Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Ortanca ağaçkakan

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı

Ortanca ağaçkakanın tüyleri büyükağaçkakanınkine benzer.
Sırt kısmı ve kanatları çoğunlukla siyah olup kol örtü tüyleri beyazdır ve uçma tüylerinde enine şeritler bulunur.
Aralarındaki fark kırmızı tepe, olmayan siyah bıyık çizgisi, daha kısa gaga, kuyruk altı pembeliği ve gövdenin yan tarafındaki koyu renkte belirgin çizgilerdir.
Tepesi kırmızı ve kuyruk altı soluk kırmızı olan yavru büyük ağaçkakanla karıştırılması daha olasıdır.
Diğer ağaçkakanlara nazaran daha çocuksu görünümlü bir suratı vardır.
Göğüs ve karın kirli beyaz, kuyruk orta ve yan tüyleri siyah kenarı beyaz bantlıdır.
Alın kirli sarı, tepe enseye kadar kırmızıdır.
Yanak ve gerdan beyaz olup boyundan kursağa inen siyah bağımsız bir bölge bulunur.
Dişi ve erkek aynı görünüşte olsalar da dişinin tepe kırmızısı daha küçük ve daha soluktur.
Ülkemizde yaşayan alttur ssp.
Anatoliae Avrupa’da yaşayan akrabalarına nazaran biraz daha küçük, göğüs ve kenarları daha yoğun çizgili olmakla beraber arazide bu farkları görebilmek imkansızdır.
Kural olarak Avrupa’da yaşayanlar Balkanlar ve Akdeniz bölgedekilerine nazaran daha iri olup renkleri daha solukdur.






Habitatı
Yapraklı ve karışık ormanlarda ürer ve yaşarlar.
Yüksek bölgelerdeki yaşlı meşe ormanlarını tercih ederler.






Yayılışı
Ortanca ağaçkakan sadece Avrupa ve Güney Batı Asya’da görülür.
İspanya, Fransa, Polonya, Ukrayna, İtalya, Balkan yarım adası, Kafkaslar ve ülkemizde yerleşik bir türdür.
Ülkemizde genellikle Marmara ve Ege bölgelerinde bulunur.






Beslenme
Genellikler böcekler ve onların larvalarıyla beslenir.
Kış ve sonbaharda tohum ve palamut gibi bitkisel besinleri tüketirler.
Yavruların,böceklerin yanında, karıncalarla da beslendikleri gözlemlenmiştir.





Biyolojisi
Yerden 30-40cm yüksekliğindeki yuvalarını çürümüş ağaç deliklerini 10cm derinliğinde genişleterek yaparlar.
Giriş deliğinin çapı 4-5 cm kadardır.
Kuluçkaya eşler sıra ile yatarlar ve yavruların yuvayı terk etme süresi 4 hafta kadardır.





Göçü
Gayet yerleşik bir türdür.




Popülasyonu
Avrupa’da 310 ila 710 bin birey yaşadığı tahmin edilmektedir.





Davranışları
Ağaçların yüksek kesimlerinde ve devamlı yer değiştirerek beslendiğinden gözlemlenmesi çok güçtür.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular