10 PUANLIK UZMAN SORUSU

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan k.murat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 83
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K
tengelli' Alıntı:
ben 20 yaşında cakı gibiydim der herkes ama hayat şartları yediği besin evinin ısısı calıştıgı iş her şey etkendir hayatta ve insan bazen karşılaştığı arkadaşına sen hiç yaşlanmamışsın bazende sana ne oldu böyle cöktün der. bir hayvanı 3 4 5 sene ucurup oynata bilecek kadar bir kuşun vücut ihtiyaçlarını 1 saat uctugunda ne kadar enerji sarfedip ne kadar kendinden verdiğini seferlerde tükettiği enerjiyi vitamini burda kaybettiklerini kazanması için kaç saaat dinlenmesi gerektiğini ne kadar biliyoruzda kuş oynamalı 3 5 sene diyoruz senede kaç tane kuşumuz daha yaşını bulmadan ölüyor. kaçımız ilaç kullanıyor kaçımız hayvanı kendi egosundan cok sevip değer veriyor. ve kaçımız lanet olsun ki kuşların üstünden yalan dolana cevirmemişki hayatını inanın bu katogorilerin hepsini bir arada topladım mı sayılı kişi cıkar sen yapıyor musun yada biliyormusun derseniz bunların yarısını biliyor yarısını uyguluyorum. yani bende o sayılı kişiler içine girmeye uğraşıyorum önce bunları becersem sonra kuşlardan beklentim olsun diyorum... ARTIK...

Abicim tşk ediyorum tam bir yerinde cevap olmuş eline agzına saglık,

k.murat' Alıntı:
urfalı' Alıntı:
Taban taklası ve kalktığı yere inecek.bir çok özelliğinden en önemli iki tanesi.

bu iki sık olmadan oyun kuşu olmazmı

evet olmaz, bu iki olması gereken en önemli unsur olması gereken ,fişeğin başlangıcıdır taban taklası,tabanı olan kuş fişeğine asılır daha yukarı çıkmak ister. tabanı olmayan kuşları görüyoruz .bağamayı söylemiyorum o zaten olması gereken.

bana göre 1. özellik yerine taklalı inmesidir, diğer tüm özellikler 2. sıradadır, kalanların önem dereceleri farklı olmadığından 3 4 5 yoktur...

aslında bu sorunun cevabı okadar basitki, cevabı yazan yazılan özelliklerden birini çıkarınca o kuşu beslemeyecekse o özellik kuşta olması gereken özelliktir, örneğin; kuşta takla diyenler, kuş herseferde 30 mt 3 takla oynuyorsa beslenmicekmi?, veya mesafe diyenler; uzun mesafe atıp taban vurum 5 takla 10 metre deparlı oynayan olursa beslemeyecekmı, veya taban diyenler ; kuş atışlı sert seslı tabansız ,deparlı takla araları nızamı kafa yukarda şakır şakır 10 takla 25 metre oynasa beslemıcekmı o kusu ? , ses diyenler; kuşun üstteki her özellği varda bi sesi kırıksa beslemıcekmı okusu?, yani herkes önce kendinde değerlendirmeli yazmadan önce, benim yazdığım yerine taklalı iniştir, bu tektir olmazsa olmazdır, gerisi bi şekilde telafi edilebilir. selamlar...

Yerine perdahlı ve en az 1 taklalı inmesi..

öncelikle kuşta olması : Eğerki bu alanda ileri gitmek gerekiyorsa önce maya lazım ordan burdan şurdan olması önemli değil, Önemli olan kuşun istenilen alt yapısının olması .bu işin bana göresi ona göresi diye bir şey olamaz.bunu sadece renk seçiminde yapabilirsin ben siyah olsun derim ,sen beyaz olsun dersin.lütfen kimse üstüne alınmasın söylediklerimi.egerki elinizde bulunan uçan kuşunuz 2 saat veya 2,30 saat uçuyor 5 veya 6 dakikada gelip 15 ,16, 17 sefer yapıyorsa 2 metre civarı alt taklayla 6 ,7 taklayla yaymadan 14 veya 15 metre yapıp uçuş düzenine geçip evini terk ederek (bu kimi kuşlarda yüksek ,kimi kuşlarda kümesin biraz dışında daireler atarak evin üstünde ama mesafeli biraz yüksek diyelim uçuşunu tamamlayıp tekrar uzak olması önemli değil kısa mesafeden kendini toplayarak yem yediği yere olur, kümesin önü olur, kuşların üstüne olur gelir vazifesini yapar ve uçuş düzenine geçer.kimsenin kuşuna karışmaz kimsenin kuşuna sarkmassa gelip evinede inerse bu on numara kuş .BU MAYADIR ARKADAŞLAR BUNU SEN İŞLEYİP ŞEKİLLENDİRECEKSİN .TAKLACI KUŞU'nun TEMEL YAPISI BUDUR .SEVGİLER

ŞU AÇILAN KONUYA VERİLEN CEVAPLARI GÖRÜNCE GÜLESİ GELİYOR İNSANIN.ARKADAŞLAR BU KONUYU AÇAN ARKADAŞ ÇOK NET BİR SORU SORMUŞ:OYUN KUŞUNDA OLMAZSA OLMAZ İKİ KURAL YADA ZORUNLULUK.

ÇOĞU ARKADAŞ İNİŞTE TAKLALI İNSİN YETER DİYOR OKUDUĞUM KADARI İLE.DOĞRUDUR TAKLALI İNME KUŞTA ARANAN ÖZELLİK LAKİN TAKLALI İNMEK İÇİN KUŞTA OLMASI GEREKEN ÖZELLİK AYAKLI YADA PERDAHLI İNİŞTİR.BU İNİŞİ YOKSA ZATEN TAKLA OLMAZ KUŞTA.LAKİN BENCE BU KUŞTA OLMASI GEREKEN İKİNCİ ZORUNLU ÖZELLİK.BENCE BİRİNCİSİ BU OLAMAZ ÇÜNKÜ BİRİNCİSİ BU İŞİN ÖZÜ OLMALI BU ÖZDE BİZİM BU KOŞLARI BESLEME SEBEBİMİZ.AKLINIZA GELMİŞTİR UMARIM.....FIŞKIRMA YADA FİŞEK DENİLEN DURUM....BUNUN MESAFESİ YADA TAKLASI HERKES İÇİN FARKLI OLABİLİR AMA İŞİN ÖZÜ BU DEĞİLMİ SİZCE.

DÜŞÜNSENİZE ELİNİZDE BİR KUŞUNUZ VAR SAATLERCE UÇUYOR FİŞEK FIŞKIRMA YAPMIYOR,YERE 100 TAKLA İLE İNSE SİZİN İÇİN BİR DEĞERİ OLURMUYDU...BENİM İÇİN OLMAZDI.O YÜZDEN BENCE OYUN KUŞUNDA OLMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ İKİ ÖZELLİK....

1-FIŞKIRMA (TAKLASI VE MESAFESİ ZEVKE GÖRE DEĞİŞEN)

2-PERDAHLI YADA AYAKLI İNİŞ (TAKLALI İNMESİ İÇİNGEREKLİ OLAN DURUM)

SAYGILAR ARKADAŞLAR.......

OYUN KUŞUNDA OLMAZSA OLMAZ İKİ KURAL .

bence en önemli kural , SES kusta dolgunca sakidakli ses .. taklaci güvercinin almanca adi klatschtümmler ,

klatsch = alkis , alkislamak , tümmler = dönücü , alkislayarak dönen , yani dönekte ses veren kus , ve bu bizim

taklacilarimiza ait saf bir özelligik, baska takla atan kuslarda olmayan bir özellik, üc asagi , bes yukari oynayabilir

fakat dolgunca sesi yoksa benim icin hic önemi yok .

bir de yüksekte ucacak , alcakta oynayacak .

herkeze selamlar , basarilar

oyun kuşunda olacaklar yapılı ve uzun bacak,
üçgen vücut ve göğüslü olmalıdır.
unutmayın ki kuş çekerken gücü kanat kaslarından ve göğüsten alır.
kaslı ve kalıplı olmayan kuştan da fazla bir şey beklemeyelim...
SAYGILAR...

100 sefer 1000 metre yapan kus başka yere inncede bi halta yaramıyor arkadaşlar, fişeği kısa veya az seferlı kus beslenır ama baska yere ınan veya yapısan kus beslenmez, başladık yıne huseyın abı...

benim olmazsa olmaz iki kuralım yüksekden atması ve başı bağlaması bunlar olsun geriside olur zaten yoksa evin etrafında gaz gibi uçup taban taklalı oynasa neye yarar oyun kuşu zevk verecek sahibini meraklandıracak yine gitti dedirtecek kaybolacak sefer araları güzel olacak gözden kaybolacak ama sefer zamanı gelincede taş gibi gelecek baş taklasını vuracak vurmayan kuş çözülür bide benim için ayrı önemi var baş taklası kuşta bazı şeylerin göstergesidir o yüzden benim olmazsa olmaz 2 kuralım budur bunlar olsun yeter

veya 2 3 sefer yaptı sesli şamatalı,güzel.. yine sefere geliyor (heyecanla fişekleyip gidecek diye bekliyosun) ''pıt'' gelip kondu:) al bunu besle hüseyin bey..

Murat kardeşimiz sadece iki özellik sormuş,bu özellikler 2 de kalınca herkezin önceliği değişik olabilir.

Sorunun başındada uzmanlık sorusu diyor,ben bu konuda uzman olmadığım için cevap vermekte biraz çekindim.

Haddim olmayarak benim için 2 olmazsa olmaz.

1-Akıllı olacak yerine inecek.

2-Ölene kadar oyununu bırakmayacak.

Bu benim olmazsa olmazım,diğerleri teferruat.

Selamlar sağlıcakla kalın.

tamam güzel arkadaslar , ben de su sekil sorayim .,

cok güzel oynadi fisekledi , 25 sefer yapti , uzaktan kapandi geldi, harmanlayarak da inis yapti , fakat ses denen olay

sifir, hic yok , bu nasil ... bu da olmaz,

yanilmiyorsam soru oyunlu kusta olmazsa olmaz iki kural , bir kus zaten fisekleyip gelip sefer yapmiyorsa oyunlu

degildirdir , ben yorumumu böyle düsünerek yazdim , yoksa iki degil ikiyüz kural da yazilabilir,

selamlar

filo' Alıntı:
veya 2 3 sefer yaptı sesli şamatalı,güzel.. yine sefere geliyor (heyecanla fişekleyip gidecek diye bekliyosun) ''pıt'' gelip kondu:) al bunu besle hüseyin bey..

size de katiliyorum tabi , beslemeye degmez.

bazi oyunlu denilen kuslar karninin üstüne dogru , genis taklalarla

altan rüzgar esiyormus gibi kafa yere dogru ses soluk yok , 20 - 30 metre o sekil uzadi diye sefer olarak

sayiliyor , sonra da yok orta ses , normal ses , yüksek ses..

en büyük özelligi zaten öyle catirdayarak gitmesi , yoksa rus taklacilari da yukari dogru fiskirarak takla atiyor, iran

(persisch- hochhlieger) gördüm, pacali güvercin bizim kuslara benziyor, rengi kinali gibi, gökyüzüne kaybolana kadar

yükseldi takla atti yükseldi takla atti , taa ki kayip olup ucana kadar , tabiki bir sefer, fakat hicbirinin kanat

sesi yok ,dolgunca kanat sesi olacak, sefere geldigi zaman , noluluyo la diye söyle bi kendine gelecen ...

Selamun Aleyküm
Arkadaşlar cümleten Cumanız mubarek olsun.Güzel bir başlık açılmış arkadaşlar da yorumlarını yazmış hepsini tek tek okudum yazılanların bir çoğuna katılıyorum.Benim için oyun kuşunda aranması gereken bir çok özellik olması gerekiyor ama konu oyun kuşunda aranması gereken en önemli iki özellik olduğundan dolayı ben de diyorum ki oyun kuşunda olmazsa olmazlardan 1.si hedefine atma(gelme)2.ise gitme (yani sesli tempolu bir fişek)diyorum.Selam ve saygılarımı sunuyorum.

en iyi iki özellik uzakdan atma ve sesli düzgün oyun bunlar oldumu geri kalanlar zaten oluyor

Genelde yapılan yorumlara katılıyorum.Uzaktan Düzgün bir şekilde atması ,Taban Takla ,Düzgün ve seRi bir çıkış. herkesin oRtalama % 50 istediği özellikler genelde oluyor..Ama Kuşun ırkının bozulmadan En ÖnemLisi ßildiğimiz kuşumuzun SÜREKLİLİĞİ önemlidir..eğerki Kuşumuzu iyi tanıyorsak altından nasıl bir süreklilikte alacağımız yavruyuda biliriz.Tabi bu hemen olacak birşey değil uzun zaman ve emek isteğen birşey.benim mesela 2 Çift kuşumun garantisini veririm.Nasıl bir Garantidir bu.,tekrar ederek söylüyorum SÜREKLİLİĞİDİR..Birisine veriyorsam yavrusunu nasıl ne şekilde oynayacağını % 95 bilirim..Çünkü Rengi yada başka şeyi ne olursa olsun çıkacak yavruu'nun yada Uçurduğumuz Kuşun ne şekilde nasıl bir uçuş ve oyun şeklinde olacağını nesiiler sonrada bilmektir..
En iyi oynayan kuş olsun 5 sefer yapıp gelip pat die Taklasız inerse neyleyim ben bu aŞkı:))

filo' Alıntı:
Kuşta atma,gezme,takla sayısı,fişek uzunluğu,fişek seriliği,Taban takla,ara açma mesafesi,dik oynama,uçuş saati,baş bağlama,kıç sallama bir sürü benim olmazsa olmazım var hangisini sayim :) örnek kuşumuzda atma gezme taban vs 10 üzerinden 8, yani iyi,ama bu kuş 5 metre gidip ara açmadan 15 takla atarsa benden 10 üzerinden eksi 10 alır.. beslenmez,ayrıca izleyiciye de tat vermez.. ama oyun kuşu göreceli bir kavramdır.. bazısı da bu şekil kuşları sever bu şekil kuşları besler, saygı duyarım.. ama şunu da unutmayalım, sanırım üstatlar boşa dememişler ''Kuşçunun dünyası gördüğü kadardır''
gördüğü kadardır katılıyorum .....

Merhaba,

Konu başlığı çok güzel olmuş.ben kendi fikrimce yazılan iletilerin bir çoğuna katılmıyorum? çünkü bakın biz ne besliyoruz adı var taklacı performans kuşu sorununun içide zaten cevabı var. zaten bu hayvanlar taklacı. takla atmassa fişek yapmassa otamatikman bu bahsettiğim kuş taklacı performans kuşu olmaktan çıkıyor. ya arkadaşlar bu hayvanlardan gerçektende çok şey istiyoruz. ben kendi fikrimi yazıyorum ben 4x4 lükmüyümki kuşum 4x4 lük olsun, varmı aramızda hatasız 10 numara kuş uçuran arkadaş? tepe taklası tabanı bence hep kulaktan dolma yazılar gerçektende taban nedir tepe nedir fişek nedir atma nedir, sıkma nedir bence,boş inme, yapışma, tutma. sefer aralığı,kanat elleme dirsek içi dirsek sonu işte konu başlığını yazan arkadaş bunları sormuş uzman sorusu buyrun bunları tartışalım?

burda kuşa yorum yapmak basit bence herşey havada bence (GÖRMEK LAZIM)

Saygılarımla,

Ramazan ABA

UÇURDUGUN ZAMAN INSANIN GOZUNU DOYURAN KUS GELDIGI HAREKETIYLE HEYECAN VERIYORSA KUS O KUSTUR BENIM DUSUNCEMDE BOYLE BEN NE TABANSIZ ATMASIZ KUSLAR IZLEDIM YAPISTIRDIMI MERMI GIBI SESLI SOLUKLU GIDIYOR HAYVAN BU VARSA KUSTA HER OZELLIK ARAMAYA GEREK YOK RAMAZAN ABININ DEDIGI GIBI BIZ 4*4 LUK MUYUZKI KUSTAN AYNI SEYLERI BEKLIYORUZ...

SAYGILARLA

OGUZ

Ben uzun yıllar beslememiş olduğum için şahsi tecrübem az,ama ustalardan edindiğim bilgiyle beraber OLMAZSSA OLMAZ taklalı konuş ve yavrularınada oyun aktarması

ben oyun kuşu besliyorum kesin iki şart dersen birincisi kafa dır her zaman oyun kuşunda ikincisi de perdah dır :) ben kuşçuyum diyosa adam ilk bunlara bakar kalanı hikaye :))

Takla ve sadakat ....

sadakatten kastım ıse kusu ıstedıgın kadar oyuna gecır baska bır yuva gördüğü zaman gıdıyorsa benım için bitmiştir

Geri