SAKARYALI MEHMET AMCA (OYUN KUŞU-YARIŞ KUŞU)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mavigalaca76
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 57
  • Görüntüleme Görüntüleme 20K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hasan D.
Meslek
Elektrik
İlgi Alanı
Kediler
SELAMLAR
MEHMET AMCA KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR .VİDEO İKİ BÖLÜMDÜR İYİ SEYİRLER.[dailymotion]xc4wti[/dailymotion][dailymotion]xc4azt[/dailymotion]

ağzına sağlık mehmet amca güzel bi sohbet olmuş

Slmlar , Hasan abi soyle bi 10 dakkalik cekseydin ya keske, boyle kisa olmus devamini bekleriz Insallah.
Mehmet Amcaya ve size tesekkurlerimi sunarim cok hos olmus ama kisa olmus daha uzun sohbetlerde bekleriz.

ALLAHa emanet olun , kalin saglicakla

Paylaşım için teşekkürler. Mehmet amcanın yaşına saygım hürmetim var. Ama söylediklerine çok da katılmıyorum. Yarış kuşu tabiri, çok sefer yapan iyi oynayan kuş için kullanılmıyor, 20-30 gün oynayan ömrünün kalanını yiyip içip yatarak geçiren kuşa deniyor bizim orda. Yoksa Mehmet amcanın puanlamasına göre bırakın 90-100 puanı, kuş gibi 60-70 puan alsın ama bunu 7-8 yaşına kadar yapsın. Bizde yarış kuşu tabiri yavruluk süratiyle bi süre oynayan ekeliği yavruluğunda yaptıkları anlatılarak geçen kuşa denir. Benim gözümde 300 puan alsa da değeri yok. Saygılar..

Fenerbahcem' Alıntı:
Slmlar , Hasan abi soyle bi 10 dakkalik cekseydin ya keske, boyle kisa olmus devamini bekleriz Insallah.
Mehmet Amcaya ve size tesekkurlerimi sunarim cok hos olmus ama kisa olmus daha uzun sohbetlerde bekleriz.

ALLAHa emanet olun , kalin saglicakla

Bende şu an mehmet amcamızın bir iki videosu daha var ama video ne kadar uzun olursa yüklemekte o kadar zor oluyor. Alah bize sağlık verdikçe biz mehmet amcayı daha çok konuştururuz... :tamam:

msaitgok' Alıntı:
Paylaşım için teşekkürler. Mehmet amcanın yaşına saygım hürmetim var. Ama söylediklerine çok da katılmıyorum. Yarış kuşu tabiri, çok sefer yapan iyi oynayan kuş için kullanılmıyor, 20-30 gün oynayan ömrünün kalanını yiyip içip yatarak geçiren kuşa deniyor bizim orda. Yoksa Mehmet amcanın puanlamasına göre bırakın 90-100 puanı, kuş gibi 60-70 puan alsın ama bunu 7-8 yaşına kadar yapsın. Bizde yarış kuşu tabiri yavruluk süratiyle bi süre oynayan ekeliği yavruluğunda yaptıkları anlatılarak geçen kuşa denir. Benim gözümde 300 puan alsa da değeri yok. Saygılar..

selam
mehmet bey tabiki herkezin aynı görüşte olması mümkün değil aynı olmamasıda bence çok güzel. mehmet amcanın kafasına takılan ve sık sık aramızda tartıştığımız konuyu kısaca geçtik.
saygılarımla

Merhaba;
Video için teşekkürler. Önemli bir konuya temas etmiş Mehmet Amca'mız. Ancak ben de kendisi gibi düşünmüyorum. Bunu daha önce de yazmıştım.
Yarışmalar için sizin önerdiğiniz bir sistem vardı: 2 aşamalı olan bir uygulama. Yani aynı kuşu iki farklı zamanda değerlendirmek. Çok zor bir uygulama ama Yarış Kuşu şeklindeki ifadeyi ancak bu uygulamanın önleyebileceğini düşünüyorum. Eğer 40 sayı yapan kuş yine benzer bir perfomansı sergilerse o zaman beslemeye değer diye düşünebilirim. Yoksa her ay yeni bir kuş hazırlamak çok zor bir şey.
İzleyene keyif verme noktasında kuşun sefer sayısının fazla olmasının, fişeğinin sesli, uzun ve bol taklalı olmasından daha az etkili olduğunu düşünüyorum. 40 tane keyif almadığım sefer izlemektense, 10 tane keyif alacağım sefer izlemek daha mutlu ediyor beni. Zaten yarışmalardaki tüzüklerde eksik olan noktanın da burada olduğunu düşünüyorum. Yani ben de Mehmet Amca'nın eleştirdiği gruptayım.
Mehmet amca'nın söylediklerine katıldığım nokta ise şu: Hakkaten iyi kuş bulmak çok zor. Mutlaka gezmek, görmek lazım.
Mehmet Sait Bey'e katılmamak mümkün değil kanaatimce. Söylediği her cümle önemli bence.
Selamlar.

Şenol

mehmet hocamızın ağzına sağlık, hasan kardeş seninde emeğine sağlık güzel sohbet olmuş sohbetlerinizin devamınıda bekliyoruz

mehmet hocanın dediklerine katılmakla beraber eklemek istediğim

iyikuş diye tabir edilen kuş 20 sayı çıkartırsa kupalarda 120 üzeri puan alır(farklı puanlamarda var farklı tüzüklerde) bence iyi kuş diye tabir edilen kuş 10sayının altında yapamaz bence kuşun performansından ziyade tertibide önemlidir,kuşun seferzamanını ayarlaması, kuşun gelirken dikkat çekmesi(atması kapaması), taban taklası,kanadına yüklenerek fişek yapması,fişek hızı,dikliği, ses tonu,nizami takla arası ve bağlaması bunlar seyire güzellik katacağı gibi puanlamadada önemli faktörlerdir

şimdi insanlarda bi yanılgı var kupada hangi kuş çok sayı yaparsa kupayıda o kuş alır diye bu doğru deyildir

örnek vermek gerekirse;
eğer sefer zamanlamasını ayarlamadan belirsiz zamanlarda fişeğe gelen kuşlarda fişekleri ve taklaları düzensizdir,
kuş performanslı dahi olsa bu kuşun günü gününü tutmaz,
tutsa dahi taklaları çoğu fişeğinde 1veya 2 takla olacak veya kimisinde taklasız olacaktır
böyle olmasıda kuşun puanlarına yansır
bu kuşta tabantakla olasılığıda zayıftır
ve zaman doldurmadan erkende inebilir diskalifiyede olabilir
bu kuşun hedefide kaçık olabilir veya fişeğe 3metre üstündende başlayabilir bunlarda fişeklerin geçerli olmamasını sağlar
böylebir kuşun 40 sayı yaptığını düşünürsek;
sadece 5 sayısındada 3metre altına girmese
sadece 5 sayısında hedeften kaçık oynasa
sadece 5 sayısındada taklasız çıksa veya 10 metreyi tamamlıyamasa
yaptığı fişeklerin 25 sayısı geçerli fişektir
25 sayının;
5 sayı 25 m yapsa 5 takla atsa fişekler normal olsa enfazla 5puan alır 6 x 6 = 30
5 sayı 20 m yapsa 3 takla atsa fişekler normal olsa enfazla 4puan alır 5 x 4 = 20
7 sayı 15 m yapsa 2 takla atsa fişekler vasat olsa en fazla 2,5puan alır7 x 2,5 = 17,5
8 sayıda 10 m fişek yapsa 1takla ile fasat çıkarsa en fazla 1,5 puan alır 8 x 1,5 = 12
bu kuşun artislik puanlarıda 7 yi geçmez fişek puanları toplamı 79,5 +7 = 86,5 yapar

şimdi bana itiraz edenler olabilir herşeyden kırmışsın diye
zaten fişekleri dolu olsa, her fişeği geçerli olsa 20-30m herfişeğini yazdırsa 4 taklanın altına düşmese
zaten böyle bir kuşada kötü kuş demek yada iyi kuş dememek yakışık almaz ve doğru olmaz

diyelimki tertibi iyi olan kaliteli istikrarlı birkuş 20 sefer yapsa her fişeğinide 4 taklanın altına düşürmese kaliteli olma nedeniyle hedefci olduğu için 3m üstü olmaz ve hedef dışıda olmaz istikrarlı olması nedeniylede 10m altı fişeğide olmayacaktır yani hemen hemen bütün fişekleri geçerli olacaktır

bu kuş 5 sayısını 30m 7-8 taklalı ve dolu fişek yapsa en az 7 puan alır 5 x 7 = 35
5 sayısını 25m 5-6 takla atsa dolu fişek yapsa en az 6 puan alır 5 x 6 = 30
5 sayısını 20m 4-5 takla atsa normal fişek yapsa en az 4 puan alır 5 x 4 = 20
5 sayısınıda 10 metre 3-4 taklalı normal fişek yapsa her fişekte en az 3 puan alır 5x3= 15

bu kuşun sefer zamanlamasından,hedefe gelişten,taklasayısından,uçuş tertibinden ve kanat sesi gibi artistik özelliklerinden de en az 15 aldığını düşünürsek ve herfişekte atmasada 2fişekte 1taban vursa 10 puanda taban takladan yapar geçerli fişek toplamı 110 puan yapar artistik ve taban taklalarınıda ilave edersek 135 gibi korkunç bi puan yapar
diyelimki geçerli fişek toplamı 110 yapar yani herfişekte ortalama 5,5 yapar
yanlızca 14 sayı geçerli fişek yapsa dahi artislik ve tabanla toplam puanı 77 + 15 + 7 = 99 puan yapar ve bence çok iyi bir puandır, aynı zamandada 25 sayısı geçerli olan vasat kuştan daha iyi derece yapacaktır

ankaradaki bir yarışta ve sakaryadaki iki yarıştaki tüzüklerde yukardaki hesap hemen hemen geçerlidir
ve bütün yarışmalarda hesaplasınlar sonuç deyişmeyecektir herkez kendi tüzüğüne göre hesaplayabilir

yanlış hatırlamıyorsam 2008 ist fedarasyon kupasında 1.olan kuş 17sayı geçerli 2.olan kuş 35sayı geçerli fişek yapmıştır yanlışım varsa bilen arkadaşlar düzeltsin

bence kupa alan kuş büyük kuştur çünkü kupada kuşun bütün özelliklerine puan verilmektedir
kuşun çok sayı yapmasından ziyade hedefli ve tertipli oynaması kuşun bütün performansının sayıya dökmesi iyi kuş olmasındandır

insanlar kupa alan kuşlara ulaşamadıklarından dolayı kötüleye biliyor, veyahut bilgileri olmadığı için yanlışa sapabiliyorlar.
ben; iyi kuşum var diyen herkezin yarışmalara katılması taraftarıyım
yarışmalarla, derneklerle, toplantılarla,birlik ve beraberliklerle kuşçuluğu daha iyi yerlere getirebiliriz
yada masa muhabbeti dinler kuş simsarlarının söylediklerine inanır ve olduğumuz yerde saymaya devam ederiz

söylediklerime katılmayanda olabilir herkese saygı duyarım mantık çerçevesinde

okuyan arkadaşlara teşekkür ederim meşkul ettiysem hakkınızı helal edin
ALLAHA emanet olunuz

deyinmek istediğim bir konuda iyi kuşun hazırlanması;

yavru kuş kaliteli bile olsa;

standart oyuna düşürmek ve istikrarını muhafaza edebilmek çok zor iştir
dahadoğrusu yavrukuş performanslı bir oyunu istikrarlı biçimde muhafaza edemez
gücü yetmez sıkılır ve istikrarsız oyun yaparak günü gününü tutmaz
bazı günler fazla sayı ve uzun fişekler yapabilir, ama ertesi gün tam tersi, hiç oynamaya bilir bir garantisi yoktur
o yüzden yavrunun kaliteli olması yetmez

seyisininde kaliteli olması gerekmektedir ;
kuşun takibini iyi yapmalıdır tüyünün deyiştirmesi, teleğinin tam olmasını, kuyruğunun eksiksiz olmasının sağlığının yerinde olmasını sabırla beklemesi ve zamanlamayı iyi yapması gerekmektedir
kısacası kuşunu tanıması ve havada hangi seviyede olduğunu okuması gerekmektedir
kuş, tüğden eksikse takladan kaçar
kuş, kanat teleği eksikse fişekten kaçar
kuyruk eksiksede şahinden kaçamaz:)
kanadını kuyruğunu ve tüyünüde tam deyiştirmesi yeterli deyildir
kızmışsa eş gösterilir
karakteri tam oturmamışsa yavru gösterilir
bu aradada oyundan sovutmamak gerekir
yada çok idmanla bıktırmamak gerekir

bahsettiğim işlemlerden geçebilmesi için en azından kuş yaşına gelmesi gerekmektedir yani bırakın okuşun 12ay içinde oyunda kalmasını, kümeste kalması bile mucizedir

