performans taklacıda aranan özellikler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tortor
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 55
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K

tortor

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
sabri yıldız
Meslek
sıhhi tesisat
İlgi Alanı
Kediler
saygıdeger taklacı yetiştirici arkadaşlarım bi arkadaşla orta yol bulmakta zorlandık tezlerimiz farklı düştü bende konuyu münazaraya açmak istedim sorumuz şu '' performans bi taklacıda rengin önemi taşıdıgı renkte aranılan göz ve gaga yapıları nasıl olmalıpaça ve tırnak yapıları'' bunların hiç bi önemi yokmu yada benim savudugum gibi bi arapta bi gök bi dumanlıda gaga beyaz başlayıp siyah bi akmaylamı sonlanmalı özellikle arapta....baçarladaki beyazların veya tırnak taki beyazların eksisi yokmu hiç arap gök ve dumanlılar için bu kuşlar performan olucak bide cvp bekliyorum....
saygılar......

Sana katiliyorum....

Selamlar...

Bu konunun çıkış noktasından itibaren düşünürsek size kısmen katılıyorum. Eğer kuş sergilediği performansla, kostümündeki ufak çaptaki kusurları affettirebiliyorsa sorun yoktur bence. Koyunların, kuzuların kesildiği iddialı kuş uçurmalarda, kuşun performansına bakılır. Diğer özellikler bence tamamlayıcı teferruatlardır ve hep ikinci plandadır. Olmazsa olmaz değildir, ama olursa da iyi olurlardandır, kuşa artı kazandırır her zaman. Tabi kuş süs kuşu değil uçum kuşu ise geçerli bu dediklerim...

Saygılar...

tşk ler sayın tahir kemal bey arkaşalar diyo sebap besle gaga ve renk uymu arıyosan olmaz arkaşlara burdan sesleniyorum eskiden kostüm kuşumu vardı 10 yıl önce hiç bi mezatta veya pazarda miro görmedim demem oki bu kuşlar zaten performans kuşu eskiden beri bizler kırıp kırıp bu hale getirmişik...
şimdi bi örnekleme yapıyım izin verirseniz bi dumanlı var gagası simsiyah tırnaklar karişik beyaz da var siyahta gözler kızıla yakın kuyruk altı aynalı ama motor gibi oynuyo bu kuşu çekin damızlıga atın en kıral eşi neler geliyo renk olarak bakın bi bide oyun sürekliligene bakın yavruların asla babanın yaptıgı oyunu sergilemiyecek kıralıcaktır bidaha ki nesilde hepten kıracaktır oyununu bu böle ondandır bi dumanlı yada gökte yada arapta gaga beyaz başlayıp siyah bir akmayla sonlanmalı tırnaklar karışık olmamalı alttan gelen 10 nuncu nesilde bile aynı oyunu yakalamak adına...
saygılar

tortor' Alıntı:
tşk ler sayın tahir kemal bey arkaşalar diyo sebap besle gaga ve renk uymu arıyosan olmaz arkaşlara burdan sesleniyorum eskiden kostüm kuşumu vardı 10 yıl önce hiç bi mezatta veya pazarda miro görmedim demem oki bu kuşlar zaten performans kuşu eskiden beri bizler kırıp kırıp bu hale getirmişik...
şimdi bi örnekleme yapıyım izin verirseniz bi dumanlı var gagası simsiyah tırnaklar karişik beyaz da var siyahta gözler kızıla yakın kuyruk altı aynalı ama motor gibi oynuyo bu kuşu çekin damızlıga atın en kıral eşi neler geliyo renk olarak bakın bi bide oyun sürekliligene bakın yavruların asla babanın yaptıgı oyunu sergilemiyecek kıralıcaktır bidaha ki nesilde hepten kıracaktır oyununu bu böle ondandır bi dumanlı yada gökte yada arapta gaga beyaz başlayıp siyah bir akmayla sonlanmalı tırnaklar karışık olmamalı alttan gelen 10 nuncu nesilde bile aynı oyunu yakalamak adına...
saygılar

Öncelikle herkese selamlar...

Sabri Bey'in bu yazdıkları aslında konuyu 'oyun kuşunda renk aranmalı mıdır?' sorunsundan çok, "kuşun renk standarları ile performansı arasında bir ilişki var mıdır? " şekline çevirmiş oldu bence. Çünkü bozuk renk standarlarına sahip kuşun kendinde olmasa bile yavrularında mutlaka oyun bozukluğu görüleceği söyleniyor anladığım kadarıyla. Aslında bu konuyu ben de merak ediyorum. Gelen yorumlar bu doğrultuda olursa sanırım daha isabetli olur.

Saygılar....

renk kuşu beslemiyom
ama oyun kuşunda da gaga göz ve tırnak uyumu arayanlardanım neden oyunda sürekliligi korumak için bir çiftin 10. yavrunda da aynı oyunu görebilmek adına...
saygılar

değerli dostlar.. işte bakın bir kısım yetiştiricimiz gaga,göz önemli diyor bir kısım yetiştiricimiz ise oyunu bana yeterli diyor..bakın sivas oyunlularımız ise sarı gözlüdür çorum çıplaklarımız ise daha farklı özellik arzeder..
tüm dostlar memnun olduğu kuşa zaten ulaşmış yada ulaşmaya çalışıyor..bu sebeple kavram karmaşası olmaksızın oyun kuşumuzda herkes istediğine yönelsin kimse kimseyi ikna edemeyecek sanırım.
mühim olan asgari müşterekte buluşmak dedik ya bol seferli,çok uçumlu,v.b. istediğimiz yada ona yakın kuşlara sahip çıkmanız dileğiyle...

S.A Arkadaşlar, ben kendi deneyimlerime dayanarak diyebilirimki renk ve biçimle oyunun uzaktan yakından alakası yoktur, ayrıca bizim renk ve biçim olarak bozuk kabul ettiğimiz kuşlar beslediğiniz oyun kuşu cinsiyle alakalıdır. Örneğin Ankara kuşu yetiştiriyorsanız sarı göğüs veya beli beyaz veya sarı göz bir yavru aldıysanız bu kuşlarınızın orjınal Ankara kanı taşımadığını gösterir , buna karşılık sarı göğüs bir yavru Mardin kuşu yetiştiren için veya sarı göz yavru Sivas kuşu yetiştiren için normaldir. Kuşun oyununun ise renkle hiçbir alakası yoktur, ancak kuşun altından kanına şebap girdiğine dair bir belirti yavrularda görülürse bence o soy tamamen kurutulmalıdır, çünkü bana göre şebap kanıyla başarıyı yakalamak mümkün değildir,bunların dışında bir kuş kendisinin oynaması haricinde yavrusunun oynamasıylada değerlendirilir, yavruları büyük bir yüzdeyle oynayan kuş oyun özelliğini genlerinde baskın olarak taşıyordur, yavruları uçurup gördükten sonra damızlığa ayırmanın sebebide zaten genleri baskın olan yani doğru olan kuşun tespit edilerek damızlık olması içindir.Siz eğer anaçlarınız çok kaliteli bile olsa altından her geleni kıyamayıp uçurmadan veya dört dörtlük olmayanı olsun diyerek damızlık yaparsanız kuşlarınızın soyu mutlak surette bozulacak ve her geçen sene oynayan yavrularınızın yüzdesi düşecektir. Kuşların zamanla oynamamaya başlamasını bence kuşun renginde arayan arkadaşım bu konuya dikkat ederse bence başarı oranı yükselecektir.
Saygılar

yok abi çok kuşçu bu tezi savunur motor gibide olsa bi arabın altının beklenmesi için gagasının beyz başlayıp siyah bi akmayla bitmesi tırnaklarının karışık olmaması gerek oyun kuşu tabiki bu kim bu özellikleri taşımayan bi kuşa arap derki biz oyunda süreklilik için neslin bozulmaması için bu özellikleri arıyoruz kim on sene sonra taklacıları alalı beleli görmek isterki...
Saygılar...

tortor' Alıntı:
yok abi çok kuşçu bu tezi savunur motor gibide olsa bi arabın altının beklenmesi için gagasının beyz başlayıp siyah bi akmayla bitmesi tırnaklarının karışık olmaması gerek oyun kuşu tabiki bu kim bu özellikleri taşımayan bi kuşa arap derki biz oyunda süreklilik için neslin bozulmaması için bu özellikleri arıyoruz kim on sene sonra taklacıları alalı beleli görmek isterki...
Saygılar...
Yazının tamamı doğru arkadaşım ama sadece 'neslin bozulmaması için bu özellikleri arıyoruz' cümlesi yerine rengin bozulmaması için bu özellikleri arıyoruz cümlesi daha uygun olur bence, beyaz gaga beyaz göz siyah tırnaklı arap musul arabının tanımıdır, bunun dışında kalan araplar oynamaz diye birşey yok ancak beyaz tırnağı olan bir arabın altından beyaz ve ala yavru gelme ihtimali mevcuttur ama bu beyaz ,ala veya kırkanat yavrunun kendi soyunun en iyileri kadar hatta daha iyi oynamayacağını kim söyleyebilir. Ankarada son 10 yıl içinde kupa alan kuşlar içinde Sitelerdeki abilerimize ait 2 ala kuş senin deyiminle alalı beleli kuş mevcuttur.
Saygılar

düzensiz ve belirsiz eşleşmeler sonucu oluryor bütün bunlar.eşleştirmede renk cins faktörünü öne alarak yapılmalıdır.biri beyaz biri arap taklıcı güvercinin sırf taklı atıyor die eş vurulursa yavrularda taklıcı çıkar ama ala ala karışık bu sefer türler azalır türlerin soyu biter.ne zmn kuş almaya gitsem mutlaka kafeslerde karışık karman çurman kuşlar çıkıyo.ayrıca samur kula lekesiz karakuyruk tel kuyruk.. vb kuşlar da bu düzensiz eşleştirme sonucu yok olmaya başladı var ama nadir olarak görüyorum.

o yüzden göz ve nizam için türleri bitirmemek için bu renk ce cins uyumuna dikkat edilmelidir

Ekli dosyalar

• DSC00513.webp
    DSC00513.webp
    371.6 KB · Görüntüleme: 1,375
celal kardeşim balıkesirin neresindensin ben edremit akçaydayım

ben size tamamen katılmıyorum.sadece oyun olsun diye sazlı beyazlı araplar ortaya çıkmasını istemiyorum.
tamam oyun yine olsun ama eşlemelere özen gösterin beyazlı arap olmasın.

oyun kuşunda en sıra dışı özellikler en sıra dışı renk olan çapaz alalarda görülür.... çapaz alalar özellikle bozuk renkli ala olması gerekir.... böyle süper muhteşem bir ala seyretmeyen bir kişi ne demek istediğimi sanırım anlayamaz.....
o masmavi gökyüzüde yıldız gibi parlayarak sırık, takla çeken ala nın seyrine doyum olmaz ışık saçan bir yıldız olur çıkar adeta... özellikle sihay-beyaz alalar... olaganüstüdürler...hiç bir kuşta ala kuşun verdiği çekiciliği bulamassınız bu bir gerçektir...ne gök ne boz ne arap ne sarı.... alanın seyri bambaşkadır...
meraklısı bu ala kuşları çok özel şartlarda üretir...gök ala sihaybeyaz ala....vs..
benim alalara karşı çok özel bir merakım olduğu için bizzat süper alalar melezliyorum....kırma değil dikkatinizi çekerim...sihay ve beyaz "cins renkleri" genetik tonaliteye girmezler alalar o yüzden kırma değil melezdir... tabi bizim melezler 100 metreye asılan melezler...olması şart burada.....ki bizzat rengi itibarıyla çok daha sıra dışı, "özel" oyun kuşu statüsüne girsin....
oynayan her renk kuş bulursunuz.... ama gerçek anlamda oyun kuşu olan bir ala biraz zor bulursunuuz... kıymetide burada zaten....sağda solda rastlanmayan özel yani......

