Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Ötücü kuğu

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Kuğu (Cygnus), ördekgiller (Anatidae) familyasına ait çok iri ve beyaz su kuş türlerinin ortak adı
Bilimsel sınıflandırma

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Anseriformes (Kazsılar)
Familya: Anatidae (Ördekgiller)
Cins: Cygnus Bechstein, 1803

Kafa yapisi Kucuk Kugudan ( Bewickii Swan) daha acilidir.
Gaga deseni sarıların siyahlığından fazla oldugu bir desendir.
Köşeli bir başa ve sarıdan siyaha değişkenlik gösteren bir gagaya sahiptir.
Erişkinleri siyah uçları olan turuncu gagaları ve siyah yüz çıkıntıları haricinde tümüyle beyazdır.
Ergeni başlangıçta mat gri-kahverengidir, daha sonra gri gagası ve siyah yüz izi ile yamalı hale gelir.
Boynunu "S" biçimine sokarak ya da gagasını aşağı doğru eğip boynunu dik tutarak yüzer; kuyruğu sivri uçlu ve çoğu kez yukarı doğru kalkıktır .
Başını ileriye doğru iyice uzatarak uçar ve uçarken hafif kavisli tuttuğu kanatlarından derin, müzikal ve ritmik bir ses yükselir.
Otçul hayvanlardır.
Sarılar görünüm olarak siyahtan daha belirgindir.
Siyahlık sadece gaga sırtı ve alt gaga ile sınırlıdır.
Gaga sirti ve alni duz ir hat olusturur.
Genci kahverengi degil gridir.
Boyutlarına rağmen iyi uçucu kuşlardır
Kuğu, kurumlu ve güzel görünüşü, sudaki alımlı süzülüşü nedeniyle insanların izlemekten en çok hoşlandıkları su kuşlarından biridir.
Yakın akrabası olan kazlardan daha iri ve daha uzun boyunludur.
Kuzey yarıkürede yaşayan beş türünün de tüyleri beyaz, bacakları siyahtır
Güney yarımkürede yaşayan öbür iki türün ise ya tamamına yakın bölümü siyah ya da siyah ve beyazdır. Kuğuların erkeği ile dişisi birbirine benzer.
Doğal ortamında 20 yıl, bakım altında bu sürenin iki katından daha uzun yaşayabilirler
Ötücü kuğunun Eskidünya'da yaşayan alttürüne kışın Türkiye'nin çeşitli yörelerinde de rastlanır

Sessiz kugu ile arasindaki farki gormek icin once birinci linke daha sonra ikinci linke tiklayabilirsiniz.
Ikinci link Otucu kugudur.
Ucuncu link ise Kucuk Kugu'nun gaga desenini gostermektedir.






Habitatı
Tundranin guneyinde yuva yapar.
Buyuk sulak alanlari tercih ederler cunku ozellikle buyume caginda bacaklari agir vucutlarini tasiyamaz ve suyun kaldirma kuvvetine ihtiyaclari vardir.
Ureme icin islak alanlari secerler.
Yayılışı
Avrupada Kutuplarin hemen alt bolgesini tercih ederler.
Kuzey Amerikanin sIk karsilasan turudur.
Kuzey Iskocya da cok az sayida urerler.
Son yillarda sadece 5 cift bu ulkede ureme yapmistir.
Izlanda da 16000 nufuslu topluluk bilinen en buyuk Kuzey Avrupa populasyonudur.
Iskandinav yarimadasinda ve Rusya'nin kutup bolgelerinde de Orta Avrupa Populasyonu bulunur. Sayilari 59000 civarinda oldugu tahmin edilmekte ve bu sayi sevindirici bir sekilde artmaktadir.
Oriental denilen Dogu Avrupa Otucu Kugulari Karadeniz kiyilarinda gorulmektedir.
Kesin sayi bilinmemektedir.
Beslenme
Gercekten Vejeteryandirlar.
Su diplerindeki bitkileri yerler.
Cok cok az olarak omurgasiz su hayvanlarini yedikleri gozlemse bile asil besinleri su bitkileri, ve kok seklindeki sulak alan bitkileridir.

