Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Orman düdükçünü

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Ortalama boyu 19 - 21 cm, ortalama ağırlığı 159 gr, kanat açıklığı 12 - 13 cm olan türün üst gövdesi beyaz benekli, yeşilimsi kahve renkli, göğüse kadar boynu ince grimsi kahverengi göğüsten itibaren ise beyazdır.
Gaga rengi siyahımsı, gözler üzerinde ise belirgin beyaz kaşları vardır.
Erişkin bireyler, koyu üst tarafı ve kanatlarıyla kontrast oluşturan beyaz kuyruk sokumu ile yeşil düdükçün, genç bireyler ise kızıl bacak ile benzer tanılar taşır.
Erişkinler, yeşil düdükçüne nazaran daha zarif görünümlü, nispeten açık renk ve daha az kontrasta sahip, beyazımsı benekli kahverengi üstü, uzun ve belirgin kaşı, görece uzun sarımsı bacakları ile yeşil düdükçünden ayrılırlar.
Genç bireylerin üst tarafı açık benekli olup genç kızılbacaktan sarımsı yada yeşilimsi bacaklarıyla ayrılırlar.


TAKSONOMİ
AD --Tringa Glareola Orman Düdükçünü, Linnaeus, 1758, İsveç
ALEM -- Animalia (Hayvanlar)
ŞUBE -- Chordata (Omurgalılar)
SINIF -- Aves (Kuşlar)
TAKIM -- Charadriiformes (Yağmur Kuşları)
AİLE -- Scolopacidae (Çullukgiller)
CİNS -- Tringa (Tatlısu)


Habitatı
Orman Düdükçünü, üreme sezonunda tundra, söğüt, cüce huş ağacı veya ladin orman bataklıklarında, üreme mevsimi dışında ise daha az ormanlık alanlarda, tatlı su göletleri, suni göller, çamurlu bataklıklar, otsu dere kenarları, kanallar, otlak ve sulak alanlarda yaşarlar. Büyükbaş çiftlikleri yakınını da tercih ettikleri belirtilmiştir.
Tuzlusu kenarlarını yaşam alanı olarak nadir seçmekle birlikte tuzlalar ile gelgit sonucu oluşan haliçler, tuzlu bataklıkları ve çamurlu kıyılarda sık ormanlar oluşturan bazı ağaç ve çalı türlerinin oluşturdukları ormanlarda da bulunabilirler.
Yuvaları sık bitki örtüsü arasında toprağa, ot öbeği üzerine veya hafif sırtta kalan alanlarda kurulur. Kimi zamanda ardıç kuşunun terk ettiği ağaç yuvalarında da yuvalanabilir.




Yayılışı
Yerleşik dağılımı Avrupa, Orta – Kuzey Afrika, Güney - Güneybatı Asya iken yazın Kuzey Avrupa, Sibirya, Kuzey - Doğu Asya’da izlenir.
Kışı başta güney Çin, Filipinler, Endonezya, Avustralya güney Asya ile tropikal ve subtropikal Afrika'da geçirir.




Beslenme
Üreme dönemi beslenmesinde uzunlukları 2 cm yi geçmeyen dytiscid veya hydrophilid böcekleri, hemiptera ve tatarcık ile diptera larvalarına ait sucul formlarile beslenmektedir.
Üreme dönemi sonrasında ise sucul ve karasal böcekler ve bunların larvaları, solucanlar, örümcekler, kabuklular, yumuşakçalar ve küçük balıklardan oluşan daha çeşitli bir beslenme seçeneği vardır. Ayrıca bu dönemde küçük kurbağaların yanı sıra tohum gibi bitkilerde beslenme çeşitliliği arasındadır.
Yavrular 30 günlükken yiyeceklerini kendileri bulurlar.




Biyolojisi
Tek eşli yaşam sürerler. Üreme sezonu mayıs - ağustos ayı aralığında olup bir defa olmak üzere yuvaya 3 – 4 yumurta bırakır. Kuluçka süresi 22 - 23 gün olup her iki eş tarafından kuluçkalanılırlar.
Yavruların tüylenme süresi 28-31 gün aralığındadır. Bir yıl sonunda tamamen bağımsız yaşayabilir ve bu süre sonunda cinsel olgunluk başlar.
Genç bireylerde gövde üstü ve kanat tüylerindeli beyaz lekeler koyu kahverengi ile örtülüdür. Uçuş tüylerine ikinci baharda kavuşurlar.
Genç ve yetişkin bireylerde üreme öncesi vücut tüyleri ile kanat örtü tüylerinde şubat ve nisan ayları arasında tüy dökümünü yaşanır. Üreme sonrası tüy dökümü ise genellikle üreme alanlarında başlar ve kışın başlarında tamamlanır. Gençlikten yetişkinliğe doğru, vücut tüyleri, merkezi kuyruk tüyleri ve bazı kanat örtü ve uçuş tüylerinin gelişimi ise genellikle kışlama alanlarında başlar.
Üreme döneminde yuvalarını mümkün olduğunca diğer yavrulama alanlarından uzakta kurmaya özen gösterirler.
Üreme sezonunda neredeyse olgunlaşmış ve üremeye geçebilen gençler Kuzey Rusya’da kalırlar.
Türün bilinen en uzun yaşı 9 yıl olarak belirlenmiş olup genellikle yavruların ölüm oranı % 46 iken 1 yaşına kadar ki bireylerde ölüm oranı ise % 83 – 86 arasında verilmektedir. Buna rağmen dünya genelinde türü tehlikede olmayan kuşlar sınıfındadır.




Göçü
Orman Düdükçünü, göçmen kuşlar kategorisindedirler. Avrupa ve Orta Doğu'da geniş bir alanda kara üzerinden göçerler.
Erişkinler haziran sonrası üreme alanlarına göç başlatırlar. Yersel olarak bu göç temmuz sonu ve/veya ağustos sonuna kadar başlayabilir. Kuzeyden güneye gerçekleşen bu göç Kuzey Avrupa'dan Akdeniz kuzeyindeki alanlara, ardından Sahra yönündeki durmaksızın devam eder.
Kışlama alanlarına göç yine yersel olarak Mart sonundan itibaren başlayıp Temmuz ayı ortasına kadar devam edebilir. Üreme için hazır olmayan bireyler yaz boyunca güney bölgelerde kalabilirler.
20 – 50 bireylik küçük sürülerden 1 000 bireylik büyük sürülere kadar göç gerçekleştirebilirler.




Popülasyonu
Dünya nüfusu 3 100 000 – 3 600 000 birey olduğu tahmin edilmektedir.
Asya ülkelerinde dağılım;
Çin’de 100 000 – 1 milyon üreyen, 10 000 göçer, 50 – 1 000 kışlayan birey,
Japonya'da 10 000 – 1 milyon üreyen, 1 000 – 10 000 göçer, 500 – 1 000 kışlayan birey,
Tayvan’da 1 000 – 10 000 göçer, 1 000 – 10 000 kışlayan birey
Rusya'da 1000 göçer birey verilmiştir.
Ülkemiz için bir popülasyon bilgisine ulaşılamamış olmakla birlikte TRAKUS kayıtlarında ülkenin hemen hemen tüm alanlarında izlemlenmişlerdir (bakınız; Yaşam Alanları Haritası).




Davranışları
Baş ve kuyruğu aşağı yukarı doğru hareket ettirir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular