oyun kuşu besleyenlerin geliştirilmesi için ne yapılabilinir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan k.murat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 77
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K

k.murat

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
murat ÖZYANAR
Meslek
esnaf
İlgi Alanı
Kediler
oyun kuşu besleyen birsi olarak açtıgım konulara dikkat etmeye çalışan bir bireyimi
formu genel olarak sürekli takip ederim çok degerli büyüklerim yaşıtlarım ve küçüklerim var bilgisine ve tecrübesine inandıgım
ama bu bilgi ve tecrübelerimizi ne kadar aktarıyoruz onunla ilgili bagzı sıkıntılarım var kendimce
bizler gerçekten üzerlerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirirebiliyormuyuz diyede kendime soruyorum
ve bu bilgi tecrübesine inandıgım bireylerden kendilerine şu soruyu sormalarını rica ediyorum
BİZ BU CAMİAYA GENCLERE ZEVK DAŞLARIMIZA NE VEREBİLİRİZ.

Bence çok şey verilebilir ama bunu verme noktasında epey sıkıntı çektiğimize inanıyorum.Yani bizim burdan sandalyade oturupta gönderdiğimiz bilgileri karşı taraf nasıl algılıyor nasıl uygulamaya çalışıyor berkide karşı taraf bunu yaparken hem kendine hemde kuşuna zarar veriyor.Bunları önlemek pek de mümkün değil çünkü birisi karsta biri mardinde biri orda burda onun için siz yani büyükler,üstadlar bunları en iyi şekilde veremezsiniz.Siz berki çok bilgilisinizdir ama karşıdaki anlamaz onun için bence bir anket oluşturulmalı herkes bölge bölge örneğin Sakaryadaki bir mezata bu sitenin sakarya ilgilisi olarak bir görev verilir büyük üstadlar ama sakaryada oturanlar boş vakitlerinde buraya giderek genç kuşculara yani bizlere bilgilerini aktarabilirTabikide bu bir fikir siz ne düşünürsünüz onu bilmem

Saygilarımla
Sakaryadan Alperen

Re: oyun kuşu besleyenlerin geliştirilmesi için ne yapılabil

güzel bir baslık açmıssın murat eline saglık

gençleri çok kale alan yok ender kişiler haricinde. şöyle ki bir konu açıyorsunuz yaşınız gençse adınız bilinmiyorsa ilgilenen yok. soru soruyoruz kimse bilgilerini paylaşmıyor. geçenlerde atmacaları kaçırmak için ayna kullanılıyormuş nasıl oluyor diye sordum bir iki kişi harici ilgilenen olmadı ama yok birisi saim usta , elektrikçi şeref dediği zaman herkes bir şeyler yazıyor. herkes bilgili olduğunu göstermek için çabalıyor tartışmalar çıkıyor kimilleri bu konulardan nemalanıyor vs. yanılıyor muyum ?

Merhaba;

Bence bu konu çok önemli. Bu konu üzerine ben de düşünüyordum. Sağolsun Murat bey bu konuyu açmış.
Benim bulunduğum çevrede kuş ve kuş uçurma konusunda tam bir cehalet var. Kendi ilçemde bir elin parmağını geçecek kadar kişi sayamam kuş uçurmayı dert edinmiş olan. Geçenlerde kuşlarımızı izlemeye gelen birisinin canı sıkıldı ve şöyle dedi: "siz hep tek mi uçuruyorsunuz?". :(.
Benim aklıma şöyle bir şey geldi: Mezatlar sadece kuş satılan yerler olmasın, isimleri mezat değil zaten. Galiba çoğunun ki "güvercinseverler" ve ya "kanatlı hayvanlar" gibi isimlerle yazılıyor. Bu nedenle ayda bir ve ya 2 haftada bir kuşlar hakkında sunum yapılabilir. Ve ya çeşitli yerlerden gelen büyük ve tanınmış kuşçuların, mezat yerlerinde konuşma yapmaları sağlanabilir. İlk aklıma gelen bu oldu. Mutlaka başka fikirler de olacaktır.
Selamlar.

Şenol

selamunaleykum
bence 3 sey gerekli
1.iyi yetismis kuscular
2 .kaliteli kus
3. kaliteli uretim
iyi yetismis kuscu 3 gunde kuscu olunmadigini bilen her ugrasta oldugu gibi durustluk kusu bilerek sevgi ne istedigini bilen ve ne ucuracagini bilen yani hayel besleyip hayel ucurmayan buna benziyen binlece sey

kaliteli kus uzun yillardir bilinen havada kalmayi bilen alti saglam hayvan seferde yuruyen kanadini dove bilen kus buna benzer hepimizin bildigi binlerce sey

kaliteli uretim kusculugun en buyuk sorunu ve en onemli sorunu kuslar yerdeki ozelliklerine gore esleniyor rengi rengine tipi tipine gore oysa oyun kusu havadaki ozelligine gore eslenir tabi tuyu kilida hasaplanir ama once havadaki ozelligi kusculuk gunumuzde bir iyi uruyorsa 100 hatta bin kotu ureyerek gidiyor hic bir ozelligi bilinmeyen kuslar uretiliyor sonra yaramazdiye eldeyisiyor iyi kusla ugrasmak yerine iyi kusu cikarmakla ugrasiliyor oysa 10 olacagini bir cift iyi kus bulunup uretilip 10 yapilmasi icin ugrasilsa gelmek istedigimiz yere daha kisa yoldan geliriz
belli bir ozelliklerde kus bulununca macara aramamali denemeler gozetim altinda olmali hatada geri donusumu herzaman olmali
saygilarimla

elleri dert görmesin arkadaslarin yapmislar iste kuscular.org ve diger kuscu siteleri.....

bu konuda herkes kendince bir çalışma yapabilir diye düşünüyorum ama kimse taşın altına elini koymuyor.
üzüldügüm çok nokta var
örnegin sinan kardeşim dogru bir söz söylemiş sunun meşuru veye bunun meşuru denildigi zaman herkes konuşuyor
itibar etmeyim onun bunun lafıyla kuşçuluk yapmayın gözünüzle görmediginize inanmayın
eger bir güvercin sever bu işi gönülden yapıyorsa ne aradıgını bilmesi lazı ilk önce ne aradıgını bilmiyorsa sahrada gezmekden başka hiç bir işe yaramaz
örnegin ankarada bu işi gercekten çok iyi niyetli yapmaya çalışan insanlar tanırım ama nedense geri planda durmak istiyorlar bire birde çok iyi muhabbetler oluyor yanlız konu sanal ortama geldiginde sürekli ayni sıkıntıdan bahsediyorlar ukalalık çok bilenin oldugu yerde kuş anlatılmaz diyorlar.

..................BİZ BU CAMİAYA GENCLERE ZEVK DAŞLARIMIZA NE VEREBİLİRİZ.

Murat bey,anlamlı bir konu açmış ve güzel bir ümle ile bağlamışsınız konunuzu.Ama aslında cevabı da gençlerde ve zevkdaşlarınızda saklı bence.Onlar ne almak ve ne yapmak istiyor.Çevremde bir sürü yeni kuşçuluğa başlamış arkadaş var,bir o kadar da eski ama bu işi bilinçsiz yapan kuşçular.Eğer ANKARA dahi bu sorunları yaşıyorsa diğer illeri siz düşünün.çünkü ankara oyun kuşu kültüründe diğer illerden çok ileride idi...

Gelelim konu başlığımıza;

Durum gerçekten vahim...Şu bayram tatili boyunca biraz kuşçuların ortamında takıldım.Dernekler,mezatlar ve arkadaş ortamlarında bulundum.Önce arkadaş ortamlarından bahsedeyim,gerçi bu durumlara sizde alışıksınız eminim ama sonuca ancakl bunlarla gidebileceğimiz için biraz deşelim...

Kimse,kimseyi çekemiyor.Her ortamda gruplaşmalar oluşmuş durumda.Kuşu azıcık oynayan rütbe almış gibi havalarda yani bir devrecilik ortamı oluşmuş.Dedikodunun önü hiç kesilmiyor.Herkes iyi olanı eline geçirmek için entrika peşinde.Birde ortamda bu işten para kazanan biri varsa ortamın vay haline.Seyrettikleri kuşu dahi inkar edenler,kuş kötüleyenler,arkadaşlarının kuyusunu kazanlar....SORUYORUM BU ORTAMDA KİM KİME NE VEREBİLİR.?

Gelelim mezatlara;artık istanbul da kuş dükkanlarının nerede ise hepsi mezata dönüşmeye başladı.Kuşçuluk adına hiç bir kazanım sağlamayan bu durum tamamen ticari amaç ile çalışır durumda.Çoğu da dernek konumunda olan bu işletmeler kuş piyasasının bir numaralı borsası konumuna gelmiş durumda.Şehirler ve semtler arası kuş ticareti de bu dernekler sayesinde bayağı aktif durumda.Yanlız dikkatimi çeken önemli bir mevzu var.Her mezatta en azında 15 tane salma ile kuş getiren yani bu işi ticarete dökmüş insanlar gördüm.Yani dükkan sahiplerini büyük esnaf,oradaki satıcıları da küçük esnaf olarak görebiliriz.Birdernekten diğer derneğe salma elinde gezen arkadaşlar dernekçilerinde en iyi müşterisi olmuş durumda.Tabi dernekler arası dayanışma diyebileceğimiz mezat günü diğerlerininde o mezata kuş getirip satması da cabası.bu durumların nasıl bir sonuç çıkardığını sizlerin yorumuna bırakıyorum.Bir kuş satmak için elli tane yalan söyleyen bazı arkadaşlar kuşçuluğun gelişimine nasıl bir katkı sağlaya bilir.yada bizler bu kadar yalanın içinde doğruları ne kadar anlatabilkiriz.SORUYORUM YİNE SİZE BÖYLE BİR ORTAMDA KİM KİME NE VEREBİLİR ARKADAŞLAR....

YANİ DURUM VAHİM.

SAYGILAR ARKADAŞLAR.

elindekı en ıyı kuslardan bırını hakeden bır kus sevdalısına verebılırmısın? yada ıkısını? ve o kuslar hakkında ona onları nasıl koruması ve sahıp cıkması gerektıgı konusunda ogut verebılırmısın? ıyı kusun ozellıklerının ne oldugunu,nasıl esleme yapması gerektıgını ogretebılırmısın..nasıl ucurması gerektıgını..tum bunları bır ucret ıstemeden yapabılırmısın?cevabın ewetse sorun yok..kac kez yaptın? (genele şamıl sorular bunlar) cıragın varmı?...usta olmanın gereklerı kım ne derse desın bunlardan mutesekkıldır..ustalara ış dusuyo yanı..kac tane usta var boyle tanıdıgın?..

tüccarlar bu işi öldürüyor..adam gibi iyi kuşunu iyi fiyata satana lafım yok.ama işin şeytanlıgına kacanlar bu kusun canına okuyan madrabazlar yokmu..bıde onkarı afışe edecen..bu sorunu da halledebılırsen ne ala...hakikaten durum vehamet arzedıyor..

S.A. Arkadaşlar burda herkez bişeyler söylüyor hep kuşculuğu kötüler bi yorum ve zihniyet içindeyiz sen ne istediğini bildikten sonra kimin ne dediği önemli değil ben mesela 4,5 takla 15, 20 metre oynayan birbucuk,iki saat havada kalan vede yerine inen 12,18 sefer arası oynuyan kuş arayışı içindeydim buldum vede aramıyorum artık başka.Ben şunu demek istiyorum arkadaşlar şuranın kuşu buranın kuşu diye bişey yok şu anda Türkiye'deki kuşların tamamı kırılmıştır bunu kabul etmemiz lazım 50 senelik soy yok ama 200 sayfa üzerine yorum var artık reyting amaclı acılmış konulara yorum yapacağımıza birer video koyalım o kuşlar hakkında yorum yapalım iyi yada kötü. o forumlarda sayfalarca yorum yapan arkadaşlar hep bir yörenin kuşunu yüceltmeye calışıyorlar ama kuşların aslı o yöre dışından gelme kuşları bir yere mal ederek bir yere varamayız. Saygılar...

şusuçi' Alıntı:
S.A. Arkadaşlar burda herkez bişeyler söylüyor hep kuşculuğu kötüler bi yorum ve zihniyet içindeyiz sen ne istediğini bildikten sonra kimin ne dediği önemli değil ben mesela 4,5 takla 15, 20 metre oynayan birbucuk,iki saat havada kalan vede yerine inen 12,18 sefer arası oynuyan kuş arayışı içindeydim buldum vede aramıyorum artık başka.Ben şunu demek istiyorum arkadaşlar şuranın kuşu buranın kuşu diye bişey yok şu anda Türkiye'deki kuşların tamamı kırılmıştır bunu kabul etmemiz lazım 50 senelik soy yok ama 200 sayfa üzerine yorum var artık reyting amaclı acılmış konulara yorum yapacağımıza birer video koyalım o kuşlar hakkında yorum yapalım iyi yada kötü. o forumlarda sayfalarca yorum yapan arkadaşlar hep bir yörenin kuşunu yüceltmeye calışıyorlar ama kuşların aslı o yöre dışından gelme kuşları bir yere mal ederek bir yere varamayız. Saygılar...
bir video koyalım yorum yapalım alkışlayalım kötüleyelim ee sonra video gerçekliğin garantisi olabilir mi mükemmel bir kuş izleriz belki ertesi gün pat diye kondu ya da kanat elledi ya da çatıya kondu ya da boşaldı . diyelimki bunların hiç biri olmadı kuş mükemmel yıllarca aynı şeyi yaptı ee bize katkısı ne göz zevkinden başka . aradığınızı bulmuşsunuz tebrikler umarım hiç kaybetmezsiniz ama ben ne aramam gerektiğini bilmiyorum mesela . ya da bilmeyen başka biri farketmez . konunun başlığını iyi okuduğunuzdan şüpheliyim . söyle söylesem daha iyi olacak galiba . gençlerin ya da bilgisizlerin sizin gibi aradığını bulabilmeleri için ve buldukları kuşu kulaktan dolma değil belli bir bilgi birikimi tecrübeyle yetiştirebilmek çoğaltmal adına böyle bir konunun faydalı olabileceği görüşündeyim . burda birilerinin kuşlarını yüceltmiyoruz aksine kendi kuşlarımız için yetiştiriciliğimiz için tartışıyoruz . nacizane . saygılar

S A Murat kardeşim güzel konulara deginmiş sagolsun
USTALAR VE YETİŞTİRİCİLER Gençlere bir şeyler vermek istiyorlarsa eger ///ŞEFFAF// olmalılar geçmişteki kuşları kuşçuları yöreleri anlatmak bilgilendirmek tabiki güzel gençlerin bunlarıda ögrenmesi gerek ancak USTA VE YETİŞTİRİCİ lerin gençlere daha ileriye bakabilmelerini ne istediklerini ne elde etmek istediklerini de anlatabilme liler çünkü gençler gelecegimiz dir bayragıı bizlerden sonra taşıyacak onlardır gençlerin soru ve sorunlarına cevaplar verebilmek yol göstermek hedef koymalarını saglamak gerekir en önemlisi de şimdiki gençlerimiz ne söylendigini anlayabiliyor algılıyabiliyorlar çünkü şimdiki gençlerimiz daha zeki daha gözlemci aynı sorunları aynı kişileri aynı kuşları kuşçuları NAKARAT etmek bu gençlere hiç bir şey kazandırmaz sadece zaman kaybettirir halbuki en önemli şey gençler için zaman ve sabırdır yani dürüst olunmalı açık sözlü olunmalı dogrular söylenmelidir yanlış a yanlışla yaklaşmak egriye dogru demek gençlere bir şey kazandırmaz benimde gözlemledigim konuşma ve videolu anlatımlarda anlatılan ve anlatılmak istenilenlerin MAKASLANMASIDIR hırsız dan arsız dan bahsedilip isim vermek olmaz denilmesi yetişen gençlerin şevkini baltalamak tır öyle kişler AFİŞE edilmeli herkes tarafın dan tanınmalı gençler yanlışa düşürülmemeli aldatılmamalıdır bu her kesimin bilmesi gerekenlerdir böyle kişilerin kamufle edilmesi kuşculugun yeni yetişenlerin DOGRUYU DÜRÜSTÜ TANIMASINA ÖNLEM ALMASINA ENGELDİR KUŞ VE KUŞCULUGA YAPILAN EN BÜYÜK DARBEDİR Büyükler usta ve yetiştiriciler şeffaf olmalı gençlere gerçekleri olması gerekenleri olmaması gerekenleri açık yüreklilikle söyleyebilmelidirler bu sebeb den usta ve yetiştiricilere büyük görevler düşmektedir yani BİLMEK YAPABİLMEK ÖGRETEBİLMEK Önemlidir işte bütün mesele bu bilebiliyorsanız bu hobiyi ögretebilmelisiniz ögrendiklerinizi tecrübelerinizi gençlere de aktarabilmelisiniz
PEKİ GENÇLER NE YAPMALI YAPABİLMELİ
Eyleme geçme konusunda kararsız olmaları ertelemeleri üşenmeleri avantaja çevirmelidirler sorulara bakıyorum nasıl yapabilirim nasıl uygulayabilirim cevabını arıyorlar yani
HASTAHANEYE GİDİYORUZ MUAYENE OLUYORUZ DOKTOR REÇETE Yİ VERİYOR ECZANADEN İLACI ALIYORUZ AMA YETMİYOR NEDEN İ
ilacı belli dozunda kullanmak gerek kullanmıyoruz dozu uygulayamıyoruz agrılar dinmiyor aksine daha da artıyor ondan sonra DOKTOR A Kabahat buluyoruz iyi ilaç yazmamış ilacın kendini degil MUADİL İNİ Vermiş diyoruz kendimiz de hiç suç bulmuyoruz peki gençler ne yapmalı bu hobiyi akan dere gibi görmeli karşıya geçmek için ayak basacagımız taşların yerini iyi bilmek gerek ne besleyeceklerini bilmek kendilerine bir hedef belirlemeleri gerek HEDEF İ GÖRMEDEN ATEŞ EDEMEZSİN ETSENDE NEREYİ VURDUGUNU BİLEMEZSİN BAL BAL DEMEKLE KİMSENİN AGZI TATLANMAZ BALI ÜRETEBİLMEK HAZINI ALABİLMEK EMEK VERMEK EN ÖNEMLİSİ DE sabretmek GERÇEK KUŞCU OLACAKLARIN BİRTEK İLACI VARSA Kİ VAR oda SABIR dır kuş alış verişlerinde bilmediklerine kulakdan duymalara aldırış etmemek gerek neticede insandır insanları tanımak gerek ama Ondan gelme bundan gelme elin iyisi sizi mutlu etmemeli sizin kendi iyyiniz daha iyiyi bulana kadar size yetmelidir YETİŞTİRİCİ VE USTALAR DA gençlerin sorularına cevaplar vermeli bilgilendirmeli kaale almalıdırlar zaten ögrenmek istedikleri bilmedikleridir gençlerde usta ve yetiştiricilee önem vermeli anlamalı saygıda kusur etmemelidirler ögrenmek bilmek istemeleri biraz da davranış şekillerine baglı oldugunu blmelidirler kim kime ne veriyor ise dogru dürüst olmalı boşa seyislik yaptırmamalıdır gençlerin zamanı ve şevki hevesi kırılmamalıdır her kim kendi için ne istiyor ise karşı taraf içinde istemeli öyle düşünmelidir diyor SAYGILAR SUNUYORUM

oncelıkle herkese merhaba adım oguz ıst sılıvrıdenım ve oyun kusu beslıyorum yukarıda abımızın dedıgı gıbı usta cıkak meselesı bılgılerı dogru bı sekılde vermek lazım. yasım 23 ama cogu kısıyıde oyun kusunda bozarım cunku ben ıyı bı cıragım kus yerde degıl havada bellı olur ama onu yetıstırmek sanat ıste bu sanatta al ucur ucur olmaz herseyın bır ıncelıgı bır kuralı var bu kuralları ogrenmek gerek sonra kusu nakıs nakıs ıslemek gerek ve ben oyun kusunda benım ıstedıgım anladıgım kustan yavru aldıktan sonrakı oyun benım ıcın oyundur eger kus kendını bozmuyorsa o kus kustur ve herkesın kendıne gore dusuncelerı degısır ama benım kusum kapatarak gelıp bır veye bır bucuk metreye taban taklalı baglamalı ortalama 15 20 metre cıkıp aynı hareketı ortalama 20 sefer yapıyorsa benım ıcın oyun kusu budur abılerım kardeslerım ve yenı baslıcaklara tavsıyem ılk once ıncelıklerını ogrensınler kusa ınsana nasıl bakıyorsan oyle bakıcaksın yerı gelcek konusacaksın bıle onunla anlatacaksın ve bana gore en buyuk yanlıs tıcarı amaclardır oyun kusunu bıtırende budur parayı veren alıyor kusu ve koreltıyor bılgısı olan ucurcak ınsan parası olmayan ıyı kus edınemıyor tabıkı satmasına karsı degılım kesınlıkle ama ıyı bı kuscu arkasında bı mırascı bırakır kı yıllar sonra gordugunde ıste bu benım yetıstırdıgım ınsan der ınsana ılk once durust olmayı hayvan sevgısını ogreteceksın ve sonra kusu tanıtacaksın once harflerı ogreceksın bırden cumle kuran bocalar kus ucurmasını yemlemesını hastalıgında tedavısını mumkun oldugu surece dogal ılacla kımyasal degıl vs vs uzar gıder bılgısı olan kus ucuran oldukca duzgun kısıler oldukca hala ıyı kuslar ızleyecegız saygılarımla oguz ustundag

maskeler' Alıntı:
gençleri çok kale alan yok ender kişiler haricinde. şöyle ki bir konu açıyorsunuz yaşınız gençse adınız bilinmiyorsa ilgilenen yok. soru soruyoruz kimse bilgilerini paylaşmıyor. geçenlerde atmacaları kaçırmak için ayna kullanılıyormuş nasıl oluyor diye sordum bir iki kişi harici ilgilenen olmadı ama yok birisi saim usta , elektrikçi şeref dediği zaman herkes bir şeyler yazıyor. herkes bilgili olduğunu göstermek için çabalıyor tartışmalar çıkıyor kimilleri bu konulardan nemalanıyor vs. yanılıyor muyum ?
Sinan abimiz çok dogru söylemış hala Rahmetli kuşcularla ılgılenıyoruz...Allah rahmet eylesın birşey dedıgımız yok ama biz kuşçular kendımızı güncellemelıyız degıl mı ? Takılmışız geçmıse gıdıyoruz...Güzel kuş verıyorsun herşeyıyle görev kuşu ama adam tutup soyu nerden geliyor diye soruyor ya sen bırak soyu muyo kuşa bak..Ayrıca bir çok önemli kuşcu sahsiyetten bahsedılıyor günümüzde var bahsi geçenler..Ya anlamıyorum bu turnuvalar ne işe yarıyor..Kupa alan kuşculara bakıyorsun..Konuşulan kuşcular degıl...Kendine güvenıyorsan kuşcuyum diyorsan turnuvaya kuş sokacaksın derece alıcaksın..Kupalarını görücez...Arkası saglam birazda konusmayı bılıyor Gecmıstende ahbaplık eklıyor bırazda alın size profesyonel kuşcu..Olmaz böyle ..Elinde malzemen varsa sergıleyeceksın..Gösterıceksın..Turnuva turnuva kuşunun hak ettıgı kupaları alacaksın...
Ayrıca adamlara kuş cıkarıyorsun anne bılmem gök dıyorsun baba dumanlı aaa iki cıns kırılmış diyor kırık iyi kış degıl diyor..Aynı sekılde videolar eklenıyor arap cıftten dumanlı ciftin altından düz renk beyaz cıkıyor aaa bunlar soy damar kuş deniliyor..Övünülerekte siteye videolar eklenıyor..Ama diger kuşcu arkadaslar eklentıler paylasınca anne baba ne kırık mı ? ay kırma denılıyor.? herneyse kimseye itibar etmek gerekmıyor görmedıkten sonra..saygılarımla..

FORMULA 1' Alıntı:
elindekı en ıyı kuslardan bırını hakeden bır kus sevdalısına verebılırmısın? yada ıkısını? ve o kuslar hakkında ona onları nasıl koruması ve sahıp cıkması gerektıgı konusunda ogut verebılırmısın? ıyı kusun ozellıklerının ne oldugunu,nasıl esleme yapması gerektıgını ogretebılırmısın..nasıl ucurması gerektıgını..tum bunları bır ucret ıstemeden yapabılırmısın?cevabın ewetse sorun yok..kac kez yaptın? (genele şamıl sorular bunlar) cıragın varmı?...usta olmanın gereklerı kım ne derse desın bunlardan mutesekkıldır..ustalara ış dusuyo yanı..kac tane usta var boyle tanıdıgın?..
Davut usta agzınıza saglık....Öyle iyi kuşum var deyipte kendını saklamak degıldır kusculuk..Bırakacaksın namını sürdüren gencler yetıssın..Adam parayla bir cıft verıyor...Genc ya buyutuyor oynatamıyor baslıyor sövmeye oraya buraya anlattmaya hay Allah belasını versın iyi damar kusları varmıs verdık parasını yedik kazıgı tabırı caızse..EE iyi kuscuda karalandı..Aslında hak edene sevgısını kusuna adayanlara vermelı dedıgınız gıbı katılmamak elde degıl ?

hani büyüklerimin söylediği bi laf vardır ya eskiden kuş satmak ayıptı diye
kuşları sadece uçan Türk lirası olarak gören tacirler sayesinde neden ayıp olduğu daha iyi anlaşılıyor
çocukluğumdan beri içiçe olduğum kuşlardan iyi anladığımı söyleyebilirim ama usta olduğumu iddia edemem
paçası olan her kuşa şöyle oynar böyle oynar diyen tacirler az kandırmadı küçükken. geçen gün bir çocuk geldi bizim yavru yabozu paçasız taklacı diye satmışlar 5 liraya ve bunu yapan bir dernek ayıptır ya. peki niye ?
bu insanlar kuşçuluğu düşünerekmi yapıyorlar bunu. kuşçuluğun gelişmesini düşünüyorlarmı yoksa sadece ceplerine atacakları parayı düşünen insanlarmı bunlar. birkaç sene sonra tekrar kuşlarıma ve kuşçuluğa geri döndüm. arkadaşım sağolsun 4 kuşunu aldım güzel diyebileceğim fakat beni tatmin etmeyen kuşlar şuan için. tek soydan gidebileceğim bi çift 15 20 civarında fişek yapan 15 20 sefer yapan eke veya damızlık alıyim dedim adamın çektiği fiyatı duyunca Allah razı olsun ben beslemesemde olur diyip geri döndüm. tabi her güzel şeyin bir değeri var ama uçmanında anlamı yok. karşımdaki komşumda tam aradığım kuşlar var fakat oda tacirleşmiş komşuluk kalmamış. neyse gün gelir buluruz alırız fakat bu işi ticarete dökerek gelişim sağlanabiliyorsa son yıllarda herkesin söylediği kuşçuluk eskisi gibi değil sözü dilimizde olmazdı. yetişemedikki babamın anlattığı 276 kuşun dönemine (:(:

özür dilerim eke ve damızlık yazmışım eke veya yavru yazıcaktım

Selamlar , önemli bir konu, fakat kimseyide zorla geliştiremeyiz diye düşünüyorum !! yani önce yetiştirici bu gelişimi kendi istemeli... Örneğin site içinde önemli konular ve bilgiler zaman zaman tartışıldı-paylaşıldı fakat o konular zamanla forum içinde geriye düştüler, bunun yanı sıra daha çok magazinel yönü olan kimseye bir hayrının dokunamayacağı aşikar belli konular ise hala forumda ön sıralarda... Ama durumun paylaştıkca daha iyiye doğru gideceğini düşünüyorum . Saygılar .

bu iş için emek vermeye çalışıp kuşçuluğun ve kuşların kalitesini arttırmaya çalışanlar olduğu gibi....
...
kuşçuluğun isminin yerlerde gezmesi umrunda olmayan, bu derbeder halden memnun olan ve
bu geliştirmeci çabaları gördükçe kendince sırıtan ve kendisi için hiçbirşey ifade etmeyen kalitesiz kuşçularda var
.
kuş beslemedeki amaçları diğerlerinden çok farklı...genellikle sadece menfaatsel amaçlar güden aynı zamanda insan ve hayvan sevgisi olmayan menfaat odaklı kuş besliyen bir yığın sözüm ona kuşçu var
.
bunları adam etmek 100 yaşındaki cahile ünüversite okutmak kadar zor(belki daha zor)
.
çünki bunlar hallerinde bir eksiklik görmüyor ve hallerinden son derece memnunlar
.
bunların kuşçuluğa bırak bir faydaları olmalarını
bence kuşçuluğun gelişmesindeki en büyük engel bunların ta kendileridir

........güzel bir konu açan arkadaştan ve ilgilenenlerden arkadaşlardan ALLAH razı olsun..........

gençosman^^' Alıntı:
bu iş için emek vermeye çalışıp kuşçuluğun ve kuşların kalitesini arttırmaya çalışanlar olduğu gibi....
...
kuşçuluğun isminin yerlerde gezmesi umrunda olmayan, bu derbeder halden memnun olan ve
bu geliştirmeci çabaları gördükçe kendince sırıtan ve kendisi için hiçbirşey ifade etmeyen kalitesiz kuşçularda var
.
kuş beslemedeki amaçları diğerlerinden çok farklı...genellikle sadece menfaatsel amaçlar güden aynı zamanda insan ve hayvan sevgisi olmayan menfaat odaklı kuş besliyen bir yığın sözüm ona kuşçu var
.
bunları adam etmek 100 yaşındaki cahile ünüversite okutmak kadar zor(belki daha zor)
.
çünki bunlar hallerinde bir eksiklik görmüyor ve hallerinden son derece memnunlar
.

........güzel bir konu.... açan arkadaştan ve ilgilenenlerden arkadaşlardan ALLAH razı olsun..........

hal böyle oluncada bana göre kuşçuluğun gelişmesi için çabalıyan arkadaşlarla yola çıkmak ve daha kaliteli kuş beslemek ve daha yüksek standartlarda kuşçuluk yapmak istiyorsak, izleyecek olduğumuz yol haritasını bu tarz kuşçuların saldırmalarından uzak tutmamız gerekir...
.
ilgilenen arkadaşlarla bir yol haritası çizeriz belli kuralları olur...
bu kurallara uyanlar fedakarlık yapabilecek olanlar bizimle olur...
biz kural tanımayız diyenlerde kendi yoluna bakar...
herkezi duyarlı yapmaya çalışmanın bir anlamı yok...
duyarlı olanlarla açılmak yol almak demektir...
.
..............herkeze saygılarla..............

S A Osman kardeşim güzel konulara deginmiş sagolsun zaten bizlerin de anlatmaya çalıştıgı bu durumlardır insan kendisinin nasıl kuşçu nasıl kuş beslemesi gerektigini kuşta olması olmaması gerekenler nedir nasıl olmalıdır standartlar belli böyleyken bile aksini söylemek tartışmak kime ne verebilir geriye dönük iletilerde hep söyler dururuz ama bizler neyi ne kadar anlatırsak anlatalım olması gereken dogrular herkese dogru gelmeyebiliyor halbuki oyun kuşunda olması olmaması gereken standart varken aksini söyleyenlere ne verebiliriz neyi ne kadar anlatabiliriz asıl SORUN buçok genç bir kardeşimiz yapılması gerekeni ögrenmiş uygulayabiliyor ama 50 60 yaşına gelmiş bazı büyüklerimiz kuşun kişiyi utandıracak haraketini MAKUL Görebiliyor vede savunuyor böyle düşünenlerin de çok oldugu bu ortamda kime neyi nasıl anlatabiliriz oda ayrıca bir sorun kuşçulukla ilgili bütün bilinmesi gereken uygulanması gereken olmazsa olmazlar zaten hep söylenildi ama her kes işine geldigi tarafını kendince dogru sandıgını uygulama çabası içerisindeler dogruyu yanlışı olması gerekeni pek düşünen yok gibi işte en büyük yanlış bu şekil düşünenlerin ilerlememize koydugu takoz dur bir çok yetiştirici ve ustaların bu hobiye büyük katkılar saglamaya çalıştıkları ama anlatılmak istenileni anlatsalarda yeni yetişenlerin uygulama becerisini ve en önemlisi SABRI NI Göösteremedikleridir pek çok kişi veya kişler net ten yazarak ahkam kesmek kolay diyebilirler diyorlarda zaten kuşçu olacaklardan istenilen zor olan dır
ODA NEDİR
SABIRDIR
YAPTIGIN İŞİ SEVMEKTİR
FEDAKARLIKTIR
PAYLAŞIMDIR
ALÇAK GÖNÜLLÜ OLUP SEVGİ SAYGI GERKLİLİGİDİR
İYİYİ ARAMAK KÖTÜYLE UGRAŞMAMAKTIR
HER KESE KESİME SAYGILI OLAMAK KALP KIRMAMAKTIR
HEP BENDE OLSUN DEMEMEK HERKESTE OLMASINI İSTEMEK TİR
Zaten bu hobinin kolay odugunu kimse söyleyemez kolay oldugunu düşüneneler kuş besliyor desinler diye besleyenler eglence arayanlar mevsimlik besleyenler ticaretini düşünenler mefaat ugruna besleyenler
öyle kolay olsaydı
HERKESTE İYİ KUŞ OLURDU
HERKES USTA OLURDU
HERKES HER KUŞU OYNATIRDI
HERKES HERKESE İYİ KUŞUNU VERİRDİ
Halbuki insanlar parasıyla da iyiyi bulamıyorlar iyiyi verecek olanlarda gerçekten verselerde zaten içi yanarak veriyor neden emek vermiş o seviyeye getirmiş degere binmiş hizmet edip çilesini zevkini stresini tatmış kişi gelip parayı basıp alıyor o kişi o kuşu kaybetse de onun için önemi yok yine parasını verir yine alırım diye düşünür ama yetiştiren için öyle degildir onun için gençler kuşçu olacaklar bu site çatısı altın daki ustalara yetiştiricilere ve büyük ve küçüklerine saygılı sevgili olabilsinlerki bilinmesi gerkenleri de ögrenebilsinler bu durumun ustalıgın yetiştiriciligin uzun zaman yaşanmış yaşla yıllarla ilgil olmadıgını samimiyetle söyleyebilirim neyle ugraştıgınla ne aradıgınla ne buldugunla nasıl baktıgınla ne gördügünle ne görmek istediginle neye hizmet ettiginle neyi ne kadar yaşayarak ögrendiginle bunları nasıl uygulayabildiginle ve ne kazandıgınla alakalıdır yazılıp çizildigi gibi kolay hiç degildir diyor MURAT KARDEŞİMEDE KONU BAŞLIGI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

sevgili arkadaşlar
sadece masada uçuranlar oldukca
seneler önce oynayan kuşların özü bende diye nutuk atanlar oldukca
senelerdir iyi kuşcuyum diye geçinip son on senedir 10 kuş uçuramayanlar çoğaldıkca
eskiden direk hesabını beğenilirken şimdi minareler konuşuluyorsa
hobi için beslenen kuşları şimdi maddi çıkar olarak kullananlar çoğaldıkca
5-6 taklayı beğenmeyip 50-60takla oynayan kuş arandıkca
çoğu kimse elinde iyi kuşu olduğuu sanıp her önüne gelenden şunu verde bir yavru alalım dedikçe
herkes kümesine eline geçen kuşu atıp damızlık yaptıkca
bir kuş uçuran arkadaşın kümesi gittikce
bu kuşculuğun ileri gideceğini sanmıyorum
KUŞCULAR ORG SİTESİ son yıllarda ankarada oynayan iyi kuşlar sayfası açmış o sayfaya bir kişi bildiğini gördüğünü yazmamış düşmüş çoğuları 40 sene öncenin adamlarının kuşlarına sahip çıkmaya

şimdi adama demezlermi arkadaşlar
mesela son 10 yılda kimin kümesinde kuşlarının yarısı değil dörtte biri oynadı diye

demekki 40 senede kuşculuk ileri gitmemiş gerilemiş gerçek bu değilmi

işin özü şu hemen hemen her semtte her yaşta her kümesten arada sırada iyi kuş çıkıyor hepsi o kadar

selami06' Alıntı:
sevgili arkadaşlar
sadece masada uçuranlar oldukca
seneler önce oynayan kuşların özü bende diye nutuk atanlar oldukca
senelerdir iyi kuşcuyum diye geçinip son on senedir 10 kuş uçuramayanlar çoğaldıkca
eskiden direk hesabını beğenilirken şimdi minareler konuşuluyorsa
hobi için beslenen kuşları şimdi maddi çıkar olarak kullananlar çoğaldıkca
5-6 taklayı beğenmeyip 50-60takla oynayan kuş arandıkca
çoğu kimse elinde iyi kuşu olduğuu sanıp her önüne gelenden şunu verde bir yavru alalım dedikçe
herkes kümesine eline geçen kuşu atıp damızlık yaptıkca
bir kuş uçuran arkadaşın kümesi gittikce
bu kuşculuğun ileri gideceğini sanmıyorum
KUŞCULAR ORG SİTESİ son yıllarda ankarada oynayan iyi kuşlar sayfası açmış o sayfaya bir kişi bildiğini gördüğünü yazmamış düşmüş çoğuları 40 sene öncenin adamlarının kuşlarına sahip çıkmaya

şimdi adama demezlermi arkadaşlar selamun aleyküm selami bey . yaşım 52. aşağı yukarı 41 42 senedir aynı kuşları beslerim . 35 senedirde piyasadaki tüm kuşçuları 3 aşağ 5 yukarı bilirim .sizin isminizi hiç duymadım .uçurduğunuz kuşların namınıda duymadım .kendinizden biraz bahsedermisiniz . uçurduğunuz kuşlar ne yaptı . ne tür kuş uçurdunuz beslediğiniz kuşların oyun stillerinasıldı kimler sizde kuş seyreti biraz anlatırsanız genç kuşçu arkadaşlarımız bilgilensin .saygılar m...saim akyol
mesela son 10 yılda kimin kümesinde kuşlarının yarısı değil dörtte biri oynadı diye

demekki 40 senede kuşculuk ileri gitmemiş gerilemiş gerçek bu değilmi

işin özü şu hemen hemen her semtte her yaşta her kümesten arada sırada iyi kuş çıkıyor hepsi o kadar

gençosman^^' Alıntı:
gençosman^^' Alıntı:
...
.
.
.
.

........güzel bir konu.... açan arkadaştan ve ilgilenenlerden arkadaşlardan ALLAH razı olsun..........

hal böyle oluncada bana göre kuşçuluğun gelişmesi için çabalıyan arkadaşlarla yola çıkmak ve daha kaliteli kuş beslemek ve daha yüksek standartlarda kuşçuluk yapmak istiyorsak, izleyecek olduğumuz yol haritasını bu tarz kuşçuların saldırmalarından uzak tutmamız gerekir...
.
ilgilenen arkadaşlarla bir yol haritası çizeriz belli kuralları olur...
bu kurallara uyanlar fedakarlık yapabilecek olanlar bizimle olur...
biz kural tanımayız diyenlerde kendi yoluna bakar...
herkezi duyarlı yapmaya çalışmanın bir anlamı yok...
duyarlı olanlarla açılmak yol almak demektir...
.
..............herkeze saygılarla..............
Selamlar, Genç Osman Yiğit Ustaya katılıyorum ve düşüncelerini paylaşıyorum. Durumun bundan önceki ve şuanki olumsuz gidişatını görmek için, toplumun ''kuşçuluk''a bakış açısını değerlendirmemiz yeterlidir; Bu bakış, bildiğiniz gibi hiçte iç açıcı değildir. Malesef bunu oluşturanlarda yine ''kuşçular''ın kendileridir... İşinözü , yetiştiriciliğin hem kendi içinde - hemde kendi dışında önemli sorunları olduğu muhakkak. Bu sorunların çözülebilmesi için elimden geldiğince katkıda bulunmak isterim. Ayrıca konunun daha çok irdelenmesinde fayda görüyorum. Saygılar.

selamun aleyküm selami bey .yaşım 52 aşağı yukarı 41 42 senedir saim usta kuşlarından beslerim ç35 senedirde ankaradaki eski kuşçuların 3 aşağı 5 yukarı çoğunu tanırım uçurduğu kuşlardanda bilirim selami bey sizin isminizi hiç duymadım uçurduğunuz kuşların namınıda duymadım. biraz kendinizden ve uçurduğunuz kuşlardan bahsedermisiniz şimdiye kadar uçurduğunuz kuşlar ne yaptı ne tür kuş uçurdunuz.üçurduğunuz kuşları kimler seyretti oyun sitilleri nasıldı aynı soy kuşları hala besliyormusunuz besliyosanız siteye resim koyma imkanınız varsa koyarmısınız .hala uçurduğunuz kuş varmı varsa yukarda yazdığınız kriterlere uygumu oynuyor .bizleri ve genç kuşçu arkadaşlarımıza biraz bilgi aktarırmısınız .saygılar........M....SAİM AKYOL

beni merak eden arkadaşım bak şimdi iyi dinle ben altındağ yenidoğanda doğma büyümeyim yaşım 14 falan iken yenidoğan orhangazi mahallesinde kuş besledim.
bunu canlı olarak ispat edebilmem için canlı yaşayan birisi seninde tanıyabileceğin biri yorgancı hicabidir
veya arap burhandır yenidoğanda
geçelim son 20 seneye sincan fatihte odun ardiyesinde 1990 dan 2008 senesine kadar bir fiil kuş uçurdum bunu yüzlerce kişi bilir
sana kuştan anlayan bir isim verecem adil kayabaşı o arkadaşa sor git deki falan adam bir gök dişi uçurmuş 5 sene aynı kuşu nasıl bir kuştu
kuşlarıma gelince her adamın kuşunu kümesime koymadım kendim yetiştirdim ve 16 senede 7 sefer kuşlarım çalındı
demekki çok iyi kuşlar yetiştirmişimki çalınmış
parayla kuş işinde hiç işim olmadı bir kamyon odun alın gidin benden kuş istemeyin dedim kuş parasına gerek duymadım.
benim beş sene oynayan kuşumun stilinide merak etmişsin şentepede kaportacı ahmette anlatabilir kuşum 200 metreden kanadını altına alır yere 50 santim kalır mermi gibi oynardı ve 30-35 sefer yapardı
birileri çok iyi bilir bir metre bahçe duvarını yıktım kuş ordan geçerdi o kişiyi çok iyi bilirsin sende
başka merak ettiğin varsa tek tek sorabilirsin
birde geçelim saim usta konusuna saim ustanın nerede kümesini 1960 senelerinde bilen birkaç kişi anca vardır sanırım sen bilmessin o kuşları ben hergün seyrettim sene 1960 demekki sen 5 yaşında falanmışsın çünkü o kişinin çok yakınında çıraklık yapıyordum
birde 1970 li yıllarda ulubey son durakta kahvem vardı bunuda gider o semtten ve sana yakın kişiden öğrenebilirsin o saim usta en son o semtte kuş uçurdu bilgin olsun diye söylüyorum.
ondan sonrada saim ustanın kuşlarından görmedim şimdi yine diyorumki sende var ise bu kuşlardan senede bir tane oynasa 40 tane kuş oynar ve bütün türkiye saim usta değil seni isim sahibi ederdi ki saim ustanın kuşlarının yüzde yirmisi oynasa şimdiye kadar senede 100 saim usta kuşu oynar ve yüzlerce kişi o kuşa sahip olurdu.
beni bu kadar merak etmenin sebebi bu sanırım
2 sene önce çiftlikte hobi bahçesinde uçan yener beyin uçurduğu dumanlı yani türkiye 2 cisi olan kuşu bilmeyebilirsin sor öğren bilen iyi kuşçulara o kuşun yavruları kardeşleri bende o kuşta nasıl atıyormuş nasıl oynuyormuş seyreden arkadaşlar hala yaşıyor
başka bilgi edinmek istiyorsan sorularını bekliyorum
birde neden bu kadar üstüne alındığını anlamış değilim
sincan yöresinde en azından 20 senedir kimde kuş oynamış ise haberim olmuştur ve halada sincan fatih tarafındayım

Geri