profesyoneller için bir soru ?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan osman usta
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 46
  • Görüntüleme Görüntüleme 11K
selami06' Alıntı:
ferhat kardeşim
üreten ve uçuran faktörü elbette var kuşta yalnız mesela 20 yavruya hizmet veriyor insan içlerinden örneğin bir tanesi oynuyor veya 2 bilemedin 3 tanesi. bu bakımdan genetiklik ihtimali daha yüksek bence kuşlarda.
keşke iyi üretici iyi uçurucular çoğalsada iyi kuş seyretme imkanları fazlalaşsa.

saygılar
selamunaleykum
inanin bizim tek telasemizde o yeni bu ise gonul vermis arkadaslara genclere birseyler vere bilmek herkezi de kumesimize veya bizim onlari ziyaretimize imkan olmadigi icin burda bilgi verici paylasim fikir alis verisi karsilikli saygi sevgi icinde o kadar cok insan varki cok seyi burda ogreniyor burda konusulan yazanin sedece yillarca kus beslemis usta yaninda yetismis kisi gozuyle gormeyelim size basit gelen gereksiz gelen baskasi icin oyle olmuya biliyor.

20 de 2 bilemedin 3 yavru oynuyorsa kus kimin olursa olsun benim veya baskasinin bosa uruyor bence 5 de 3 yavru oynuyorsa basaridir benim kisisel gorusum kotu kus uremesi bu hobinin en buyuk sorunu
saygilarimla
 
Selami amca ilk mesajı konuyu tam anlayamamısın gordugum kadarıyla.

Osman Bey neyle neyi vursam iyi olur diye bir soru sormamış öyle sorsa cevaplarınızda sonuna kadar haklısınız.
Ben soruyu bıraz daha açayım isterseniz.
Osman bey demişki.

Elinizde kuşlar varHer şeyi iyi bir kaç özelligi eksik ve siz kuşlarınıza bu özellikleride girecegınz kanlarla nasıl duzeltebiliriz demiş işte bu ustalıktır.

Kuş yapışıyodur perdahlı sert bir kuşla eşlersiniz tutarsa eger kuşlarınıza da bu özelligi kazandırabilirsiniz ya da kuşunuzda atma yoktur çok iyi atma özelligi olan bir kuş girersiniz o damara atma özelliginide adapte etmeye çalışırsınız.
Osman bey de demişki bu tarz çalışmalar için elinizde 2 adet çalışmak iin kuş alma şansınız olsa hangi özellikleri agır basan 2 kusu ıstersınız ki onları kuslara kırıp kuslarınızı daha ıyıyapmaya calısın demiş.

2 hakkınız var demiş ne tarz 2 kuş seçersiniz demiş mesela diyebilirsiniz ki bol perdahlı kanat sesi fazlaca olan sert bir kuş ile minyon hızlı seri bir kuş alırım onlarda yani 2 kuşu kuşlarınıza girerek daha iyi sonuçlar elde edebiliriz gibi.

Soruyu yanlış anladıgınızı sanıyorum.

Yoksa kimse bilemez hangi iki kuşu vurursam süper kuş elde ederim degil zaten var olan kuşlara eksik özelliklerini tamamlamak için kan girmek.
Umarım anlatabilmişimdir.

saygılarımla
Ömer ÖZKURT
 
Ömer ÖZKURT' Alıntı:
Bence sert, hırslı, kanat sesi çok fazla,perdahlı bir kuş , birde zayıf minyon kıvrak hızlı bir kuş.
inmeyebilir yerine,kanat elleyebılır,dırsek cıkartabılır,azcık yattımı sıka gırebılır;acmak ıcın ugras dur,sefer sayısını azaltabılır,ucus suresı 5 saate falan cıkabılır..vs.vs. sanırım sız boyle ıkı kusu denememıssınız,denedıysenız sonuc ne oldu? saygı ve sevgıler :)
 
sevgili ömer kardeşim
şahsıma birkaç satır geçmişsin konuyu azda olsa anlamaya çalışmış durumdayım kendime göre.
perdahlı veya sesli kuş vurma konusuna şöyle açıklık getirsem yeterlimi acaba.
herkesin fikri kendine göre doğrudur.
benim fikrimde perdahlı sesli vaya bol taklalı kuşu herhangi bir kuşa vurdumu iyi kuş çıkar fikri yanlıştır.
iyi kuşla iyi kuştan iyi yavru çıkar _ iyi kuşla kötü kuştan iyi yavru çıkar _iki kötü kuştan kötü yavru çıkar mantığı bana uymamaktadır. iyi kuş tesadüfen çıkar 2 kötü denilen kuştanda iyi kuş çıkar 2 iyi kuştanda bir iyi bir kötü kuştanda. yine sözümün arkasındayım eğer bu konusu olan durumların bilgi veya ustalıkla alakası yoktur.
herkesinde fikrine saygı duymak gerekir benim şahsi fikrim budur.
sevgilerimle
 
kuşçu eger ne aradıgını biliyorsa eksik neresindeyse kuşun o tarafa yogunlaşır elinden geldigince eksiltmeye çalışır bunun içinde benim aradıgım tek araç perdahlı ve taklalı kuş olacak.

hiçbi usta işini kara düzende yapmaz kara düzende yapanada usta denilmez her işini bilen her kuşçu illaki kuşlarının attısını ve eksisini az çok bilir ve bunun üzerinde eksigini gidermeye çalışır

nasrettin hoça gibi ya tutarsa denilerek göle yogurt çalınmaz

saygılar
 
sayın murat arkadaşım
nasrettin hoca hesabı göle maya çalmakla kuşun tesadüf çıktığını kıyaslamak yanlış bence.ihaleden pazardan alınan kuşlarda çok güzel oynuyor bu kuşlarında maliyeti 20_30 lira madem ustalar çok neden 30 liraya kuş satıp ihale ihale kuş arıyorlar. sen bir kuşun geçmişini biliyormusun yoksa fiziğinimi beğenip alıyorsun.
biride kimsenin beğenmediği kuşu alıp iyi kuş oynatıyor bu tesadüfmü yoksa göle maya çalmakmı.
konu sanırım süper kuş çıkarmak süper kuş sende var sanırım veya bildiğin çok yerde bir davet edersen seyretmekten mutluluk duyarım.
çünkü süper kuş seyretmeyeli bayağı zaman geçti kupalara katılım bayağı az olduğu için son kupada 128 puan alan kuşu duyarak tebrik ettim. duyduğum budur.
süper kuşu olan arkadaşların kuşlarını uçurarak eşlerine dostlarına seyrettirmeleri çok güzel bir olay sanırım
benim bildiğim ustaların ustası veya ustada arada bir iyi kuş uçurur usta olamayan kuşcuda iyi kuş uçuruyor
zaman zaman.
sendede ayaklarımı ellerimi seyredecek kuş var ise usta olarak seyrettirmeni rica ederim.
saygılarımla
 
Aslında bu konu hakkında yorum yapmak,benim için haddini aşmak oluyor.Çünküprofesyoneller için açılmış bir konu bu ama yinede amatörce bildiklerimi paylaşmak istiyorum.FERHAT BEY İN(Ferro 18) yazısıda bana azim verdi doğrusu.Çünkü yeni kuşak kuşçuların tabi bizimde burada bilgi edinme,kendini geliştirme gibi bir durumu sözkonusu.bilgilerim dahilinde bir şeyler yazmak istiyorum.suçu lisan edersek affola.

Bizim için kuşta ,oyun kıvamı dediğimiz bir kanat sesi durumu vardır.bu kıvamı yakalayacak kuşları eşlemeye dikkat ederiz.tabi kanat yapısı,vücut ağarlığının dengelenmesi öncelikli konular.

İyi kuşlardan iyi kuş çıkar mantığı tabiki doğrudur.ama kuşlar birbirini tamamlamadığı sürece çok güzel iki ekedende çok kötü yavrular çıkabilir.önemli olan eksiklerini tamamlayacak eşlemeler yapabilmektir.

Örneğin,kuşum sert,şamatalı,ayaklı ve göğüs ağarlığı biraz fazla.aynı yapıda bir kuşla eşleme yaparsak,kuşta hem ayak,hem şamata hemde göğüs ağarlığı performansını çok etkileyecek ve istediğimiz verimi alamayacağız.

