Aslında bu konu hakkında yorum yapmak,benim için haddini aşmak oluyor.Çünküprofesyoneller için açılmış bir konu bu ama yinede amatörce bildiklerimi paylaşmak istiyorum.FERHAT BEY İN(Ferro 18) yazısıda bana azim verdi doğrusu.Çünkü yeni kuşak kuşçuların tabi bizimde burada bilgi edinme,kendini geliştirme gibi bir durumu sözkonusu.bilgilerim dahilinde bir şeyler yazmak istiyorum.suçu lisan edersek affola.
Bizim için kuşta ,oyun kıvamı dediğimiz bir kanat sesi durumu vardır.bu kıvamı yakalayacak kuşları eşlemeye dikkat ederiz.tabi kanat yapısı,vücut ağarlığının dengelenmesi öncelikli konular.
İyi kuşlardan iyi kuş çıkar mantığı tabiki doğrudur.ama kuşlar birbirini tamamlamadığı sürece çok güzel iki ekedende çok kötü yavrular çıkabilir.önemli olan eksiklerini tamamlayacak eşlemeler yapabilmektir.
Örneğin,kuşum sert,şamatalı,ayaklı ve göğüs ağarlığı biraz fazla.aynı yapıda bir kuşla eşleme yaparsak,kuşta hem ayak,hem şamata hemde göğüs ağarlığı performansını çok etkileyecek ve istediğimiz verimi alamayacağız.
Yada;kuşumuz perdahlı,bol taklalı,aynı tarz kuşla eşlemek kuşta perdahı ve taklayı fazlalaştıracak ve hem fişekte hemde inişte aşırı zorluk yaşayacaktır.
Başka bir örnek;kuşunuz iyi oynuyor ama inişi zayıf.aynı tarz kuşla eşlemek hatasını büyültüp performansını eksiltecektir.
Burdaki konu ile alakasız görünsede,aynı kan kuşların oyun stilide aynı olduğundan kuşta mevcut olan eksiği hiç bir zaman gideremeyecektir seyis.kandan kaynaklanan genetik sorunların dışında(sakatlık,çift takla,taklaya sarma,geç oynama,hiç oynamama .......) performansından da ekelerini çok gerisinde kalacaktır yavru ve bu yüzden her nesilde oyunu gittikçe zayıflayacaktır.özellikle sivas kuşlarında ve ankara kuşlarında belkide oyun zayıflaması tek kanda ısrar etmekten kaynaklanmıştır,kim bilir....
Evet maalesef yine aynı ustadan bahsedeceğim kusura bakmazsanız.kuş eşlemeden konuşuyorduk ve bir kuş kaldırdı yerden.kuş şamatalı,ayaklı,taklası çok sert çeviren bir eke.
-Bu kuştan nasıl iyi yavru çıkar biliyormusun;buna perdahlı ,yumuşak,taklayı sert çevirmeyen bir kuş vuracaksın tam oyun kıvamını bulursun.babanın ayak ve taklasına annenin pedahı ve yumuşaklığı girince muayyer bir yavru çıkar.demişti.
O zamandan beri eşlemeleri ustanın bana öğrettiği gibi yapıyorum bununda yıllardır meyvasını toplayan bir yetiştiriciyim.
.....saygılar......