Biyolojisi
Yumurtalarin kauklari gri veya kahverengidir.
Bir kerede kulackaya birakilan en cok yumurta sayisi 12 olarak belirlenmistir.
Esler yuvayi beraber hazirlarlar.
Erkek yuvayi koruken disi kuluckada yatar.
Yavrularin ucmaya gecmesi icin 120-160 gun gereklidir.
Sessiz Kugudan ayirmak icin gaga kafa yapisina ve boynun durusuna dikkat etmek gerekir.
Sessiz Kugudan bir baska farkida kanatlarini asla arka sirt seviyesinden yukariya kaldirip kavusturmamasidir.
Bazi kaynaklara gore tum Kuslar arasindaki en yuksek tüy adedine sahiptir: 25216 tüy
Yetiskinleri tamamen beyazdir, perdeli ayaklari siyahtir.
Genclerinin renkleri griye calan kahverengidir.
Otucu kugu en cok kucuk kugu ile karistirilir.
Ayirici olarak Otucu Kugunun cok daha buyuk olduguna dikkat etmek ve gaga deseninde ki sariligin siyahtan daha fazla oldugunu gozlemlemek gerekir.
Ötücü kuğular, yaşamlarını çift olarak geçirirler, yavruları kış boyunca onlarla kalır, bazen daha önceki yavrular da onlara katılır.
Üreme yerlerini sulak alanlar olarak seçerler, yarı evcilleşmiş kuşlar suya yakın olan yerlere yuva yaparlar.
Dişiler genellikle 4 ila 7 (12 de olabilir) yumurta bırakırlar.
Yavrular gri-kahverengi tüyleriyle 36 gün sonra yumurtadan çıkarlar. 120 ila 150 gün arası uçarlar.
Göçü
Kuzey Avrupa ve Dogu Asya da kislamak icin binlerce millik goclerde bulunurlar.
Kışları geçirmek üzere yüzlerce mil katlederek kuzey Avrupa ve doğu Asya'ya göç ederler. Subarktik Avrasya'da ürerler.
Habitatlarinda kursun kirliligi, yuksek sesler, Kacak Avcilik ve yuksek sesler, yapilasma oldugu zaman rahatsiz olur ve yer degistirirler, gerilim hatlarindan etkilenmedikleri gozlemlenmistir.
Popülasyonu
Uremek icin Avrupada Kutuplarin hemen alt bolgesini tercih ederler.
Kuzey Amerikanin sIk karsilasan turudur.
Kuzey Iskocya da cok az sayida urerler.
Son yillarda sadec 5 cift bu ulkede ureme yapmistir.
Izlanda da 16000 nufuslu topluluk bilinen en buyuk Kuzey Avrupa populasyonudur.
Iskandinav yarimadasinda ve Rusyanin kutup bolgelerinde de Orta Avrupa Populasyonu bulunur.
Sayilari 59000 civarinda oldugu tahmin edilmekte ve bu sayi sevindirici bir sekilde artmaktadir.
Oriental denilen Dogu Avrupa Otucu Kugulari Karadeniz kiyilarinda gorulmektedir.
Kesin sayi bilinmemektedir.
1900'lerde aşırı avlanma sonucu yok olmanın eşiğine gelmiş, koruyucu önlemlerin artırılmasından sonra yeniden çoğalmaya baslamistir.
Davranışları
Ötücü kuğular, özellikle büyüme dönemlerinde vücut ağırlığını kaldıramayan bacakları için, yüzecebilecekleri geniş sulak alanlara ihtiyaç duyarlar.
Zamanlarının çoğunu yüzerek, suda yiyecek arayarak ve dipte yetişen bitkileri yiyerek geçirirler .
Dipte buyuyen su bitkilerini tercih ederler.
Agirliklarina ragmen etkili ve guclu ucuslari ile goz doldururlar.
Suya inerken daha uzun mesafe kayarlar ve kalkista cok su kaldirirlar.
Buna ragmen ucarken kanat cirpislari duyulamayacak kadar sessizdir.
Eslesmelerini bir kez ve hayat oyunca yaparlar.
Esler ve kuluckadan cikan yavrular kisi bereber gecirirler ve azen bir onceki uremeden olusan cocuklari da kis icin ebeveynlere katilir
Yuzerken boynunu kivrik degil gergin tutar.
Kanatlarini sessizce cirpar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular