklı" cinsi güvercinlerini çocuklarından daha çok kollayıp kıskandığını söyledi. Ildırel, Türkiye'nin birçok ilinden gelen meraklıların anaç güvercinleri kendisinden büyük paralar teklif ederek ısrarla istediklerini ifade etti. Son yıllarda nesli tükenmeye yüz tutan bu güvercinlerin sadece İnegöl'de bulunduğunu

belirten İbrahim Ildırel, "Bende bu güvercinlerden sadece 35 tane var. Özellikle anaçlara büyük miktarda para teklif ediyorlar. Ancak ben bunları çiftleştirdikten sonra yavrularını bin veya 2 bin YTL arasında değişen fiyatlardan satıyorum. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'dan gelen bir kuşçu, anaç güvercinler için 10 bin YTL teklif etti, ama ben kabul etmedim. Bana bir fiyat sun dediler, ben de ısrarlara dayamayarak çiftine 20 bin YTL fiyat biçtim. 20 bin YTL'yi veren olursa belki satmamak konusundaki

kararımdan vazgeçebilirim" dedi.

arabafiyatinaguvercin21ka9.jpg

arabafiyatinaguvercin2bhk3.jpg

(SB-MŞ-MEF-Y)) (İhlas Haber Ajansı) 04.07.2007 Alıntı

Madem yaşmaklı cinsimizin nesli tükeniyor bunu cok pahalı ya satmak yerine bakabilecek insanlara makul fiyata vermek daha iyi degilmi

ben şuan bursa besemekten çok mutluyum ama ayrıca bi çift ön tepe miski 2 çift sabunim var abi ben daha yeni başladımama ben 5 yşından beri kuş nbesliodum şimdşi 14 yşaındayım tekrar başladım bana bu kuşların bi çiftini kaça verisin????*not(bakabilecek durumdayım)msn im [email protected] eklersin konuşuruz

Öncelikle Lütfen rica ediyorum buradaki yazışmalarımızı Güzel Türkçemizi Katletmeden yazalım. Chat diliyle konuşmamaya özen gösterelim..

Kuşlar satılık değildirler. Zaten (SB-MŞ-MEF-Y)) (İhlas Haber Ajansı) 04.07.2007 Alıntı yazısı mevcuttur.

Size bursa kuşlarında Yardım Edebilecek Arkadaşımız Gökhan Ak Nickli Arkadaşımızdır. Alım Satım Bölümlerinden Detaylı Bilgilere Ulaşabilirsiniz.

Sevgili kardeşimiz aramıza hoşgeldin öncelikle.Oynarlara karşı ilgi duymana sevindim.Ne tarz oynarlar besliyorsun.Oynarın bildiğin gibi çok çeşitli türleri bulunmakta.Karakafa,yaşmaklı,cicili,muskalı v.s.Oynarlar hakkında öğrenmek istediklerini burada söyleyebilirsin.Msn adresi bırakmışssın.Oradada konuşabiliriz,ancak bilgileri sitemizin bu alanında paylaşmak,diğer üyelerimizede yararlı olacaktır.Bilgilerimizi burada paylaşmak,ailemizin dahada gelişmesine katkıda bulunacaktır.

çok şekil kuşlarmış. başoğlan ellerine sağlık. inşallah değerini bilen kuşçuların elinde bu kuşlar yok olmazlar.

Sevgili feyzi kardeşim,bu kuşlar gerçekten emin ellerde.Bursa'da oynarlar bakıldıkları evlerde diğer ev sakinlerinden hiç ayrı tutulmazlar.Yani o kadar çok sevgi ve değer verilir oynalara Bursada.Haberde yaşmaklı neslinin tehlikeye girdiği yönünde yorumlar yapılmış.Ancak böyle bir şey söz konusu bile değildir.Oynarın ana yurdu olan bursada,bugün tüm oynar türlerini bulabilirsiniz.Oynarın namı zaten ülkemizin sınırlarını aşalı baya bir zaman oldu.Bugün Almanya,Hollanda gibi çeşitli avrupa ülkelerinde oynarın sayısı hızla artmaktadır.Ve biz Bursalılar ve oynarcılar bununda haklı gururunu yaşamaktayız.Herkezin gönlünce kuşlar beslemesi temennisiyle...

bu damar bende de var kımse merak etmesın..bursalı kuscuların neslı tukenmedıkce oynarlarında neslı tukenmez..

bursalı arkadaşlarım sizlere güveniyorum.fırsatım olsa bende bir çift alıp size destek olmak isterdim.

Ömer ÖZKURT' Alıntı:
bursalı arkadaşlarım sizlere güveniyorum.fırsatım olsa bende bir çift alıp size destek olmak isterdim.
Sevgili kardeşim ömer,Allah nasip ederse yaz yavrularımdan sana bir çift oynar göndericem.Sen oynar beslemede zorlanmassın.Taklacı besleyenler yani onların yapılarını bilen arkadaşlar oynar beslemedede pek zorlanmaz.

çok sağol gökhancım.değişik güvercin ırkı tanımayı severim.hele birde nesli tükenmeye yüz tutmuş diyonuz onu gelecek nesillere aktarmak için elimden geleni yaparım.

''Nesli tükenmeye yüz tutmuş'' ibaresini biz kullanmıyoruz sevgili ömer kardeşim.Öyle bir şey bursa sınırları içerisinde geçerli değildir asla.Bugün bursada öyle yaşmaklı damarları var ki yüz ila yüzelli yıllık.Haber ajansı öyle bir yazı yazmış.Hani hatırlarsanız eski sitemizde bir kelime söylemiştim ve çoğu üyemizin ilgisini çekmişti.Oda şuydu,''bursada insan nesli tükenir,ancak oynarın hiçbir türü tükenmez'' :hhh:

bu bursa oynarının besleme zorluğu nedir özür dilerek soruyorum

Estafurullah lord kardeşim,özür dilemene gerek yok bizim görevimiz sizlere bilgi sunmaktır.Her ırkın haliyle kendine göre bazı zor tarafları bulunmakta.Oynar beslememnin başlıca zorluklarını şöyle tarif edersek;mesela oynarlar damar yapısı çok sağlam kuşlardır.Doğdukları yuvaya bağlılık dereceleri en yüksek seviyededir.Bu yüzden oynarlar doğdukları yuvalarda üç yada beş sene yaşarlarsa,başka yetiştiricilerin eline geçtiği takdirde,eski yuvalarına dönmeye çalışırlar ve nitekimde dönmekteler.Bunun yanı sıra,oynarlar yerinde pek duramayan hareketli kuşlardır.Yani gün boyu salık olmayı,dışarıda çatıdan çatıya özgürce uçabilmeyi isterler.Birde akşam salmalarında bazı oynarlar hava karardığı taktirde bazen yuvaya inememekteler.Akşam dersiniz eyvah kendinize git bizim oynarlar ,ancak sabah birde bakmışsınız yuvanın önünde kümese girmek için kendini yırtar.Genelde oynar yetiştiricilerinin yaşadığı zorluklar bunlardır.

gökhan @k' Alıntı:
''bursada insan nesli tükenir,ancak oynarın hiçbir türü tükenmez'' :hhh:

:)neyse insan neslide tükenmesin gökhancım.sende bursadasın sana da daha çok ihtiyacımız var.

:D

sağol gökhan abi bilgilendirdiğin için

Sevgili özdemir abi,oynarların abartılı fiyatlarından yana bir yakınmada bulunmuşsunuz.Bir noktaya kadar haklısınız.Ancak abartılı rakamlarda fiyat çekilen oynarlar,gerçektende damarı çok sağlam nesli elli hatta yüzyıla yakın süredir devam eden kuşların fiyatıdır.Oynarlar bugün zaten bursanın vazgeçilmez milli bir unsurudur.Ne mutlu ki bursanın dışında artık istanbullu yetiştiricilerde oynarı yoğunlkla beslemeye başladılar,bunun yanında trakya bölgeside ona keza.Bursada ben ,diğer illerden gelipte kendisine hediye edilen oynarcı çok gördüm.Bakacağına emin olunan yetiştiricilerimize bursadan her zaman hediye anaçlar verilmektedir.