Yada;kuşumuz perdahlı,bol taklalı,aynı tarz kuşla eşlemek kuşta perdahı ve taklayı fazlalaştıracak ve hem fişekte hemde inişte aşırı zorluk yaşayacaktır.

Başka bir örnek;kuşunuz iyi oynuyor ama inişi zayıf.aynı tarz kuşla eşlemek hatasını büyültüp performansını eksiltecektir.

Burdaki konu ile alakasız görünsede,aynı kan kuşların oyun stilide aynı olduğundan kuşta mevcut olan eksiği hiç bir zaman gideremeyecektir seyis.kandan kaynaklanan genetik sorunların dışında(sakatlık,çift takla,taklaya sarma,geç oynama,hiç oynamama .......) performansından da ekelerini çok gerisinde kalacaktır yavru ve bu yüzden her nesilde oyunu gittikçe zayıflayacaktır.özellikle sivas kuşlarında ve ankara kuşlarında belkide oyun zayıflaması tek kanda ısrar etmekten kaynaklanmıştır,kim bilir....

Evet maalesef yine aynı ustadan bahsedeceğim kusura bakmazsanız.kuş eşlemeden konuşuyorduk ve bir kuş kaldırdı yerden.kuş şamatalı,ayaklı,taklası çok sert çeviren bir eke.

-Bu kuştan nasıl iyi yavru çıkar biliyormusun;buna perdahlı ,yumuşak,taklayı sert çevirmeyen bir kuş vuracaksın tam oyun kıvamını bulursun.babanın ayak ve taklasına annenin pedahı ve yumuşaklığı girince muayyer bir yavru çıkar.demişti.

O zamandan beri eşlemeleri ustanın bana öğrettiği gibi yapıyorum bununda yıllardır meyvasını toplayan bir yetiştiriciyim.

.....saygılar......
 
hüseyin turan kardeşim
yazında birsürü ustalıklar yatıyorda ben kısaca ankara kuşları tek damar israrından olacakki ileri gidemiyor gibilerinden bahsetmişsin.
bak güzel kardeşim istanbulda oyunlu kuş satan kenan ismindeki arkadaşı sanırım yüzde doksan kuşcu tanır bu arkadaş yıllardır ankaradan istanbula kuş taşır satar.
ikincisi bizim başkent kanatlı hayvan yetiştiricileri dernegi adı altında faaliyet gösteren derneğimizden son bir ay içerisinde istanbula 1200 adet kuş götürülüp satıldı.
siz gibi ustalar süper kuşlar üretiyorsunuz bu giden kuşları denizemi döküyorsunuz demezlermi adama.
iyi bir yetiştirici olduğundanda bahsetmişsin senden ricam yetiştirdiğin en iyi kuşunu bir videoya çek bizim dernege gönderde canlı kuş göremiyoruz iyisinden bari videoda gözlerimizin pası açılsın.
hayırlı üretmeler benim kardeşim
 
Selami amca,bende ankaralıyım en azından 20 yaşına kadar orada yaşadım.kuşçuluğu orada öğrendim.ankaradan istanbula evet kuş akını var.ama sadece ankaradan değil yurdun dört bir yanından burada 15,20 liraya satılıyor.haklısınız istanbul ankaraya çok çalışıyor ama benim kümesimde ankara kuşu şu anda yok.kuşlarımı merak ediyorsanız sitede bazılarının fotoğrafları mevcut.bakarsanız benide memnun edersiniz.

ellerinizden öperim,saygılar.....
 
hüseyin kardeşim
ben şahsım adına bu yaştan sonra resime bakarak kuştan anlarım diyenlerden değilim. bazı insanlar çirkin olduğu halde resimde güzel çıkarlar onlarada fotojenik derler.
resim konusu budur benim fikrim resimlede oynayan kuş tanınmaz.
videoya çeker gönderirsen bizim dernekte seyrederiz memnuniyetle
yaza kısmet olursa istanbula yolum düşer inşallah canlı gözle senin kuşlarını seyrederim.
ankaradada maşallah iyi kuş bitmiyor gözüne ilişmiş ise türkiye kupasında 128 puan sakarya kupasındada 96 puanla birinci olmuş bir kardeşimiz.
adın ve soyadın ankaranın namlı rahmetli birisinin aynısı çok sevdiğim bir kişinin isim ve soyisim benzeri ile tanışmaktan memnunum.
sevgilerimle inşallah çok süper kuşlar uçurmanı dilerim
 
Bu sorunun cevabını daha çok yetiştiriciden duymak isteriz.
 