çünkü kuşun düşmanı çoktur 1kedi 2şahin 3iki ayaklı kedi 4 fesat arkadaş(kemgöz) 5hırsız 6kötü hava şartları 7kuşun terslemesi, yer etmesi, sakatlanması,tele çarpması,vb etkenler
çünkü dahafazla zaman ister ve iyi havaşartları ister

çabuk oyun açan yavru kuşlarda vardır aynı etkenler zor durumlar bu kuşlar içinde geçerlidir
ama kuşun 7.8. telekte oyuna geldiğini göz önünde bulundurursak 1-2 ay içinde puanlanacak duruma gelir
bu kuşlara kötü kuş diyemeyiz sadece erken oyun açar diyebiliriz 12ay içinde oyuna hazırlanan kuşlarla kıyaslandığında doğalolarak şansları daha fazla olur

tabiki iyi kuşu puanlatabilmek zordur

yazdığım karakterler dışındada kuşlarda olabilir sahibi kuşun karakterini tanıyorsa, duruma göre idmanlar ve uygulamalar yapar
iş birazda hizmet verdiğimiz hayvanları tanımakla ilgili

bu konuya deyinildiği için arkadaşlara teşekkür ederim
bildiklerimi paylaşmaya çalıştım sürçü lisan ettiysek affola

Merhaba,
İşte buradaki sorun. Kişi kupayı aldım diyor adamın kümesine gidiyorsun İstanbul,Ankara,Çankırı,Kütahya agırlıklı kuşlar. Şimdi bu illerde uçurulan kuşlar. Adam bir kuşu kaldırıyor 3 tur, uzaktaki kümese sefer yapıyor,kendi çatısına 1 martı hareketi,ses sıfır, öteki kuşu kaldırıyor, o daha vahim hiç uçmadan direk yapışıyor. İnsanlarda bu kuşları görünce, bu kişiler bu kuşlarla mı kupa aldı diye şoka giriyor.(veya satılan kuşların sonu)
Şoka girenlerden biri de benim..
Ben 30 yaşına geldim. Benim çocuklugumda(en yakın Sivaslı arkadaşım) bütün kümesindeki kuşlar saatlik olarak bilinirdi. Yani, en az 1-2 saat uçan kuşlar..
Diger örnek,saatlik olmayan,sert baş yapmayan,indirilemeyn,bastırılamayan kuşlara iyi kuş denilmezdi.
Hatta biz Mardin derdik..Tabii,önceden herkes zevk kuşçulugu yapıyordu..
Şimdilerde biri sefer sayısından bahsediyor ,öteki direkle metre kuşçulugu yapıyor,saatlik kavramı hepten kaybolmuş. Ortalarda 30-40 dakikalar geziyor.
Kusura bakmayın arkadaşlar ama özellikle bu kuşları 1-2 ilde tutup besliyorlar.
Kızacaksınız ama özellikle Ankara-Kütahya ve İstanbul'da bir grup...

tlgtck' Alıntı:
Merhaba,
İşte buradaki sorun. Kişi kupayı aldım diyor adamın kümesine gidiyorsun İstanbul,Ankara,Çankırı,Kütahya agırlıklı kuşlar. Şimdi bu illerde uçurulan kuşlar. Adam bir kuşu kaldırıyor 3 tur, uzaktaki kümese sefer yapıyor,kendi çatısına 1 martı hareketi,ses sıfır, öteki kuşu kaldırıyor, o daha vahim hiç uçmadan direk yapışıyor. İnsanlarda bu kuşları görünce, bu kişiler bu kuşlarla mı kupa aldı diye şoka giriyor.(veya satılan kuşların sonu)
Ben 30 yaşına geldim. Benim çocuklugumda(en yakın Sivaslı arkadaşım) bütün kümesindeki kuşlar saatlik olarak bilinirdi. Yani, en az 1-2 saat uçan kuşlar..
Diger örnek,saatlik olmayan,sert baş yapmayan,indirilemeyn,bastırılamayan kuşlara iyi kuş denilmezdi.
Şimdilerde biri sefer sayısından bahsediyor ,öteki direkle metre kuşçulugu yapıyor,saatlik kavramı hepten kaybolmuş. Ortalarda 30-40 dakikalar geziyor.

Selam
Şimdi ben sizin kupa tüzüklerini okumadığınızı zannediyorum.Yarışlarda ister kuşların arasından kaldırılsın ister kümes kapalı ısınma süresi alınsın 45-55 dakika havada kalma şartı aranıyor.Bunun yanında taklalı sayıda yapması gerek.Bu sene kupa töreninde 92 puan alan kuş derece yapamadı.Hesabını kendin yap.Zaten kupalarda olsun olmasın şöyle 25-30 geçerli sayı yapan kuş genelde 1,5-3 saat arası uçum yapıyor.
Kanat sesi yoktur ,az taklalıdır,sonu yoktur bir haftada bozulur v.s eyvallah bence kümesinde oda olsun misafir gelir atılır seyredilir,indikten sonra güvendiğin kuşu atarsın havaya dersinki buda benim çalıştığım kuş taktir seyredene kalır.Kimse kusurabakmaz.

selamlar şimdi kupa katılım içreti belliadapararında mehmet amcanın hakemlikte yaptıgı kupa güzel bir ortamda yapılıyormuş katılanlar bunu diyor.bende bir kez gördüm mehmet amcayı güzel bir insan video nasıl kendisi öyle fakat şunu unutmayalım coğu dediği doğru varsa ucur senide alkışlasınlar bu kesinlikle doğru kupa kuşu oyun kuşu derken ben katılmıyorum fakat şu bir gerçek kupaya kalkıcak kuş ve zevk kuşu cok farklı zevk kuşu coluk cocuğun bilgisizce yemli dengesiz saatlerde ucurdugu halde oynayan akıl alan güçlü kuşlardır. kupa kuşları dediğimiz kuşlar ucurulurken full aç kursak boş kuş nerdeyse tüyden az ağır v.s v.s bir cuval özellik birde kupaya katılın denmiş öyle kolaymı adam takla kuşu hastası sabah işe altıda gidiyor akşam sekizde geliyor ve haftada 6 gün calışıyor bunda ferrari olsa kuş ayını bulmaz murat 131 olur. herkeste zaman var mı az güneş var ucur yada herkeste yer varmı diyelim bunlar var herkeste zaman varmı diyelim onlarda var ödül cevbedicimi emeğin karşılığı varmı bu sene cengiz beyin ankara kupası kart kuş ödül parası ne almış bir sorun. her şey zincirleme birde ben zevkine besliyorum işi ayrı ama iş zevke geldi mi en büyük zevk kuşunu seyretmeye bir sürü insan gelmesi yoksa sen seyret dur. ben inan mıyorum başkasına seyrettirmeyen birinin kuşu istediği kadar iyi olsun haz alıcama ama mehmet amcanın dediği şu değişmez bir kaide kupa alan kişi alkışlanır bence bunu kesinlikle hak ederler 10 günlük oynayacak kuş olsa bile o zamanı bilmek o güne ayarlaya bilmek hakemleri cağırdığı günde oynata bilmek kücümsenicek bir kuşçuluk değil. bize düşen bu arkadaşları tebrik etmek olduğu gibi BU ARKADAŞLARIN EMEĞİNİ KARALAMAMAK . cok bilmek değil önemli olan cok iyiyi elde etmek mesela bu sene kupaya kalkmayan bir kuş uctu full tüyde kafadan kuyruk dibine kadar nerdeyse ve ahmet assubay (ahmet maraşlıoğlu ) ahmet abi ist yeni doğan bim deposu dibinde veysel kardeşimizde seyretmiştir kuş o gün 14 sefer yapmıştır iniş dolu kalkış dolu en kötü sefer 25 metre civarı 6 - 8 takla arası cok güzel sesli atımda fena değildi tanıyanlar bu kuşu sorabilir. ahmet abiye.

tengelli' Alıntı:
selamlar şimdi kupa katılım içreti belliadapararında mehmet amcanın hakemlikte yaptıgı kupa güzel bir ortamda yapılıyormuş katılanlar bunu diyor.bende bir kez gördüm mehmet amcayı güzel bir insan video nasıl kendisi öyle fakat şunu unutmayalım coğu dediği doğru varsa ucur senide alkışlasınlar bu kesinlikle doğru kupa kuşu oyun kuşu derken ben katılmıyorum fakat şu bir gerçek kupaya kalkıcak kuş ve zevk kuşu cok farklı zevk kuşu coluk cocuğun bilgisizce yemli dengesiz saatlerde ucurdugu halde oynayan akıl alan güçlü kuşlardır. kupa kuşları dediğimiz kuşlar ucurulurken full aç kursak boş kuş nerdeyse tüyden az ağır v.s v.s bir cuval özellik birde kupaya katılın denmiş öyle kolaymı adam takla kuşu hastası sabah işe altıda gidiyor akşam sekizde geliyor ve haftada 6 gün calışıyor bunda ferrari olsa kuş ayını bulmaz murat 131 olur. herkeste zaman var mı az güneş var ucur yada herkeste yer varmı diyelim bunlar var herkeste zaman varmı diyelim onlarda var ödül cevbedicimi emeğin karşılığı varmı bu sene cengiz beyin ankara kupası kart kuş ödül parası ne almış bir sorun. her şey zincirleme birde ben zevkine besliyorum işi ayrı ama iş zevke geldi mi en büyük zevk kuşunu seyretmeye bir sürü insan gelmesi yoksa sen seyret dur. ben inan mıyorum başkasına seyrettirmeyen birinin kuşu istediği kadar iyi olsun haz alıcama ama mehmet amcanın dediği şu değişmez bir kaide kupa alan kişi alkışlanır bence bunu kesinlikle hak ederler 10 günlük oynayacak kuş olsa bile o zamanı bilmek o güne ayarlaya bilmek hakemleri cağırdığı günde oynata bilmek kücümsenicek bir kuşçuluk değil. bize düşen bu arkadaşları tebrik etmek olduğu gibi BU ARKADAŞLARIN EMEĞİNİ KARALAMAMAK . cok bilmek değil önemli olan cok iyiyi elde etmek mesela bu sene kupaya kalkmayan bir kuş uctu full tüyde kafadan kuyruk dibine kadar nerdeyse ve ahmet assubay (ahmet maraşlıoğlu ) ahmet abi ist yeni doğan bim deposu dibinde veysel kardeşimizde seyretmiştir kuş o gün 14 sefer yapmıştır iniş dolu kalkış dolu en kötü sefer 25 metre civarı 6 - 8 takla arası cok güzel sesli atımda fena değildi tanıyanlar bu kuşu sorabilir. ahmet abiye.

sevgili kenan dediklerine katılıyorum yoruma çok açık bir olay mehmet amcanın anlattıkları ama şunuda unutmamak lazım kuş zaten iyi olmasa kupayada uçmaz.kendimizi kandırmayalım hele derece yapmak gerçekten zor dediğin gibi hakemi çağırdığın zaman kuşuna peşin konuşuyorsun benim kuşum yarı kupaya uçar yarın gelin puanlayın.Her zaman iyiler ayakta kalıyor.Ankara yarışına gelincede herkezin dilinde oda inşallah düzene girer diye umut ediyoruz.Dedikodular çabuk yayılır Cengiz beyler unutmamalıdır.

tabiki kuşta iyi olmasa isterse bir günlük ister bir haftalık olsun bunu o kıvama getirdiğini bilmek cok iyi bir yetenek tabi kuş kuş olucak ama şunuda iyi biliyorum cok kuş haftalık öyle oynuyor ki insan seyrederken zevkten dört köşe oluyor sonrası yok. ben burda kuştan cok emek veren kişilerin küçümsenmesine karşıyım cünki gerçekten kuş seyisliği cok zor yem az fazla cok ucar yem fazla kısılır hedefe cok gelir tüydedir tüyden oynamaz kızar oynamaz v.s v.s bu kadar zorluk içinde birisi kuş uçurabiliyorsa birde derece alıyorsa kupa almasa bile o kişinin hakkı yenmez işallah kuşçu camiası bende yok onda neden var bende ucsun başkasında ucmasın diye içinden geçen hırs dolu kıskanclığı yener bu herkes için geçerli değil ama genelimiz kuşçu olarak böyleyiz. herkese gönlüne göre kuş ucurmayı diliyorum.

tengelli' Alıntı:

aklıma gelmişken bu kuşun anne baba bir kardeşimizindir ve kuşu ucuran arkadaşımızdan başkasında bu kuşun soyu yoktur birileri ucan sabuninin kardeşlerini satıyormuş anne babası bizde diye ucan sabuniyi seyredenler eğer bu kuşun kardeşlerinden istiyorsa ucuran arkadaşımızdan başkasında yok kimseye inanıp kendilerini mümkün mertebe kazıklatmasınlar ve bir yerde seyrettikleri kuşun soyundan almak istiyorlarsa önce ucurana danışsınlar.

Selamlar herkese çok güzel bir konu olmuş , amcamıza Allah uzun ömürler versin , kıymetli bir büyüğümüz olduğu aşikar .. Kısmet olasa da tanışa bilsek kendisi ile, ve nice böyle amca larımız abilerimiz büyüklerimizle , .. Bilhassa
saklı kalmış has kuşçu usta larla üstatlarla , ben çok arzu ederim kendi adıma ..
Onlarda çok kıvamlı tecrübeler var muhakkak ...
Belki on sene kuş beslenerek öğrenilecek şeyler iki dudakları aarasında .. Yanında yakınında böyle büyüğü olanlar çok şanslı , değerini bilemleri gerek böyle insanların ..
Bu tarz insanlar bir nimertir ,'' ekmek gibi su gibi '', Allah muhafaza gerekli imtina hassaslık , özen ve değer verilmezse çok yazık olur , bu nimetler kayar gider elimizden .. Burada bir mübala a yapmıyorum kesinlkikle bir latifali tavrım da yok asla .. Bunları içten ve inanarak söylüyorum .
Zamanında Kırıkakle de bizimde çok yaşlı bir dedemiz vardı ( yaşıyorsa allah selamet versin ) ağzına bakardık bir iki kelime etsin de tutalım diye ..
Kuşçuluğu yaş lanınca bırakmış evden camiye camiden eve bir dedemizdi .. Çok azda olsa anlamlı bir iki şey öğrenmemizi sağladı sağolsun .. En azından bu işin felsefesi adına çok anlamlı ışıklar tuttu bana diye bilirim ..
Bu açıdan bu gibi büyüklerimiz çok değerli ..
Konuyu okudum bazı fikirlerde uyuşmazlık larda var , herkez her konuda birebir hem fikir değil .O da olacak insanız bakış açımız beklentilerimiz , farklı olabilir , önemli olan güzel fikirler paylaşılıyor çok çokta doyorucu oluyor bence .. Bu bakımdanda güzelbir konu olmuş ve çok güzelde katılım oluyor .
Katkıda bulunmak adına bu çerçevede , bir iki konuda ben paylaşmak isterim sizlerle , bu yarış kuşu damızlık kuş uçum kuşu konularında benim fikrim şu damızlıkta olsa önceden mutlaka uçmuş ( yarışa uçması şartdeğil) ekeliğindede işini iyi kötü yapmış olması şart ..
Göreceli ama ben 45 50 dakika uçan ve inen kuşuda severim illa iki saaat havada kalmasını şart koşmam , dolu dolu 45 50 dakkada oynayan çok kuşta gördüm ..
Beğenilir beğenilmez ben beğenirim .. Zaten yarışa falan kuş kaldımak gibi bir girişimle bakmam bu kuşlara ben tatmin olayım herkesden önce en mühimi bu bence,+ ha o iki saat havada kalıp uuçan kuşada bir itirazım yok elbette o kuşlarıda severim bende olmadığında başkasının damında bile olsa sempati ile izlerim kuşun hakını vermek konusu elbette ayrı ...
Bence bu damızlık kuş ,bunlar çok güzel damızlık ,soyu yeter, taa bilmem kimin kırk yıllık soyu ben bu kuşları uçurmaya kıyaman tarzındaki , lafları çok akla yakın bulmuyorum , iyi kuşun havada olması gerektiğini inanıyorum , burada bir itibar verilecekse kuşa verilmeli sahibi nin namına değil ..
Akıl karışıklığı yaratan boş işler bunlar bence ,iyi kuş köprü altında bile uçurulsa , tinerci çocuklar bile uçursa kendini gösterir , kendi pirestijini yapar .. Bahaneye hiç ihtiyacı kalmaz..Onundışında elbette beğeniler beklentiler zaman zaman farklılaşabilir .. selamlarŞEREF

tlgtck' Alıntı:
Merhaba,

ya arkadaşım ne demek istediğini pek anlamadım istanbul ankara çankırı kütahya ağırlıklı kuşlar kupa alıyor diyorsun
ortalama 30-40 dakikalar geziyor diyorsun kusura bakmayın ama 1-2 ilde tutup besliyorlar diyorsun
ankara- kütahya ve istanbul bi gurup demişsin
inan dediklerinden pek bişey çıkartamadım

arkadaşım senin daha önce bir yarışa girdiğini yada bir kuşu yarışa uçarken seyrettiğini sanmıyorum
hatta zannedersem bir yarış tüzüğü dahi okumamışsın
45 dakikanın altında uçankuş diskalifiye olur, hemen hemen bütün tüzüklerde
istanbul ankara kütahya çankırı illeri yarışlara katılmasınmı,
çok saat uçan kuşumu 1.yapalım
yada kafanda farklı bir puanlama sistemimi var
ist ank çankırı ve kütahya aynı kuşlaramı bakıyo
bu illerdeki yarışlar birbirinden farklı yarışlar
yoksa kupayı kötü kuşlarmı alıyo
çoksayı yapan kuş dahamı kötü

benim daha önce yazdıklarımı okumadın heralde sen mutmain olmasanda bütün tüzükler iyi kuşlar çıksın diye uğraşıyor hangi kuş daha kaliteliyse o kuş daha iyi derece yapar
eğerki az sayı yapan, yada az takla atan, yada hedefdışı fişekleride sayılan kuşlara daha fazla puan verilen bir yarış tüzüğü çıkarılmazsa!!

güzel kardeşim seni yada bi başkasını üzmek istemiyorum
sadece bilgilendirmek istiyorum
sanki kötü kuşlar kupa alıyorda adınada kupa kuşu deniyor
iyi kuşun hakkı yeniyor iyi kuşlar kupa alamıyor
böyle bi algı var tamamen yanlış bir algıdır

kupalara inanmayalım, kuşu uçurtup seyretmeyelim (çünki çok eski damar, nadir bu kuşlar diye)
iyi kuşları masalardamı arıyalım
muhabbetlerimi dinleyelim
kimler muhabbetlere iyi kuşlar aldı kimler yandı kimler yanmadı
isyan edenleri herkez duymuştur

şimdi soruyorum
yarışları düzenlemek, şehirden şehirlere kuş puanlamaya gitmek,sabah akşam dememek,soğuk sıcak yaz kış demeden kuşçuluğu düzene sokmaya çalışmak ve tüm tatilini organizasyon yapmaya çalışmak, icap ederse ailesinden yada işinden ödün vermek, sizce nekadar kolay:
yada sadece burdan yazmak,
yarışları karalamak
veya kupa alan kuşlara bunlar kupa kuşu demek
kupaları düzenleyenlere yanlı demek
kılavyenin tuşlarına basmak kadar kolay

lütfen daha bilinçli ve akıllı olalım burdan yazı yazarken hangi emeklere faydası veya zararı dokunur düşünüp öyle yazalım eğer
kimsenin kalbini istemeden kırdımsa hakkını helal etsin
ALLAHA emanet olunuz

Mrbalar.
Ortada yanlış anlamalar var gibime geldi. Kimse kupa da birinci olacak kuşun oyununa kötü demiyor. Yarış kuşu tabiri, yavruluğunda yavru hızıyla bir süre iyi oynayan, sonunu da getirmeyen kuşlar için kullanılan tabir. Bazı kuşlar da vardır tabii, kupayı alacak kadar iyi oynayan hem de sürekliliği olan kuşlar. Bu kuşlara yarışa girmesine rağmen yarış kuşu demiyoruz. Tekrar ediyorum yavru hızıyla 30-40 seferler yapan(Hattaa yarışa girmeyen de olabilir), ama geri kalan ömrü yavruluğunda yaptıkları anlatılmakla geçen kuşlar için diyoruz yarış kuşu. Ve -bana göre- bu sorunu ortadan kaldırmak için sadece EKE YARIŞI düzenlenmeli yavrular yarışa alınmamalı, o zaman kuşculuk istediğimiz seviyeye gelir. Asıl kuşlar o zaman çıkar arenaya. Saygılar..

Benim bildiğim kadarı ile zaten kurallar arasında var , pek çok yarışta , ; eke olmayan yaşını doldurmayan yumurta yavru görmeyen kuşlar , kabul edilmiyor .. selamlarŞEREF

msaitgok' Alıntı:
Mrbalar.
Ortada yanlış anlamalar var gibime geldi. Kimse kupa da birinci olacak kuşun oyununa kötü demiyor. Yarış kuşu tabiri, yavruluğunda yavru hızıyla bir süre iyi oynayan, sonunu da getirmeyen kuşlar için kullanılan tabir. Bazı kuşlar da vardır tabii, kupayı alacak kadar iyi oynayan hem de sürekliliği olan kuşlar. Bu kuşlara yarışa girmesine rağmen yarış kuşu demiyoruz. Tekrar ediyorum yavru hızıyla 30-40 seferler yapan(Hattaa yarışa girmeyen de olabilir), ama geri kalan ömrü yavruluğunda yaptıkları anlatılmakla geçen kuşlar için diyoruz yarış kuşu. Ve -bana göre- bu sorunu ortadan kaldırmak için sadece EKE YARIŞI düzenlenmeli yavrular yarışa alınmamalı, o zaman kuşculuk istediğimiz seviyeye gelir. Asıl kuşlar o zaman çıkar arenaya. Saygılar..

yanlış anlaşılmadan ziyade yanlış yapılan bişeyvar sizinde zikrettiğiniz gibi yavruluğunda 30-40 sefer yapan kuşlara kupa kuşu diyemezsin
çünkü böyle söylenildiğinde kupayı önemsemiyomuş gibi bir imaj ortaya çıkar
ve yahutta o kupayı alan kuşlar kupa kuşudur denilir
çabuk oyun açıpta kupalara cevap veren kuşlar, kupa kuşu deyil sadece çabuk oyun açan kuştur

EKE YARIŞLARI ZATEN Düzenleniyor örneğin cengiz beylerin bu seneki kaos yaşanmış gibi davranılan yarışı
kaosun sebebide 1.olan ve dereceye giren kuşlara verilen ödül meblaları
meblaların ne kadar olduklarını bilmiyorum
ama sorunun nerden kaynaklandığını tahmin edebiliyorum ve egoist olmasak çok kolay herkez tahmin eder
kimse sordumu cengiz beylere
yarışa kaç kişi katıldı
nekadar para toplandı
kaç para masraf oldu
masrafları çıkardınızmı
telefon tutarları
yol masrafları
kağıt masrafları
hakem harcirakları
tabi bunları kimse düşünmüyo
hakem heyeti zaman mekan kış kıyamet tanımayacak her çağrıldığında tam tekmil hazır olacak,gerekirse çocuğuna ayırdığı hafta sonunu kuş puanlamaya gidecek
sonrada hak ettiği gibi yargılanacak
karalanacak
nekadar basit burdan yazması yada yargılanması

gelelim senin sorununa;
sezon kupalarında takriben her sene 200_250 arası kuş yarışmalara kayıt oluyor
sezon sonu kupaya uçan kuş sayısı 20_25 kuş
dereceye giren kuş ( puan alan kuş) sayısı 10_12
bunların sence kaç tanesi eke kaç tanesi yavru??

eğer hersene yavrular katılmasın en az tüyünü düzsün yavru büyütsün dersen sence kaç kuş katılır kaç kuş uçar
sonrada dilin kemiği yok
niye dereceye giren kuşlara ödül az veriliyor

50 kuş katılırsa kaçpara ödül verilir sizce
yada kaç kuş yarışa uçurulur!!

isterseniz biz genede en kolayını yapalım
yarışları karalayalım

hakkınızı helal ediniz
ALLAHAemanet olunuz

Merhabalar. Ben bu savunmayı daha önce Saadet abiden de duydum. Biz karışık kupa düzenliyoruz, uçurulacak yavru çıkmıyo ki, ki eke şartı koyalım diye. Ve gelelim sonuca bir sene önce 27 sefer yapan kuş ertesi sene eke olmuyor mu, ya da ondan sonraki sene, tekrar uçursunlar alsınlar kupayı. Yok ertesi sene kuş oynamıyosa, kusura bakmayın ama yarış kuşu tabirini hakediyodur. Asıl sorun bu bence. Biz bişeyleri yönlendirebiliyosak, düzeltmek için, standart getirmek için uğraşıyosak en iyisi için uğraşalım. Şartlara göre kendimizi düzenlemiyelim. Saygılar..

msaitgok' Alıntı:
Merhabalar. Ben bu savunmayı daha önce Saadet abiden de duydum. Biz karışık kupa düzenliyoruz, uçurulacak yavru çıkmıyo ki, ki eke şartı koyalım diye. Ve gelelim sonuca bir sene önce 27 sefer yapan kuş ertesi sene eke olmuyor mu, ya da ondan sonraki sene, tekrar uçursunlar alsınlar kupayı. Yok ertesi sene kuş oynamıyosa, kusura bakmayın ama yarış kuşu tabirini hakediyodur. Asıl sorun bu bence. Biz bişeyleri yönlendirebiliyosak, düzeltmek için, standart getirmek için uğraşıyosak en iyisi için uğraşalım. Şartlara göre kendimizi düzenlemiyelim. Saygılar..

arkadaşım güzel söyledin
yarış kuşu tabirini hak eden kuşlara yarış kuşu diyelim
o zaman bir taneside çıksın desinki kuş öyle olmaz böyle olur, tutanmı var!
kupa kuşu deyil büyük kuş desin herkez; görelim kabul edelim, tutanmı var!
büyükkuşların yarışa girmesi yasakmı? böyle bi kuralmı var!?

ozaman bunlar niye uçmuyo kupalara;
ben söyliyeyim; öyle bişey yokta ondan
büyük kuş yok büyük hayal varda ondan
senin dediğin gibi 1sene önce oynayan kuşlar nerde

kupalar 30 senedir düzenleniyor yeni deyil
olsaydı öylebi kuş uçsaydı zaten kupada derece yapar, tarihin altın sayfalarındaki yerini alırdı.
örnek vermek gerekirse rahmetli hacı murat abinin uçurduğu 8 yaşındaki kuş gibi

iyi kuş nerde uçarsa uçsun iyi derece alır, hangikuş daha iyiyse o kuşlar derece yapar
kötü dediğimiz kuş 25 geçerli fişek yapsa, kaliteli kuş 13-14 fişek yapsa, kaliteli kuş daha fazla puan alır(1.sayfada hesabını yaptım)bakabilirsiniz vede bütün kupalara uyarlayabilirsiniz sonuç deyişmez.

yani senin söylediğin ''şartlara göre kendimizi düzenlemeyelim'' demene katılmıyorum
en iyisi için standart larımızı yükseltelim dersen
bu kupa kurallarındaki zorluk seviyesini yükseltelimmi;
yavrukuş uçmasın
tüyünü deyiştirmeden uçmasın
yavru yumurta görmeden uçmasın
taban takla atmayan kuşun fişeği sayılmasın
3 taklanın altındaki fişekler sayılmasın
90dereceden eğik olan fişekler sayılmasın
15 m den kısa fişekler sayılmasın
1saatin altında uçan kuş diskalifiye olsun
taklasız inen kuş diskalifiye olsun
dersek sence senede kaç kişi katılır, kaç kuş uçar
bunları abarttığımı düşünüyorsanız biz bunu denedik; arkadaşlara sorduk nasıl yapalım diye, hemen büyük kuşçular çıktı bunları söyledi daha neler dendi neler
senin dediğinin aksine şartlara göre haraket etmek zorundayız

şuanki kupa kurallarının ideal olduğunu düşünüyorum
çünki bu fikirler yeni deyil yukardaki şartlar öncedende gündemlere gelmiştir

kupaların düzenlenmeside yeni değildir,her sene denemeler sonunda bu şekli almışlardır

eğer dayanışmalarımız devam ederse, bu şekilde medeni, karşılıklı fikir alışverişlerimiz devam eder ve kuşlarda daha yüksek kalitede nesillere ulaşırsak, otamatik olarak kupa şartlarıda daha yüksek firekanslara ulaşacaktır.

herkeze saygılar sunarım
ALLAH'a emanet olunuz

ikinizde haklısınız asıl sorun burda kime göre kuş ucucak kime göre kupa düzenlenicek kimler kupa düzenleye bilecek hepsi ? işareti dolu ama yinede daha İYİSİ OLSA İKİNİZDE EVET BU DİYECEKSİNİZ fakat elde olan bu olana karşı değil kimse daha iyi olsun diyor peki daha iyi olması için gerçekten katkıda kaç kişi bulunuyor.eğer tüm kuşçular katkıda net bir şekilde bulunmuş olsa bu gün bunlar konuşulmazdı her şey tam yerine oturmuş olurdu.

tengelli' Alıntı:
ikinizde haklısınız asıl sorun burda kime göre kuş ucucak kime göre kupa düzenlenicek kimler kupa düzenleye bilecek hepsi ? işareti dolu ama yinede daha İYİSİ OLSA İKİNİZDE EVET BU DİYECEKSİNİZ fakat elde olan bu olana karşı değil kimse daha iyi olsun diyor peki daha iyi olması için gerçekten katkıda kaç kişi bulunuyor.eğer tüm kuşçular katkıda net bir şekilde bulunmuş olsa bu gün bunlar konuşulmazdı her şey tam yerine oturmuş olurdu.

Kenan kardeşim tabiki İYİSİ OLSA İKİMİZDE KABULEDERİZ ikimizde EVET BU İYİSİ DİYECEĞİZ herkez kabül eder, kupalarda kabül eder,insanlarda kabül eder
Elde olan bu kadar ama bunu kabül etmiyoruz elimizdeki imkanlar bunlar, kuşlar bunlar
Kupalara inanmayacağız, uçana inanmayacağız, kameralarla gördüklerimize inanmayacağız;
neye inanalım;
masada atanlaramı? yarışları karalayanlaramı? yoksa hayal tacirliği yapanlaramı?

hal böyle oluncada bir arpa boyu yol ilerliyemeyiz

daha iyisi olsun diyorsanız daha iyi kalitelere kuşlarımızı ve kuşçuluğumuzu ilerletelim diyorsanız mevcut olan imkanlarımızı önce kabül etmemiz lazım,
daha iyi kuş uçurmak için kimsenin önünde engel yok

biz bu gereksiz tartışmalardan sıyrılıpta senin zikrettiğin gibi tüm kuşçular katkıda bulunup, kuşçuluğun ilerlemesinde nasıl yardımcı oluruz diyerek hem fikir davransalar, bizim kuşlarımız ve kuşçuluğumuz inanılmaz yerlere gelirdi
örnek vermek gerekirse ufakbi hesap yapayım sizlere;
türkiye genelinde takriben 20binden fazla kuşçu var(sadece bizim sitemizde kayıtlı 17bin e yakın üye var )
türkiye genelinde bir yarış tertip etsek;
mevcut kuşçuların sadece 10da 1i yarışlara katılmış olsa 2000 kişi yapar 50 tl katılım ücreti aldığımızı düşünürsek
100bin tl toplanır. toplanan miktarın
1.kuşa 20bin tl ödül verilse
2 .kuşa 10bin tl ödül verilse
3. kuşa 6bin tl ödül verilse
4. kuşa 3bin tl ödül verilse
5.6.7.8.9.10.olan kuşlarımızada 1000er tl verilerek ilk 10a giren kuşlarımız ödüllenmiş olsa
kalan 55bin tl yide organizasyona kullanırsın ve kuşçuluğun gelişmesi için kullanılsın
bu şekilde olursa dereceye girenler bi nebze olsada tatmin olacakları parayı almış olurlar:)

bu hiç zorbi olay deyildir
zaten türkiyede parça parça 2000den fazla yarışmacı kupalara katılımda bulunuyodur
ve birde bu işin yurtdışı ayağı var
peki bu organizasyonu kim yapacak??
insanlar milyon kişilik devletleri yönetiyorlar
heralde 3bin 5bin kişilik bi organizasyonu yapacak kapasiteye sahip birileri bizim sitede vardır

ama biz bunları konuşmayıpta gereksiz işlerle uğraşmaya devammı edelim !?

herkeze saygılar ve ilgilenenlere teşekkür ederim

Selamlar Genç Osman kardeşim yazılarını baştan sona okudum.Yıllardan beri yapmış olduğumuz yarışlarda yaşamış olduğumuz sıkıntıları dile getirmişsin sana çok teşekkür ediyorum.Ayrıca beş yıl önce kuşçuluk vasıtası ile tanışmıştık.O günden bu yana oyun kuşu konusunda kendini çok geliştirmissin bizler de dahil olmak üzere düzelenen bu oyun kuşu yarışmaları sayesinde kendimizi geliştirdik.Yarışmalar adeta bu işin okulu oldu.
Bu yüzden yapılan olumlu ve olumsuz tüm eleştirileri saygı ile karşılıyoruz.Önemli bulduğumuz eleştirileri bir sonraki yıl düzenlediğimiz yarışlarda uyguluyoruz.Forma katılan tüm arkadaşlara teşekkür ediyor,selam ve saygılarımı sunuyorum.

Yıllardan beri yapmış olduğumuz yarışlarda yaşamış olduğumuz sıkıntıları dile getirmişsin sana çok teşekkür ediyorum
demişsin;
rica ederim mustafa abi
yarışların kuşçuluğun gelişmesindeki önemini her fırsatta dile getirmeye çalışıyorum
düzenlenen bu oyun kuşu yarışmaları sayesinde kendimizi geliştirdik, seninde teyit ettiğin gibi
yarışmalar bu işi ileriye taşımanın ve geliştirmenin önemli faktörlerinden
kurallara uymak, ortak menfaatlerde birleşmek ve kendimizi geliştirmek gerekir

ben şahsen kahve muhabbetlerinde büyük kuş hikayelerinin
kuşçuluğa bi faydası olduğuna inanmıyorum

sizinle,hoca mehmet amcayla ve diğer arkadaşlarla 5sene evvel yarışlar vesilesiyle
tanışmıştık
demekki yarışlar güzel dostluklar kurmayada vesile oluyor

Selamün aleyküm Genç Osman kardeşim.Söylediklerine aynen katılıyorum.Yarışlar 15 yaşındaki kuşçudan 70 yaşındaki kuşçuya kadar oyun kuşunun belli bir kurallar çerçevesinde uçulmasına sebeb oluyor.Bu da oyun kuşu bakanların çok kısa sürede bilinçlenmesine sebeb oluyor.Ayrıca değişik illerde kuş bakanların tanışıp kaynaşmasına vesile oluyor.Selamlar ve saygılarımı sunarım.

Aleyküm Selam Mustafa abi
yarışların insanları bilinçlendirdiği bi gerçek
internet sitelerininde insanları bilinçlendirdiği bi gerçek
nedeni ise;
bilgi paylaşımı ve ortak menfaatlerde birleşmek
insanların dialok kurarak aradaki mesafelerin kapanması sağlanıyor

yarışlar ve siteler vesilesiyle kurulan dostluklara hep beraber şahit oluyoruz

siz zaten hersene kupa törenlerinde çeşitli illerden gelen katılımcı kuşçuları ağırlıyorsunuz
internet sitelerindende takip ediyoruz

ALLAHa emanet olunuz herkeze saygılar

Geri