OYUN KUŞU PROFESÖRLERİNE

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ERDEKLİ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 44
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

ERDEKLİ

Üye
www.erdekoyunkuslari.tr.gg
Ad Soyad
E..Aras
Meslek
Kuşçu
İlgi Alanı
Kediler
..........

Re: OYUN KUŞU PROFESÖRLERİNE

Selamlar...

Öncelikle polemikten kaçındığınızı söylemişsiniz ama daha konunun başlığında bile sanki biraz alaycı bir ifade sezinledim. Eğer yanlışsam özür dilerim.

Gelelim kuşun kaşından gözünden, duruşundan hünerini anlamaya.(Bu arada bunları anlayabildiğimi iddia edecek kadar profesör değilim onu baştan belirteyim. Neden bu konuda yazıyorsun o zaman da diyebilirsiniz ama birkaç hususta benzer daha önce yazılmış birkaç yorumum olduğu içindir.)

Yukarıda 27 maddelik özellikleri sıralamışsınız. Bunların hepsi doğrudur ve daha da çoğaltılabilir. Ama birçoğunun tespiti için zaman gereklidir ve bu zaman öyle birkaç uçumluk değildir. Neticede yavruya kusma, yavruyu uçurma, birkaç ağız yavru alma, yatırılıp yeniden uçurulma, yaş geçirme gibi hususlar var ve bunların çoğu da genetiktir. Yani kuşun uzunca bir süre gözlem altında olması gerekir. Yoksa kuşun gözüne, tırnağına, kanadına, kuyruğuna, tipine, duruşuna bakarak kaç saat uçacağını, kaç takla atacağını, taban taklalı olacağını, yavruya kustuktan sonra ne yapacağını ...... vb... anlayabildiğini iddia etmek mümkün değildir. Ama kuşun anatomik yapısı, bazı hareketleri bence kimliği hakkında ipucu verebilir diye düşünüyorum. Tabi bunlar birer ipucu olup %100 doğrudur diyemem. Örneğin çok uzun boylu birisini gördüğümüzde birçoğumuzun aklına hemen iyi basketbol oynayabileceği gelebilir. Oysa ki kişi basketbol topu dahi almamıştır eline. Ama bu bir avantajdır. Belki birilerine destansı gelecek ama gerçek olması da muhtemeldir, Köroğlunun babası Koca Yusuf kır atı tayken seçtiğinde berbat bir haldeydi. İşte buna tecrübe diyebiliriz. Bu tecrübeler bu işle uğraşan kişilerde uzun yıllar boyunca, birçok kuşla, deneme-yanılmalarla, tartışmalarla farkında bile olmadan nesilden nesile aktarılarak kazanılabilir bence. Daha çok görsellik içerdiğinden yazışmayla karşı tarafa aktarılabilecek birşey değildir. Bunu siz de biliyorsunuz zaten...

Bu hususta daha önce açılmış bir konu vardı. Şu an burada yazıma son veriyorum. Ama daha sonra isterseniz linkini yazabilirim.

Saygılar...

selam değerli dostum..yazınızın başlığı inan insanı yazmakla yazmamak arasında bırakıyor..yazarak ahkam keser duruma düşmek te var ama öyle şeyler yazmış ve sormuşsun ki daha evvel defalarca yazdık bu konular hakkın da ..buradan gerekli cevabı almış olman gerekirdi..

viewtopic.php?f=40&t=3473

bu link te bir dostumuz buna benzer bir yazı yazdı ve buna yorum yaptık..ama bu yorumlarımız kanun dur anlamında algılanmamalı..bahsettiğiniz bir çok maddede olanlar aslında bir cevap niteliğinde..yani oyun kuşu HAVADA belli olur..hangi maddeye değinirsek sonuçta uçurulmadan anlaşılacak bir sonuç yoktur..saygılar..

selamlar arkadasım yazdıgın maddeler kuscu olan herkesın gozlemleyebılecegı maddeler sımdı kusun kanadı tabıkıde onemlı mesela ben gecenlerde bıtane mavı aldım kanatları muazzam ama kus cacık cıktı kusun soyunu bılırsın anasını babasını ızlersın belkı bı ıhtımal oynar dersın oda oynamassa onun yavrusu oynar ben ne kuslar gordum ne ümitle alınıp hıc oynamayan yanı bu olay ole bakmayla falan olmaz benım acımdan kus havada bellı olur ıstısnalar harıc kusa kanadı guzel dersın benımkı gıbı oynamaz ama bıde oynarsa dersınkı ben demıstım kanadı guzel bu kus oynar dıye yanı bu ıs deısır saygılarımla [email protected]

..........

s.a erdekli hemşehrim tabiki oyun kuşu öncelikli notunu uçarak alır ve zaman gerekir ferikken yani gençken degerlendirilmeli ışık veriyosa arkası aranmalı yani bir iki agız yavru alınmalı iniş kalkış sefer ve taklaları ekeyken yer kümesinde degerlendirilmeli çatıda kuş belli olmaz diyenlerdenim yakın zamanda yaşadıgımı anlatayım bi akşam bizim burda mezattayım bir kuş üstüne iddaa yürüdü gitti sahibi gevşek diye begenmiyo ama körfezede rest diyo restin açılımı uzun gitmesi 60 metre gibi bir fişek mesafesinden bahsetti mezatta bozmadım karışmadım arkadaş bu kuşu terasta uçuruyo mezat bitimi abi bu kuşu bana verirmisin benim yer kümesinde bi uçsun görelim dedim hee bu arada ben inanmıyom bir kuşun 60 metre baş alacagına tamam dedi al götür getirdim kümesime uçurdum yer kümesinde ve sonuç 6 metre gibi bir baş alma 3 yada 5 takla ve yere yapişmayla sonlanan bir iniş çok kötü bozdum sonra adamı mezatta konuya gelince kuş kesinlikle yer kümesinde ve uçarak havada alır son notunu ama bugün her aldıgımız kuşu uçurupta alma imkanımız yok kanat kuyruga bakarakta kuşun ana baba rengi gaga ve gözden bir dumanlı kuşta boz beyaz karırışımı olup olmadıgını anlarız

ben oyun kuşundada biçim renge uyum gaga ve göz ahengi ararım mesela simsiyah gagası bir iki tırnagı beyaz olan arabı kümesime koymam altını beklemem isterse kendini yırtsın oyunda yine aynen simsiyah gagalı bir dumanlıyı bir gökü tırnakları karışık bir dumanlıyı beslemem altını beklemem ne kadarda öncelik oyunda uçumda da olsa bu bozuklukları taşıyan bir kuştan benim kümesimde damızlık olamaz kendi görüşüm

Selamlar....

İlk mesajımı zaman darlığı nedeniyle kısa kesmek zorunda kalmıştım. Bahsettiğim link aşağıdadır.

viewtopic.php?f=40&t=721

Ayrıca buna benzer bir de çirkin kuşların daha iyi performans sergilemesiyle ilgili bir konu da var..

viewtopic.php?f=25&t=1929

Saygılar...

s.a erdekli arkadaşım bu resimdeki kuşlar için yazdığın yazıyı ben şahsıma cidiye almıyorum bu kuşlar bence pek ala çok güzel oynar diye düşünüyorum eğer göz zevkine düşkünsen sana bir çift kınalı miski göndereyim ayağında künye olmayanı bana gönder :)) lafım şaka tabi ama bu kuşlarda olumsuz olarak saydığın özeliklerin kat kat fazlası olduğuna eminim yani bu kuşlar oynamazsa ben hiç oynamam :))

tüm gercek kuşculara selam olsunn

SAYGILAR

tunc_54' Alıntı:
s.a erdekli arkadaşım bu resimdeki kuşlar için yazdığın yazıyı ben şahsıma cidiye almıyorum bu kuşlar bence pek ala çok güzel oynar diye düşünüyorum eğer göz zevkine düşkünsen sana bir çift kınalı miski göndereyim ayağında künye olmayanı bana gönder :)) lafım şaka tabi ama bu kuşlarda olumsuz olarak saydığın özeliklerin kat kat fazlası olduğuna eminim yani bu kuşlar oynamazsa ben hiç oynamam :))

tüm gercek kuşculara selam olsunn

SAYGILAR

harbiden güzel yazmışın abi :evet:

..........

meerhabalar konuya ilgiduyan herkeze , şunu belirterek başlayayım önce konuyu açan arkadaşın nüktedan bir tavrı olduğu kesin .... katıldığım konu ise yüzüne bakıp buradan hiç bir kuş hakkında KESİN BİR KARAR VEREMEYİZ BU KUŞ ŞU DUR YADA BU DUR DİYEMEYİZ .Öteyendan da az çok fizik yapısı bize bazı ip uçları verir belirli bir kanaat uyandırır ama bu sadece belirli bir kana attir . kesin bir sonuç değil. zaten hemen herkez butür yorumlar yapıyor gördüğüm kadarı ile yani işte bu kuş kesin falan tarzında çok ça bir olay yok . bu rada internette birazda eğleniyoruz açıkçası aynı kuşçu kavelerindeki gibi hoşça vakit geçiriyoruz .bir yarışma ve bir kazanan seçmiyoruz, pop sıtar alaturka değil yani öyle, eğleniyoruz kendi aramız da. Bizim orda ''MERZİFONDA '' Bir kuşcu kavesi var duvara büyük bir yazı asılmış yazıda şöyle diyor aklımda kalanı kadarı ile '' YALANA AMBARGO YOK '' veya buna yakın birşey çün ki insanlar orda birazda duymak istediklerini dumaya bulunuyor eğlenmeye hoşca vakit geçirmeye yoksa herkez bilir kuş havada belli olur . gaga kuyruk bun lar uçurmadan çok bir anlam taşımaz .
öteyandan ben kamuda çalışan bir insanım kafanızda ki resmim ne ? kumaş kıyafetli ceketli gıravat lı çok iddialı ve ilgiçekici bir kıyafeti olmayan belkide bıyıklı birtip, bu benim şuan aklıma gelen memur tiplemesi yani böyle bir insanı sokakta görsek ve bize sorsalar bu adam ne iş yapar diye memur heralde deriz. yada çok uzun boylu bir insanı sorsalar basket çideriz ama adam kasapta olabilir sünnetçide özetle dış görünüş bize bir fikir verir ama kesin bir karara vermemizi sağlamaz .Bizler burda hem vakit geçirip eğlenirken hemde fikir alış verişin de bulunuyoruz elbette ki yorumlar yapacağız neyapalım yanı ? kesin bir fikrimyok ozaman bişeydemeyeyim sustum tıp mı diyelim ne espirisikalır ki Bu şartlarda bu işin ?kapatalım bilgisayarları olurmu . olmaz elbette azıcık toleransla eğlenerek ve dostça paylaşşımlarla bu işin tadını çıkaralım derim bu arada bir şeylerde mutlaka herkez öğreniyordur ben dibini bulamadım bu işin bulanvarsa onu tebrik ederim . selamlar . ŞEREF

..........

selam herkese böyle olmalı yani herkes düşüncelerini paylaşmalı bence oyun kuşunda renk önemli değil ama şöyle bir gerçek var bunuda herkez bilmez gercekten kuşu eline aldıgında 100 kuştan 40 oyunlu olsun onların arasından 35 ni doğru seceçek insanlar var ben böylelerini tanıdım ama ne kadar çok bana nasıl oldugunu anlatmalarını istesemde anlatmadılar nerden biliyorsunderseniz dışardan toplu gelen satış kuşlarından bunu al oynar dedikleinden geneli oynardı ve orta kalitenin üstünde oynarlardı. tabi ben nasıl anladıklarını sordugumda benim ustalıgım nerde kalır diyordu özellikle bir abimiz. yani var elinde anlaya bilecek kadar ustalar bir gerçek arkadaşlar ama biz bilmiyorsak bu bir eksiklik değil daha büyük bir meziyet cünki ilgi ugraş veriyoruz oda gözümüzde iyisi cıktıgında değerli kılıyor kendini. ben adam yumurtadan cıkan bir günlük kuşa bu benim işime yaramaz yavru diye atanları biliyorum gattarca ama nasıl biliyor biliyor rengi bozuk cıkıcak deyip atıyor.

..........

örnek bana bir abimiz ayak parmaklarından son boguma kadar gelen paçalı kuşlar genelde daha uzun oynar demişti hiç bakmadım az pazcalı kuş konumu geliyor az olmazsa yada ayakları belli bir yapıya kadar kısa olan veya daha minyon ama gögüsü daha toplu kanat yapısı kırlangıç gibi telek sayısı onbir gibi telek esnekligi telek genişligi kurruk sayısı elde tutulurken kuyrugun verdiği bombe yönü bunun gibi bir sürü faktör belki buna benzer yüzlerce şekilde özellik vardır ama bunların içinde deninde dediğin gibi ne göz rengi ne paça güzelliği ne göz eti rengi nede ayak rengi nede ne kalıbı bunda yani belli bir kritri yok önemli olan oynaması tabide yine söyle bir gerçek var diyeceğim kuştan iyi anlayan bir mezatcı arkadaş miskiler almış şehir dışından getirmişti kuşlar kuşun güzeli arkadaşlar yanlış anlaman ama bizim bile bilmediğimiz bir kusru var ondan bize uçuza geldi demişti yani hala benim ve benden katkat iyi anlayanların cok bilmediği özellik var.

