Tweety
Moderatör
Spirulina
Kanaryalar için tarif edilmez bir takviye,ve besin kaynağı.Saglıklı ve pırıl pırıl tüy oluşumunu sağlar
Spirulina Nedir? Faydaları Nelerdir?
Spirulina, mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik bir yosun türüdür. İlk keşfi (1524 yılı) Azteklere dayanan spirulina, fotosentetik canlıların torunu olarak kabul edilir. Spirulina, doğaya son derece saygılı, dünya kaynaklarından minimum ölçüde tüketen, çevreye zarar vermeyen, havuzlarda üretilen bir üründür. Spirulina’nın içerdiği besleyici elementler, vitaminler ve mineraller doğal olduklarından, sentetik yolla elde edilenlerden farklı olarak canlı vücudunda birikime neden olmaz. Toz, Tablet, Kapsül formlarıyla sağlık ve gıda desteği olarak kullanılan spirulina, jel ve maske formunda ise cilt bakımı amaçlı kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır.
Spirulina, içerdiği % 65 protein oranıyla en iyi bitkisel protein kaynağıdır. Günde 3-5 gr. Spirulina günlük beta karoten, vitamin B12, vitamin B kompleks, demir, esansiyel mineraller ve gama-linolenik asit ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.
Protein Kaynağı % Su % protein
Spirulina 5 60-70
Soya 8 35
Süt tozu 4 30
Sardalya 50 20
Alabalık 77 19
Tavuk eti 61 19
Sığır eti 56 17
Yumurta 74 13
Koyun sütü 82 5,6
Yoğurt 86 4,8
İnek sütü 88 3,2
PROTEİN VE AMİNOASİTLER
Spirulina, % 65 oranıyla herhangi bir doğal besin maddesinden çok daha fazla protein içerir. Doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip besindir. En yakın takipçisi % 35 protein oranıyla soya fasulyesinin yaklaşık 2 katı protein içerir. Spirulinayı soya fasulyesinden sonra %30 oranıyla süt tozu, % 15-25 oranıyla kırmızı et ya da balık eti, % 12 oranıyla yumurta ve % 3.2 oranıyla da süt takip eder. Proteinler, aminoasitlerden oluşur.
Esansiyel aminoasitler, insan organizması tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Vücudun non-esansiyel aminoasitlere de ihtiyacı vardır. Ancak, vücut bunları sentezleyebilir. Bir protein, tüm esansiyel aminoasitleri içeriyorsa tam bir protein olarak kabul edilir.. Spirulina, tüm esansiyel aminoasitleri içerdiği için tam bir proteindir. Günlük alınan 36 gram spirulina, erişkin bir insanın tüm esansiyel aminoasit ihtiyacını karşılar.
Spirulinanın hücre duvarı mukopolisakkaritlerden oluşur, yapısında selüloz yoktur. Bu yapısal özellik, spirulinayı kolay sindirilebilir ve hazmedilebilir yapar. Bu özellik intestinal malabsorbsiyon ( emilim bozukluğu ) şikayeti olan insanlar ve yaşlılar için önemlidir.
YAĞ, KALORİ, KOLESTEROL
Spirulina, % 5 oranıyla diğer tüm protein kaynaklarından daha az yağ içerir. 10 gr. Spirulina, 36 kaloridir ve hemen hemen hiç kolesterol içermez. BU demektir ki, spirulina düşük kalorili, kolesterolsüz, düşük yağ oranlı proteindir.
VİTAMİNLER VE MİNERALLER
Doğal Beta-karoten : ( Provit- A )
Spirulina, konsantre havuçtan yaklaşık 10 kat fazla beta karoten içerir.10 gram spirulina, günlük ihtiyacın yaklaşık 4 katı kadar ( 23000 IU- 14 mg) beta karoten içerir. Yüksek dozlarda vitamin A toksik olabilir. Ancak, spirulina ve bazı bitkilerde de bulunan beta karoten güvenlidir. Çünkü, insan vücudu sadece ihtiyaç duyduğu anda beta-karoteni A vitaminine çevirir.
A vitamini, özellikle mukozalar ve görme için gerekli olan pigmentler için önemlidir. Beta-karotenin serum kolesterol düzeyini düşürücü ve kanser riskini azaltıcı bir takım etkileri vardır.
Son 20 yılda, kanser çalışmaları yapan bazı otoriteler, beta-karotenin başta akciğer, göğüs, mide, kalın bağırsak, meme ve rahim ağzı olmak üzere birçok kanser tipini önleme de etkili olduğunu ve bu kanserlere yakalanma riskini azalttığını bildirmişlerdir. Beta-karoten dışında, spirulina zengin antioksidan özellikte en az 10 çeşit karotenoid içerir. Bu karotenler ve ksantofiller vücudun değişik alanlarında fonksiyon gösterir ve diğer esansiyel vitaminler ve minerallerle birlikte etki ederler.
Vitamin B 12 ve B kompleks vitaminler :
Spirulina, doğadaki en zengin bitkisel B 12 vitamin kaynağıdır. 10 gr. Spirulina, 20 mg B 12 vitamini içerir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat fazla B12 vitamini içerir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Ayrıca enerji anlamına da gelir. Eksikliğinde sinir dejenerasyonu ve pernizisyon anemi görülebilir. Öte yandan, 5 gr. Spirulina, fazlasıyla tiamin, nisain ve riboflavin içerir. B6, niasin, biotin, pantotenik asit, folik asit, inositol daha düşük oranlarda bulunur.
Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir. En yakınındaki buğday filizinden yaklaşık 3 kat daha fazla E vitamini içerir.
En iyi doğal demir desteği :
Demir eksikliği özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlılarda sıklıkla görülür. Genellikle, kadınlar kilo verme diyetlerinde yeterli demir alamazlar ve kansızlığa bağlı olarak ortaya çıka sorunlar yaşarlar.
Demir, kırmızı kan hücreleri yapımı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için şarttır. 10 gr. Spirulina da 10 mg. Demir bulunur. Bu da vücudun günlük demir ihtiyacının % 55′ini karşılar. Spirulinanın demiri, hazır demir preparatlarına oranla daha iyi emilir. Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir. Ispanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir.
Kalsiyum, magnezyum, çinko ve diğer eser elementler :
Spirulina, sütten kat kat fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum, kemikler ve nöral iletim için gereklidir. Eksikliği özellikle yaşlı kadınlarda osteoporoza ( kemik erimesi ) yol açabilir. Spirulina da yüksek oranda magnezyum da bulunmaktadır. Magnezyumun, vücudumuzda kalsiyum emilimini kolaylaştırmak, kan basıncını düzenlemek gibi etkileri vardır. Spirulina oldukça düşük oranlarda sodyum ve iyot içerir. Bu nedenle tuzsuz diyet uygulayanlar için idealdir.
Öte yandan, insan vücudu, enzim sistemlerinin fonksiyonu ve diğer fizyolojik olaylar için esansiyel eser minerallere ihtiyaç duyarlar. Günümüz diyetinde bu eser minerallerin eksikliği oldukça yaygın olarak görülür. 10 gr. Spirulina, günlük manganez ihtiyacının % 25′ini, krom ihtiyacının % 21′ini, selenyum ihtiyacının da % 14′ünü karşılar.
Spirulina kuru ağırlığının yaklaşık %1’ini oluşturan Gamma Linoleik Asit (GLA) bakımından zengin bir doğal kaynaktır. En yakın takipçisi buğday filizinden 3 kat daha fazla GLA içerir. GLA, prostaglandin sentezi ve metabolizmasında gerekli olup PGE1, kan basıncının ayarlanması, kolesterol sentezi, yangi ve hücre üremesinin de içinde bulunduğu vücut içindeki pek çok esansiyel görevlerde yer alır. GLA, yağ birikintilerinin çözülmesini sağlar. Böylece kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde rol oynar ve kötü kolesterolü düşürür. Ayrıca kadınların regl dönemlerindeki stresi azaltıcı özelliği vardır.
ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ :
Canlıların, günlük beslenmeyle alınan yağ asitlerine ihtiyaçları vardır. Esansiyel yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerinin ayarlanması ve prostoglandinlerin sentezlenmesi gibi görevleri vardır.. Spirulina, % 4-7 oranında yağ içerir. 10 gram spirulina, başta linoleik ve gamalinoleik asit olmak üzere 225 mg esansiyel yağ asiti içerir.
DOĞAL PİGMENTLER :
Phycocyanin :
Pigmentler, canlı metabolizmasında gerekli çok sayıda enzimin sentezlenmesinde yardımcıdırlar. Spirulina bu koyu rengini, güneş ışığının değişik dalga boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır. Phycocyanin, spirulinanın yapısında demir içeren en önemli pigmenttir. Bu pigment spirulinanın tüm ağırlığının % 14′ünü oluşturur.
Klorofil :
Yeşil besinlerin genel özelliği, yüksek klorofil içermeleridir. Klorofil, temizleyen ve detoksifiye eden bitkisel besin olarak bilinir. Hemoglobine benzerliği nedeniyle bazen yeşil kan olarak da adlandırılır. Yeşil rengi, içerdiği magnezyum iyonuna bağlıdır. Spirulina, % 1′lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerden biridir.
Kanaryalar için tarif edilmez bir takviye,ve besin kaynağı.Saglıklı ve pırıl pırıl tüy oluşumunu sağlar
Spirulina Nedir? Faydaları Nelerdir?
Spirulina, mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik bir yosun türüdür. İlk keşfi (1524 yılı) Azteklere dayanan spirulina, fotosentetik canlıların torunu olarak kabul edilir. Spirulina, doğaya son derece saygılı, dünya kaynaklarından minimum ölçüde tüketen, çevreye zarar vermeyen, havuzlarda üretilen bir üründür. Spirulina’nın içerdiği besleyici elementler, vitaminler ve mineraller doğal olduklarından, sentetik yolla elde edilenlerden farklı olarak canlı vücudunda birikime neden olmaz. Toz, Tablet, Kapsül formlarıyla sağlık ve gıda desteği olarak kullanılan spirulina, jel ve maske formunda ise cilt bakımı amaçlı kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır.
Spirulina, içerdiği % 65 protein oranıyla en iyi bitkisel protein kaynağıdır. Günde 3-5 gr. Spirulina günlük beta karoten, vitamin B12, vitamin B kompleks, demir, esansiyel mineraller ve gama-linolenik asit ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.
Protein Kaynağı % Su % protein
Spirulina 5 60-70
Soya 8 35
Süt tozu 4 30
Sardalya 50 20
Alabalık 77 19
Tavuk eti 61 19
Sığır eti 56 17
Yumurta 74 13
Koyun sütü 82 5,6
Yoğurt 86 4,8
İnek sütü 88 3,2
PROTEİN VE AMİNOASİTLER
Spirulina, % 65 oranıyla herhangi bir doğal besin maddesinden çok daha fazla protein içerir. Doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip besindir. En yakın takipçisi % 35 protein oranıyla soya fasulyesinin yaklaşık 2 katı protein içerir. Spirulinayı soya fasulyesinden sonra %30 oranıyla süt tozu, % 15-25 oranıyla kırmızı et ya da balık eti, % 12 oranıyla yumurta ve % 3.2 oranıyla da süt takip eder. Proteinler, aminoasitlerden oluşur.
Esansiyel aminoasitler, insan organizması tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Vücudun non-esansiyel aminoasitlere de ihtiyacı vardır. Ancak, vücut bunları sentezleyebilir. Bir protein, tüm esansiyel aminoasitleri içeriyorsa tam bir protein olarak kabul edilir.. Spirulina, tüm esansiyel aminoasitleri içerdiği için tam bir proteindir. Günlük alınan 36 gram spirulina, erişkin bir insanın tüm esansiyel aminoasit ihtiyacını karşılar.
Spirulinanın hücre duvarı mukopolisakkaritlerden oluşur, yapısında selüloz yoktur. Bu yapısal özellik, spirulinayı kolay sindirilebilir ve hazmedilebilir yapar. Bu özellik intestinal malabsorbsiyon ( emilim bozukluğu ) şikayeti olan insanlar ve yaşlılar için önemlidir.
YAĞ, KALORİ, KOLESTEROL
Spirulina, % 5 oranıyla diğer tüm protein kaynaklarından daha az yağ içerir. 10 gr. Spirulina, 36 kaloridir ve hemen hemen hiç kolesterol içermez. BU demektir ki, spirulina düşük kalorili, kolesterolsüz, düşük yağ oranlı proteindir.
VİTAMİNLER VE MİNERALLER
Doğal Beta-karoten : ( Provit- A )
Spirulina, konsantre havuçtan yaklaşık 10 kat fazla beta karoten içerir.10 gram spirulina, günlük ihtiyacın yaklaşık 4 katı kadar ( 23000 IU- 14 mg) beta karoten içerir. Yüksek dozlarda vitamin A toksik olabilir. Ancak, spirulina ve bazı bitkilerde de bulunan beta karoten güvenlidir. Çünkü, insan vücudu sadece ihtiyaç duyduğu anda beta-karoteni A vitaminine çevirir.
A vitamini, özellikle mukozalar ve görme için gerekli olan pigmentler için önemlidir. Beta-karotenin serum kolesterol düzeyini düşürücü ve kanser riskini azaltıcı bir takım etkileri vardır.
Son 20 yılda, kanser çalışmaları yapan bazı otoriteler, beta-karotenin başta akciğer, göğüs, mide, kalın bağırsak, meme ve rahim ağzı olmak üzere birçok kanser tipini önleme de etkili olduğunu ve bu kanserlere yakalanma riskini azalttığını bildirmişlerdir. Beta-karoten dışında, spirulina zengin antioksidan özellikte en az 10 çeşit karotenoid içerir. Bu karotenler ve ksantofiller vücudun değişik alanlarında fonksiyon gösterir ve diğer esansiyel vitaminler ve minerallerle birlikte etki ederler.
Vitamin B 12 ve B kompleks vitaminler :
Spirulina, doğadaki en zengin bitkisel B 12 vitamin kaynağıdır. 10 gr. Spirulina, 20 mg B 12 vitamini içerir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat fazla B12 vitamini içerir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Ayrıca enerji anlamına da gelir. Eksikliğinde sinir dejenerasyonu ve pernizisyon anemi görülebilir. Öte yandan, 5 gr. Spirulina, fazlasıyla tiamin, nisain ve riboflavin içerir. B6, niasin, biotin, pantotenik asit, folik asit, inositol daha düşük oranlarda bulunur.
Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir. En yakınındaki buğday filizinden yaklaşık 3 kat daha fazla E vitamini içerir.
En iyi doğal demir desteği :
Demir eksikliği özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlılarda sıklıkla görülür. Genellikle, kadınlar kilo verme diyetlerinde yeterli demir alamazlar ve kansızlığa bağlı olarak ortaya çıka sorunlar yaşarlar.
Demir, kırmızı kan hücreleri yapımı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için şarttır. 10 gr. Spirulina da 10 mg. Demir bulunur. Bu da vücudun günlük demir ihtiyacının % 55′ini karşılar. Spirulinanın demiri, hazır demir preparatlarına oranla daha iyi emilir. Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir. Ispanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir.
Kalsiyum, magnezyum, çinko ve diğer eser elementler :
Spirulina, sütten kat kat fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum, kemikler ve nöral iletim için gereklidir. Eksikliği özellikle yaşlı kadınlarda osteoporoza ( kemik erimesi ) yol açabilir. Spirulina da yüksek oranda magnezyum da bulunmaktadır. Magnezyumun, vücudumuzda kalsiyum emilimini kolaylaştırmak, kan basıncını düzenlemek gibi etkileri vardır. Spirulina oldukça düşük oranlarda sodyum ve iyot içerir. Bu nedenle tuzsuz diyet uygulayanlar için idealdir.
Öte yandan, insan vücudu, enzim sistemlerinin fonksiyonu ve diğer fizyolojik olaylar için esansiyel eser minerallere ihtiyaç duyarlar. Günümüz diyetinde bu eser minerallerin eksikliği oldukça yaygın olarak görülür. 10 gr. Spirulina, günlük manganez ihtiyacının % 25′ini, krom ihtiyacının % 21′ini, selenyum ihtiyacının da % 14′ünü karşılar.
Spirulina kuru ağırlığının yaklaşık %1’ini oluşturan Gamma Linoleik Asit (GLA) bakımından zengin bir doğal kaynaktır. En yakın takipçisi buğday filizinden 3 kat daha fazla GLA içerir. GLA, prostaglandin sentezi ve metabolizmasında gerekli olup PGE1, kan basıncının ayarlanması, kolesterol sentezi, yangi ve hücre üremesinin de içinde bulunduğu vücut içindeki pek çok esansiyel görevlerde yer alır. GLA, yağ birikintilerinin çözülmesini sağlar. Böylece kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde rol oynar ve kötü kolesterolü düşürür. Ayrıca kadınların regl dönemlerindeki stresi azaltıcı özelliği vardır.
ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ :
Canlıların, günlük beslenmeyle alınan yağ asitlerine ihtiyaçları vardır. Esansiyel yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerinin ayarlanması ve prostoglandinlerin sentezlenmesi gibi görevleri vardır.. Spirulina, % 4-7 oranında yağ içerir. 10 gram spirulina, başta linoleik ve gamalinoleik asit olmak üzere 225 mg esansiyel yağ asiti içerir.
DOĞAL PİGMENTLER :
Phycocyanin :
Pigmentler, canlı metabolizmasında gerekli çok sayıda enzimin sentezlenmesinde yardımcıdırlar. Spirulina bu koyu rengini, güneş ışığının değişik dalga boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır. Phycocyanin, spirulinanın yapısında demir içeren en önemli pigmenttir. Bu pigment spirulinanın tüm ağırlığının % 14′ünü oluşturur.
Klorofil :
Yeşil besinlerin genel özelliği, yüksek klorofil içermeleridir. Klorofil, temizleyen ve detoksifiye eden bitkisel besin olarak bilinir. Hemoglobine benzerliği nedeniyle bazen yeşil kan olarak da adlandırılır. Yeşil rengi, içerdiği magnezyum iyonuna bağlıdır. Spirulina, % 1′lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerden biridir.