katarsis' Alıntı:
oyun kuşunda en sıra dışı özellikler en sıra dışı renk olan çapaz alalarda görülür.... çapaz alalar özellikle bozuk renkli ala olması gerekir.... böyle süper muhteşem bir ala seyretmeyen bir kişi ne demek istediğimi sanırım anlayamaz.....
o masmavi gökyüzüde yıldız gibi parlayarak sırık, takla çeken ala nın seyrine doyum olmaz ışık saçan bir yıldız olur çıkar adeta... özellikle sihay-beyaz alalar... olaganüstüdürler...hiç bir kuşta ala kuşun verdiği çekiciliği bulamassınız bu bir gerçektir...ne gök ne boz ne arap ne sarı.... alanın seyri bambaşkadır...
meraklısı bu ala kuşları çok özel şartlarda üretir...gök ala sihaybeyaz ala....vs..
benim alalara karşı çok özel bir merakım olduğu için bizzat süper alalar melezliyorum....kırma değil dikkatinizi çekerim...sihay ve beyaz "cins renkleri" genetik tonaliteye girmezler alalar o yüzden kırma değil melezdir... tabi bizim melezler 100 metreye asılan melezler...olması şart burada.....ki bizzat rengi itibarıyla çok daha sıra dışı, "özel" oyun kuşu statüsüne girsin....
oynayan her renk kuş bulursunuz.... ama gerçek anlamda oyun kuşu olan bir ala biraz zor bulursunuuz... kıymetide burada zaten....sağda solda rastlanmayan özel yani......

Selamlar...
Süleyman Bey, gök ala ve arap ala konusundaki görüşlerinize katılıyorum. Gerçektende yanardöner görüntüsü ile seyir zevki olan kuşlardır. Bu renkleri de kendi içerisinde bir renk standartı kabul etmek mümkündür ama buradaki konu diğer standart renklerin arızaları diye düşünüyorum. Mesela arap kuşun sazlı olması, tırnaklarında tek tük beyazlar bulunması gibi. Yani kuş arapsa, arap gibi olması isteniyor.

merhaba taner bey,

standart renklerde rengin cins özelliklerinin tamamen aranması yaygın bir eğilim..... genelde kuşçuların ortak iradesi bu... böyle olmasını istemiyorsalar o zaman hiç bir şekilde göke boz, yanardönere limon sarı gibi renkleri yanaştırmasınlar çıkan kuş ne boz ne gök gibi oluyor.....vs...

fakat bunun dışında oyun kuşu meraklılarında çoğu zaman rengin hiç bir öneminin olmadığı söyleniyor..
sazlı arap ta olsa paça tırmakta da beyaz da olsa hiç göze görünmez o kuşun oyunu her şeyi unutturur, kapatır ben bundan bahsetmeye çalıştım....
şahsen ben de öyle düşünüyorum kuş çok çok iyi oynuyorsa rengine yakasına paçasına hiç bakılmaz diye düşünüyorum.. ...
ama gerçek oyun kuşu konusunda hiç bir kuş rengi ala kadar orjinal ve türegel bir özellik yaratamaz ...valla bunun reklamını da yapmak istiyorum....çünkü kümese ala sokmayan sazlı yamalı deyip kuşları derhal satan çok arkadaşın kanına girdim.. ) şimdi nerde ala görseler çok farklı gözle bakıyorlar...)

tortor' Alıntı:
saygıdeger taklacı yetiştirici arkadaşlarım bi arkadaşla orta yol bulmakta zorlandık tezlerimiz farklı düştü bende konuyu münazaraya açmak istedim sorumuz şu '' performans bi taklacıda rengin önemi taşıdıgı renkte aranılan göz ve gaga yapıları nasıl olmalıpaça ve tırnak yapıları'' bunların hiç bi önemi yokmu yada benim savudugum gibi bi arapta bi gök bi dumanlıda gaga beyaz başlayıp siyah bi akmaylamı sonlanmalı özellikle arapta....baçarladaki beyazların veya tırnak taki beyazların eksisi yokmu hiç arap gök ve dumanlılar için bu kuşlar performan olucak bide cvp bekliyorum....
saygılar......
bende seniz sözlerine katılıyorum mesale ben sizin mavi dediğimiz kuş benim görüşümde gagası siyah tırnaklarıda siyah olursa da iyi olur ha olmasda oynasın önemli değil kuşlardaki bu özellik bencede olmalı

Muhterem, kuscu arkadaslar.
Oncelikle, sunu iyi kavramaliyiz taklaci irki gunumuzde ikiye ayriliyor.
1:kotum taklacisi (sus veya masa basi)
2:performans taklacisi (oyun kusu) buda kendi arasinda ikiye ayrilir.
a:damci taklacisi (fisekleyen,direkleyen,ceken,sunen,sadece kumesine daldiktan sonra taklaya giren,1 ila 15 dakika araliklarla oyuna gelen,bazilarinda kumese inis preblemi yasanan.................)
b:havaci taklacisi (yuksek ucan,sik sik taklaya giren ,her irtifada takla atan,inis sorunu olmayan............)
simdi gelelim asil meselemize,performans kusu besleyenler ilk edapta kusun kostumune hic bir sekilde deger vermezler,bakmazlar.onemli olan tek sey HAREKETTIR,KABILIYYETTIR.Kusdaki renk hic bir zaman ,kusun performansinin iyi yada kotu oldugunun isareti degildir.Olcu olarak baz alinmaz.evet suda gercektirki performans kuslarinda kotum olayi ikiknci pilanda yer alir,hem oyunlu olsun hem fiziki ve renk yonunden guzel olsun.
Saygilar.

selam arkadaşlar

mehmet arakadaşımız dediklerinin bir kımına katılıyorum bir kısmınada katılmıyorum katılmadığım konu renk aranmaz demişsin o dediklerin eskidendi mehmet bey sizin o dedikleriniz 15 sene evveldi ama şimdi kırılmamış bir kuşu bulmak çok zor ben bu yüzden bir kuşun tırnağına gözüne bakarım eşe vuracağım hayvanı kırılmış bir hayvansa eşe vurmak istediğim kuşu uymaycaksa eş etmem kanat yapısına bakarım göğüs yapısına bakarım vesyre bu gibi işaretler bir kuşu temsil edecekse ben :evet: bakarım

dediğim gibi 15 sene evvel istediğin kuş oynardı şimdi ise rant para için kırıldı kuşlar ben oyun kuşu dedimmi koyu kuştan vazgeçmem nasıl derler yöre yöre fark vardır mavi(küllü) arap İsli ( dumanlı ) vs. koyu kuşlar işte
tutki miski türü oyun kuşuyla bir mavi oyun kuşunun direnci ve gücü aynı değildir. benim görüşüm budur herkesin görüşünede saygım sonzuzdur. saygılar
Ahmet KARA

S.a genel olarak konuyu okudum şivelerden dolayı anlayamadıgım yerler oldu....
Eskiden böyle bişey yoktu her ilin kuşunun farklı özelligi oldugu için aranmıordu çünkü herkez biliordu kusun genelini araya sokulan farklı kanlardan dolayı kuşların çogu kan tutmadı her yörenin kuşlarının kanat yapısı gögüs yapısı paça yapısı bir olmadı için sorunlar yaşandı ve performans kuşlarında aşırı derece düşüş oldu artık göz gaga tırnak bile aldatır oldu....
Benim düşüncem bir kuşu 1 sene boyunca ucurup her dönemdeki hareketlerini izleyeyip öyle eşe atmak ve altından gelen yawruyu kendi kusumla eşlektirerek altından gelen yawruyu ucurup tüyünü düzdürüp yawrununda yawruya kustuktan sonra karar wermek....
Yada cebinde olucak 1 trilyon para izlicek alıcaksin warsa birinde orj. bir çift kuş oda satanı bulabilirsen :) :)

Saygılar.............