Sevgili gökhan bu söylediklerinde sana katılamayacağım çünkü anlattıklarımı birebir kendim yaşadım yani burada forumlarda yazılanlar kadar kolay değil bu işler burada ilk amaç doğru oynarın beslenmesi ve yetiştirilmesi bunuda en iyi sevgili bursalılar bilir ama oraya gidildiğinde kuşları görmenin mümkünatı yok bunu biz bir kaç arkadaş yaşadık senin bahsettiğin gibi kişiler yokmu tabiki var işte gerçek kuşçular o kişilerdir o kişiler bursa oynarına gönül vermiş kişilerdir 2. amaca gelince oda bursa oynarını tanıtmak ve tetiştirilmesine yardımcı olmaktır biz trakya yerlisine gönül vermiş kişiler olarak bu söylediklerimi aynen uyguluyoruz ve trakyanın her köşesine tanıtmaya çalışıyoruz ayrıca dışarıdan gelen misafirlerimize elimizde olduğu kadar hediye ediyoruz çünkü amaç güvercini tanıtmak parayla satmak değil saygılarla

sayın özdemir bey böyle şeyler her yerde her konuda olur 10 parmağın onuda bir değil bunu sizde biliyorsunuz.ama artık gerçek güvercinsverlerle tanışmaya başladınız. mesela gökhan kardeşim bursa ya gittiğinizde size en iyi şekilde yardımcı olacaktır ve ağrlayacaktır.birkaç kötü niyetli kişi için bütün bursalıları öyle görmeyelim.

Öncelikle Ömer kardeşim iyi duygu ve düşüncelerin için sana teşekkür ederim.Özdemir abi,bahsettiğiniz şeyler her yerde yaşanmakta tabiki.Sizin de blirttiğiniz gibi gerçek kuşçular anca,evini,kümesini ve bilgilerini diğer yetiştiricilere açarlar.Ve inanın bir bursalı olarak size yapılan tavırlara karşı çok üzüldüğümü belirterek onlar adına özür diliyorum.Ne yazıkki camiamızda hala bu tür bencil kişiler bulunmakta.Çokta merak ediyorum;kuşlarını ve bilgilerini ahirete intikal ederken yanlarında götüreceklermi diyede.Umarım bir daha ki ziyartinizde bir araya geliriz ve sizi memnn edebiliriz.

biraz geç de olsa bir kaç cümlede ben size bilgi olarak yine verme ihtiyacı hissettim.eski oynarcılar kuşlarını herkeze göstermezdi bunda haklı özdemir fakat bunun bir kaç sebebi vardı en önemlisi kuş çalınmaları idi bunun önüne geçilemedi günümüzde bile yokmu .?böyle ırklardan çok eksilmeler olmuştur zamanında ve çalınan kuşlar uçurulmayıp yavru almakda kimbilir kimler tarafından kullanılmıştır. BİR DÜŞÜNSENİZE KÜMESİNİZDE EN SEVDİĞİNİZ GÖZÜNÜZ GİBİ BAKTIĞINIZ ÇİFTLERİN BİLİNEREK ÇALINDIĞINA. ne hissedersiniz?
bu korku kuş göstermeyi hep engellemiştir bursada.birde bunun yanı sıra kuşlarının özelliklerinin çok yayılıp hedef haline gelmesini kimse istemiyordu. ama burada yazdığım bir yazıyı tekrarlıyorum sitelerde her kuşu görme şansımız artmış bu çok sevindirici ve yetiştiricilere ulaşmak kolaylaşmış. eskiden bazı ırk besleyenler diğer ırkı besleyenleri sevmez ve hor görürdü şimdi öyle bir şey kalmamış herkez bilgisini birikimini tecrübesini paylaşabiliyor. gökhanın dediği gibi doğru kişi ile kuş bakmaya giderseniz istediğiniz kuşlara sahip olabilirsiniz.ama yadırgamayın o alışkanlıkları senelerin alışkanlıkları vazgeçmek zor oluyor .İYİ BİR OYNAR BAKMANIN EN BÜYÜK ZORLUĞUNUDA ES GEÇMİŞSİNİZ BU ARADA .OYNAR KUŞLARI GERÇEKDEN DAMARLI OLDUKLARI KADARDA BİR OKADAR İNATCIDIR YER DEĞİŞİMİNE UYUM SAĞLAMASINDAN TUTUN YAVRU VERMESİ ÖZELLİKLE SORUN YAŞATIR HEMEN YUVAYA ATIP YAVRU ALMAYI DÜŞÜNMEYİN ZAMAN GEREKLİ. bu söylediklerim benim zamanımda olan oynarlar için geçerliydi şimdi ise tam bilgi sahibi değilim bunuda belirteyim ama eskilerden bahsedenler ve bilenler bunun böyle olduğunu teyit edecektir ÇOK ŞEY DEĞİŞİMİŞ VE DEĞİŞİYOR BUDA SEVİNDİRİCİ.IRKLAR.BAKIM YÖNETEMLERİ,YUVALAR,BESLEYEN ARKADAŞLARIN İLİŞKİLERİ VE HERŞEDEN ÖNEMLİSİ DAHA BİLİNÇLİ BESLEYENLER BUNLAR İYİ TARAFLARI TABİKİ KÖTÜ TARAFLARDA DEĞİŞMİŞ AMA SEVİNDİRİCİ OLAN KISMI FAZLA KÖTÜ KISMI KALMAMIŞ.FİYAT KONUSUNA GELİNCE GERÇEKDEN İYİ KUŞ HERZAMAN İYİ PARA YAPIYOR BUNU SADECE TİCARİ AMAÇLA UYGULAYANLARA TEPKİ GÖSTERMEKDE SANIRIM SADECE SİZİN DEĞİL HEPİMİZİN HAKKI. İYİ KUŞ BAKMA İMKANLARININ ELİMİZDEN ALINMAMASI İÇİN ÜRETİMİN PROFOSYONELCE YAPILMASI ŞART.BUNU HİÇ BİR KUŞ BESLEYİCİSİ UNUTMASIN LÜFTEN. EĞER DİKKAR EDİLİRSE BİRÇOK KUŞSEVERDE FAYDALANIR İYİ CİNSLERDEN.DERNEKLERİN ÇOĞU TİCARİ AMAÇLI GİBİ GÖRÜNSEDE İYİ KUŞ SAHİBİ OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ ÇEVRENİN YAPILACAĞI YERLERDİR VE BU İYİ KUŞ SAHİBİ OLUNCADA İTİNA GÖSTTERİP DİĞER ARKADAŞLARINIZIN DA FAYDALANMASINI SAĞLAYARAK O IRKLERIN YOK OLMASINI ENGELERSİNİZ ELDE 3 ÇİFT KUŞ OLMASI BAŞLANGIÇ İÇİNDE YETERLİDİR.UMARIM FAYDALI OLMUŞTUR YAZDIKLARIM ESENKALIN .. BYBAL..

BU ARADA BASOĞLUNUN GÖSTERMİŞ OLDUĞU HABER DEKİ KUŞLAR GERÇEKDEN ÇOK GÜZELLER GÖRÜNTÜ OLARAK BAZ ALINACAK CİNSDEN YANİ O YAŞMAKLILAR BİZİM ZAMANIMIZIN KUŞU OLDUĞU BELLİ .İNEGÖL VE YENİŞEHİR İLÇELERİ OYNAR KONUSUNDA İYİ OLAN İLÇELERİMİZDİR GÖKHAN BURSADA NEDE BULUNACAĞINI İYİ BİLİR EĞER BİR SIKIŞMA OLURSA BENDE FİKİR OLARAK YARDIMCI OLURUM ÖNCE GÖKHANLA BİR TANIŞALIM BİLDİKLERİMİ CANLI OLARAK AKTARIRIM VE ESKİ BİR KAÇ KUŞCU ARKADAŞIMLADA TANIŞTIRIRIM SİZE YOL GÖSTERİR GÖKHAN (ÖZDEMİR ARKADAŞIMIZA BU YAZIM ) TEŞKKÜRLER..BYBAL..

Selam arkadaşlar. konu benim de ilgimi çekti. safkan ırklar her zamkan ilgimi çekmiştir. ben 25 yıldır dönek beslerim. iyi döneklerim oldu hala daha çok şükür ki kabul gören döneğim var. Ama ben şunu merak ediyorum. daha önce bir kaç kez yerde bu kuşlardan gördüm. bu kuşlar dönek tarzında kuşlar mı dır? dönekle benzerlik ve farkları nelerdir.? (oyun açısından ) öğrenmek hatta beslemek isterim. SAYGILARIMLA ALİ....

Oynarların oyun stilleri döneklerden farklıdır.Oynarların oyun karakteristliği hakkında bugün çoğu yetiştirici farklı farklı anlatımlara başvuruyor.Bazıları oynarların takla attığını savunuyorlar,ki alakası yok.Bazıları dönek gibi döndüklerini belirtiyorlar.Bazılarıda makara yaptıklarından bahsediyorlar.Bana görede oynarların en güzel oyun stillerini tarif eden kavram budur,makara.Daha çok bu makara hareketlerini yüksekte yapmaktalar yani sinekte.Umarım makara dan kastettiğim hareketi,gözünüzde canlandırabiliyorsunuzdur.
Oynarları beslemeden,yani onlarla içki dışlı olmadan yorum yapmak aslında çok zordur.Oynarlar çok hareketli kuşlardır,bunun yanında asidirler.kümeste günlerce kapalı durmaktan hiç hoşlanmazlar.
Onun için ben size oynar beslemenizi tavsiye ederim,saygılarımla.

Sevgili arkadaslar, oncelikle ben aranıza yeni katıldım,
Oynar'larla ilgili bolume girdigimde buram buram bursa koktugunu goruyorum..
ßence OYNAR kusu bir asaleti temsil ediyor, ßen kusculugailk basladigimda 2 tane akbaş oynar hediye etmislerdi, kucuktum o zaman , uctuklari zaman kaciyorlar die aglamaya baslardim,kactiklarini dusunurdum, zaten yukarida gormek imkansiz olurdu kusculuktaki sinek tabirini bile terse dusurur OYNAR 'lar cunku gokyuzunde o kadar yuksege cikarlarki goremezsin, ve en can alici noktalari her ucurusunda degisik turlu bazen makara yapa yapa bazen en guzel donekler gibi bazende bango tipi yere inisleri olur, onlari seyretmek basli basina bir zevktir..
ßende birseyler yazmak istedigim icin yazdim...
Allah kismet ederse yeni kumes yapicagim, ve icerisinede ne olursa olsun 1 cift bizim tabirimizle AKKANAT koyucagim:) Sevgiler..

tearfulchild' Alıntı:
Sevgili arkadaslar, oncelikle ben aranıza yeni katıldım,
Oynar'larla ilgili bolume girdigimde buram buram bursa koktugunu goruyorum..
ßence OYNAR kusu bir asaleti temsil ediyor, ßen kusculugailk basladigimda 2 tane akbaş oynar hediye etmislerdi, kucuktum o zaman , uctuklari zaman kaciyorlar die aglamaya baslardim,kactiklarini dusunurdum, zaten yukarida gormek imkansiz olurdu kusculuktaki sinek tabirini bile terse dusurur OYNAR 'lar cunku gokyuzunde o kadar yuksege cikarlarki goremezsin, ve en can alici noktalari her ucurusunda degisik turlu bazen makara yapa yapa bazen en guzel donekler gibi bazende bango tipi yere inisleri olur, onlari seyretmek basli basina bir zevktir..
ßende birseyler yazmak istedigim icin yazdim...
Allah kismet ederse yeni kumes yapicagim, ve icerisinede ne olursa olsun 1 cift bizim tabirimizle AKKANAT koyucagim:) Sevgiler..

Selamlar. Güzel paylaşımınız ve yorumunuz için teşekkür ederim.Yeni kümes yapacağım demişsiniz inşallah yeni kümesiniz ve içinde bakacağınız güvercinleriniz gönlünüzden geçen gibi olur.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

Teşekkür Ederim Huseyin bey, guvercin severlerin arasinda olmak cok guzel, hepiniz cok sicak insanlarsiniz.

tearfulchild aramıza hoşgeldiniz.güzel yorumlarınız için çok sağolun.bizlerde sizlerle bir arada bulunmaktan çok mutluyuz.

Sevgili tearfulchild aramıza hoşgeldiniz.Evet sizinde bahsettiğiniz gibi oynarlar gerçekten harika ırklarımızdan birtanesidir.İlginiz ve yorumlarınız için teşekkür eder,inşallah yeni kümesinizde herşey gönlünüzce olur.

Geri