Yaris Kusu Tarifine Örnek

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tatar sedat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 37
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Sedat Gençal
Meslek
İnş. Tek.
İlgi Alanı
Kediler
TAKLA UCURMA DÜZENI,
1.KUSUN KALKMASI VE ISINIP GEZMESI,
Kus sahibi ucacak Kusu yere birakir,Kusun rahatlamasini bekler ve uygun bir anda bir cubuk ile Kusun kalkmasini saglar.Bunda en güzeli Kusun perdahliyarak taklali bir sekilde havalanmasidir.
Kus kalktiktan sonra yükselerek mintikayi terk etmeli 10-15 dakika isinip yüksek ve genis bir saha icersinde gezip isinmasi en mükemmelidir.
Ucan Kusun altina 10-15 dakika sonrasi,10 adet Kus cikartilir.Sayet Kus hemen inerse, kanatlari isinmadigi nazara alinarak,5 dakika dinlendirilir ve tekrar ucurulur.Ayni sekilde inerse O Kus hakkini kayip etmis olur.
Kusun uctugu Yerde ucan Kusun yanina,yerden Kus kalkar veya kaldirilirsa veya disaridan Kus gelirde Kusa katilirsa ucurulan Kus yarisma disi kalir.
Ucan Kus 1 Saat icersinde hedefe hic oyuna girmezse,Hakem heyeti Kusu beklemeye mecbur degildir ve Kus hakkini kaybeder.
Sayet Kus cok acik ucarsa Kus sahibi Kusa,Yerdeki Kuslarla bir defaya mahsus pirilti verebilir.
2.KUSUN KAPATMASI,
Bazi Kuslar fazla yükselmez, kalktigi mintikadan fazla ayrilmaz ve Sefere gelirken gayet rahat ve yavas bir sekilde,kanatlari acik gelirler.Ama eniyisi,Kusun kalktigi mintikayi sinege cekilerek terk etmesi ve uzaktan Kanat ve kuyrugu kapatarak hedefe gelmesi,yere kisa bir mesafe kalinca saga,sola yalpa yapmasidir.
3.TABAN TAKLASI,
Kus kapatip geldiginde,yerdeki Kuslarin üzerinde Fiskirmadan önce vurdugu ilk takla oyunun tabanini teskileder.Genelde bazi Kuslar 1,bazilarida nadir olarak 2 veya 3 taban takla vurabilir,
Ama en güzeli Kusun her seferinde 1 taban takla vurmasidir.
4. CIKIS(CEKME)MESAFESI,
Sefere gelen Kus eger gencse taban takladan sonra ortalama 15 m den 50 m de cekebilir.Kus Eke ise ,10 m ile 30 m arasi cekmesi, genc Kusun 50 m cekmesinden cok daha iyidir.
5.CIKISTAKI(CEKMEDEKI)TAKLA SAYISI,
Oynayan Kus gencse,15m-50m lik bir mesafede 15 veya 20 takla vurmasi gayet normaldir. Hatta Kus bazen hirsini alamayip,bitirdikten sonra yüzüne,yüzüne takla vurabilir.Aslinda gencligin de 15-20 vurmayan bir Kus,Ekeliginde 3-4 takla bile vuramaz.Onun icindirki Eke Kusun 15 m lik mesafede4-5 takla vurmasi,genc Kusun 15-20 taklasindan daha iyidir.
6.TEPE(BAGLAMA)TAKLASI,
Sefer yapan Kus Fiskirmasini (cekmesini) bitidikten sonra,düzeltmeden önce vurdugu taklaya tepe (baglama) taklasi denir.Bu islemi en güzel Eke Kuslar yapar.Tepe taklasini yapan Kuslar, yapmayanlardan daha üstündür.
7.PERDAHLI CIKMA (CEKME),
Perdahli oynayan Kuslarin genelde Gözleri yerdedir.Sefere gelince,cekmek icin degilde inmek icin oynarlar.Ayaklarini gösterip,Kafalarini ayaklarinin arasina dogru cikartarak,bazen pedal cevirir gibi hareket ederler.Bazende saga,sola dönerek cekerler.
8. FISKIRARAK (Fisek) CIKMA,
Gercek oyun sekli Fiskirarak Cekmedir.Bu Kuslar genelde kapatip gelir,taban taklayi vurur, Kafasini havaya diker,Ayaklarini gögsüne ceker Gökyüzüne dogru bir Roket gibi cikar.Bu sekilde 20 Metre giden bir Kus , perdahli 50 Metre giden Kusdan cok cok üstündür.

9.YERE KALIS MESAFESI,
Perdahli oynayan bir Kus sifira kadar inebilir,bu sekilde oynayan Kuslar sonunda gut gibi yere konup,sahibini hayal kirikligina ugratir.Fiskirarak oynayan Kus ise genelde 1ile 2 Metreden alir ve
Genelde sahibini aldatmaz. Makbul olanida budur.
10. SEFERE GELIS ZAMANI,
Birinci seferini yapan bir Kus oyundan sonra,yükselip kalktigi mintikayi terk eder,Yavru Kus ise 3-5 Dakika sonrasi tekrar buluttan kapatip sefere gelir.(Eke bir Kusda ise 5-10 Dakikadir) Bu zamandan fazlasi seyredenleri biktirir.onun icin en iyisi budur.
11. SEFER SAYISI,
Perdahli bir Kus mintikadan fazla uzaklasmadigindan,3-5 (Ekede 5-10 Dak.) Dakikada bir sefere gelerek 30-40 sefer yapabilir.Yalniz bu tür bir oyun sekli seyredenlere fazla Zevk ve heyecan vermez. Ama gercek bir oyun Kusu,Buluttan kapatip,Tas gibi geldimi, seyredenlerin sandelyelerinden kalkmasina ve heyecan yaratmasinin,zevkine doyum olmaz.Böyle bir Kusun 15-20 sefer yapmasi,Perdahli bir Kusun 50 seferinden cok daha üstündür.
12. KONUSU,
Iyi bir sefer Kusu görevini tamamladiktan sonra,kalktigi yere harmanlayarak 7-8 taklayla inen Kustur.Bazilari bunu pek önemsemez,mühim olani yerine insin derler.Fakat basinda görevden sonra taklasiz inen Kus,sonralari hic görev yapmadan iner,bu gibi olaylar hic hosa gitmez.
En iyisi görevini bitirdikten sonra perdahliyarak,harmanliyarak taklali,yerine inen Kustur.

Sn.Muhsin UZEL’den alıntıdır.

Re: OYUNLU KUŞUN TARİFİ

Slm
Sedat Abi alıntı yapmış olduğunuz yazı oyunlu kuşun tarifinden çok oyunkuşu yarış tüzüğüne benzemiş.Yarış kuşuyla oyunlu kuş ayrılmalıdır.Tek taklalı iki taklalı fışkırması bozuk sayı makinesi gibi fişek yapan kuşlarda güzel puanlar alıyor.Oyunlu kuş kişinin anlayışına göre ve gördüğünü değerlendirmeye görede değişebilir.Bir maddede de buluttan gelip ....vs.diye yazılmış.Eke olarak bu hareketi yapan kuş ben görmedim, olamazda demiyorum.Yavru kuşta olabilir.Bence oyunlu kuş görseldir kişinin anlayışına görede değişir.Sizin beklentilerinizi uzun fişekli kuş karşılarken bir başkası ses arar takla arar tertip arar ama 15-25 metre gibi fişeği kabul edebilir.
Saygılarımla...

kesinlikle sana hak veriyorum,zevkler görecelidir.

tatar sedat' Alıntı:
kesinlikle sana hak veriyorum,zevkler görecelidir.
anlattığın bu kuş cennete gider abi yaa... (:

Merhaba;

Yarışma kuşlarıyla, kaliteli kuşların farklı olduğunu düşünüyorum artık. Mesela bana çok çok iyi olan bir kuş yarışmalardan iyi bir puan alamaz. Çünkü 7-10 dakikada bir fişeğe gelen kuş hoşuma gider. 1-2 dakikada bir fişeğe gelen kuş daha fazla puan alabiliyor yarışmalarda. Her dakika fişeğe gelen kuş ise bana göre iyi bir kuş değil ama puan açısından düşünüldüğünde tabelaya oynamış oluyor. Bu nedenle de yarışma tüzüklerindeki puanlama sistemleri yeniden gözden geçirilmeli bence.
Daha önceden Hasan Bey'in ifade ettiği iki aşamalı bir yarışma önerisi vardı. Çok zor olur ama hakkaten hangi kuş kaliteli bunu belirlemek için en iyisi bu yol sanırım.
Federasyonun düzenlediği tek yarış olan Marmara Yarışı ise artık ayağında kendi markaları bulunan kuşları yarışmaya kabul edecekmiş. Yani güvendiğin kuşlardan yavrunu alıyorsun, ona federasyonun markasını takıyorsun ve onu yarışa hazırlıyorsun. Bu da damızlıkçıları tesbit etmek için iyi bir yol gibi geldi bana, bilmiyorum.
Herşeye rağman iyi ki yarışmalar var.
Selamlar.

Şenol

7.PERDAHLI CIKMA (CEKME),
Perdahli oynayan Kuslarin genelde Gözleri yerdedir.Sefere gelince,cekmek icin degilde inmek icin oynarlar.Ayaklarini gösterip,Kafalarini ayaklarinin arasina dogru cikartarak,bazen pedal cevirir gibi hareket ederler.Bazende saga,sola dönerek cekerler.

BANA GÖRE

perdahlı olup ayaklı oynadığı halde kafası havada olan kuşlar vardır.

9.YERE KALIS MESAFESI,
Perdahli oynayan bir Kus sifira kadar inebilir,bu sekilde oynayan Kuslar sonunda gut gibi yere konup,sahibini hayal kirikligina ugratir.Fiskirarak oynayan Kus ise genelde 1ile 2 Metreden alir ve
Genelde sahibini aldatmaz. Makbul olanida budur.

BANA GÖRE

birde her perdahlı kuş gur gibi inmez iyi bir perdahlı kuş hiç inmez ama 1 metredeye gelen 2 metreye gelen direk kafa diken ankara kuşu tarzında oynayan ve mesafesini uzun tutan kuşlar gut iner genelde. iyi perdahlı hele pedal cevirircesine oynayan bir kuş kesinlikle boş inmez.

11. SEFER SAYISI,
Perdahli bir Kus mintikadan fazla uzaklasmadigindan,3-5 (Ekede 5-10 Dak.) Dakikada bir sefere gelerek 30-40 sefer yapabilir.Yalniz bu tür bir oyun sekli seyredenlere fazla Zevk ve heyecan vermez. Ama gercek bir oyun Kusu,Buluttan kapatip,Tas gibi geldimi, seyredenlerin sandelyelerinden kalkmasina ve heyecan yaratmasinin,zevkine doyum olmaz.Böyle bir Kusun 15-20 sefer yapmasi,Perdahli bir Kusun 50 seferinden cok daha üstündür.

PERDAHLI OLMASI KUŞUN ACIK UCMASINA VE UZAKTAN KAPAMASINA ENGEL TEŞKİL EDEN BİR ÖZELLİK DEĞİLDİR HEM GENİŞ UCAN HEM UZAKTAN KAPATAN HEMDE PERDAHLI BİR NUGUDİ BU SENE SEYRETTİM. 5 8 TAKLA ARASI OYNAYAN 15 MT 20 METRE ARASI OYNUYORDU VE TABANLI.

EVET İSTİSNALAR KAİDEYİ BOZMAZ. fakat biz daha iyilerini beslemezsek hep yazar cizeriz bir iyisi bulunduğunda elde bulunan diğer soy bırakılıp daha iyiyilere devam edilmedikçe bu hiç değişmez.

yunus81' Alıntı:
Merhaba;

Yarışma kuşlarıyla, kaliteli kuşların farklı olduğunu düşünüyorum artık. Mesela bana çok çok iyi olan bir kuş yarışmalardan iyi bir puan alamaz. Çünkü 7-10 dakikada bir fişeğe gelen kuş hoşuma gider. 1-2 dakikada bir fişeğe gelen kuş daha fazla puan alabiliyor yarışmalarda. Her dakika fişeğe gelen kuş ise bana göre iyi bir kuş değil ama puan açısından düşünüldüğünde tabelaya oynamış oluyor. Bu nedenle de yarışma tüzüklerindeki puanlama sistemleri yeniden gözden geçirilmeli bence.
Daha önceden Hasan Bey'in ifade ettiği iki aşamalı bir yarışma önerisi vardı. Çok zor olur ama hakkaten hangi kuş kaliteli bunu belirlemek için en iyisi bu yol sanırım.
Federasyonun düzenlediği tek yarış olan Marmara Yarışı ise artık ayağında kendi markaları bulunan kuşları yarışmaya kabul edecekmiş. Yani güvendiğin kuşlardan yavrunu alıyorsun, ona federasyonun markasını takıyorsun ve onu yarışa hazırlıyorsun. Bu da damızlıkçıları tesbit etmek için iyi bir yol gibi geldi bana, bilmiyorum.
Selamlar.

Şenol

Merhaba ; 1, 2 dakikada bir gelen kuş izlenimlerime göre açık uçmaz gezmez ama zaten 10 metre ustu sefer yapmaz yapsa bile bu sefer mesafesi ve adeti kupa kazanmaya yetmez ve çoğu da 1 saati bile dolduramaz.Dinlenmeyen kuşun fişek mesafesi kısa olur.Ayrıca sefer zamanlaması adı altında ekstra bir puan veriliyor yarışmalarda.ben 1,2 dakikada sefere gelen kuşların yarış kazanıcagı kanısında değilim.saygılarımla

şenol bey,haklısın her kupa alan kuşa kaliteli demek hata olur.ayrıca bahsettiğiniz yeni sistemde çok yerinde olmuş,gerçektende gerçek kaliteli damızlıkların ordan çıkacağına bende inanıyorum.paylaşımınız için teşekkür ederim.

kenan bey,katkılarınız için teşekkür ederim,gerçektende sizin dediğiniz gibi kuşlarda çıkıyor,fakat genel özellikleri galiba böyle,saygılar.

emre bey sizin tesbitlerinizde çok güzel ve yerinde olmuş,paylaşımın için teşekkür ederim.
tartışdıkca ve paylaştıkca daha güzel ve kaliteli nesillerin çıkacağına inanıyorum,hepinize saygılarımla.

adrenalin' Alıntı:
yunus81' Alıntı:
Merhaba;

Selamlar.

Şenol

Merhaba ; 1, 2 dakikada bir gelen kuş izlenimlerime göre açık uçmaz gezmez ama zaten 10 metre ustu sefer yapmaz yapsa bile bu sefer mesafesi ve adeti kupa kazanmaya yetmez ve çoğu da 1 saati bile dolduramaz.Dinlenmeyen kuşun fişek mesafesi kısa olur.Ayrıca sefer zamanlaması adı altında ekstra bir puan veriliyor yarışmalarda.ben 1,2 dakikada sefere gelen kuşların yarış kazanıcagı kanısında değilim.saygılarımla

Merhaba;

Ben sizin gibi düşünmüyorum. Benim çok yakın bir tanıdığım var. Kuşu 1-1,5 saat içerisinde 40-60 sefer yapıyordu. Ve hemen hemen her fişeği 15 metre, bazıları da 20 metreyi buluyordu. 1-4 taklayla oynuyordu. Şu anda bu kuş ne yapıyor diye sormayın, tabii ki o şekilde oynamıyor, hatta neredeyse hiç oynamıyor. Ama o bir kaç hafta müthiş oynadı. Müthiş dediğim puan anlamında çok fazla puan getirebilecek bir performansı vardı.
Şu anda bizim bir yavru uçuyor, hemen hemen 1 saatte 30-35 sefer yapıyor ve 10-15- bazen 20 m fişekliyor. Eminim iyi bir puan alacak kuş ama benim bu oyun tarzı hiç hoşuma gitmiyor. Yarışmalarda sefer zamanlamasına puan verildiğini söylemişsiniz ama bunun sefer sayısına kıyasla çok az olduğunu düşünüyorum.
Selamlar.

Şenol

İyi akşamlar;

Bu tarz kuşlar istisna olarak çıkabilir sadece altı sağlam olan kuşlar bu şekilde oynar ama söylemek istediğim gezmeyen sık sefere gelen kuş çabuk yorolur enerjisini orantılı harcamaz ve fişeklerken yorgunluktan takla atamaz hale gelir diye düşünüyorum.Sefer zamanlamasından az puan alınıyor ama bütün bu etkenler takla oranı fişek mesafesi atma gezme gibi topladıgınız zaman rakibinizin en az 30 puan önünde olursunuz.

herkese selamlar.

bence burada yapılan bir yanlış var.şöyleki,kuşların yarış kuşu ve iyi kuş diye sınıflandırılmaları.yani iyi kuşların yarışmalarda derece alamayacağı gibi bir ön yargının oluşması.bunun sebebi olarak yarışma yönergelerinin iyi kuş için değil çok çalışan yarış kuşları için düzenlendiği gibi bir algının oluşmasıdır.
halbuki,bizim iyi kuş standartları dediğimiz özellikleri gösteren kuşlar,yarış kuşu dediğimiz şekilde olan kuşların yarısı kadar oyun yapmaları halinde bu kuşları diskalifiye edebilecektir.

sorun olan tek şey o istediğimizi yapacak iyi kuşu bulmak ve uçurabilmektir.

kuschu' Alıntı:
herkese selamlar.

bence burada yapılan bir yanlış var.şöyleki,kuşların yarış kuşu ve iyi kuş diye sınıflandırılmaları.yani iyi kuşların yarışmalarda derece alamayacağı gibi bir ön yargının oluşması.bunun sebebi olarak yarışma yönergelerinin iyi kuş için değil çok çalışan yarış kuşları için düzenlendiği gibi bir algının oluşmasıdır.
halbuki,bizim iyi kuş standartları dediğimiz özellikleri gösteren kuşlar,yarış kuşu dediğimiz şekilde olan kuşların yarısı kadar oyun yapmaları halinde bu kuşları diskalifiye edebilecektir.

sorun olan tek şey o istediğimizi yapacak iyi kuşu bulmak ve uçurabilmektir.

Merhaba Levent Bey;

Eleştiriyi ben yapmıştım, bu nedenle cevap vermeye çalışayım. Yarışmalarda puanlamaları defalarca ve dikkatlice inceleme fırsatım oldu. Her yapılan sefer için puan verilen 4 alan var. Kuş aldığı puanın sanıyorum yaklaşık 3/4'ünü buralardan topluyor. Artistik puanlardan ise (ki burada 8-10 alan belirlenmiş) en fazla alabileceği puan 24-30 arası. Dikkat edin en fazla alabileceği puan bu kadar. Sanki yoğunluk fişek kısmına verilmiş gibi. Hatta fişeğe de değil sayısına önem verilmiş gibi. Seferi çok olan kuş, gezmesi, dalması, inişi, yere yaklaşma mesafesi, daha uzaklardan kapatmaya başlaması, bitirme taklasını vurması iyi olan bir kuştan daha fazla puan toplayabiliyor.
Anlayacağınız kuşun iyi olmasından kasıt neler var ise bunlar yeniden gözden geçirilmeli ve ona göre puanlama eşit olarak dağıtılmalı. Uçan kuşun topladığı puanların çoğu (3/4'ü) fişeklerinden olmamalı.
Şöyle diyelim, 40-50 sefer yapan, 1-3 dakikada bir gelen, fişeklerinin kalitesi ortalama olan, dik çıkan, 2-4 taklalı, çoğu 10m ama azı da 25 metreyi bulan, gezmeyen bir kuş mu daha fazla puan alır, yoksa 20-22 sefer yapan 6-8 taklalı, fişekleri sesli, mükemmel olan, gezen, 7-9 dakikada bir gelen, her seferinde 25-30 metreyi deviren bir kuş mu?
Herkesin beğenisi farklı tabii. Bu çok normal. Bu kuş uçurma işiyle uzun yıllar uğraşmış olanların puanlamada eşit bir dağılım yapması gerekiyor düşüncesindeyim.
İyi kuşlar yarışmalarda tabii ki derece alabilirler, ama mükemmel olmak zorundalar. Benim ikinci olarak saydığım kuşu elde etmek o kadar zor ki.
Yarışmaların olması çok güzel. Ama puanlama şekillerinin eleştirilecek çok yönleri var bence.
Size özel bir sorum olacak, yarışmalarda kuş seyretme fırsatınız oluyor sanıyorum. Yarışmada birinci olan kuşlardan daha fazla beğendiğiniz ama birincinin arkasında kalan kuş oldu mu?
Daha önce de söylemiştim amacım kötülemek değil kesinlikle. Daha iyisi nasıl olabilir diye düşünmek, düşündürtmek.
Selamlar.

Şenol

merhaba senol bey verdiğiniz kuş örneğinden size cevap vereyim.

10 metrelik kuşun alacağı puanlar.her sefer için.

metre p=1 fışkırma T=1,5 takla oranı p=1,5 Toplam sefer puanı=4*40=160

25metrelik kuş için

metre=2,5 fışkırma tertibi=2,5 takla tertibi =3 Toplam sefer puanı=8*20=160

taban takla eklemedim çünkü taban takla ile oynayan kuşlar nadir.

gezme takla sayısı konma kanat sesi yere kalma sefer z. kuş iç.kalkma atma

10metre oynayan 1 3 3 1 3 1 3 1 = 16

25 metre oynayan 3 3 3 3 3 3 3 3 =24

bu iki kuştan kısa oynayanı artistik puanlardan en düşük olanını alacaktır.diğeri ise en yüksek puanı alacaktır

toplam puanları :160+16=176

:160+24=184

burada yapılan puanlamada verilen puanlar kuşun yaptığı fişek mesafesine göre verilen en yüksek puanlama şeklidir.yani kuş 10 metre oynarsa fışkırma tertibi vede takla oranından 2 veya 3 puan alamaz.

ben yarışmamızda hakem olarak görev yapıorum bu münasebetle bir çok kuş seyretme fırsatım oldu.dişe dokunur kuş sayısı nadir

gördüm hatta bize diskalifiye olup başka yarışlarada dağları devirenleri de gördük.

Merhaba Levent bey;

Puanlama durumunu açıkladığınız için teşekkür ederim. Çok iyi oldu bu.
Siz de bilirsiniz ki 2. tarif ettiğim kuş çok nadiren bulunabilen bir kuş. Bana göre aradığım tüm özelliklere sahip, mükemmel performansa sahip bir kuş.
Diğer kuş ise bence azbuçuk bu işle uğraşan bir çok kişide bulunuyor. Yavrulukta bu şekilde oynayan 3-4 kuş gördüm bu yıl. Ama ikinci tarif ettiğim kuş gibi henüz görmedim.
Puanlamada hesaplamanızda göze çarpan şey şu, bu iki kuşun artistik puanları arasında yalnızca 8 puan fark var.
Fişek puanları ise eşit.
40 tane de olsa 10 metrelik, 2-3 taklalı fişeklerden kim keyif alır bilmiyorum. Ama şöyle adamakıllı 25 metre giden, 6-8 taklalı bir kuştan eminim hepimiz keyif alırız.
Şöyle düşünelim: ikinci tarif ettiğim kuş 19 sefer yapsa birinci tarifteki kuşla puanları eşitlenecek.
Puanlama örneğiniz çok iyi oldu. Şimdi herşey daha açık, kuşlar nerelerden puan alıyor belli oldu.
Tüm bunlardan çıkardığım sonuç şu oldu: Mutlaka artistik puanların gözden geçirilmesi gerekiyor.
Bilmem siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
İkinci kuşun seferini 18 e düşürelim. Siz hangi kuşu tercih edersiniz?
Selamlar.

Şenol

verdiğiniz örneklerden hangisinin tercih edileceğini benim cevaplamamın bir manası yok.çünkü sokaktakı çocuklar bile artık iyi kuşun tarifini bizden daha iyi yapar durumdalar.çünkü herkes artık bu işin kompedanı olmuş durumda.fakat uygulama safhası bambaşka .yani sahaya inmek lazım.sizin anlattığınız gibi kuşlar oynamıyor.biraz daha gerçekleri görmemiz lazım.

evet gözlemlerinizde haklısınızda tabiki. bizde sizin gibi düşündüğümüzden iyi oynayanların biraz daha öne çıkabilmesi için artistik puanlarından olan atmayı sefer puanlarına ekledik.oyunun bir bütün olduğundan vede atma hareketinin bu bütünlüğün içerisinde yer alması gerektiğinden bu değişikliği gerçekleştirdik.

fakat bu yarış yönergelerinde yapılması gereken değişiklikler bireysel bazda karar alınıp yapılamıyor.yönergelerde ufak bir değişiklik kararında bile itirazlar geliyor.hitap ettiğiniz kesiminde görüşlerini dikkate almak zorundasınız.o yüzden bazı şeyler biraz yavaş ilerliyor.

merhaba Levent Bey;

Yönergeye atmaların eklenmesi çok güzel olmuş bence. Bu bir eksiklikti şimdi düzeltilmiş. Yine yarışmanın kış başlamadan sona erdirilmesi de yapılan güzel bir değişiklik olmuş. Bireysel bazda elbette karar alınmamalı. Ama yönergenin tekrar gözden geçirilmesi iyi olur gibi duruyor.
Ezcümle yönergelerde değişiklikler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunu daha önce de söylemiştim. Mesela sizin yönergenizde artistik özelliklere fazla puan verilmiyor gibi duruyor.
Örneğin hemen hemen her kuşçunun önemsediği bir şeydir kuşun inişi. Bir çok kuşçu inişi iyi olmadığı için bir çok kuşu elinden çıkarmıştır. Ama yönergede mükemmel bir iniş yapan kuş sadece 3 puan alabiliyor. Bu kadar önemsenen, dile getirilen bir özellik alelade 10 metrelik yapılan bir fişekten daha az puan kazandırmamalı kuşa. Daha başka şeyler de eklenebilir. Eminim başka fikirler de çıkacaktır.
Bu terazi hepimizin. Ve hepimizin amacı terazinin doğru tartmasını sağlamak tabii ki.
Yaptığımız bu bağlamda görüşlerimizi bildirmek sadece.
Selamlar.

Şenol

Mrblar.
Arkadaşlar, şu an uygulanan puan sistemi bundan 5 yıl öncesine göre daha iyi, eminim bu tür bilgi paylaşımlarıyla daha da iyiye gidecek..Kupaların düzenlenme amacı, bu zevki paylaşmak, kuşculuğun ve kuşların kalitesini artırmak, rekabet ortamı oluşturarak daha iyiyi bulmak. Benim düşüncem iyi oynayan kuş aynı zamanda sürekli de olmalı.. Hattaa çok ağır olacak ama kupalarda yavru kuşun hiç olmamasının kuşculuğun gelişimi açısından daha faydalı olacağını düşünüyorum. Belki bu sayede garibanlar 1 ay uçup makas yemek zorunda kalmazlar.. Saygılar...

Merhabalar Mehmet Sait Bey;

Aslında söyledikleriniz tam doğru olanlar bence de. Eke kuş konusunda ben artık öneride bulunmuyorum. Çünkü bu konu o kadar uzak ki. Kesinlikle iyi kuşları ayıracak şey eke olduklarında yaptıkları bence de. Ama şimdilik bu şekilde devam etmesi gerekiyor gibi görünüyor. Ama bence yanlış yapıyoruz. Kendimizi avutuyoruz.
Katkınız için teşekkürler.
Selamlar.

Şenol

yunus81' Alıntı:
Merhabalar Mehmet Sait Bey;

Aslında söyledikleriniz tam doğru olanlar bence de. Eke kuş konusunda ben artık öneride bulunmuyorum. Çünkü bu konu o kadar uzak ki. Kesinlikle iyi kuşları ayıracak şey eke olduklarında yaptıkları bence de. Ama şimdilik bu şekilde devam etmesi gerekiyor gibi görünüyor. Ama bence yanlış yapıyoruz. Kendimizi avutuyoruz.
Katkınız için teşekkürler.
Selamlar.

Şenol

Merhabalar Şenol Bey ;
Bu konu benim için gerçekten önemli. Şimdi bana yanlış gelen bir anlayış var. Soy takibi, aynı soy, büyük soylardan falan, filan işte.. Doğa da bile kuşların çok iç içe girmemesi için basit kurallar var, mesela erkek ve dişi çıkan yuva kardeşlerin kızma(eş almaya hazır hale gelme) süreleri eşit değildir. Ki bu da birbirlerini eş tutmamalarının en büyük nedeni, yoksa bilmezler onlar kim annem kim kardeşim diye...
Ben senelerdir kuş beslerim ve aldığım her yavrunun sonucunu mutlaka bir şekilde öğrenirim(ya uçururum, ya da uçuttururum). Ekeliğini görmediğim hiç bir kuşu damızlığa ayırmam ve çok ilginç sonuçlarla karşılaştım..
Çok iyi yavrularını oynattığım çiftten çok kötü oyun yapan yavrular da çıktı..
Ben bu yavruları uçurup görmese idim çok iyi kuşlar diye direk damızlık yapacaktım belki. Ama beğenmediğim için elimde tutmadım. Ve kesin tecrübedir, yavru çıkar büyür belki tipine şekline hareketlerine göre kısmen ne yapacağı kestirilebilir. Ama bir çiftin özellikleri ne olursa olsun, altından çıkan şöyle oynar denilemez. Belki bu konu başlığı uygun yer değil ama, ben bu yüzden şu soydan bu soydan laflarına çok itibar göstermiyorum. En iyi kuş en iyi soydan gelen değil, havada en iyi oynayandır.. Saygılar...

Merhaba Mehmet Sait Bey;

Düşüncelerinize aynen katılıyorum. Eski ünlü soylar şu anda neler yapıyor bu önemli bence. Soyların muhafazası çok çok zor bir iş. Bilirsiniz aynı soy kuşların birbirine eş edilmesi sonucu çekinik olan genler kendini göstermeye başlıyor. Bu nedenle hatalar ortaya çıkıyor.
Bu nedenle sizin ve sizin gibilerin yaptıkları en doğru olan bence. Uçurup, sonuna kadar görmek ve o şekilde damızlık yapmak. Aynı soydan hata yapanlar da çıkacaktır elbet, onları hemen ayırt etmek. Böylece hata oranını iyice azaltmak.
Tebrik edilmeyi sonuna kadar hakediyorsunuz bence. Mirasyedi olmak durumuna düşmüyorsunuz.
Tebrikler.

Şenol

MERHABALAR ŞENOL BEY;

ARTİSTİK PUANLARA VERİLEN PUANIN AZLIĞI YADA ÇOKLUĞU PEK Bİ ANLAM İFADE ETMEZ SONUÇTA SİZİN TARİF ETTİĞİNİZ KUŞLARDAN HANGİSİ OLURSA OLSUN İNİŞ KISTASLARINDAN YERİNE GETİRDİĞİ ŞEKLE GÖRE PUAN ALIR.YANİ İYİ DİYE TARİF ETTİĞNİZ KUŞTA ÜÇ PUANLIK BİR İNDİRME YAPABİLİR,YARIŞ KUŞU DİYE TARİF ETTİĞİNİZ KUŞTA.AMA BAHSETTİĞİNİZ ŞEY BOŞ KONMADA DİSKALİFİYE VEYA CEZA PUANI VERİLMESİ GİBİ DURUMLAR İSE O FARKI BİR OLAY.
BENCE SİZİN DE SÖYLEDİĞİNİZ GİBİ BURADA TARTIŞILMASI GEREKEN ARTİSTİK PUANLARDAN HANGİLERİNİN SEFER PUANLARINA EKLENİP İYİ DİYE TARİF ETTİĞİMİZ KUŞLARIN ÖNE ÇIKMASINI SAĞLAMAK OLMALIDIR .
FİKİRLERİNİZİ BEKLİYORUZ

kuschu' Alıntı:
MERHABALAR ŞENOL BEY;

ARTİSTİK PUANLARA VERİLEN PUANIN AZLIĞI YADA ÇOKLUĞU PEK Bİ ANLAM İFADE ETMEZ SONUÇTA SİZİN TARİF ETTİĞİNİZ KUŞLARDAN HANGİSİ OLURSA OLSUN İNİŞ KISTASLARINDAN YERİNE GETİRDİĞİ ŞEKLE GÖRE PUAN ALIR.YANİ İYİ DİYE TARİF ETTİĞNİZ KUŞTA ÜÇ PUANLIK BİR İNDİRME YAPABİLİR,YARIŞ KUŞU DİYE TARİF ETTİĞİNİZ KUŞTA.AMA BAHSETTİĞİNİZ ŞEY BOŞ KONMADA DİSKALİFİYE VEYA CEZA PUANI VERİLMESİ GİBİ DURUMLAR İSE O FARKI BİR OLAY.
BENCE SİZİN DE SÖYLEDİĞİNİZ GİBİ BURADA TARTIŞILMASI GEREKEN ARTİSTİK PUANLARDAN HANGİLERİNİN SEFER PUANLARINA EKLENİP İYİ DİYE TARİF ETTİĞİMİZ KUŞLARIN ÖNE ÇIKMASINI SAĞLAMAK OLMALIDIR .
FİKİRLERİNİZİ BEKLİYORUZ

Merhaba Levent Bey;

Size aynen katılıyorum. Özellikle son yazdığınız cümleler çok önemli. Fikir alış-verişlerimiz eminim bizlere çok şey kazandıracak.
"sefer", uçurulan kuşun iyi olduğunu belirleyen en önemli gösterge gibi. Bu nedenle oraya odaklanmak gerekiyor. Burada bir kaç şey söylemek istiyorum:
Daha önceden tüzüğe atmayı da eklediğinizi söylemiştiniz. "sefer" içine mutlaka dahil edilmesi gerekiyordu atmanın. Ancak "atma" da da yere kalış mesafesi, atmanın şekli ve atma uzaklığı gibi meseleler var.
Bunun dışında mesela kuş seferini yaptıktan sonra ne kadar açılıyor, bu da çok önemli bir özellik bence. Belki sefer puanlarının içine katılabilir.
Yine kuşun uçuş süresi de önemli bence.
Geçen hafta Türkiye Güvercin Federasyonu'nu ziyaret ettim. Federasyon'un düzenlediği Taklacı Yarışması'nın tüzüğünü inceledim. Bence oldukça iyi hazırlanmış bir tüzük. Bilmiyorum inceleme fırsatınız oldu mu?
Olmadıysa eğer aşağıda adresi gönderiyorum. İnceleyip, düşündüklerinizi paylaşırsanız sevinirim.

http://www.gufed.com/forum/viewtopic.php?f=103&t=106

Düşüncelerimizi paylaştıkça mutlaka daha da ileri gideceğiz diye düşünüyorum. İnşallah oyun kuşuyla profesyonel olarak ilgilenenler de burada fikirlerini belirtirler ve göremediğimiz başka birçok şeyi görmüş, tartışmış oluruz.
Konuya olan ilginizden dolayı teşekkürler Levent Bey.
Selamlar.

Şenol

SAKARYA TAKLACI GÜVERCİN YETİŞTİRİCİ, UÇURUCU, YARDIMLAŞMA
VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
TAKLACI OYUN KUŞU YÖNERGESİ

GÜVERCİN BESLEMEK VE YETİŞTİRMEK GÜZEL BİR SPORDUR..GÜVERCİN SPORCU SAHİBİ İSE ANTRENÖRDÜR..BU ÇERÇEVEDE DÜŞÜNÜLDÜĞÜ ZAMAN DÜZENLEDİĞİMİZ YARIŞMANIN AMACI AÇIK OLARAK GÖRÜLECEKTİR.YARIŞMAMIZDA ESAS OLAN KAYNAŞMA VE DAYANIŞMADIR.KATILIMCILAR ARASINDA ELBETTE KIYASIYA BİR REKEABET OLACAKTIR ANCAK BU REKEBET CENTİLMENLİK VE DOSTLUK SINIRLARINI ASLA AŞMAYACAKTIR.BU HEDEFLERLE BAŞLADIĞIMIZ GELENEKSEL SAKARYA OYUNLU GÜVERCİNLER YARIŞMASINDA DİSİPLİN VE DÜZENİN SAĞLANMASI İÇİN AŞAĞIDAKİ KURALLARA UYULMASI ÖNEMLE RİCA OLUNUR.

KURALLAR
1-Turnuvaya katılan arkadaşlardan bazılarının yerleri müsait olmayabilir bu nedenle kuş sahibi davet etmediği müddetçe kuş seyretmeye seyirci gelemez(Hakem heyetinde bulunan Başkan Hakemler Gözlemci Mahalle sorumlusu ve hakem heyetince tespit edilen bir seyirci kuşun uçacağı adrese giderler.)

2-Uçurulan kuşta renk, paça kanat ve kuyruk güzellikleri önemli değildir.

3-Yarışmacı kuşun uçacağı günü en az 1 gün (24 saat) önceden bölge sorumlusuna veya yarışma komitesi başkanlığına haber vermek zorundadır. Sakarya ili dışı için 2 gün (48 saat)önceden haber verilmelidir. Yarışmacı aynı gün 1 den fazla kuş uçuracaksa yukarıdaki bildirim zamanı şartlarına uyarak kuş uçurma hakkını kullanabilir.

4-Uçurulan kuşta yavru eke tartışması yapılmaz. Ancak eğer iki kuş aynı puanı alırsa eke kuş tercih edilir.

5-Uçan kuş başka bir yerde uçurulamaz Aynı müsabakada kendi yerinde de uçurulamaz. Aksini yapanlar diskalifiye edilir.

6-Kuş uçarken kümes kapısı açık kalacak şekilde altına en az 10 tane kuş çıkartılacaktır.

a) Uçan kuşun yanına yerden bir kuş kalkarsa veya aynı kümesin kuşu dışarıdan gelip 25 dakika beraber uçarlarsa kuş diskalifiye edilir.)
b) Kuşa eğer dışarıdan yabancı bir kuşa gelip takılmış ise beraber yaptığı fişekler sayılmayacaktır.
c) Eğer kuş yabancı kuştan ayrılıp gelip fişek yapıyorsa, yaptığı fişekler geçerli sayılacaktır. Hakem heyeti diğer kuşu da takip ederek o kümesin kuşu olup olmadığını kontrol edeceklerdir.

7- Kuşun kaldırılma şekilleri:
a - Kuşsuz 10 dakika ısınma zamanı tanınır bu süre içerisinde kuş inerse kanatlarını ısıtmadığı dikkate alınır ve son kez kaldırılır.
b -İsteyen yarışmacı kuşunu kuşların arasından dürterek kaldırabilir. Kuş uçuş düzenine geçtikten sonra indiği takdirde diskalifiye olur.
c -kuş havaya kalktıktan sonra kuş sahibi 10 dakika ısınma süresini beklemeden daha erken yere kuşlar salınır. Kuş inerse diskalifiye olur.

8-Başka bir hakem heyeti ile birlikte kuş puanlanamaz.

9-Aynı adresten kişi başı 4 kuş yarışma bedelleri ödenmesi koşulu ile kayıt ettirilebilir.

10-Kuşun puan alabilmesi için hedefine 3 metrelik mesafeden en az 10 metrelik taklalı sefer yapması gerekmektedir.

11-Kuş eğer 40 dakikayı doldurmadan inerse hakkını kaybeder. Diskalifiye olur.

12-45 dakika puan alacak şekilde sefer yapmayan kuş hakkını kaybeder. Hakem heyeti kuşun inişini beklemek zorunda değildir.
a) Bu kural kuşların içinden kalkan kuşlar için ilk 45 dakika, kanat ısıtma hakkı kullanan kuşlar için altına kuşlar serildikten sonra ki 45 dakika olarak uygulanır.
b) İlk Sefere gelmeyen kuş için kuş sahibine 1 defaya mahsus olmak üzere kuşa pırıltı verme imkanı tanınır.
c) 45 dakikalık zaman diliminde fişek yapmayan kuşlar diskalifiye olur.
d) Eğer kuş geçerli fişek yapmış ve daha sonra 45 dakikalık zaman diliminde geçerli fişeği yoksa puanlama bitirilir. İsterse kuş sahibi kuşunu tekrar uçurabilir.

13-Havada 40 dakika gözükmeyen kuşun o ana kadarki puanları geçerli sayılır.

14-Kuş oynadıktan sonra evine inmezse sefer puanlarını alır.

15-Arazide uçurulan kuşlarda hedef merkez alındığında 10 metre yarıçapındaki alandan daha uzağa inen kuş konma puanı alamaz. Teras vb. gibi yerlerde uçan kuşlar oyun bölgesine inmek şartı ile konma puanı alabilirler

16-Kuş göz önünde uçarken kazaya uğrarsa (atmaca alır tele çarpar, tersleyip ölürse, hava koşulları ağırlaşırsa yağmur, kar fırtına vb.)
a) Kuş sahibi isterse kaza anına kadarki puanları değerlendirilir.(40 dakikayı aşması gerekir)
b) Kuş sahibi isterse başka bir kuş uçurabilir.( kuşun uçacağı tarihi kuş sahibi kendisi belirleyerek yarışma komitesine haber verecektir. Kuş sahibinin belirlediği tarih’te kuş havaya kaldırılır)

17-Kuşun uçacağı havanın elverişi olup olmadığına hakem heyeti karar verecektir. Ertelendiği takdirde kuşun uçacağı tarihi kuş sahibi kendisi belirleyerek yarışma komitesine haber verecektir. Kuş sahibinin belirlediği tarih’te kuş havaya kaldırılır ve başka bir erteleme yapılmaz.

18- Kuşun uçacağı evde hiç kimse yüksek sesle ve küfürlü konuşmayacaktır. Kuş havada ve indikten sonra hiç kimse kuş hakkında yorum yapmayacaktır. Yarışmacının da onayı alınarak puan hakkında dedikodu yapılmayacaktır. KUŞ UÇARKEN DIŞARIDAN MÜDAHALE OLURSA (inerken ıslık çalınması vb.) hakem heyeti puanlamada insiyatif kullanabilir.İtiraz ve şikayetler direkt olarak o anda hakem heyeti ve komiteye iletilecektir.

19-Yarışmacı kuşu belirtilen gün saatte uçurmak zorundadır. Hakem heyeti geldiği halde uçurulmaz ise hakkını kaybedecektir. Havada kuş sahibine ait kuş var ise ve 10 dakika içerisinde inmez ise o günkü uçurulacak kuş hakkını kaybedecektir.

20-Yarışmada uçacak kuşlar HAZİRAN, TEMMUZ , AĞUSTOS AYLARINDA SABAH SAAT 07:0O diğer aylarda sabah 08:00 den önce uçurulamaz.Akşam ezanı okunmaya başladığı andan itibaren puanlama bitirilir.

