SEZON TÜYÜ İLE YAVRU TÜYÜ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR...

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hüseyin turan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K
Katılım
23 Ara 2009
Mesajlar
357
Tepkime puanı
3
Yaş
54
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
hüseyin turan
Meslek
kuşçu
Şehir
Isparta
İlgi Alanı
Kediler
KUŞ SOHBETLERİNDE SIK SIK KONUŞULAN KONULARDAN BİRİDİR KUŞUN TÜYE GİRMESİ.BİZİM İÇİN SIKINTILI,KUŞ İÇİN ZORUNLU BİR DURUMDUR.TARTIŞMA ORTAMLARINDA GÖRÜLÜYOR Kİ BU İKİ TÜYÜ (SEZON VE YAVRU TÜYÜ), KUŞUN GEÇİRİŞ EVRELERİNİ YADA KUŞU ETKİLEYİŞ ŞEKLİNİ ÇOĞU YETİŞTİRİCİ YETERİ KADAR BİLMİYOR.BU DURUMDA BİLİNÇSİZ ŞEKİLDE YAVRU İKEN KUŞUN KANADINI KESMELERE VE GEÇ UÇURMALARA SEBEB VERİYOR.KUŞUN KANADINI GÜÇLENDİRİP,KANAT KASLARINI GELİŞTİRECEĞİ DÖNEMLER ;YERDE TAVUK GİBİ GEZEREK GEÇİYOR.ÇOĞU KUŞÇU YAVRUSUNU EKELEŞMEYE,KIZMAYA,EŞ ALMAYA YAKLAŞMIŞ DÖNEMLERDE KALDIRIYOR VE SONUÇTA KUŞ UÇMAKTAN ÇOK ÜREME YADA YERDE GEZME İŞLERİ İLE MEŞGUL OLUYOR.SONUÇTA BU ŞEKİLDE UÇUMA BAŞLAYAN KUŞLAR TAŞIDIKLARI POTANSİYELİ,GÖSTEREMEYEREK GÖZDEN DÜŞÜYOR VE PAZARLARDA,MEZATLARDA TİCARİ METAYA DÖNÜŞÜYOR.

EĞER BU KONUDA GERÇEKTEN BİLGİSİ OLAN,TECRÜBESİ OLAN YETİŞTİRİCİ ARKADAŞLAR VAR İSE; BURADA BİLGİLERİNİ BİZİMLE PAYLAŞMALARI, CAMİA İÇİN FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.

SAYGILAR ARKADAŞLAR...
 
hüseyin abi teşekkürler çok önemli bir konu . ben özellikle senin bu konudaki bilgilerini ve gözlemlerini merak ediyorum . kulaktan duyma bilgilerimi paylaşmamın ne bana ne de yetiştiricilere bir faydası olacaktır. merakla senin ve diğer tecrübeli abilerimin bilgilerini bekliyorum
saygılar...
 
'' YAVRUNUN BAŞ KANADI UZUNLUĞUNU BULDUNMU İKİ HAFTA İÇERİSİNDE KALKAR'' derdi ustam.fi tarihlerde cızzık yavrular uçuradı oynardı yere indiği zaman hayretler içerisinde bırakırdı meraklıları.şimdi ne olduda acaba bu yavrular uçmaz,oynamaz,seyrettirilemez oldu,biraz bu konuyu tartışalım istedim.son dönemlerde moda olda yavrunun kanadını kesip tüyden çıkmasını beklemek acaba doğrumu yapıyor bu arkadaşlar,nasıl sonuçlar çıkıyor ortaya kuşları oyundanmı küstürüyoruz yoksa doğal gelişimine engelmi oluyoruz.

tüy sorunu uçum için büyük sorun sadece kuş için değil kuşçu içinde aynı durum söz konusu.ama kuşlarda yavru tüyü ile sezon tüyü arasında o kadar büyük bir fark varki çoğumuz bu iki dönemi aynı gibi düşünerek davranıyoruz.eke tüyü kuşkusuz kuşun bütün tüylerini değiştirdiği bir dönemdir,kanatlar, kuyruklar,kafa,kanat altı tüyleri büütün tüylerini yeniler kuşlar sezon tüyünde,kuşun uçumu imkansız hale gelir.performans kuşları uçsada büyük sorunlar yaşar ve yaşatır seyislerine.çoğu arkadaş keser kanatlarını kuşların.kalkıp uçmaları seyirlik bir zevk vermeyeceği gibi bir çok sorun yaşatabilir seyisine.sezon tüyünde çoğu kuşçu sadece bakıcı konumunda geçirir bu dönemi,çünkü kuşunda hastalık bakımından vucudunun en hassas olduğu dönemdir tüye giriş dönemleri.

yavru tüyü çok farklı bir değişim gösterir kuşlarda.yavru tüyü sezon tüyüne göre çok kısa bir dönem yaşanır.kuşun anne babayı bırakıp kendi halinde sağlıklı olabilmesi için kısa bir geçiş dönemidir yavru tüyü.ince tüyler atmaz yavru kuş.kanat altlarını boşaltmaz,genelde kuyruk atmazlar ama atsakarda yanlardan atarlar.kanat tüylerinde baş teleklere hiç dokunmazlar.yavru kuşun uçumunu engelleyecek bir tüy atımı yoktur.o yüzden eğer yavru kuş, yavru tüyünü attığı dönemde sezon tüyüne denk gelirse zorlanır ve uçamaz.yoksa yavru tüüyü kuşun uçumunu engelleyecek bir dönem değildir.

yavruların gelişim çağında kanatlarının kesilmesi,geç uçurulması oyun performansını etkileyen en büyük dez avantajlardan birisidir.kas yapıp güçlenmesi gerektiği bir dönemde doğal gelişimi engellemek bizlere acaba neler kazandırıp neler kaybettiriyor.bunları tekrar gözden geçirip bence öyle uçuma devam etmek lazım.

şimdilik yazacaklarım bu kadar,eminim benimle aynı fikirde olamayan bir çok arkadaş olacaktır.burası tartışma ve bilgilenme ortamı yazmak isteyen istediğini yazabilir.....

SAYGILAR.....
 
Ben de birkaç soruyla katkıda bulunayım:
İlk yavruyu uçurmaya başladıktan sonra 1 hafta-10 gün uçur sonra yatır denilebilir mi? Bunun bir süresi var mıdır? Taklayı çevirmesi yeterli midir bu sürede?
Nisan,Mayıs yavrusuyla,Ekimde dogan bir yavru için tüy degişimi farklı mıdır? Ekimde alınan bir yavru için farklı bir yöntem mi uygulanmalıdır?
 
Hüseyin abi bilgiler icin tesekkürler.daha tüy dökme dönemim olmadi.

1 yil dolmadi kuslarla olali.

Ben öyle cok kus besleyenlerle birlikte olmuyorum cokta kulagim dolmuyor.
yavrularim tüylendiler artik 10 mere ucup dönüyorlar etrafinda.
ben bu yavru kus icin kanat kesmesini ilk kez duydum.
ve uygulamak icinde bir yaris icinde degilim herkezin kusu kendi icin güzeldir.

cevrede baska kuscular varsa bunlarla olan rekabet icin kuslariniza eziyet etmeyin.
 
Selam
Bende kendi görüşlerimi iki satır yazayım.tüy değişimi karınağrısı dönemidir verim olmaz derim.Birde soy meselesi kimi kuş çabuk devreye girer tüy sıkıntısı varsa frekansı yükselir kendini ezer bitirir kimi kuş geç başlar bunda okadar sıkıntı olmayabilir ama yinede başladığı zaman tüy yine istikrarı bozabilir.Bazı kuşlar telek atınca gevşer attığı telek yerine gelirken sertleşir.Uçurucuda önemlidir kuşunu yemlemsiyle uçurumuyla adapte etmiştir göğüs tüylerini tamamlatmıştır hayvanı havada tutar.Yemleme önemli çok yem karışık yem birden kuşun tüye boşalmasına neden olabilir.Kümes ortamı önemlidir havalandırması iyi olan kümes var havalandırması olmayan kümes var.Kuşun soyunu bilmekte önemli yavruyu ne zaman aldığın önemli kışın alınan yavrulardan yine daha geç telek dökmeye başlayanı olur Hüseyin beyin dediği telek açmamış cızık yavru uçardı dediği kuş o zaman olabilir.Tüy yavru tüyüde olsa sezon tüyüde olsa önemlidir.Kuşu tanımak önemlidir.Yazdıklarım literatür değil görüşlerimdir.
saygılarımla. :tamam:
 
Merhabalar

Ben Pek Forum yazmıyorum ama genelde devamlı takip ediyorum.. Bir kaç bişeylerde ben söylemek istiyorum..
Yöreler vede seyise göre kuş ucurmak terbiye etmek vede oynatmak fark gosterir.
Bana görede seyis kuşunu tanıyorsa ucurmakta oynatmakta hem kolay hemde zamanı bellidir. Ben Erzincanda besliyorum O mevsim şartları vede havalarda el verirse yavruları genelde bende genelde kanatları kurudumu ucurmaya başlarım.. Ben daha görenler ucmaz dedikleri yavrular çoğu havada başlarken millet daha uzun süre bekleyip daha farklı bekleyişler içinde devam etmekte daha yaşlı iken yada ekeleştikten sonra hizmet verenler var. Ağaç yaş iken eğilir. Herkezin tecrubesi farklı en önemlisi elinde kuşun damarı yada karekterine göre ucurmak zorundadir.

Ben Şahsen Yavrular kanatlarını kuruttumu ozellikte yerde artık ucacam dercesine çırpınmaya başladımı kovalıyorum.. Yavru sıkıştırmadan once inece noktaya asimile ettikten sonra zaten kovaladıkça eğer kuşu tanıyorsan devamlı ilerleme alıyor. Ben yavrular oldukça geç döner zaten 1 saat buluncaya kadar dönemiyorlar yıllardır aynı vede kuşla ucmazlar yeterki kalktı yere inmeyi öğrensinler. Kuşu ucurduğumda kuş ne kadar erken başlar ne kadar geç başlar bilmiyorum. Ben kendi tecrubelerimden vede kendi damarım yola çıkarak her zaman geç başlayan kuşun hem istikrar oluyor hemde sürekliliği. Kuş uçtuktan sonra havaya başladı vede dövmeye başlayınca ben kendim Kolay kolay teke çekmem ben bazı yavruları teke düşselerde genelde zaten teke düşüne kadar mutlaka baş 3 e geliyor asla baş 3 kanadı değiştirmeden teke çekmem beklerim mutlaka o kanatları değişsin ondan sonra teke çekerim.. Bu arada kuşlar ucuruyorum. Bazen soruyorlar neden bu kadar geç teke çekiyorsun.. Ben bazen bakıyorum yavru da ilerleme hızlı yani havaya felan oldukça iyi vede sürekli ilerme var direk o kuş 2 günde bir yada 3 günde bir ucuruyorum hızlı ilerlemesin diye mecbur kalıp duraksıyor. Ben baş 3 kanadı değiştirmeden oyuna başlayan yani teke düşen kuşlarda eğer devam edilirse ilerleyen sezonlarda bu konu 2-3 tane problem çıktığını tebrube ettim. Ama yavru kuş ne kadar kucukken ucurulur vede terbiye edilirse ilerleyen zamanlarda o kadar daha iyi vede standart olur. Kuşlar kızması vede eşe gelmemesi içinde biraz daha imkanız olması lazım. Mesale ben zerleri ekelerden uzak tutarım. Kızanlar dahi kızmamışlardan ayırıyorum. Buda eşe gelme vede yumurta sıkıntı olmadan ucurma fırsatı buluyorum.. Ben devamlı kuşları geç teke çektiğimden şikayet eder arkadaşlar ben daha hiç yavrum tekte izlememişlerdir. ya yaşını alır izlerler yada daha ilerleyen zamanlarda herkez teke kuşu ucurmaya devam eder kendini yerini yapsın bende tamamen havayı bırakıp başladım kapatırım. kanat değişsin diye ama hiç makaslamadım bu zaman kadar çıkarır sokarken dikkat etmek yeterli bence zaten baş kanat gelen kuş pek ucmaya hevesi kalmaz.

Ne kadar erken ucurursan ucur kuş bana göre 2 ile 4 yaşı arasında en keyif verici vede en randımanlı oynadı zamandır. Artık kalmadı 2-4 yıl arası kuşu barındıran ama genelde yenilikci vede daha iyisini görüp alma yada besleme hevesi vede hırs oldu için genelde. Kuş ucurmak zevk. Kuş beslemek sabır vede kalite ister.

Herkez kuş ucurur yada oynatır. Parası ile alır hazır alır ama Kuş beslemek yada soy takip edip sürdürmek sabır vede kanaatkarlık ister..

Saygılar
 
Sizin yönteme kuşun oyununu ekelige aktarmak diyenler de var..
 
gelgel1900' Alıntı:
Ben de birkaç soruyla katkıda bulunayım:
İlk yavruyu uçurmaya başladıktan sonra 1 hafta-10 gün uçur sonra yatır denilebilir mi? Bunun bir süresi var mıdır? Taklayı çevirmesi yeterli midir bu sürede?
Nisan,Mayıs yavrusuyla,Ekimde dogan bir yavru için tüy degişimi farklı mıdır? Ekimde alınan bir yavru için farklı bir yöntem mi uygulanmalıdır?

İSMİNİZİ BİLMEDİĞİM İÇİN NASIL HİTAP EDECEĞİMİ BİLEMEDİM AMA SORULARINIZA BİLGİM DAHİLİNDE CEVAP VERMEYE ÇALIŞACAĞIM.

sorunun ilk bölümü yavrunun uçumu ile olan kısımı seyislik ile ilgili.yavru kuş uçmaya başladıktan sonra eğer uçumu normal ise ara verilerek uçurula bilir.bunu bizlerde çok sık yaparız .bunun iki sebebi var.birincisi fazla yüklenerek sağlık yönünden sıkıntı yaratmamak,yada bir anda yüklenip kanatlarını yormamak,ikincisi ise erken oyuna girip kaybolma riski olan yavrularda bekleterek uçum yaparak oyuna geç girmesini sağlamaktır.yavrunun taklayı ne zaman aşırıp,yatığa ne şekilde ve nasıl gireceği tamamen genetik özelliği ile alakalıdır.

tüy değişimi konusuna gelince ;evet mevsimsel farklılıklar yavru tüyünde etken olabiliyor.yavru kuş eğer sezon tüyü zamanında yavru tüyünede girerse bu iş iyice uzun bir dönme yayılıyor.sezona denk gelmeyen yavru tüy leri genelde kısa ve fazla etkileyici olmuyor.

saygılar....
 
Yavru lar oyuna girince kanatları kesilip ilk üç baş diyorlar son bahara kadar hiç ucurmadan bekletiliyormu net yol nedir
 
Geri
Üst