ŞANLIURFA'DAN VELLO DAYININ KUŞLARI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cenker45
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K

cenker45

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ferhat şen
Meslek
bilgisayar
İlgi Alanı
Kediler
s.a vello dayının arapları diye bir konu açılmış ve kapatılmış her nedense ve bazı konulara açıklık getirmek istedim dün sabah vello dayının evine kısas köyüne değerli abim ali hoca ile gittik sabah 5 te bize bir gök uçurdu 25 sefer yapan güvercin 15-25 metre arası fıçkırıp 5-11 takla ile seri ve çok hareketli çıktı açıkcası çoktandır böyle güvercin izlememiştim.Ayrıca pikeleri süperdi 1,5 metreden taban taklalıydı ve dik çıkıyordu ve veli amca sağolsun çok iyi niyetli 70 yıldır güvercin uçuran deneyimli bir insan sabah kahvaltımızı edip güvercini zevkle izledik ve güvercin 2 yavru vermiş olup eke bir kuş vello dayı 90 yaşında hemen hemen ve kendisine araplarını sordum bana o araplardan kalmadı nerde dedi özden düştüğünü ve hata yapıp sattığını söyledi ve onlar gibisini bulamadığını söyledi pişman olduğunu söyledi sattığı için haklıydı tabiki bize tecrübelerinden başından geçen olaylarını anlattı.Yani arapları yok bu kesin ama güzel sefer yapan 7-8 tane güvercini var onlarıda kırpık yerde gördük sonbahara doğru kanadını çekip uçurup aynı performanslarının yarısını gösterirlerse besleyeceğini söyledi çünkü bu sıcakta bunlara hergün antreman yaptıramayacağını söyledi herbiri 3 saat uçsa vakit yetmeyeceğini söyledi tabiki haklı bir tane çok beğendiğini sabah 5 te uçuruyor sağolsun bizi kırmadı kabul etti gittik izledik ve bahçesinden elma incir ikram etti sağolsun. İnşallah araplarınada açıklık getirmişizdir. saygılarımla urfadan ferhat.

Ben Velo dayıyı tam kırk,kırkbeş senedir tanırım,Köyünüde bilirim.
Keçiören Kuşcağızda oturan Rahmetli horozcu Arnavut Recep ağanın çok samimi arkadaşıydı,Ankara'nın eski kuşçularından pek çoğu recep ağayı tanırlar,neyse Kısas köyünden velo recep ağaya 40 sene önce 11 fek 16 kuyruk cigalı beyaz lardan göndermişti,rahmetli yattığı sedirin altında bu kuşları beslerdi.
O zamanlar bendede Urfalı kirkir muhammedin cigalı arap kuyraklarından vardı,recep ağaya bunlardan bir çift yavru verdim,bir çift cigalı beyazlardan almıştım,bu kuşları sonraları değişik kuşlarla kırdım ve iyi kötü oynattım, o zamanlar benim kuşlarımı k.ören tepebaşında karslı Alirıza uçururdu,bu kuşlardan o zamanlar kel turanada vermiştik kendisi bu kuşları çok iyi bilir.
Bu kuşların damarından halen oğlumda hem takgalısı,hem perçemlisi hemde düzlerinden hala mevcut,genede iyi kötü
takla atanları arada bi çıkıyor.

Araplara gelince,horozcu recep ağada bent deresinde binalinin uçurduğu arapların soyunda çok arap vardı,recep ağada binali gibi bentderesinin hızlılarındandı ve aynı zamanda binalinin kardeşi deynekci dursunda recep ağanın komşusuydu ve recep ağayla aralarında teklifsiz kuşalışverişi olurdu.
İşte bu arapların eniyi oynayanlarından urfaya gitmişti,tahmin ediyorum velo dayıda görmek istediğiniz araplar bunlardır.
Binalinin oynayan büyük arap erkeğini ve bazı yavrularını,binali çorum sungurluya giderken yanında götürüyor,rahmetli elektirikçi şerefağada sungurluya gidip binalinin hanımına yüklü bi para verip arapları alıp ankaraya getiriyor.
Eskiler bu anlattıklarımı çok iyi bilirler,şimdi şeref ağa hayranları hoplayabilir,tabi benim anlattıklarım kendi
yazdıkları senaryolara ters gelirse.

Ankara'da 20,25 senedir ikamet edenlerin pek çoğu urfalı halloyu tanırlar,kendisi cin gibi bi kuşçuydu,urfadan şebapları getirir,ankaranın oyun kuşlarını toplayıp urfaya götürürdü.
80.li yılların başında Çubuklu deli Avnide çok güzel Araplar oynuyordu,hemen hemen Türkiye'nin her tarafından bu kuşları seyretmek için Avninin yolunu aşındırırlardı, İşte Hallo bu araplardan Avniden alıp urfaya kısas köyüne velo dayıya götürdü.
Halloda ölmedi,Avnide ölmedi ikiside halen sağ,tabi velo dayıda sağ, aklı başındaysa sorabilirsiniz.

Çubuklu Deli Avninin Araplarının kanında Şeref ağanın (Binali)araplarından,Saim ustanın araplarından ve Elmadağ kılıçlar köyünden rahmetli olan İğneci Niyazinin araplarının kanından vardı,Avni ile iğneci niyazi çok samimi idiler.
Deli avniyi pek seven olmaz ve kıskanırlar,elindeki araplarında kendi çalınan kuşlarının kanından olduğunu iddia eden çok arapcı vardır,ama hiç biriside avni gibi uçurup aynatamaz.

Kısaca bi arap nostaljisi yaşadık konuyu açanlara teşekkür ederim.
Selam ve sevgilerimle Allah'a emanet olun.

neden vello dayının kuşları olmuş cevdet amca? Neden Deli Avni Arapları denmemiş? eleştirmek için sormuyorum meraktan...ben kuş konussunda zaten tecrübesizim, kuşta beslemiyorum ama bu anılar çok hoş...saygılar sunarım...

cevdet dayının anlattıklarında doğruluk payı yüzde doksan doğru eskilerden zaten çok az kaldı recep ağayı duyan bilen o kuşların şimdi onda biri yok binaliyide bazıları bilirler bilhassa atıfbeyliler oda erol sevilin dayısı olurdu bilmeyenler çoktur. cevdet beyin anlattıkları 1955_1970 yılları arasında gecen tarihlerdir dikkatinizi çekerim.araplar cevdet beyin anlattığıdır.
geçelim şeref ağanın araplarına onlarda sungurluya adı heralde abdullah olacak ankaradan gitti ben erol sevilin babası hamdi ağa ile 40 sene beraberlik yaptım. kuşlarıda şeref ağa sungurludan almış bizim anlattıklarımız masal hikaye ve senaryo değildir bilmediklerimizede iddia etmeyiz.
anlatılanlar kulaktan duyma değildir cevdet bey ve benimkiler görüp bildiklerimizdir.
bence falan kuşlarının geçmişini araştırmaya gerek yok şimdi güzel kuş uçuran arkadaşları tanıyıp öğrenmek daha iyi olur sanırım

Ben İstanbul'da olmama rağmen 8 10 sene önceden beri Vello (VELİ) dayının araplarının namını duydum bilirim. bahsi geçen araplardan emek verip uçurup oynatan abilerimiz gardaşlarımız olmuştur emeğe saygı duyarız lakin, kim uçurmuş sa uçursun, oynatsın, bahsi geçen araplar Vello dayıya tescillenmiştir..

ahmet kardeşim söylediklerin bir yerde doğru. ama recep ağa denilen kişi taksici binali ise kulupçülük kum ticareti falan yapardı yani bu abiler sadece kuş beslerlerdi kuş alıp satan kişiler değillerdi misal olarak binalinin yeğeni erol sevil 20sene ankarada bentderesi kuş pazarını çalıştırdı onu herkes tanır işi kuşçuluktur yani anlatabildimmi bir işi hobi olarak yapanlar amatör olarak geçer para için yapanlar profosyeneldir öyle değilmi.
eskiden kuşçuluktan beklentileri yoktu insanların onun için şan şöhret peşine düşmemişler dostluklar önde gelirdi o zamanlar şimdiki gibi isimleri kullanarak menfaat peşinde koşmazlardı eskiler. mesela şeref ağa denen zatın kuşları ankaradan denen kişiden gitmedir çoruma şeref ağanında ordan parayla aldığını herkes bilir ama isim şeref ağanın olmuştur anlatabildimmi arkadaşım

Selami amca bilgiler Teşekkür ederim.. Benim size konu dışı bir sorum olacak, Kusura bakmayın sadece meraktan soruyorum,Ankara daki matbaacı kardeşlerle bir ilginiz var mı ? Selamlar..

saygıdeğer büyüklerim bi soruda ben soracaktım bu meşhur kuşlar hakkında,bu kuşların renkleri açıkmıydı yoksa koyu renk zil arapmıydı? takka varmıydı? akkuyrukmuydu? hatırlıyorsanız,aydınlatırsanız sevinirim.bide oyunları nasıldı?

aras göstermişti resmini emre, çok açık renkli benekli gibi, takkasız, beyaz kuyruğu yok...biraz irice, tombul...damızlıkmış sanırım belki ondandır...benim bildiğim bu kadar...birde altından gelen yavrular iyi performans gösteriyormuş...

izinsiz ekledim ama bilgilendirmek amaçlı...saygılar...

Ekli dosyalar

• resimcc351.webp
    resimcc351.webp
    2.1 MB · Görüntüleme: 4,559
gene cıktılar karısmıza :)ben şuan bu vakıtte bu kuşlardan kımsede oldugunu düşünmüyorum yani bu zamana kadar aynı kuşları korumak zor,imkansız gibi birsey.kuşlarını aslını görenler bu fotoları yorumlasın.

benım merak ettıgım 1955-1970 lerde özlerini gören büyüklerimden kuşlarının aslı nasıldı tipi ve oyunları nasıldı eğer hatırlıyorlarsa. ilginize tesekkurler.

insanca soruna cevap veriyorum yine çıktılar karşımıza diyorsun...çok ayıp ediyorsun...bu kuş vello yada değil...öyle cevap verilmez "teşekkürler ama ben bu kuşun vello olduğunu düşünmüyorum çünkü 1970 yılından günümüze gelmesi imkansız" diye bir cümle zor olmasa gerek...

Birde uslübun çok kabaca...Bu kuşların asıllarını görenler yorumlasın da ne demek? O kuşların asıllarını gören abiler, amcalar ve o fotoya onay verecek kişiler en az 60 yaşındadır...Fotoğrafı yorumlayabilirmisiniz denir...

SİZE İLGİNİZDEN DOLAYI TESEKUR ETTIM,ÜSLÜBUNDA NE VARMIŞ,NERDE AYIP ETTIM,KİME AYIP ETTIM ANLAMADIM. ,NASIL CÜMLE KURMAM GEREKTIGINI SİZDEN ÖĞRENCEK DEĞİLİM!KONUYU DALLANDIRMAYIN,BENIM DEMEK İSDEDİKLERİMİ ÇARPTIRMAYIN.BUYUKLERIM İNŞALLAH ANLAMISTIR BENİ.DURUP DURUP AYNI KUŞLARI KARŞIMIZA CIKARIP DURMAYIN ALLAH AŞKINA.BU
KONUYUDA UZATMAYIN.

benım merak ettıgım 1955-1970 lerde özlerini gören büyüklerimden kuşlarının aslı nasıldı tipi ve oyunları nasıldı eğer hatırlıyorlarsa. ilginize tesekkurler.

YUKARDAKİ CÜMLEM AYNEN KOPYALADIM...GÜZEL ABİCİM LÜTFEN KONUYU KİRLETMEYELİM.

günümüzden 50.60 yıl önce yaşamış ustaların isimlerinin arkasına sığınarak kuşculuk yapılmaz...

ahmet sayın kardeşim
matbaacı arkadaşlar benim 45 yıldır matbaacılıktan arkadaşlarımdır kuşlarından beslemedim birkaç defa izledim o kadar. bentderesi kuş pazarı sahibi erol sevilde bana baba yadigarıdır 50senedir yakınımdır. bu arapların mazisini çok yakınen bilende odur.
birde bu şeref ağanın kuşları hakkında yüzlerce yorum yapan var kısaca bence kuş kuşa benzer kimse şunun kuşu bunun kuşu laflarına kanmasın memlekette binlerce arap var birbirine benzer bunun en güzeli kuşu uçurtup seyretmektir çünkü isim değil kuş oynuyor. bazılarının rant sağladığı herkesce malum isimli kuşlardan o bakımdanda kuş alacak olsam ben şahsen 1 ayda 3 kere seyreder alırım isterse alemi cihan olsa
herkese uçarken heyecan verecek kuş nasip olur inşallah

kuşların oyununu soran sevgili kardeşim şeref ağanın arapları akkuyruk takkalı falan degildi oyunlarına geince öyle 2 minare 30takla falanda değildiler ortalama 2 direk8-takla falan oynuyorlardı benim gördüklerim ve bu kuşları şahsen 2 defa seyrettim. şimdi şöyle oynuyor böyle oynuyor dense ne olacak yani kafeste resminemi bakacak millet kuş almak isteyen gidip kuşu seyredip alacak en doğrusuda budur

"gene cıktılar karısmıza :)" bu şık olmamış dedim sadece...birincisi ben kuş beslemiyorum, ikincisi beslemeyide düşünmüyorum artık...üçüncüsü daha önceden konu açılmıştı yukardaki eklediğim kuş resminde karar kılmışlardı...saim abi onay vermişti hatta...fikir olssun diye ekledim...belkide o kuş vello değil ama hem fikir olan çok kişi vardı...cevdet amca daha iyi bilir tabi... bekleyelim görelim...

bende bunu kopyaladım...

"gene cıktılar karısmıza :)ben şuan bu vakıtte bu kuşlardan kımsede oldugunu düşünmüyorum yani bu zamana kadar aynı kuşları korumak zor,imkansız gibi birsey.kuşlarını aslını görenler bu fotoları yorumlasın."

selamunaleykum
yaklasik 1aydir siteye yazi yazmiyorum turkiyede sadece ziyaretci olarak gire bildim bir arkadasimiz bu konuya resim eklemis hic bir art niyeti olmadan ama art niyetli olanlar hemen rahatsiz olmus emre gine soyluyorum burasi bir paylasim sitesi paylasim istek ve saygiyla olur saygi duyki saygi gor
vello dayinin kuslarina gelince daha once vello nun araplari diye bir konu acildi inananin vello nun sarilari diye bir konu acilsa ona dahi atliyan olurdu 50 100 150 tane olanlar cikti bu kuslarin tek renk oldugunu sananlar cikti bir bu kuslar tek renk deyil koyu kuslar kendi sahibinde bile 12 olmamis kuslar zor ureyen kuslar gunumuzde varmidir yok mudur bilmem ozu veya kirigi kimde varsa gule gule beslesin
biz oyunkusu sevenler ne yemliyorsak gecmisini ve bu gununu merak ediyoruz oylede olmali
iznim suresinde cok kumes ziyaretim oldu yillardir ayni kuslara hizmet eden abiler amcalarla tanistim benim bu yasta besledigim kusun iki katini uc katini besliyen amca gordum yeni tuylenmis bir yavruyu gosterip bir aksilik olmazsa bu nu ucuracam demesi bu sevda bitmiyor hepimiz sira disini ariyoruz daha ii sini ariyoruz o da hergun karsilastigimiz kuslar deyil
allah herkezin gonlune gore versin insallah
saygilarimla ferhat

selami06' Alıntı:
kuşların oyununu soran sevgili kardeşim şeref ağanın arapları akkuyruk takkalı falan degildi oyunlarına geince öyle 2 minare 30takla falanda değildiler ortalama 2 direk8-takla falan oynuyorlardı benim gördüklerim ve bu kuşları şahsen 2 defa seyrettim. şimdi şöyle oynuyor böyle oynuyor dense ne olacak yani kafeste resminemi bakacak millet kuş almak isteyen gidip kuşu seyredip alacak en doğrusuda budur

tesekkuler cevabınız için

turgay abi özürdilerım konuyu uzatmayalım.

ayrıca aras bey suan bu olaylardan haberı yok o yuzden onun hakkında konusmayalım ayıp olmasın..

konu zamanında meshur olmuş vello dayının kuşları,varsa bilgisi olan bu kuslar hakkında özellıkle saygıdeger buyuklerımden ricam onlar anllatsın herseyi.

emre sorun yok...iyi niyetimi başta anlamadın sorun bundan kaynaklandı...ben konuları takip eden biriyim sadece okuduğum kadar biraz fikrim var tabi...saygılar konuyu kirlettiğim içinde özür dilerim...ferhat abiye de teşekkür ederim...

Arkadaşlar kusura bakmayın,Urfa'nın kısas köyünün ve Velo dayının resimleri ile bazı arkadaşların resileri ve kuşlarını aktaracaktım beceremedim,vermiş olduğum link numaralarıda karıştı ve b.sayarım çöktü,yeniden format attırmak zorunda kaldım,inşaallah bu hatayı telafi etmeye çalışacağım.

CEVDET AMCA FOTOLARI MUTLAKA BEKLİYORUZ.. HATTA ÜSTATLARIN RESİMLERİNİ YAYINLARKEN BİRDE SAİM USTANIN FOTOĞRAFI VAR İSE YAYINLARSAN ÇOK MÜTEŞEKKİR OLURUZ..

Kusura bakmayın ama fotoğraf atmayı beceremiyorum,bu işi beceren birisini bulabilirsem hemen atacağım.
Eskilerden kalma 13 yaşında bi arap takgalı erkeğim var,artık yürümekte bile zorlanıyor ve tüyleride bozuk,tüye girebilirse bi sene daha yaşıyabilir,onunda resmini çekip atmak istiyorum.
Bizim Burak resim konusunda hiç yardımcı olmuyor,onun gönlünün olmasını bekliyeceğim,başka çare yok.

Cevdet amca bu fotoğrafları daha çok beklermiyiz ?.. Torun falan yokmu bi rice ette şu fotoğrafları bi yükleyeversin.. :) iyice meraklandık :)

arkadaslar bir iki kelamda biz edelim mesur araplar için bende bu kuslardan mevcuttu elimde geçen yaza kadar kısmet olursa tekrara almayı düşüüyorum nedense iyi kusa bakmak gerçekten çok zor kazası belsı eksik olmuyor velo dayının arapların sorundan bende bitakım arap bi takım kardes dumanlı bitanede tek dumanlı vardı ilk önce kusların basına gelenleri anlatayım sonra elime nerden nasıl geçtini anlatayım.dumanlılardan tek olan zaten aldıgımda rahatsızdı ama düzelebilcek sekildeydi içkuruma baslangıcı vardı kuyruklarıda makaslıydı bende çatıya gerieei geirmez kaçmıycanı düşündüm baktıgım yer çok yüksek bi binaydı elimden bıaktıgım anda rüzgara kapıldı uçamıycak kus süzüle süzüle gitti ilerde bi çatıya kondu ordan gelemedi geri malesef birinciyi böle kaybettik araplarımıza gelince ikisinide uçurdum böle kirli renkli olanın maşallahı vardı 10 numara 5 yıldız tk kusuru renginin bozuk olmasıydı oda tüy döneminde sapasaglam kus bi gün içinde öldü aklım almadı zil olan arap ise uçmayı oldum olası sevmedi 5 dk bilemedin 10dk keyfi gelicek uçucakta bende görcem misali sekli semali iyiydi ama uçuramadık malesef onu cik cik dumanlılara gelince bunlar kardestiler aynı batım yumurta kardesi bitanesi böle kirli siyahımsı dumanlı gelişme sorunu yasamıs iyi bakılmamıstı küçük kalmıs bizde bi türlü geliştiremedik malesef onuda tüy döneminde kaybettik dier dumanlıya gelince onu anlatmaya kelimeler yetmez mükemmel bi kustu her anlamda uçusu oyunu işte dedim bu tam kıvama geldi istenilen herseyi veriyodu maşallah kus ozaman kanaat getirdim okadar insan bıs konusmuyomus bu kusların soyundan bahsederken kus kendini izlettiriyodu su akıuyo göz bakıyo misali ama onunda sonu vahim oldu sabahın ilk ısıklarında kalktım dha ortalık tam aydınlamamıstı bile nerde geldi anlamadım bitane kerkenez öle bi taktıki darma duman etti ilk defa bukadar takanı gördüm kusları yüksekte kovaladı bitane çakmaklım motor gibi oyunlu kus yaboz gibi dama attı korkudan tekrara yüksege çıktı bu sefer arabımı aynı sekle soktu yakalayamadı ama hayvanlar aştına etti tekrar çıktı yüksege korktugum basıma geldi güzeller güzeli dumanlımı aldı gitti ya 5 tane kustan avuç kaldı avcumuzu yaladıkuzun oldu sanırım altınada kuslar bize nasıl geçti onu anlatayım çünjü çok eskikan kuslar bunlar yukarda bi arkadas inanmadını falan yazmıs ister inanır ister inanmaz biz bildimizi anlatalım

benim kustan anlamaz çok sevdiğim bi abim var çatıya gelip gitmeye basladı akabında kusada merak sardı hosuna gitti önceden saçmalık gördüğü seyi asırı benimsedi resmen kusçu oldu sonra bana bi gün dedi harun dedi benim bi arkadas var çok eski kusçu onunla görüştüm bana kus hediye etcek ne dersin kuslar çok iyiymiş sen bilmezsin ama arkadasın anlıyosa o blir hesabı neyse abiylke görüştük kusları anlattı bana kuslar dedi urfalı velo dayının mesur araplarının soyundandır dedi abimizin adı postacı nihat oyun kusu bakmayı çok öncelerden bırakmıs ama bu kanı bildiği için uçurmuyo mardn kusu sadece bu soydan elinde tutuyo bu soyda ona bundan enaz bi 35 sene öncesi suan adı aklımda deil bi tane kuyumcu kusçu ondan hediye gelmiş o kuyumcu olan sahıs almıs velo dayıdan postacı nihat abiye hediye etmiş nihat abi posta beslemeye baslayınca elinde sadece bu kandan bırakmıs sayesinde bizde faydalandık bukadar güzel kusları görme bakma imkanımız oldu gerçekten okadar eski kuslaı elde tutabilmek zor biz bi yazelimizde tutamadık 5 tane kusu piç ettik üretemedikte adam 35 senedir mardin bakmadıgı halde elinde tutmus arkadaslar suan kus bakcak yerim yok ama kısmet olursa lendime ait bi yer tekrardan bu soydan kus bakmak istiyorum saolsun nihat abi sözünü verdi vercek bana inşallah ister inanın ister inanamayın hanikuslarda görüntülüsü dumanlılardan uçurdugum birde kaçırdıgım araplardanda uçuramadıgım tipliydi ama dierleri pazarda görsen 5 lira vermezssin tipinde ama icraatları gerçekten izlemeye deer kuslar kimse bos konusmamıs bu kuslar için yiğidi ölüdr hakkını yememsali fırtına gibikuslar maşallah inanmayanlar için sölüyorum işte herkes deer bilmiyo ama bazı insanlar okadar yılda geçse elindekinin kıymetini bilip bu zamana ta bize kadar izleme fırsatını sundu emege saygı ALLAH razı olsun inşallah tekrardan vakıf olcaz bu kuslara ama bu sefer ne olursa olsun ilk önce üretcem sonra uçurcam görcemi gördüm ben kuslarda abartıyolardır rivayettir falan filan muhabbetleri aklımdan silindi yazı uzun oldu kusuruma bakmayın

Geri