21-Ramazan ve Kurban bayramının 1-2. günü kuş uçurulamaz.
22-Yarışmaya uçan kuşun o günkü performansından memnun olmayan yetiştirici katılım bedelinin 2 katı ücret ödemek koşulu ile aynı kuşu 7 gün içerisinde kendisinin belirleyeceği bir günde uçurur her iki durumda ikinci uçumdaki puanları geçerli olur. Diskalifiye olan kuşlara bu hak tanınmaz. Ertelenen uçuşlarda da bu hak tanınır.

23-Yarışma yönetiminde yer alan bölge sorumluları da hakemdirler.

24-Belirlenen kura zamanı uçacak olan kuşlardan ayrıca 10 TL uçurum parası alınacaktır.

25-İl dışından yarışımıza iştirak etmiş olan katılımcılarımızın kuşları hafta sonu(C.TESİ-PAZAR) puanlanacaktır. Davet edilen hakem heyetinin ulaşım bedelleri kuş sahibi tarafından karşılanır.

26 – Yarışa uçacak kuşlar en az 1 metreye 60 cm genişliğinde kapısı olan kümeslerde uçacaklardır.

ULAŞIM BEDELLERİ :
ANKARA –KÜTAHYA : 200 TL İlçeler:Karasu,Sapanca,Hendek,Akyazı,
KOCAELİ : 50 TL Geyve : 25 TL
İSTANBUL ASYA Y. : 100 TL
İSTANBUL AVRUPA Y. : 125

NOT:SERBEST UÇURMA DÖNEMİ OLAN ………………………………. TARİHLERİ ARASI HERKES KUŞ UÇURMAKTA SERBESTİR…………………. TARİHİNDEN SONRAYA KALAN KUŞLAR KURAYA TABİ OLACAKTIR.

KUPA GENEL KURALLARI
1-Kupa kayıtları başlama tarihi ……….- ………. dir.
2-Yarışma ile ilgili bütün bilgiler ve sorunların yönetim kuruluna danışılması gerekir.
3-Yarışma ………. gün bitimi sona erecektir.

PUANLAMAYA ESAS OLAN KURALLAR

SEFER PUANLARI

1-MESAFE PUANI: Kuş her fışkırdığı 10 metre için 1 sonraki her 5 metre için 0,5 puan daha alacaktır.

2-TABAN TAKLA: Kuş her yaptığı seferde vurduğu her taban taklası için 1 puan alacaktır.

3-FİŞEK TERTİBİ: Kuşun her yaptığı sefer sırasındaki sürati ve fışkırma düzenini içeren puandır.Kuş fışkırma durumuna göre her sefer için 1,2,3 puanlarından birini alır.Görev fişeğinde (fışkırma)hiç takla atmaz ise yaptığı fişek geçersiz sayılacaktır.Fışkırma tertibine en az 1 puan verilerek puanlama yapılır.

GEÇERSİZ SAYILACAK FİŞEKLER
a) Taklasız yapılan fişekler.
b) 3 metrenin üzerinden alınan fişekler.
c) Oyun alanının dışında yapılan fişekler.
d) Öne arkaya sağa sola 45 derecelik açıdan düşük şekilde yapılan fişekler.
e) Sırtlı çok ağır şekilde yapılan fişekler.
f) 10 metreden kısa fişekler.
g) Yem veya pırıltıya yapılan fişekler.
h) Kanadına yüklenmeden başlanıp daha sonra kanadına yüklenme şeklinde yapılan oyunlar.
I) Tertibi çok bozuk fişeklerde fişek mesafesi gerektiği ölçüde kesilir.

4-TAKLA ORANI: Fışkırma süresince vurduğu taklaların standartlığı göz önüne alınarak puanlanır. Bu kategori içinde her sefer için 1,2,3 puanlarından biri verilir. Tek taklalı seferler de takla oranı puanlanmaz.

5-ATMA : Kuş uçuş yüksekliğinden kanat ve kuyruklarını kapatarak hedefine kadar alçalıp oyuna başlar.Bunu yapan kuşun atması çok iyidir ve dalış hareketinden en yüksek puanı alır.
Bu puanlama kuşun atma mesafesi ile orantılı olarak 0,50- 0,75 ve 1 puan arasında değerlendirilir. Akarak gelen veya atma hareketinin tam tamamlanmadığı oyunlarda bu puan verilmez.
10- 50 metreden atan : 0,50
50- 100 metreden atan : 0,75
100 ve üstü metreden atan : 1

Toplam 5 özelliği içeren puanlar kuşun her seferinde aldığı oyun puanıdır. Bu puanların toplamı sefer puanlarını oluşturur. Heyet gerek görürse 3 ve 4. madde için 0,5 puan takdir hakkını kullanabilir.

ARTİSTİK PUANLAR

1-UÇUŞ TERTİBİ : Kuş kalktıktan sonra yükselerek mıntıkasını terk edip yüksek ve geniş bir saha içerisinde gezerek uçar .Böyle bir uçuş tertibi kuşta istenilen özelliktir. Kuş her seferinden sonra bu tertibi tekrar eder ise en yüksek puanı alır.
a) Yüksek ve geniş mesafe içerisinde uçarsa 3 puan
b) Orta yükseklikte ve göz önünde uçarsa 2 puan
c) Dar alanda açılmadan ve alçak mesafede uçarsa 1 puan

2-SEFER ZAMANLAMASI: Oyun aralıklarını eşit zamanlara (5-10) dakikaya bölen yani uçtuğu süre içerisinde eşit zaman aralıklarında oyuna giren kuşun sefer zamanlaması iyidir ve en yüksek puanı alır.
a)0 – 2 dakika arası oynayan 1 puan
b)2 – 5 dakika arası oynayan 2 puan
c)5 -10 dakika arası oynayan 3 puan

3-YERE KALIŞ: Oyuna 0 ila 1,5 metre arası yere kalış mesafesi ile başlayıp bundan sonraki seferlerinde de hep aynı seviyeden oyuna başlayan kuş yere kalış düzeninden en yüksek puanı alır.
a) 0 - 1,5 m. Arası 3 puan
b)1,5 - 2,5 m. Arası 2 puan
c)2.5 – 3 m. Arası 1 puan

4-KANAT SESİ: Kuşun fışkırırken çıkardığı kanat sesi tonu ne kadar tok sesli ise ve de tüm seferlerinde bu ses tonunu devam ettirebilen kuş kanat sesi puanından en yüksek puanı alır.

5- TAKLA ADEDİ: Uçuş süresince yaptığı oyunlardaki takla toplamı.
20- 50 takla arası 1 puan
50- 75 takla arasında ise 2 puan alır.
75 takladan fazla atmış ise 3 puan alır.

6- KONMA : Oyun yaptığı halde konarken taklasız inen kuşlara iniş puanı verilmez.
Bunun yanın da :
a- 1veya 2 takla inen kuşlara 1 puan verilir.
b- 3 veya daha fazla takla vurarak inen kuşlara 2 puan verilir.
c- İnmek için 3- 4 kez girip çıkan harmanlayan ve perdahlayarak inen kuşlara 3 puan verilir.
d- Yerine inmeyen kuşa % 10 CEZA PUANI UYGULANIR. Yerine inerken ters takla atıp başka yere düşen kuşlara ceza uygulanmaz.

7-YERDEN KALKIŞ: Mevcut olan en az 10 tane kuşun arasından Yerden kuşun dürtülerek kaldırılmasıdır. Bu şekilde puanlamaya giren kuş artistik puanlardan 3 puan alır.

Bu tip özelliklerden oluşan puanlar kuşun artistik puanlarını oluşturur. Kuş bu tip puanlardan uçuş süresince 1 kez puan alır ve bu puanlar sefer puanlarına ilave edilir.toplam 7 özellikten oluşan artistik puanlarından her birinde kuş 1,2,3 puanlarından birini alır.

2010 tüzüğümüz

merhabalar şenol bey güfedin tüzüğünü inceledim genel anlamda güzel bir tüzük.fakat katılmadığım yönleride var.
tabiiki tüzükler bir bütündür ve o açıdan değerlendirmek gerekir,yani puanlama siztemindeki uygulama farklılıkları tüzüğün bütünlüğü içerisinde doğrudur.fakat dışarıdan bir gözle bakan biri için uygulama safhasını bilmeyen ler için yanlış olarak yorumlanabilir. bu sebeple maddeler hakkında sadece sizin değindiğiniz konu üzerinden bir yorum yapayım.
oda yere kalma mesfesinin sefer puanlarına eklenmesi.itiraz ettiğim noktada şudur.genelde güzel oynayan yani sizin tarifini yaptığınız kuşlar yere kalma ve de sefer sayısı açısından biraz sorunlu kuşlardır.eğer siz iyi oynayan kuşları ön planda tutmak istiyorsanız her eferinde vereceğiniz bu puanlar bu tarz kuşlar için bir dezavantaj vede handikaptır.ama diğer kuşlar için yani bol seferli az taklalı kısa oynayan yarış kuşları içinde avantajdır.
tabii baştan söylediğim gibi tüzükler bütündür. o açıdan değerlendirmek lazım.

Merhaba Levent Bey;

Sizinle mailleşmaya başladıktan sonra bazı şeylerin farkına vardım. Bu yüzden size teşekkür ediyorum. İniş konusunda da, yere yaklaşma konusunda da haklısınız. Bunlar iyi olan kuşlar için ayırıcı özellikler olmuyor.
Güfed'in tüzüğünün genel anlamda iyi olduğunu düşündüm, çünkü bahsettiğim iyi kuşların yaptığı oyun tarzına biraz daha puan açısından eli bol davranılmış. Ama mutlaka eksikleri vardır. Siz de eksikleri olduğunu düşünmüşsünüz. Neler düşündünüz paylaşırsanız çok sevinirim.
Selamlar.

Şenol

*3-Eke değildir.Eke kuş ununu elemiş eleğini asmış kuştur onun yaşıda enaz 2 dir ilk tüğünü yapan kuş yavru ekesidir.
*23-20m yarıçap 400m2 eder hiç bir güvercin hedefe inerken ters taklayla 20m ileri inmez
*kalkış hareketi kalkarken geçerli fişek yapan kısmı 6. maddeyle çelişiyor yaptığı seferleri sayılmayan kuşun kalkış puanı alması pek uygun olmamış.Zaten kuşun nasıl kalktığı değil nasıl indiği önemli.
*Oynama şekli:Kafa aşağıda,ayaklı oynama şeklini orta sınıfa koymak pek doğru bir tabir değil.Eğer ayaklı oynamak kuşa bir zarar veriyorsa o kuşun problemi adam geri geri koşarak yarışmak istiyorsa buyursun birinci olabiliyorsa tebrik edilmelidir..
*Oyuna geliş.100m üstü atan kuşa 6 puan bana göre çok düşük hayatında 100m üstü atan kuşu görmemiş insanların olduğu düşünülürse puan hesabı daha özenli yapılmalı.
*Mesafe puanlarında yine bir adaletsizlik var 15m ye kadar kuşçunun mesafe şaşıracağına inanmıyorum şaşıranın hakemlikte işi yok 13m oynayan bir kuşun 20 seferde 60m hakkı yeniyor bunu biraz daha makule çekip metreyi 15 e kadar bir bir sayıp 15 üstünde 2 şer metre atlayıp puanıda 2 ye katlamak kısa oynayıp sık sık giren kuşlarla mesafeli oynayan kuşları dengeleyecektir.
*6-Kuş uçarken kümes kapısı açık kalacak şekilde altına en az 10 tane kuş çıkartılacaktırbu madde Sakarya yarışmasının gufedinki kapı kapalı veya açık olabilir şeklinde bana göre kapıdan giren kuşlar için yeri değiştirilmiş kümesinin kapısı kapalı tutularak avantaj sağlanabilir.Kapının kapalı olmasındaki maksat kümesdeki kuşların dışarı çıkışını engellemek içindir ancak bu bazı kişiler için farklı yönde kullanılabilir.
Sefer zamanlaması meselesi çok standart oldu bana göre çok gerekli değil,tartışılmalıdır.
Bu tüzük bir kaç tüzüğün karması ağırlık ANKARA kupasının.Bana göre tüzük yeniden dengelenerek eksikleri giderilmeli.Ortak tüzük kullanılmalı tüzüğün kopya olduğunu gizlemek için uçum süresini 45 dakikadan 50 dakikaya çekmek pek dürüstçe bir davranış değil bunlara meyil vermeden Türkiye genelinde uygulanabilcek bir tüzük üzerinde anlaşılmalıdır.Burada henüz tartışılmamış bir çok konu var zamanla gündeme gelecektir.

*23-20m yarıçap 400m2 eder hiç bir güvercin hedefe inerken ters taklayla 20m ileri inmez
Burada hesap hatası yapmışım yarıçapı 20m olan daire diyor dairenin alanı 1256 metrekare yani 1 dönüm alandan fazla

TÜZÜKDE 10 METRE YARI ÇAP YAZIYO BUDA 314 METREKARE ALAN YAPAR

DARİRENİN ALAN HESABI :p r2
BİR OYUN KUŞU İÇİN FAZLA BİR MESAFE DEĞİL DİR AÇIK ARAZİDE UÇURAN ARKADAŞLAR BİLİRLERKİ KUŞLAR ZATEN KUMESİN 6 ,7 METRE ÖNÜNDE GEZİNİRLER.

Yukardaki tüzükte değil federasyon tüzüğünden bahsediyorum yazılı olanların hepsi federasyon tüzüğünden alıntıdır.
Gerçi çakma tüzük olduğunu anlamak için müneccim olmaya gerek yok.Siz puan tablosunu elinize aldığınızda kuşu gözünüzde canlandırmalısınız,gerçekten uçuyormuş gibi.Ters taklayla kuş gider 20m ileri inermi gözünde bir canlandır.
TÜRKİYE GÜVERCİN FEDERASYONU
2009-2010 DÖNEMİ
MARMARA BÖLGESİ TAKLACI IRKLAR YARIŞMA TÜZÜĞÜDÜR.

Merhaba sami sayar kardeşim. Yorumunu hangi tüzüge göre yaptıgını bilemediğim için yukarıdaki tüzüge göre cevap verdim.GUFED tüzüğünü bende inceledim şimdi.Kuş inerken şahet ters takla vurursa 20 metre yarıçap içinde iniş puanı alabilir demişler.Banada abartılı mesafe geldi.Bu mesafe maksimum 10 metre yarıçap olmalıdır.saygılarımla

Geri