ahmet taşkıran abime katılıorum performans kuşu besleyenler için cinsin genel özellikleri ön planda değildir ki şöyle anlatmak isterim beyaz çakmaklıyı herkes bilir ilk bakıldığı anda miskiye benzer fakat dikkatli bakarsanız çakmaklı olduğunu anlarsınız . kümesimde böyle bi kuş vardı ve 3 saatten az havada kaldığını hatırlamam . işte bu kuş tam anlamıyla bir çakmaklı cinsinin genel özelliklerini göstermez ama oyun bakımından beni büyüleyen bir kuştur saygılarımla

valla arkadasım türkiye çapında bi çok oyun kuşu yarışmasının tüzüklerini okudum kuşta uçurdum yarışlara fakat hiç birinde renk,tüy,paça,gaga,tırnak gibi özellikler aranmıyo sadece havada yaptığı oyuna bakıyolar dört ana görev enaz 1 saat uçacak,3 metre altına girecek,en az 10 metre fişeklicek,taklasız konmıcak

..........

aras beye katılıyorum . performans taklacılarında hiçbir performans taklacısı yetiştiricisi renk aramaz . Çünkü kuşta renk aramanın nedeni kuşun yerde güzel durmasıdır performans taklacısınıda yerde izliyeceksen adının ne anlamı kaldı :) renk tırnak gaga ve göz yapısı taklacılarda damızlık masa kuşu besliyenler arar.

..........

..........

erdekli_krallar' Alıntı:
erdekli_krallar' Alıntı:
Birde arkadaşlar bu lafıma kimse alınmasın çünkü bu bazılarımızın hoşuna gitmese bile dogru olandır.. Ben OYUN KUŞU hastasıyım ama gagası tırnagı alacalı olan kuşu NEKADAR OYNARSA OYNASIN KÜMESE SOKMAM diyen ve öyle düşünen biri bana göre OYUN KUŞU hastası degil TAKLACI kuş meraklısıdır sadece
ŞU yazımıda size şöyle bir örnekle açıklama geregi hissettim daha net anlaşılması için.. Şimdi 1 yaşında olan bir kuş düşünün uzaktan atmaca gibi kapanıp kanat açmadan yere 1 mt sokulan taban taklayı vurduktan sonra 1 minare 8_10 taklayla kaçan sonunu baglayan seferi bitirdikten sonra alıp başını kayıpolan sefer aralarını 15 dakikayı geçirmeden oyunlarını bozmadan tekrarlayan 2 saat aynı tempoda oynadıktan sonra kendini askıya alıp 8_10 taklayla inen bir kuşu seyredip aaaaaa bu kuşun rengi şöyle gaga rengi bozuk tırnakları alacalı diye kümesine sokmayan insana kimse kusura bakmasın ben oyun kuşu hastası demem o kişi benim için taklacı kuş meraklısıdır sadece kuş bu oyunu yapıcak ben o kuşu gagası bozuk pacası bozuk diye almıcam paçasızda gagasızda olsa havada kapar kümeste degil yatak odamda bakarım ben öyle kuşa
:) kimsenin eline öyle bir kuş gelmediği için ben bu kuşu kümese almam diyolar :) ama bunu soyleyen kişiye sorsan kuş tuttunmu sahibine verirmisin diye hayır der. yani oyle bi kuşu bulan dönek besleyen kişi bile kümesine koyar ben buna eminim:) şahsen ben öyle bi kuşu bulsam kaçırcağımı bildiğim halde alırım ve 1 kere izlemek için kümesime koyardım bütçem yettiği taktirde. Benim düşünceme göre oyun kuşunda aranan özellikler tamamiyle kişinin zevkine kalmıştır :) tabi işin ticaretiyle uğraşmıyorsa

istenen oyun standartları göz önüne alındığında kuşta kanat ve göğüs yapısının önemli olduğu bir gerçektir. kuş rengi ile oynamaz ama yerde de kendini göstersin isterim... bence kuşçunun amacı hem oyun hem de görsel güzelliği yakalamak olmalıdır..

..........

Kuşu besleme amacı göze hitap etmesimi yoksa, performans almakmı bu kişiden kişiye dgişiyor ancak asaletli bir kuş vucut ve renk tonajları ile kendisini gösterir ve bu tür kuşlar özünü verir, her yönden beslsyen kişiyi memnun eder diye düşünüyorum, saygılar. :evet:

Geri