Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Puhu Baykuşu

Garfield

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
33,076
Aldığı Beğeni
13
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Orman ve sarp kayalıkların koyu kulaklı çok iri baykuşu...
İri gövdeli, büyük kafalı, geniş ve güçlü kanatlı dev bir baykuştur.
Kulak tüyleri geniş, yüzü koyu renkli, gözleri turuncu ve bakışları serttir.
Gaga ucunda soluk renkli bir leke vardır. Siyahımsı yada koyu kahverengi sırtı, çizgili ve beneklidir.
Açık kahverengi alt tarafı siyah çizgilidir. Uçuşta dış kanat üzerindeki parlak leke görülür.
Habitatı
Puhuların çok çeşitli habitat tercihleri vardır. Dağlar, ormanlar ve hatta çölleri bile mesken tutabilirler.
Besin ve yuva yeri olanaklarının bu tercihlerde etkili olduğu düşünülüyor.
Olgun kozalaklı ağaçlarla kaplı ormanlar, kayalık alanlar ve dik yamaçlar en çok tercih ettiği alanlardır.
Yine, kayalık takım adalar da bu türe sık rastlanılabilecek alanlar arasındadır. (Yuva alanları için bkz: Davranışları)
Yayılışı
Puhuların coğrafi yayılışları dağınık dağınık(düzensiz) olmakla birlikte genelde, nadiren ve lokal (dar, sınırlı) bir alanda görülür.
Kısacası yerleşik bir yaşam tarzları vardır.
Kuzey Afrika, Avrupa, Asya, Orta Doğu türün bulunduğu bölgelerdir.
Ülkemizde bu türün kayıtlara geçen alanları ise: Aladağlar Maden Yolu, Adana Akyatağan Gölü, Bursa, Nallihan Kuş Cenneti -
Sarıyar Barajı, Üçtepeler-Gediz Deltası, Güney Fırat Vadisi ve Birecik Bozkırları ÖKAsı, Şanlıurfa, Terkos Gölü-İstanbul, Samsun-Çorum arası karayolu, Papaztepe-Çorlu, Dokuzpınar ile Karpuzseki köyleri arası-
Kayseri, İzmir, Erzurum, Urfa, Özen köyü-Sivas, Marmaris-Muğla, Horasan-Sarıkamış arası-Kars, Çoruh Vadisi-İspir,,Silifke-Mersin, Karayazı-Erzurum, Erçek-Van,Topboğazı - Hatay
Beslenme
Puhular, çok çeşitli avlanma teknikleri olan türlerdir.
Genelde açık alanları tercih etmekle birlikte, ormanlarda da avlanırlar.
Avlarını hem yerde hem de havada yakalayabilme kabiliyetine sahiptirler.
Kanatlı böceklerden karaca yavrularına kadar uzanan bir besin yelpazesine sahip olan bu tür, nerdeyse hareket eden her ne varsa yer.
Besinlerinin çoğunluğunu memeliler (tarla fareleri, sıçanlar, kirpiler, yaban tavşanları,kediler, tilkiler) oluşturmakla birlikte
her türden kuş (kargalar, ördekler, keklikler, deniz kuşları, hatta baykuşların da dahil olduğu diğer yırtıcı kuşlar!) bu türün avı olabilir.
Diğer avları: yılan, kertenkele, kurbağa, balık ve yengeç.
En yaygın avladığı hayvanlar, avın mevcudiyetine bağlı olmakla birlikte, genellikle sıçan ve tarla faresi oluyor.
Ortalama 75x32 mm boyutlarında olan kusmukları (pelet) sıkıştırılmış ve düzensiz silindirik veya konik şeklindedir.
Biyolojisi
Boy: 59-73cm Ağırlık: 2280-4200gr (dişi); 1620-3000gr (erkek) Tek bir kanadının boyu: 47.8cm (dişi); 44.8cm (erkek) Yaşam süresi: Doğada en çok 20 yıl yaşayabilen puhular, kafeste 60 yıldan fazla yaşayabilirler. Doğal hayatta gerçek bir düşmanı olmayan bu türün belli başlı ölüm nedenleri: elektirik çarpmaları, araçlarla çarpışmaları ve kasten tüfekle öldürülmeleri.
Göçü
Genelde yerleşik olan bu türün yavruları yuvayı terk ettikten sonra eş bulup başka bir yerde kalıcı olurlar ve onların yavruları da yine başka bir alanda...
Bireyler rahatsız edilmedikleri sürece bu alanlarda kalıcı olurlar.
Dünya`da İngiltere , Fransa ve Hollanda arasında gidip geldikleri biliniyor.
Popülasyonu

Popülasyonu bilgisi bulunamadı
Davranışları
Çoğunlukla gün doğarken (şafak vakti) ve batarken aktif olan puhuların, ara ara süzülmelerin eşlik ettiği,
yumuşak kanat vuruşlarının hakim olduğu sessiz bir uçuşları vardır.
Zaman zaman süzülerek yükseldikleri de görülür.
Üreme-kur davranışı: Bir düet havasında geçen puhuların kur davranışlarında,
erkek birey muhtemel üreme alanlarında derin olmayan bir çukur kazıyarak ve kesik kesik ve kuvvetli seslerin yanında gıdaklamaya benzer sesler çıkararak dişiyi yanına davet eder.
Yuva için daha çok korunaklı sarp kayalıkların (uçurumlar) düz olan çıkıntılarını ve
kayalar arasındaki yarıklar ile sarp kayalıklardaki mağara girişlerini tercih eden puhuların,
diğer büyük kuşların terkedilmiş yuvalarını kullandıkları da görülür.
Eğer böyle alanlar mevcut değilse, yerde kayalar arasına, düşmüş ağaç gövdelerinin altına, çalıların altına ve hatta ağaç gövdelerinin tabanlarına bile yuva yapabilirler.
Bu alanlara herhangi bir yuva malzemesi eklemezler.
Genellikle belirli bir bölgeye ait bir yaşam sürdüren (territorial) ve yaşam boyu çift kaldıkları gözlenen puhuların, mevcut bölgelerinin, komşu çiftlerin bölgeleriyle çakışması muhtemeldir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular