Yaris Kusu Tarifine Örnek

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tatar sedat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 37
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K
adrenalin' Alıntı:
TÜZÜKDE 10 METRE YARI ÇAP YAZIYO BUDA 314 METREKARE ALAN YAPAR

DARİRENİN ALAN HESABI :p r2
BİR OYUN KUŞU İÇİN FAZLA BİR MESAFE DEĞİL DİR AÇIK ARAZİDE UÇURAN ARKADAŞLAR BİLİRLERKİ KUŞLAR ZATEN KUMESİN 6 ,7 METRE ÖNÜNDE GEZİNİRLER.


arkadaşlar bu olay yarıcapı maraıcapı geçin neden derseniz bu catıda kuş besleyenlere kıyak bir kural kusun hedef noktası ne olursa olsun 300 metre kare cok büyük deseniz ki 4 metre kare anlarım birde cayırda ucurup hedef iniş yerini 10 metre kareden büyük tutan yanlış yapar ters takla vuran kuşta öyle yirmi metre öteye değil 100 de 90 oldugu yere düşer kanatını kıcını kırar tabi şimdi cayırda ucurulan yerlerde alınınca hep kupalar ne oldu terastakilerde katılsın diye tarasa gelme mesafesi 4 metreye kadar cekildi puan almasada geliş mesafesinden o fişeğin kalitesiyle diğer puanları alıyor. birde kuş kendi catısına asılıp küt yan catıya bıraktıgında işte terledi ya demek için koyulan bir kaç kural arkadaşlar iyi kuş 1 metre kare hedefe iniyor kendimizi avutmayalım kaç tane teras yerde besleyip 150 metre karenin üstünde catısı olan var :=)
 
Merhabalar şenol bey.güfed tüzüğü ile alakalı fikirlerimi şöyle serdedeyim.
İlk önce eksiklik olarak görmediğimi,yalnızca katılmadığım yerleri olduğunu belirteyim.

1-kümes kapısının kapalı tutulmasının yarışmacının insiyatifine bırakılması.
2-taban takla ya verilen puanın yeterli olmadığı.
3-yere kalmanın sefer puanlarına eklenmesi.
4-yerine inmeyen kuşa %25 ceza puanı verilmesi.(buradaki itirazım inişi sorunlu kuşla yerine inememiş kuşun aynı kategoride ele alınması.)
5-perdahlı derken nasıl bir iniş olduğununun muallakta bırakılması.bu uygulamada sorun yaratabilir.puanlamada uygulanan maddeler sarih olmalı yoruma dayalı olmamalı.
6-kalkışta yapılan hareketin oyun gibi algılanması maddenin amacının dışına çıkılmış gibi bir izlenim yarattı.
7-fişek mesafesinin puanlama şekli vede savurmalı oyanyan kuşlarda fişek mesafesinden kesilmesi uygulamada sorun yaratır diye düşünüyorum.
 
Merhaba Levent Bey;

Görüşlerinize aynen katılıyorum. Bahsettiğiniz maddeler tekrar gözden geçirilmeli bence de.
Ama ufak bir nokta da size itirazım olabilir. Taban taklası çok önemli bir özellik, ancak aşırı önemli bir özellik olarak ta puanlanmamalı. Adapazarı tüzüğündeki puan da bana biraz fazla geliyor.
Sonra bitirme taklası da çok önemli. Onun puanının da bence ayrı olması lazım.
Her şey bir yana bir beğeniden bahsediyoruz. Yani herkesin hoşuna başka bir özellik gidebilir. Yani standardizasyon çok zor gibi görünüyor. Ama ne kadar standart olursa tüzükler, o kadar berraklaşacak işler, bu da ortada duran kocaman br gerçek. Ama zor görünüyor.
Hayırlısı inşallah.
Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Selamlar.

