Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Papağanlarda Kanat Kesiminin Önemi

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Papağan Kanat Kesimi
Özellikle yaz aylarında kapı ve pencerelerin açılması ile birlikte, evde serbest dolaşan papağanlar için bazen üzücü olaylar yaşanmaya başlanır. Kanat kesimi denilince genelde papağanların canının yanacağı, acı veren bir girişimsel faaliyet olarak algılanıyor. Hâlbuki bu işlemi uyguladığımız kanat kısmı, sinir ve kan damarı içermediği için, papağanımızda bir problem teşkil etmiyor. Gönül rahatlığı ile kafes dışına çıkardığımız kanatlı dostumuz hem rahat ediyor, hem de kanatlı dostumuz kendine olan güveni artıyor. Uçarak gitmesi bir sıkıntı olmayacağı için, kendisine zarar vermesi de söz konusu değildir.

Uçmak, genel olarak tüm kuşlar için bir refleks hareketidir. Özellikle tehlike anında canlılar, refleks olarak yani düşünmeden hareket ederler. Örneğin bir deprem anında hepimiz koşarak kaçıp, kendimizi bu büyük tehlikeden kurtarmaya çalışırız. Bu hareketi düşünmeden refleks olarak yaparız.

Jako Papağanı Kanat Ayarı
Kuşlar için ise, böyle tehlikeli bir durumda yapılacak reflekssel hareket uçarak kaçmaktır. Biz nasıl koşarak tehlike bölgesinden uzaklaşmaya çalışıyorsak, kuşlar da aynı işlemi uçarak yaparlar. Bu nedenle uzun yıllar kesinlikle uçup kaçmayan papağanınız günün birinde aniden havalanıp gider ve gözden kaybolarak bir daha geri dönmezse, bunu refleks kaçışı amacıyla yapmıştır. Burada niyeti sizi terk etmek değildir. Ama zavallı kanatlı dostunuz size yeniden dönmek istese de, yukarıdan evinizin veya balkonunuzun konumunu tam kestiremediği için gelemez. Çaresizlik içinde döner dolaşır ve birden kaybolur.

Böyle durumlarda, papağanın uçarak kaçmasını gerektirecek bir olay olmadığı söylenir. Burada atlanılan bir ayrıntı var: papağanların duydukları seslerin dalga boyları bize göre farklıdır. Yani bizim duyacağımız dalga boyundaki sesleri de duyarlar ve bu durumu tehlike olarak algılayabilirler. Bu nedenle 5 yıldır omzunuzdan uçup kaçmayan papağanınızın gece yarısı sessizliğinde uçarak gözden kaybolmasını çok yadırgamamak gerekir.

Böyle üzücü durumlarla karşılaşmamak için, belirli aralıklarla kanat ayarlarının yapılması gerekmektedir. Bu işin ehli ellerde yapılması ve mümkün oldukça sahibi tarafından yapılmaması uygundur.

Jako Papağan Kanat Kesimi
İşlem sırasında baştaki 3-4 tüy kesilmeden bırakılarak kanadın şekil bozukluğu engellenir. Daha sonra birer atlama yapılarak, her kanattan 4-5 tüy kesilir. Eğer tek taraflı kesilirse, sağlam kanadı ile az da olsa uçar. Bir yere çarparak kendine zarar verebilir.

Tam olarak olarak gelişmemiş, gömleğin içinde bulunan tüyler kesilirse kanama olur. Bu nedenle gelişimini tamamlamış tüyler, sapın belirli bir miktar üzerinden kesilmelidir.


Jako Papağan Kanat Ayarı Nasıl Yapılır?
Kanat ayarı mutlaka tecrübeli biri tarafından yapılmalıdır. Mümkünse papağan sahibi işlemin yapıldığı odada bulunmamalıdır. Çok zeki canlılar olan papağanlar, bu girişimi olumsuz olarak algılayıp sahiplerine karşı kin besleyebilirler.

Kanatlar sık aralıklarla kontrol edilmeli, gerektiğinde işlem tekrarlanmalıdır. 1987 tarihli Hayvanları Koruma Kanunu’na göre kanadın tümünün kesimi yasaktır.

Sultan Papağanı Kanat Kesimi
Kanat ayarı, büyük ve orta büyüklükteki papağan cinslerine yapılabilir. Muhabbet kuşu, cennet ve sultan papağanlarına mümkün oldukça yapılmamalıdır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular