Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Türkistan örümcekkuşu

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Daha önce kızılkuyruklu örümcekkuşu ile aynı grup içerisinde değerlendirilen Türkistan Örümcekkuşu, kızılkuyruklu örümcekkuşu oldukça benzerdir. Fark olarak erişkin erkek bireylerin başüstü renklenmeleri Türkistan'da paslı kahverengi veya grimsi kahverengi tonlardadır. Beyaz kaş kafa önüne doğru oldukça azalır, gagadan kulak örtücülere devam eden siyah maske oldukça kontrast yaratır. Kaş gözden sonra iyice kendini hissettirir, bazı bireylerde kalın bir beyaz kaş görülür. Sırt tüyleri, kanat üstü örtü tüyleri grimsi kahverengidir. Kuyruküstü ve kuyruk tüyleri paslı kahverengi, kuyruk orta tüyleri daha koyu kahveringimsidir. Boğaz, göğüs, karınaltı ve kuyruk altı tüyleri hafif pembeye çalan bir renktedir.

Erişkin dişiler daha donuk renktedir. Kulak örtücüleri siyah değil, kahverengidir. Kuyruk telekleri rengi daha soluktur. Erişkin dişilerin karın altı temizdir. Erişkin erkek ve dişiler gözleri koyudur. Gaga ve bacaklar kahverimgimsi siyahtır. Juvenil bireyler daha soluk kahverengimsi, kanatüstü ve karında daha çok pul desenleri mevcuttur.

Habitatı
Oldukça geniş bir alana yayılım gösterdiği için, oldukça farklı habitatları kullanır. Açık alanlardaki ülkelerde, çalılık alanlarda, yarı çöl alanlar, bozkır arazilerde, kuru dağlık alanlarda, ekili tarım arazilerinde, ormanlık alanlarda, parklarda, nehir vadilerinde ve bataklık sazlık alanlarda görülürler.




Yayılışı
Çok geniş bir alana yayılırlar. Üreme alanları Türkistan, Kırgızistan, Özbekistan, Afganistan, Pakistan, İran da ürer. Üreme dışında ise kışlamak amacıylar Arabistanın güneyi, Yemen ve Oman, Orta Afrikaya göç eder. Dağılım haritasını linkten bakabilirsiniz.

Beslenme
Besin tercihi genellikle böcekler ve küöçük omurgalılarla birlikte kemirgenler, kertenkeleler, ufak yılanlar, ufak kuşlarlada beslendikleri görülmüştür. Diğer örümcekkuşları gibi yüksek bir çalının tepesine konarak yerdeki avını arar ve bulduğu zaman hızla yere doğru hamle yapar.




Biyolojisi
Göçmen bir tür olan Türkistan örümcekkuşu, çiftlerin birbirinden 100 - 300 metre uzaklık olacak şekilde toplu ürerler. Yuvalar genellikle ağaç üzerine (kavak, elma, kayası, ardıç vb. ağaçlar) veya çalılara yaparlar. Yuvalar yumuşak otlardan, sap gibi bitkisel materyalden yapılır. Yumurta sayıları 4 ila 8 arasında olmakta birlikte genellikle 5-6 yumurta yumurtanır. Yumurtlama zamanı Mayıs sonundan haziran sonuna kadarki dönemdedir. Yumurtaya 15-16 gün boyunca dişi yatar, erkek birey dişi bireyi bu sürede besler. Yumurtadan çıkan yavrular dişi ve erkek birey tarafından beslenir.

Tanımlanmış iki alttürü bulunmaktadır. Bunlar:

Lanius phoenicuroides karelini
Lanius phoenicuroides phoenicuroides




Göçü
Üreme alanları ulaşmak için bahar göçü Nisanın ortasından mayış başına kadar devam eder. Üreme döneminden sonra sonbahar göçü Ağustosta başlar, Eylüle kadar devam eder.

Davranışları
Davranış olarak diğer örümcekkuşlarına benzer özellikler görülür. Genellikle yerden yüksek bir çalıda, telde veya direkte görebilirsiniz. Yüksekten yere bakarak avını aramaktadır. Çekingen bir kuştur, sizi görünce hemen uzaklaşmayı seçer. Oldukça vahşidir. Bazen yakaladığı fare veya kuşları Konduğu dikenli çalıya astığı görülmüştür. Havada hovering yaptığı da gözlenmiştir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular