STRAFOR veTELDEN PARLAKLIK (PİRİLTİ) YAPİMİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan asilhector
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 61
  • Görüntüleme Görüntüleme 24K
Ben burada bu yorumumu takla güvercinleri için yazdım. Takla güvercine bozuk para değil isterseniz çil çil altın saçın yine (damarlı ise) bir yere indiremezsiniz. Açlıktan ölmek üzere olupta ayağını yabancı bir dama dokundurmayan onlarca örnek görmüşümdür ben. Hatta bir keresinde bir dostum evden taşınmıştı ve tüm güvercinlerini başka bir ile satmıştı. Bir süre sonra evi yeni alan ev sahibi bizim arkadaşa evin kuşluğunda bir takım kuş ölüleri olduğunu söyledi. Gidip bakıldığında ise bu kuşların bizim arkadaşın kuşları olduğu görüldü. Yani o kadar yolu geri tepip geldikleri yetmezmiş gibi bir de kümesten başka bir yere yem yemek için bile inmemişlerdi. :hungur:

burada yaptığınız yorumlar gerçekten çok kötü, her sayfada birşeyler biliyormuşçasına yorumlar yapıyorsunuz. dikkat edin el elden üstündür.. ama daha pırıltı nedir? hangi kuşlarda kullanılır ? onu bilmiyorsunuz. ilk olarak pırıltı olayıyla taklacının hiç bir alakası yok. siz yorumu taklacıya göre nasıl yapıyorsunuz onu da anlamadım!
pırıltı kuş tutmak için kullanılan bir olayda değil ; kuşun damarıyla hiç bir ilgisi yok. kuşun sahibi uçurduğu dalıcı, dönek, dolapçı v.b bu tür ırkları yere kendi kümesine indirmek oyunlarını görmek maksadıyla kullanır.
lütfen daha dikkatli olalım. bu konuyu açan arkadaşın resimlerinde görüldüğü gibi arkadaş bunları adana ırkı kuşlarda kullanıyor.

Sevgili Feyzibey kardeşim. Herkes yaşına ve tecrübesine göre bir şeyler bilir. Senin buradaki çok bilmiş tavırların sorun olmuyor bizim bir şeyler anlatmamız mı sorun oluyor. Şunu söyleyim ki senin yaşın kadar benim kuş beslemişliğim vardır. Senin pırıltı dediğin olaya biz burada parlak vermek deriz. İkisinde kelime anlamı aynıdır. Biz burada sadece takla ırkı besleriz siz adana vesaire besliyorsunuz. Biz burada parlak verme işini kuş yakalamak için kullanıyoruz siz belki başka amaçla kullanırsınız. Benim burada anlatmak istediğim bize göre normal yani takla bir güvercin elden kesilip kuş şekline benzetilmeye çalışılan bir straforu asla ve asla güvercin sanmayacağıdır. Ha diğer ırklar sanırmış beni ilgilendirmez. Sizde bunları anlatırsınız biz öğreniriz. Ama saygı çerçevesini aştığınız takdirde etrafınızda kimse kalmaz. :asla:

Hoca' Alıntı:
Ömer bey benim yazdığım konular bizzat defalarca şahit olduğum olaylardır. Burada birileri gibi laf olsun torba dolsun diye veya mesaj sayımızı artıralımda guya kıdemli üye olalım hesabında değiliz. Ben bir kuşun çıplak gözle görülemeyecek yükseklikte uçarken her ne zaman eşini kümes dışına çıkarsak bir dakikadan daha kısa bir sürede yere indiğini bilirim. Bu olay çok sıra dışı değildir. Eğer kuşların ne kadar iyi gördüklerini bilmiyorsanız biraz belgesel seyredin veya tıp kitapları karıştırın. Saygılar..

ben yeterince kitap okuyup belgesel izlediğim kanaatindeyim.
cisimi görürler ama ayırt edemezler diyorum o kadar yüksekten.aynı renkten başka kuşunuz yok galiba tanıdığına göre.o zaman kumrunun peşine niye takılıyorlar anlayamıyorlarmı onun güvercin olmadığını.ben çatıdaki kuşları indirirken küçük taş parçalarını yem diye atıyorum yere ama yem sanıp geliyorlar.göremiyorlarmı onun taş olduğunu.
çatı dediğim de en fazla 20-25 metre uzaklığında.kuşların gözlerinin iyi gördüğünde hem fikiriz ama o kadarda değil.taaaaa sinekten eşini tanıyamaz bence.ayrıca dedim ya görse bile ayırt edemez.
Birde kuş beslemek öyle yaş ile baş ile olacak birşey değil isterseniz 100 yıl besleyin kendinizi geliştiremedikten sonra bir anlamı yok.15 yaşındaki çocuk kendini geliştirdiyse sizden iyi kuşcudur.bu bir örnek sakın üstünüze alınmayın.
ve şu kliseleşmiş lafı fazla kullanmayın bence senin yaşın kadar benim kuş beslemişliğim var.

ben bildiğim konuda konuşurum üslübüm biraz sert olabilir ama birşey biliyorsam kimseden çekinmeden onu söylerim.
kuş tutmak için kullanılmadığını zaten söylüyoruz. dönücü dalıcı ırklar için oyuna girmesini sağlamak amaçlı aşağıdan kuşa verilen pırıltı için işe yarıyor bu bir gerçek. bu işler yaşla veya şaçlardaki aklara bakmıyor bu iş yürek işi kafa işi belirli şeyler kendiliğinden çözülüyo. bana kimse kuşu öğretmedi ben 7 yaşından beri kuş besliyorum bir çok ırk kuşuda besledim gördüm ama yaş meselesi bu olayın dışında bence.

basoglanh' Alıntı:
feyzikaya' Alıntı:
bence bu düşünce yanlış dalıcı ırklar bunu yerler. o kadar iyi gördüklerini söylüyorsunuz. bir çok avlarda maket kuşların kullanıldığı ve başarılı sonuçlar alındığı bi gerçek. kağıttan ve ya başka malzemeden yapılan mühreler (maketler) işe yarıyor. üveyik,tahtalı, ördek ve bunun gibi birçok hayvanda işe yarıyor. kuşun beyni ne kadar ki straforu kağıdı ayırt edebilsin. :ckmk:

Senden benden iyi beyinleri var. :hhh: :haha:
allah her yarattığı canlıya belirli vasıflar vermiş. tamam. ama insandan da akıllı olamazlar. hüseyin şaka yapıyon sanırım. benden olamazda senden olabilir. :evet: :heyo: :ckmk: :ckmk:

Arkadaşlar sanırım bazı konularda haklısınız. İnsan 30 yılda kuşçuluk adına çok şey öğrenemiyor. Hele ki sizin dediğiniz gibi insanda mallık olursa hiç bir şey öğrenemiyor. Öğrenmişiz takla beslemeyi dünyadan haberimiz yok. Pırıltı nedir ışıltı nedir bilmiyoruz. Ama allah'a şükür ki bizim kuşlarımız bizler kadar mal değil. Yani hem sinek de uçarken dam üzerindeki kendi eşini tanıyabiliyor, hem de straforla gerçek güvercini rahatlıkla ayırt edebiliyor. Şurası şaşırtıcı ki sizin gibi zeki abilerimiz bu denli aptal kuşları niye besler bir anlam veremedim. Zevk meselesi her halde. Saygılar.. :slm:

bu konuyu açan asilhector adlı üyeye gerçekten ne kadar teşekkür etsek az, bu konuyu iyi ki açmış , maşallah güzel bir tartışma, öğrenme,paylaşım sayfası oldu. ama bu konu hakkında bir daha yorum yapmayacağım. :hayir:

Hoca' Alıntı:
Arkadaşlar sanırım bazı konularda haklısınız. İnsan 30 yılda kuşçuluk adına çok şey öğrenemiyor. Hele ki sizin dediğiniz gibi insanda mallık olursa hiç bir şey öğrenemiyor. Öğrenmişiz takla beslemeyi dünyadan haberimiz yok. Pırıltı nedir ışıltı nedir bilmiyoruz. Ama allah'a şükür ki bizim kuşlarımız bizler kadar mal değil. Yani hem sinek de uçarken dam üzerindeki kendi eşini tanıyabiliyor, hem de straforla gerçek güvercini rahatlıkla ayırt edebiliyor. Şurası şaşırtıcı ki sizin gibi zeki abilerimiz bu denli aptal kuşları niye besler bir anlam veremedim. Zevk meselesi her halde. Saygılar.. :slm:

Saygıdeğer hayrettin hocam.
MAL kelimesini kınıyorum.ayrıca bu şekilde davranmanızada bir anlam veremedim.
Kimse sizden daha çok yada daha az tecrübeli,bilgili olduğunu idiia etmiyor.herkes kendine kuşcu.ayrıca bende taklacı besliyorum.onlar sizin görüşünüz bunlar bizim.herkes istediğine inanabilir.estağfurullah kimse aptla değil,kimsenin kuşuda aptal değil.
neyse kırıcı konuşmalar başladı bende daha fazla bu konu üstüne yorum yapmak istemiyorum.
herkesin bilgisi kendine.
istemeden sizi kırdıysak özür dileriz.
ama amacım kimseyi kırmak değildi.

konuyu açana binlerce kez teşekkür etsem azdır. ben adana ırkı beslemeye yeni başladım tabi bu parlak işinede yeni giriyorum kuşun canını yakıyorum diye çok üzülüyordum saolsun abimiz sayesinde korkmadan parlak çekebilecem...Teşekkürler.

Selamlar Arkadaslar,

Baska bir Sitede, Yonetici oldugumdan dolayi, Siteler ve Uyeler arasinda yanlis anlasilma oluyor, bu yuzden mumkun oldugunca, bana ait eski konularim haricinde yazmamaya ozen gosteriyorum.
Uzulerek sunu belirtmek isterimki benim yoklugumda, bu konuyla alakali hic bir bilgisi olmayan ve arastirma yapma ozurlu kendini bilmezler, kendilerince bilinclik taslamislar.
Yoklugumda beni ve konuyu savunan Arkadaslara cok cok Tesekkur ediyorum.

Parlak, pirilti nedir:
Ucurdugunuz kusu geri yerine indirmek icin kullanilan cisime parlak, pirilti denir.

Parlak, piriltida kullanilan denenmis eylemler ve cisimler nelerdir:
Kumes acma, aniden kumes onunde gorunmek, genelde beyaz tercih edilen acik renkte canli kus, motorlu motorsuz yapay beyaz kus , beyaz kapak, yem kutusu, el hareketi, carsaf, mendil, bayrak, islik, bozuk para, vs, vs,

Tasima ve ucurma sandigi nedir:
Adindanda anlasildigi gibi, kuslarinizi evden uzaga goturmeye ve gittiginiz herhangi bir yerde ucurup, parlak, pirilti yontemiyle kusunuzu geri indirerek sandiga kapatmaniza yani kusunuzu tasimaya ve ucurmaya yarayan bir sandiktir.

Hangi irklar parlak, piriltiya duyarlidir:
Egitimi verildikten sonra sandiga ve piriltiya alismayan irk yok gibidir.

Sizlere ornek olarak, Almanyada yasanmis olan bir olayi anlatayim.

Tasima ucurma sandigina ve parlak, piriltiya, hangi irklarin daha kolay alistigi arastirmasini, uygulalamali olarak ugrasirken, egitim verilen her irkin sandiga ve parlak, piriltiya cok kolay alisabildigini goren bir Alman Arkadas, posta guvercini besleyen Arkadaslarla muhabbet esnasinda, zor olabilecegini dusundugunuz posta guvercinini dahi alistirabilecegini soyler, bunun uzerine hep ters tepkiyle karsilasir, alayci bir tavirla, ugrasma bos yere emegine yazik, posta guvercini ne sandiga nede parlak, piriltiya alisir, ustelik degisik yerlerde diye gulerler, bunun uzerine bu Alman Arkadas kendisine verilen alayci cevaplara cok sinirlenir ve kendine hirs eder, edindigi tecrubelere guvenerek birakin yavru postayla egitime baslamayi, inat edip, 2 yasini gecmis yarislarda basari gostermis evine alisik kart bir posta guvercinine egitim vererek, degisik yerlerde ucurmayi, parlak, piriltiyla geri indirmeyi ve sandiga girmesini alistirmayi basarmistir.

Saygılarımla,
Ali Gülçer.

Ustalarımın, bana vermis olduğu, benim için cok önem taşıyan, unutamadığım, Nasihattır;

İYİ KUŞ PARAYLA DEĞİL, DOSTLA OLUR, PARAYI DÜŞÜNENDE, DOSTUNDAN OLUR.
DÜNYA GÜZELLİKLERİ, BİZE GELECEK NESİLİN EMANETİDİR, EMANETLER SATILMAZ, SAHİBİNE VERİLİR.

ali gülçer bey yaptığınız açıklama için çok teşekkür ederim. biz anlatamadık, umarım yazınız okunur. allah razı olsun..

abi ellerine sağlık verdiğin bilgi için teşekkürler ben kuşları uçururken hep bi çift yerde bırakıyodum .indirmesi kolay olsun diye şimdi hepsini uçuruyorum

byler kusura bakmayın ama heralde bn anlamadım bu pırıltıyı bnm kümes yerde ipler yukarda kümes boş bunu iplere asıp yere ekmek veya birtane daha pırıltı koysam kuş kümese girermi???

Hocam yaşca büyüğümsünüz saygım sonsuz ama öküz altında buzağı arıyorsunuz.Ne güzel bir çalışma yapmışlar fikir üretmişler.Yargılamayı bırakıp tebrik etmek lazım.Madem dedikleriniz taklacı için geçerli bu sayalarda işe yarayan bir alet yorum yapmayın..

Birde lord kullanıcı adlı kardeşim ya dalga geçiyorsun bizle yada hakikaten kuştan anlamıyorsun.Biri dalıcı yazmış o ne pırıltı yazmış o ne zaten açıklamaları var.Biraz forumu incelemeni tavsiye ederim.

Arkadaşlar ben bu konuyu kapatalı aylar oluyor ama nedense hala yorum yazıp ortamı germeye çalışanlar var. Bakın ben yazdıklarımı taklacı kuşlar için yazmıştım siz diyorsunuzki başka ırklarda durum farklıdır. Bende tamam eyvallah dedim ve konu kapandı. Admin arkadaşlardan konuyu mümkünse kilitlemelirini rica ediyorum. Mümkün değilse lütfen bu başlık altında bana hitaben bir kelime daha yazılmasın. Çok ağır konuşurum bu da bilinsin. :hmm:

Hocam adminin konuyu kilitlemesine gerek yok.Ben yazınızı yeni gördüm ondan yeni cevap yazdım.benle ilgili yazı yazmayın demişsiniz tamam yazılmaz.Ama nedir yani ağır konuşurum vs.Neyimizi görmüşünüzde ağır konuşcanız.Ana avrat sövmeyi düşünüyonuz galiba.

BİE ŞEY SORU,CAM DÖNEKLER BUNLAR OLMADAN İNMEZLER Mİ BİR DE BUNUN MALZEMESİ NEDİR

abi şimdi sen elindekini sallıyormusun yoksa uçar gibi hareketmi ettiriyorsun :ne:

bu siteyi yaratan ark lara,sonsuz tskler ediyorum bi kuş meraklısı olarak,genelde dogru bilgiler alıyoruz ve düzeyli arkadasça yeri geldigince kardesce konusmalar oluyo,ama bu baslık altındaki amiyane tabirler(mal)gibi hic hos olmadı,herkes ne guzel birbiriyle fikir paylasımı yapıyo, bu ark sımızda emek vermis bizimle paylasmıs ,dogru olsun olmasın denemekte fayda var diye dusunuyorum,herkese sevgiler saygılar :tamam:

Allahım daha neler görcez :)
Güzel bir paylaşım :heyo:

HMMM çok zekice yaa. Paylaşım için teşekkürler. Bunla ben kelebekleri ne oynatırım ama... :oley: :oley: :oley:

SİNAN ÖZTEKİN

arkadaşım paylaşımın için tşk ederim zaten taşımakümesteki arkadalımızın resmindede görünüyor arkadaşımızın kullanması bence çok zekice hembu sayede parlak vericemdie kuşlarıda hırpalıyorduk şimdi kuşlarda huzur bulacak tebrik ederim :oley:

Çok ilginç,çok zekice.

kanatlar sallanıyomu

Öncelikle böyle bi paylaşım için teşekkürler.Elinize emeğinize sağlık. Bu yaptığınız yöntemi genelde adana ırkı için geçerli olduğunu konuşmuşsunuz. Döneklerde deneyip başarılı olan birisi varsa kısa bi açıklama yapabilir mi ?

Geri