Şenol
 
merhabalar şenol bey ;
Tüzüklerin standartlaştırılması hakkındaki görüşlerinize katılıyorum.Uygulanan tüzüklere baktığımızda hafif nüanslar olduğu aşikardır.Bu yekpareliğin sağlanması için aramızda bu konuda mücehhez insanlar da mevcut vede bizleri bir çatı altında toplayabilecek federasyon gibi bir oluşumda bulunmakta.
Ancak bu işi sadece rant kapısı olarak görenlerde var ve de bu tür insanlar bazı yerlerde köşe başlarını tutmuş durumdalar.o yüzden zamana bırakmak gerek diyorum.
Konumuzun dışına çıktım biraz taban taklası hakkındaki görüşlerimi serdedeyim
Taban taklası bir kuş için yapması en zor harekettir,hedefine belli bir mesafeden belli bir hızla kapatıp gelen bir kuş hedefine vardığı zaman daha kanat açmamışken takla atmaktadır bu nedenle fişekteki ara takla ve bağlama taklası ile kıyaslanması bence yanllşştır.bu tarz oynayan kuşların nadirliği taban taklasının 10 metrelik bir fişek kadar puan almasını bence doğru kılmaktadır.bir kuş her fişeğinde bağlama taklasını atabilir geneldede bağlarlar ama taban taklalı oynayan kuşlar bile seferlerinini %30 da ancak bu hareketi yapabilirler.
selamlar.
 
bana gore konulacak krıterlerın keskın hatları olamaz
sadece norm olan degerler tesbıt edılebılır
ornegın kus yapısmayacak
perdah gosterecek gıbı
sefer sayısının ne olacagına kım karar verebılırkı..
kac tane takla atması gerekır seklınde bı yaklasım yanlıs bence
mesela benım kusum 16 tane atıyo bazen
bazende 8
ne olcak sımdı
taban taklasını yapmadıgı da oluyo
ama genelde yapıyo
yarım saatte ucuyo
ıkı saatte...
onemlı olan o yarısmada kusun nasıl oynadıgı deıl
ne yaptıgıdır bence
 
Muhsin abiye tesekkürler bu bilgiler icin profosyonelligini konusturmus.
 
PigeonStar' Alıntı:
bana gore konulacak krıterlerın keskın hatları olamaz
sadece norm olan degerler tesbıt edılebılır
ornegın kus yapısmayacak
perdah gosterecek gıbı
sefer sayısının ne olacagına kım karar verebılırkı..
kac tane takla atması gerekır seklınde bı yaklasım yanlıs bence
mesela benım kusum 16 tane atıyo bazen
bazende 8
ne olcak sımdı
taban taklasını yapmadıgı da oluyo
ama genelde yapıyo
yarım saatte ucuyo
ıkı saatte...
onemlı olan o yarısmada kusun nasıl oynadıgı deıl
ne yaptıgıdır bence

Merhaba;

Size yarışma düzenleme kurullarında bulunan arkadaşlar eminim daha iyi cevap verebilir. Ancak ben de bir şeyler söylemek isterim.
Öncelikle kuşların performansları elbette her zaman aynı olmuyor. Ancak yarışma için de uçtuğu gün ne yapıyorsa o önemli oluyor, öyle olması gerekiyor.
Daha uzun oynayan kuş, daha fazla takla atan kuş, daha çok sefer yapan kuş... bunları daha az yapan kuştan daha iyidir tabii ki. Anlatmak istediğiniz şeyi tam olarak anlamadım.
Neye itiraz etmişsiniz daha net bir şekilde açıklarsanız sevinirim.
Yani daha kötü performansı olanların hakkı mı yeniyor sizce. Anlayamadım, kusura bakmayın.
Selamlar.

Şenol
 
size katılıyorum senol bey ancak yazımın son satırlarını sanırım dıkkatlıce okumamıssınız..ben de tam olarak sizin
söylediğinizi söylüyorum aslında.oyun kuslarımızın yarısmada değerlendırılmesi gereken yanlarının neler olabileceğinin tam olarak belli olması gerektiğini söylüyorum ben.yarısma kriterlerinin muğlak olduğu konusunda kaygılarım var..asla bir hak yenme sözkonusudur demedim.vaki de olduğunu sanmıyorum...örneğin sizce daha cok sefere gelip daha az takla atan fakat 30 m uzayan ve bağlama taklasını yapan bir boz dumanlımı tercihinizdir yoksa uzun aralıklarla sefere gelip taban taklası yapmadan kısa aralıklarla 15 ila 20 takla ile iki direk boyu çıkan ve bağlama taklasını yapan bir bozdumanlımı? vs.vs. bir sürü örnek verebilirim.kimisi birinci kusu kimisi de ikincisini beğenir.peki en iyisi hangisi?.. selam ve saygı ile.. (simdiye dek hiç yarısmaya katılmadığımı belirtirim)
 
Geri
Üst