S A ASLINDA PROFESYONELLİK kendi bildigi kuşlarla daha iyiy e ulaşmak için çalışmak emek vermek yetinebilmek vede en önemlisi kuşçulugun ilerleyebilmesi açısından karakterli yetişmiş ahlaklı bir seyis bırakabilmek tir kuşçulugun gelecegi ahlaklı düzgün işini bilen seyis yetiştirebilmekten geçer diyorum SAYGILAR
 
selamünaleyküm arkadaşlar. herkes bir arayış içindedir ,herkesin beklentisi farklıdır. biri kuşları kırarak daha çok performans bekler, diğeri senelerce korur saklar ve onu besler, özünü.çok takla ile giden kuşun sağlam ip gibi uzun gideceğini sanmıyom.2-3 sene önce biri çıktı antalya tarafında sitelerde.200 metreyi 80 takla ile gittiğini iddia ediyordu.hatırlayan tanıyan varmı? nerelerde o arkadaşımız? acaba halaa 3 yıldır aynı kuşları uçurabiliyormu? ben kuşun 7 sinde neyse 70 indede öyle olmasını isterim.3 gün yağmur var diye yatınca paslanmayan kuş isterim.bırak 5 takla olsun ip gibi burgulu olsun 7 göbek sülalesinde aynı oyunu aynı soyu sürsün.herşeyin safı hası olsun... selametle...
 
kuşçu26' Alıntı:
selamünaleyküm arkadaşlar. herkes bir arayış içindedir ,herkesin beklentisi farklıdır. biri kuşları kırarak daha çok performans bekler, diğeri senelerce korur saklar ve onu besler, özünü.çok takla ile giden kuşun sağlam ip gibi uzun gideceğini sanmıyom.2-3 sene önce biri çıktı antalya tarafında sitelerde.200 metreyi 80 takla ile gittiğini iddia ediyordu.hatırlayan tanıyan varmı? nerelerde o arkadaşımız? acaba halaa 3 yıldır aynı kuşları uçurabiliyormu? ben kuşun 7 sinde neyse 70 indede öyle olmasını isterim.3 gün yağmur var diye yatınca paslanmayan kuş isterim.bırak 5 takla olsun ip gibi burgulu olsun 7 göbek sülalesinde aynı oyunu aynı soyu sürsün.herşeyin safı hası olsun... selametle...


Samet kardeşim özletiyorsun kendini tespitlerine yüzde yüz katılıyorum anlatılan kuşların bir hayal olduğunu düşünmeye başladım.
 
kuscu_marik' Alıntı:
S A ASLINDA PROFESYONELLİK kendi bildigi kuşlarla daha iyiy e ulaşmak için çalışmak emek vermek yetinebilmek vede en önemlisi kuşçulugun ilerleyebilmesi açısından karakterli yetişmiş ahlaklı bir seyis bırakabilmek tir kuşçulugun gelecegi ahlaklı düzgün işini bilen seyis yetiştirebilmekten geçer diyorum SAYGILAR
:tamam:
 
USTA : ! GERÇEK BİR USTA YETİŞTİREMİYORSAA * USTA D
 

Ekli dosyalar

  • AYNALI DİŞİ.webp
    AYNALI DİŞİ.webp
    30.5 KB · Görüntüleme: 905
Öncelikle tornavida,çekiç örneği uygun olmaz neden?Performans konu olunca arabanın motoru ve motorla birlikte çalışan aksamlar düşünülebilir.İyi bir usta olmakta yetmez elimizdeki motoru iyi tanımadığımız sürece,motor çeşitleri uzmanlık gerektirir,helede günümüz şartlarında eldeki çalışacak modeller birbirine karışmışken.Elimizdeki damar soy ;motorun gömleği ,dış yapısı dersek buna mevcut damarımızın özelliklerini de conta kapağı,piston yatağı v.b. özellikler görmeliyiz.Eğer saf bir damar sa tüm üzerindeki kendi orjinal parçaları var demektir aynı soy kuşla eskiyen yenilenmesi gereken parçalarda uyum sağlanır.Zamanla aşınan parçalar illaki dışardan yeni (kan) parçalarla değişmesi gerekir.Bunu çözebilmek içinde görünürde ölçü,boyut,çalışma v.s tamamlayıcı gördüğümüz parçalar o motora montaj edilebilir ama verim alamayabilirsiniz.Uygun görmediğiniz parçalarsa birebir olmasada en iyi verim almamızı sağlayabilir.Teşbihte hata olmaz derler ,motoru tamamen söküp tüm parçaları birebir inceleyebilirken yada özelliklerini kayıtlı bulabilirken kuşta bu mümkün olmamakta.En güzel yöntem elimizdeki damarın özelliklerini ,performansını iyi bilmek,görmek gerekir .Devamlılık yavru anlamında alınabiliyor mu bunun tespitini yapmak gerekir.Bu da malumdur ki aşı kuşu dediğimiz özel kuşlar haricinde çok da kolay olmayan bir durumdur.
Damar çok iyi ama uyumlu parça piston mesela uyumsuz çalışır.Uzun denemelerle uyumlu parçayı(soyu) bulabileceğimiz gibi,tıpkı insan vucüdu gibi dışarıdan tamamen doku uyumu testiyle montaj yapamadığınızdan ana bedene bunu kabul ettiremezsiniz.Yetiştirici takdirine ve sabrına göre devam da edilebilir,tamam denip başka arayışlara gidilebilir.Özetle elimizdeki soyu iyi takip etmeli istenilen her özelliği iyi tespit etmeli ve bu özelliklerin hangilerini devam ettirebiliyoruz,yada hangi özellikleri yavruya eşleştirdiğimiz soy ile katabiliyoruz bunu görmeliyiz.
İstenilen özellikler oldukça fazla olabilir eldekilerle bu özellikleri koruyabilme şansımız varsa beklentiyi fazla tutmak da sıkıntı yok.Ama elde özellikli yada tamamlayıcı malzeme yoksa hepsi yada çoğu olsun bakışı işi baştan çıkmaza sokar.Böyle durumda öncelikler en aza indirilip bu yetiştiricilerin beklentilerine göre belirlenir.Önce olmazsa olmazların en önemlileri soyda sabitlenmeye çalışılır, bu bile kolay bir süreç değildir.Aynı yuva kardeşleri tamamen zıt olabilir( yaşadığım bir durum).Sabırla istenilen özelliklerde ki kuşlar performansları görülerek soy devamı için ayıklanır ve bu seçilen üzerinde sonuca gidilmeye çalışılır; sonuç olumlu çıkarsa yeni özellikler ekleme yönünde çalışma yapılabilir.Yetiştiricinin tüm ara malzemesi bilinçli gözlem ,kayıt ve performans takibidir.
Bu işlemler elbette uygun bakım ve barınma önceliği ile sağlıklı ve düzenli uçum şartlarının sağlanmasıyla birebir ilişkilidir.Performans bir motor,makine gibi düşünülürse kuşlarımızın özellikleri de bu motoru çalıştıran dişliler v.b. olmazsa olmaz yardımcı parçalardır.Birbiriyle uyumlu olması,tamamlayıcı olması gerekir.Aksi durum hayal kırıklığı ,geçici çözümler çıkarabileceği gibi uzun soluklu soy yakalama imkanını ortadan kaldırır.Renk ,paça,perçem takke işin aksesuar kısmıdır zamanla işi çözen yetiştirici bu yönde de çalışma yapabilir.
En güzeli en az bir bilinen ve netice alınan damar olması işimizi kolaylaştırır.Hiç bilinmeyenlerle yola çıkmak iki bilinmeyenli denklem misali çözümü de çıkmaza sokması kuvvetle muhtemeldir.
Saygılar.
 
Geri
Üst