..........

şimdi erdekli hemşehrim her yigidin yogurt yigişi farklı kuşçunun kuşçuyla eli ayırır bende oyun kuşu bakıyorum aradıgım birinci özellik oyun performans ama dedigim gibi tırnakları karışık siyah gagalı bi dumanlıyı beslemem damızlık yapmam kendini yırtsa bile oyunda kuşlarımı ekseri çogunlukla melezlemem beli açık ala tırnagı karışık simsiyah gagalı bi gök yada dumanlı göremezsin benim kümesimde neden diyeceksin bu bozuklukları taşıyan bir kuşun neslinde oyun sürekliligi görmedimde onda şöyle izah edeyim tırnakları karışık siyah gagalı bi gök kuşumuz var oyun adına göz dolduran kalktık bu kuşu bi göke vurduk nasıl yavrular bekliyoruz gök türevi dimi ama gök ama dumanlı ve iillaki kanadına beline beyaz vericek başına beyaz atıcak ve çıkan bu yavrunun oyun bazında ne anayı ne babayı geçtigini görmedim ne yazıkkı bu kombinasyonla çok ugraştım anayı degiştir babayı degiştr sonuç aynı çıkan yavrularda babanın üstü olmadı hiç bi zaman...hele hele yavrunun yavrusu hepten bozuldu olmuyo benim deneyimim bunlar tabii

mesela şuan kümesimde iki damar dumanlılar var bir damar izmitten bi abimin hediyesi bir damarda ankara çubuktan bi abimin hediyeleri izmitten gelen dumalılarımda beyaz kan mevcut ama kesinlikle tırnaklar karişik diil gaga simsiyah diil şimdi bu birinci damarı kendi içinde beyaz ve dumanlı olarak kırdıgımda yavrular çifte çifte dumanlı geliyo bir tane saz tırnaklarda karışık yok gaga beyaz başlayıp siyah bi akmayla bitiyo bu damardan bu yavrulardan (dumanlı yavru yani) alıp ankaradan gelen dumanlıya vuruyorum yavrular çifte çift beyaz çıkıyo yani iki ayrı damar dumanlıdan çifte çift beyaz yavru geliyo iki agız yavru aldım iki agızda beyaz geldi gelgelelim bu kombinasyon bir ala yavru gagası simsiyah tırnakları karışık bir yavru verseydi işte oyun mahiyetinde kendini yırtsa bile işi yoktu benim kümesimde budur diyorum ben yani...

erdekli abim ben öle başkaları gibi macera aramıyom çünkü bu işin sonu yok hep bi üstü hep bi üstü ömür yetmez bu işe 60 metre 100 metre istemiyom yok zaten böle bi kuş benim kuşum çalışkan olcek pratik olcek sefere geldimi şamatalı pratik yürüyecek tabanı üstü olcek taklası asgari 3 olcek 20 25 metrede fişekledimi ekeligindede bunu seergiledimi tutmuş bu kuşş oohh başka kuş bilmem abi budur yanii

..........

..........

selam arkadaşlar farklı düşünceler taşıyoruz buda oyun kuşunun sıtandartı olmadıgından oyun kuşundan beklenen standart istenilenler var ama oyun kuşunun kendisi standart olmadıgı için fikirlerimiz hemen hemen hep ayrı düşüyor.

Selamlar...

Sn. Aras Bey, bu kadar yazıdan sonra bir soru da ben sormak istiyorum size....

Diyelim bir kümes ziyaret ettiğiniz ve kuşların sahibi size kesinlikle 1 çift kuş hediye etmek istiyor. Hava kararmış ve diğer günler de dahil hiçbir şekilde kuşları uçurma imkanınız yok. Arkadaş kuşlar hakkında bilgi vermiyor ve hediye edeceği kuşları sizin seçmenizi istiyor. Seçiminizi nelere göre yapardınız?

soru güzel ve yerinde kuşun göz gaga tırnak kombinasyonu fizigi de bize bazı ip uçları verir kanaatindeyim
bir soruda ben eklemek istiyorum hemşehrime abime şimdi bahsini ettigin bu alalardan kaç agız yavru aldın 5 veya 6 agız yavru aldıysan aynı anne ve babadan birinci agız yavruyla üçüncü agız yavrunun oyun kıyasları nasıl bu yavrular oyunda süreklilik saglıyormu bu yavrulardan anne veya babayı younda bastıran varmı veya yavrunun yavrusu yani torun annneanneyi veya dedeyi oyunda geçiyomu bozuyomu....ben görmedim
bendeki ön yargı diiil kendi tecrübem benim kümesimde üç renk kuş mevcut boz ve türevleri(boz dumanlı boz kirli) gök ve türevleri(dumanlı dumanlı kirli) ve beyaz kostümde beslemem kınalı bozlardan açık miskilerden beslemem

..........

..........

benim tecrübelerim öle demiyo hemşehrim denenmiş dişelerim 3 tane neden o gagası tırnagı bozuk erkekle eş alınca yavrular bozuluyo denenmiş bu üç dişnin üçüde bozuksa başka düzgün bi erkekle neden istenilen kıstaslarda yavru veriyoda bu gaga tırnak bozuk erkekte ters tepiyo demekki bu erkek bozuk yukarıda yazmışsın atıyorum sen bana bozuk gagalı alalı beleli bir dişi verdin bende kaldırdım onu üç dörrt dişiyle denedigim bi erkekle eş attım daha önce farklı dişlerin yavrularında çıkmayan ala bele tırnak gaga bozuklugu senin dişeyle olan yavrularda çıktı hanginde bozukluk sence

aslında kısır bi döngü tartışmamız herkesin kuşlarında aradıgı kriterler farklılık gösterebilir sen bunları arıyon sen oyun kuşu meraklısı diilsin sen bunları arıyosun sende yanlış yapıyosun dememeli herkes kriterlerine göre kuş yetiştirip uçurmalı ve kuş kendini havada anlatmalı budur diyorum

erdekli_krallar' Alıntı:
performans58' Alıntı:
Selamlar...

Sn. Aras Bey, bu kadar yazıdan sonra bir soru da ben sormak istiyorum size....

Diyelim bir kümes ziyaret ettiğiniz ve kuşların sahibi size kesinlikle 1 çift kuş hediye etmek istiyor. Hava kararmış ve diğer günler de dahil hiçbir şekilde kuşları uçurma imkanınız yok. Arkadaş kuşlar hakkında bilgi vermiyor ve hediye edeceği kuşları sizin seçmenizi istiyor. Seçiminizi nelere göre yapardınız?
Benimde hep söyledigim bu kimse soyunu bilmedigi kuşu renginle tipinle gagasıyla anlayamaz eger ben kuş istemiyorum diyecegim zaman kırılacak bir arkadaşımsa almaya mecbur kalırsam ESKİ KUŞLARIMI HATIRLAYIP VEYA ŞUAN ELİMDE OLANLARI HATIRLAYIP YADA SEYRETTİGİM İYİ KUŞLARI HATIRLAYIP onlara en benzerini alırım ama bu tahmin olur bilmek degil kıyaslama olur kuşun tipine bakıp almak degil ben taklacı kuşta iddea etmiyorum oyun kuşunu ben elimde yerde anlarım diyene itirazım her fişek çeken her takla atan kuş oyun kuşu degildir oyun kuşu olsaydı milyonlarca insan arayış içinde olmaz ihalelerden , pazarlardan kuş alır bakardı sorunda çıkmazdı ozaman

Üstad zaten kimse de tipine bakarak %100 isabetle kuşu çözerim diyemez. Ama işte tecrübe öyle birşeydir ki, eski kuşları hatırlayıp ortak özellklerini tespit ederek bir literatür oluşturulabilir. Ben sorumun cevabını almış oldum.

Ayrıca konu yazının son cümleleri ile başka mecralara kaymış oldu. Zaten bu konuda başka bir başlıkla forum açmışsın. Bırakalım herkes kendi doğrularını kendi bulsun, yeterki yanlışından dönmekte bir zul görmesin...

Saygılar...

Geri